fbpx

Pentagon želi osigurati opskrbu rijetkim metalima nakon što su kineske prijetnje smanjile izvoz – Izvještaj

rudar

Pentagon je istraživao sposobnosti rudara u SAD-u da proizvedu rijetke metale, navodi Reuters. To dolazi nakon što je Peking signalizirao da bi mogli ograničiti izvoz rijetkih metala koji su vitalni za SAD, što se događa usred trgovinskog rata s njima.

Američka vojska zatražila je od svojih rudara da osmisle planove za razvoj domaćih rudnika i postrojenja za preradu rijetkih zemalja, navodi se u ekskluzivnom izvješću. U isto vrijeme, Pentagon je zatražio od rudara da detaljno objasne svoju potražnju za rijetkim metalima.

Pentagon želi brz odgovor od proizvođača, te im je dao samo nekoliko tjedana da ga donesu. Rok je do kraja srpnja. Nakon pregleda odgovora, agencija bi, kako se izvješćuje, mogla ponuditi financijsku pomoć kako bi podržala vitalnu industriju.

Hitnost Pentagona razumljiva je zbog toga što se SAD oslanja na Kineske zalihe rijetkih metala, njihovom trgovinskom rivalu. Skupina od 17 rijetkih elemenata iznimno je važna: koriste se u većini uređaja visoke tehnologije, a vojska ih treba za izradu borbenih zrakoplova, precizno vođenog oružja i razne druge elektronike.

SAD je nekoć bio jedan od najvećih proizvođača rijetkih metala, ali već dugo vremena nema taj status; možda će im trebati godine kako bi skinuli Kinu s vodeće pozicije. Dok Kina čini otprilike 30 posto ukupnih svjetskih rezervi rijetkih metala, ona proizvodi više od 80 posto svjetske ponude. Oko 80 posto rijetkih metala koja su iskorištena u SAD-u, u razdoblju između 2014. i 2017. godine, došlo je iz Kine.

Kako su trgovinske napetosti eskalirale između dva najveća gospodarstva, mediji povezani s kineskom vladom potaknuli su strah da bi Peking mogao igrati na kartu rijetkih metala kako bi se suprotstavio američkom pritisku. Kina je već u svibnju smanjila svoj izvoz minerala, dok su zalihe rijetkih zemaljskih rudarskih tvrtki naglo porasle zbog zabrinutosti oko embarga.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Tko se sankcija lača, od sankcija če i ……
.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Po kratkoci vremena kojeg su dali svojim rudarima,sve mi se cini da bi moglo biti po onoj narodnoj ; Kasno Marko na Kosovo dodje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Brz odgovor:
Hej rudari,vazduhoplovci ?
Rijetka zemlja pločasta ?

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Dvosjekli mač, znači ameri su im i najveći kupci na kraju krajeva, ne znaš ko više puši ovdje hahahaha strašno

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kile
nema tu niš’ strašno. Ima u svijetu i u usa još zaliha/ izvora tih ‘rijetkih zemalja’…samo što se eksploatacija nije isplatila jer su Kinezi bili jeftiniji. Znači, kratkoročno zaradili, ali i iscrpili svoje rezerve…ne bi me čudilo da su prisutni baš tamo u Africi gdje ima minerala koji će biti značajni u tehnologiji za 7 ili 15 godina.
Što misliš zašto se navaljuje na Srbiju i Kosovo?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x