Kina želi da troškove trgovinskog rata snose SAD čineći rijetke metale još rjeđim

ruda
3 komentara

Kineska udruga za rijetke metale upozorila je da će trgovinski sukob sa SAD-om naštetiti američkoj tvrtki i potrošačima, jer je potvrdila spremnost korištenja cijenjenih elemenata kao “oružje”.

Rijetki zemljani metali kritični su za visokotehnološku industriju u proizvodnji svega, od mobilnih telefona do modernih borbenih mlaznica.

Kineska industrija rijetkih zemljinih metali (ACREI), koja se sastoji od gotovo 300 rudara, prerađivača i proizvođača, održala je poseban sastanak ranije ovog tjedna, samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će udariti Peking novom skupinom tarifa.

U izjavi objavljenoj u srijedu, udruženje je Washingtonsku tarifnu politiku nazvalo “trgovinskim maltretiranjem” s ciljem suzbijanja kineskog razvoja. “Izražavamo odlučno protivljenje”, rekao je, dodajući da se kineske tvrtke za rijetke metale trebaju aktivno širiti kako na inozemno tako i na domaće tržište.

Iako je ACREI priznao kako u trgovinskom ratu nema pobjednika, upozorio je da će američki građani i tvrtke postati žrtve sukoba dviju najvećih svjetskih ekonomija.

“Troškove tarifa koje su uvele Sjedinjene Države trebali bi snositi američko tržište i potrošači,” stoji u izjavi.

Komentar Udruženja za rijetke metale dodaje ranijim nagovještajima Pekinga da može ograničiti izvoz materijala. Strahove je pokrenuo posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga objektu za rijetke zemaljske metale u Jiangxi. Posjet se dogodio u svibnju, nakon čega su lokalni mediji izvijestili da je kineska vlada spremna za zabranu izvoza.

Takav potez mogao bi biti bolan za SAD, koje se uglavnom oslanjaju na Kinu u nabavi materijala potrebnih za proizvodnju visokotehnoloških uređaja i za vojnu upotrebu. U prividnom nastojanju da osigura opskrbu vitalnim elementima, Pentagon je prošlog mjeseca zatražio od rudara SAD-a da izvijeste o svojim proizvodnim mogućnostima i smisle planove za razvoj industrije.

Kina čini više od 80 posto globalne opskrbe rijetkim metalima, a izvoz već opada. U lipnju je izvezla 3.966 tona materijala, što je za 26,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

rijetki metali
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mike
4 godine prije

kinezi su br. 1 u bliskoj buducnosti bez rasprave…. pa ko pozivi i dozivi da usporedi pre i posle

nessy
4 godine prije

Nakon USA sankcija Rusiji, bilo je za ocekivati zabranu izvoza Titanijuma i evrentualno, motora za rakete. To se nije dogodilo. Kina, u slicnoj situaciji, uzvraca ostro, sto samo po sebi govori o njenoj ekonomskoj snazi.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Prema bogatstvu rudnih resursa Kina je, sa 12 % svjetskih resursa rude na trećem mjestu u svijetu, U Kini se do sada zna za 171 vrstu ruda, među kojima ima 10 vrsta energetskih ruda, crni, obojeni i plemeniti metali, nemetali, nafta i prirodni plin.. Po rezervama rude, više od polovine rudnih nalazišta u Kini zauzimaju prva tri mjesta u svijetu .Nalazišta rijetke zemlje, gipsa, vanadija, titana, tantala, volframa, betonita, grafita, mirabilita, barita, magnezita i antimonita se nalaze na prvom mjestu u svijetu. Crni metali: U Kini se nalaze nalazišta željeza, mangana, titana i drugih vrsta crnih metala. Procijenjene rezerve željeza su oko 50 milijardi tona, a nalazišta se nalaze u provincijama Liaoning, Hebeju, Shan Xi i Si Chuan. Obojeni metali: U Kini se nalaze velike rezerve obojenih metala, od kojih zalihe rijetke zemlje (skupina metala u kojoj se pojavljuju skandij, itrij i 15 lanthanida) čine 30 % ukupnih zaliha u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI