Kina testira podvodno robotsko vozilo sposobno za ispaljivanje torpeda bez ljudske kontrole

Tajvanski tjesnac
6 komentara

Podvodno vozilo bez posade (UUV) raspoređeno je na fiksnom smjeru nekih 9 metara (30 stopa) ispod površine u pokusima Tajvanskog tjesnaca. Uspjelo je odrediti mjesto podmornice, prilagoditi smjer, zaokružiti metu, a zatim ispaliti nebojevi torpedo na lažnu metu.

Kina radi na podvodnim UI robotima koji se mogu skrivati u moru i ispaljivati torpeda na neprijateljske brodove bez potrebe za ljudskom kontrolom, izvijestio je South China Morning Post, pozivajući se na nedavno deklasificirane tajne dokumente.

Prema izvješću, UUV-ovi su razvijeni u studijama prije više od deset godina i uspješno su koristili umjetnu inteligenciju za lociranje i torpediranje lažne podmornice.

Kako bi ostvario cilj, UUV je navodno koristio sonarne i ugrađene senzore za prikupljanje podataka, a zatim ih je računalo analiziralo. Prema istraživanju, eksperimenti su detaljno opisani u radovima koje su istraživači Sveučilišta Harbin Engineering objavili 2010. godine.

Stručnjaci, predvođeni profesorom Liangom Guolongom, navodno su izjavili da potrebe budućeg podvodnog ratovanja predstavljaju “nove razvojne mogućnosti za bespilotne platforme”.

U dokumentu se navodno kaže da bi UUV-ovi, koji su u razvoju od 2010. godine, mogli biti osposobljeni za rad u skupinama i istovremeno pokretanje napada na jednu metu.

Iako komercijalne pomorske tvrtke i mornarice već primjenjuju UUV-ove, oni nikada nisu korišteni u borbi.

Prema izvještaju Daily Maila, pronađeno je nekoliko UUV-a ispranih na plažama u indo-pacifičkoj regiji.

U prosincu su indonezijski ribari otkrili dvometarsko podvodno plovilo bez posade na otoku Selayar, uz obalu Južnog Sulawesija. Šest dana kasnije, UUV je prijavljen vlastima, a fotografije u lokalnim medijima pokazuju kako indonezijski vojni časnici poziraju s dugim plovilom, koji je navodno kasnije identificiran kao kineski Haiyi, ili “Morsko krilo”.

Morska jedrilica dio je visokotehnološke opreme za nadzor bez pogona, koja istražuje plovne putove pomoću pogona s promjenjivom uzgonom.

kinaUUV
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Ajde…bas mi je drago Sha se proizvodi jos oruzja gdje ljudi nisu potrebni.prije su nas tjerali da se medjusobno ubijani a sad nas mogu direktno istrijebiti.zaba schwab moze biti ponosan.hvala.

nessy
2 godine prije

E, ovo je nesto revolucionarno.
“Morska jedrilica dio je visokotehnološke opreme za nadzor bez POGONA, koja istražuje plovne putove pomoću POGONA s promjenjivom uzgonom”.

Max
2 godine prije

To je poruka Tajvanu,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI