Kina uhitila osumnjičenog britanskog špijuna

MI6
6 komentara

Huang Moumou je navodno proslijedio državne tajne MI6 dok je vodio neimenovanu inozemnu konzultantsku tvrtku

Kina je priopćila da je uhitila stranog državljanina koji je navodno prikupljao osjetljive podatke u ime britanske tajne obavještajne službe (MI6). Velika Britanija još nije komentirala ove optužbe.

Ministarstvo nacionalne sigurnosti Pekinga, koje nadzire i obavještajnu i protuobavještajnu službu, izjavilo je u ponedjeljak da je britanska špijunska agencija “koristila osoblje iz treće zemlje za špijunažu protiv Kine”.

Ministarstvo je identificiralo navodnog krivca kao Huanga Moumoua, za kojeg se kaže da je bio na čelu inozemne konzultantske agencije, ali nije dalo nikakve daljnje osobne podatke. MI6 je regrutirao Huanga 2015. i uspostavio s njim “odnos obavještajne suradnje”, tvrdi ministarstvo.

Od tada je navodni špijun nekoliko puta putovao u Kinu prema uputama britanske obavještajne službe kako bi prikupio državne tajne i identificirao osoblje za MI6 za “poticanje pobune”, navodi se u priopćenju ministarstva. Dodalo se da je London također omogućio Huangu obavještajnu obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim mjestima, te mu je dao posebnu špijunsku opremu.

Ministarstvo je izjavilo da je “otkrilo kaznene dokaze” protiv osumnjičenika i poduzelo “kaznene prisilne mjere”, dodajući da je Huang UK-u dostavio više od desetak državnih tajni.

Dok su zapadne zemlje i Kina rutinski razmjenjivale optužbe za špijunažu, nekoliko je medija sugeriralo da je ovo prvi slučaj u kojem je Peking tvrdio da je uhvatio špijuna povezanog s Britanijom.

Međutim, ministarstvo je prethodno tvrdilo da je uhitilo špijune koji su djelovali u ime SAD-a. U kolovozu je u dva odvojena navrata optužio državnog službenika i zaposlenika kineske vojne industrijske grupe za pokušaj predaje osjetljivih podataka CIA-i.

To je uslijedilo nakon što je direktor CIA-e William Burns u srpnju rekao da su SAD “napredovale” posljednjih godina kako bi osigurale da imaju “snažne ljudske obavještajne sposobnosti” u Kini. Kao odgovor, Peking je obećao “poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu nacionalne sigurnosti”.

Prema istraživanju New York Timesa iz 2017., kineska vlada razbila je špijunski lanac CIA-e početkom 2010-ih, zatvorivši ili ubivši desetke doušnika koji su radili za SAD. Peking nije niti potvrdio niti opovrgnuo izvješće, ali je rekao da se rutinski bavi aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Britanska obavještajna služba MI5 upozorila je u listopadu na “epske razmjere” kineske špijunaže, rekavši da su više od 20.000 ljudi u UK-u pristupili operativci koji su htjeli doći do raznih tajni. Kina dosljedno niječe da je uključena u špijuniranje protiv SAD-a i Velike Britanije.

kinaMI6špijuniranjeVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Ma nije moguće? Emglez špijun? To je za nepovjerovati.

Max
3 mjeseci prije

Prilično uobičajeno.

tatamata
3 mjeseci prije

i sad nek mi neko kaze da hiber i ostala nazi nato gofna nisu isti ko ovaj kinez

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Batine – pa izgon 🤷

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI