fbpx

Pentagon zaustavlja američke projekte rijetkih zemljanih metala kao dio planova za smanjenje oslanjanja na Kinu

Projekti rijetkih zemljanih metala

Sredinom maja, republikanski senator Ted Cruz predstavio je prijedlog zakona koji ima za cilj da smanji oslanjanje Sjedinjenih Država na kineske rijetke zemljane metale. Kina je i dalje najveći svjetski proizvođač ovih strateških minerala potrebnih za proizvodnju elektronike široke potrošnje i oružja.

Tri neimenovana izvora kažu da je Pentagon prošlog mjeseca poništio odluku o finansiranju dva projekta za preradu rijetkih zemljanih metala u SAD.

Pozivaju se na dokument američke vlade kojim je 29. aprila Ministarstvo odbrane obavijestilo podnosioce zahtjeva da je odluka „odložena dok se ne mogu sprovesti dalja istraživanja“.

Izvori su tvrdili da je taj potez usmjeren na australijsku kompaniju Linas Corp i privatnu američku firmu MP Materials, rekavši 22. aprila da je Pentagon dodijelio sredstva za odvajanje rijetkih zemljanih metala kompanijama u Teksasu i Kaliforniji.

Istog dana, naučnici Ministarstva energetike SAD izrazili su zabrinutost zbog poteza Pentagona, ukazujući na manjinski udio kineske kompanije u MP Materials.

Linas je, u međuvremenu, potvrdio odluku Ministarstva odbrane o obustavi finansiranja, dok Pentagon i MP Materials još uvijek nisu komentarisali to pitanje.

Događaji su uslijedili nakon što je republikanski senator Ted Cruz sredinom maja predstavio zakon pod naslovom Zakon o inostranim zemljanim metalima (ORE) iz 2020. godine i koji ima za cilj da američke proizvođače preusmjeri sa kineskih na kritične rijetke zemljine minerale iz unutrašnjih izvora.

Ovaj prijedlog bi zahtijevao od ministra odbrane da osigura donacije za pilot projekte razvoja rijetkozemnih metala u SAD, a takođe traži od Pentagona da koristi rijetkozemne elemente proizvedene u Americi u svim vojnim proizvodima.

Prijedlog zakona odnosi se na 17 rijetkih zemljanih metala, koji se koriste u potrošačkoj elektronici, medicinskim uređajima, čistoj energiji, satelitima i borbenim avionima, kao i 4 druga minerala koja su ključna za proizvodnju električnih vozila.

Cruz je rekao da je dokument dizajniran tako da pomogne da se izbjegne scenario po kom Peking može Sjedinjenim Državama iznenada da prekine pristup rijetkim zemljanim metalima. Prema njegovim riječima, “Zakon ORE pomoći će da se osigura da Kina nikada nema tu mogućnost uspostavljanjem rijetkih zemljanih elemenata i lanaca snabdijevanja kritičnim mineralima u SAD”.

Američka rudarska kompanija Rare Earth, koja razvija teški projekat rijetkih zemljanih metala u zapadnom Teksasu, pozdravila je nacrt zakona i pohvalila Cruza za “priznavanje da je prvi korak u rješavanju kineske dominacije u sektoru rijetkih metala prioritet domaćem američkom razvoju”.

U 2019. godini Washington je predstavio međunarodnu inicijativu za upravljanje energetskim resursima (ERGI) za otkrivanje i razvoj rezervi kritičnih minerala od Australije do Grenlanda, u očiglednom pokušaju da se smanji oslanjanje SAD u ovom polju na Kinu, najvećeg svjetskog proizvođača rijetkih zemljanih metala.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Oni su owisni o Kini a sad če biti i dalje

Borik
Gost
Borik
6 mjeseci prije
Reply to  Max

Ovo će biti malo skuplja stvar jer su kinezi to radili po dampinškim cijama koje drugi nisu mogli pratiti. Nije problem u rudama toga ima samo u skandinaviji za potrebe cijelog svijeta za još stotine godina. Problem je u žutom dampingu.

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije
Reply to  Borik

Problem je i u zagađenju jer ta industrija spada u jedne od naj večih zagađivaća.
Da li će biti rata prije no ameri osiguraju druge linije opskrbe?

Borik
Gost
Borik
6 mjeseci prije
Reply to  neznanje

neznanje
Rata će biti, ali ne globalnog. Biti će lokalnih možda čak i nuklearnih. Za to treba sačekati demokrate, oni vole širiti slobodu i demokraciju na takav način.

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije
Reply to  Borik

Sad mi je “sijevnulo” da kinezi , moguće, uopće nisu išli dampingškim cijenama poradi osvajanja tržišta već poradi pripremanja zamke u situacijama gdje bi neka velika sila išla na njih. Jeftijija verzija odvračanja od sukoba. Atomska bomba je trošak koji se neda nadoknaditi i nikad se neće upotrijebiti a jako puno košta. Malo niža cijena sirovine ne traži infrastrukturu poput atomskih silosa, redovnu zamjenu upaljača i ostale elektronike na bombi, osiguranje, protiv raketno osiguranje, protiv atomsko osiguranje a opet jako odvraća potencijalne napadaće. Do sad mi tako nešto nije palo na pamet. Ukoliko su tako razmišljali svaka čast. Lukavo. Što jest, jest.

Borik
Gost
Borik
6 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Atomska bomba je najskuplje oružje ikad napravljeno, to pojede čitav budžet velike države zato male države i nisu sposobne napraviti takvo nešto ili ga rade po malo ali decenijama za to imaš primjer sjeverne koreje.
Tito je došao do žutog kolača i odustao.Skup sport.
Pravljenje oružja je bacanje para, jedan tenk ne stvara novu vrijednost, koristi se par puta i biva uništen a skupa igračka, oni francuski koštaju po desetak milijuna dolara. Ukratko važi relacija: Topovi ili maslac. Što znači da ne možeš imati jedno i drugo.
Zbog toga sam ja za totalno razoružanje na takav način da nitko nikoga ne može napadati a može se branti.
Život bi bio puno bogatiji i bolji.

ma neće, oni rade u svemiru
Gost
ma neće, oni rade u svemiru
6 mjeseci prije
Reply to  Max

bild.de/bild-plus/politik/ausland/politik-ausland/elon-musk-schiesst-astronauten-ins-all-spacex-startet-demo2-mission-70830896

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
6 mjeseci prije

Oni su najpametniji i najrazvijeniji pa neka ih proizvode iz škriljca.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Proizvodnja REE je tehnoloski zahtjevna i jako oneciscuje. Nitko danas u ovom segmentu ne moze konkurirati Kini po cijenama. Drugo je pitanje, sto su REE strateska sirovina bez koje se ne moze, i zemlja kao USA ne bi smjela dozvoliti mogucnost da joj netko prekine dobavu. Dakle, USA bi morala proizvoditi REE, nije vazna cijena, ni ekomomska isplativost. Ali, kao sto smo se mnogo puta uvjerili, u USA vlada sirovi kapitalizam, dolar je kralj, a kao sto vidimo, cak i strateski nezamjenjivi metali, ako se na njima ne moze zaraditi, otpadaju. Jedino, pretpostavljam, da ce USA pokusati stvoriti strateske rezerve, za slucaj da odnosi sa Kinom postanu toliko losi, da im ih Kina uskrati.
Nedavno sam procitao podatak da se u EU vise ne proizvode laptopi. Zadnji su bili Fujitsu-Siemens, suradnja je propala, ostao je samo Siemens, a na kraju su i oni obustavili proizvodnju zbog ekonomske neisplativosti. Jadan je ovaj svijet u kojemu je profit car, a sve ostalo je nevazno. Moglo bi se vrlo brzo dogoditi da se takva kratkovidna politika zapadnim zemljama odbije o glavu.

miki
Gost
miki
6 mjeseci prije
Reply to  nessy

da na nasu zalost

sobravia
Gost
sobravia
6 mjeseci prije

Kvaka. I dalje će kupovati od Kineza, ali sigurno traže nove izvore rijetkih metala. Afrika ih je prepuna, no nema još infrastrukture. Za max 5-6 godina imaće ameri nove dobavljače. Neće Trump tek tako dopustiti da Kina postane broj Jedan kao svjetska ekonomija. Sada se gura Indija.

miki
Gost
miki
6 mjeseci prije
Reply to  sobravia

tocno,Indija kao najveca demoratska zemlja po stanovnistvu, sigurno zasluzuje najvecu pomoc zapada. nadam se da ce Amerika, Engleska to iskoristiti, na kraju od te zemlje covjecanstvu ne prijeti apsolutno nikakva prijetnja, bilo na kulturnom
polju ili ekomomskom tj. religiskom,
God bless President Trump i USA

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Kad ih svi dovoljno nakopaju zamijenit ce nam mentalni sklop za metalni

POVEZANE VIJESTI

Izbornik