SAD očajnički traže rijetke metale, budući da Kina nagovještava zabranu izvoza

SAD očajnički traže rijetke metale, budući da Kina nagovještava zabranu izvoza
18 komentara

Ministarstvo obrane SAD-a istražuje mogućnost kupovine rijetkih zemaljskih metala vitalnih za industriju oružja zemlje iz afričkih zemalja nakon zlokobnih izvješća da Kina može smanjiti opskrbni lanac.

Washington je trenutno u razgovorima s rudarima rijetkih zemaljskih metala iz Malavija i Burundija. Ovi početni pregovori vide se kao pokušaj pronalaženja novih ključnih izvora pošiljki izvan Kine. Uvoz iz Kine inače čini 80 posto američkog uvoza metala, piše Reuters.

“Tražimo bilo koji izvor opskrbe izvan Kine. Želimo promjenu. Ne trebamo proizvođača s jednim izvorom”, rekao je Jason Nie, inženjer materijala iz Pentagonove Agencije za obrambenu logistiku.

U svibnju, predsjednik Kine Xi Jinping je posjetio najveći rudnik rijetkih metala u Kini u pokrajini Jiangxi. Posjet je slijedio nakon što je kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei stavljena na američki „crni popis“, zabranjujući američkim tvrtkama da isporučuju komponente korporacije.

U kontekstu tekuće trgovinske bitke između dviju najvećih svjetskih gospodarstava, Xi-ov posjet rudniku potaknuo je špekulacije da Peking može zaustaviti izvoz rijetkih metala u SAD, koristeći izvoz kao jednu od svojih nuklearnih varijanti kako bi se osvetio Washingtonovim ograničenjima.

Iako kineske vlasti još nisu objavile nikakve službene izjave o tom pitanju, neki državni kontrolirani mediji zemlje šalju signale da se mjera može lako provesti u slučaju eskalacije trgovinskog sukoba.

Rijetki zemaljski metali su skupina od 17 kemijskih elemenata, naime gadolinij, holmij, Dysprosium, europium, iterbij, Lutetium, neodimij, praseodimij, prometium, samarij, terbij, tulij, cerij, erbij, skandij, itrij i lantan. Nisu rijetki, ali teško ih je pronaći u potrebnim koncentracijama i teško ih je reciklirati jer rude često sadrže prirodne radioaktivne materijale poput urana i torija.

Elemente naširoko koriste proizvođači proizvoda kao što su mobiteli, automobili, vojna oprema te čak i perilice za pranje posuđa.

Rijetke metale izvlače rudari iz Indije, Južne Afrike, Kanade, Australije, Estonije, Malezije i Brazila. Međutim, Kina ima trećinu svjetskih zaliha rijetkih zemalja i najveći je izvoznik.

Kada je riječ o SAD-u, jedini rudnik koji se bavi jedinstvenim elementima je privatni planinski prolaz koji se nalazi u Kaliforniji. MP Materials, koji upravlja depozitom, planira otvoriti recikliranje sljedeće godine. Prošlog mjeseca firma Blue Line, sa sjedištem u Teksasu, potpisala je Memorandum o razumijevanju izgradnje postrojenja za preradu rijetkih metala s australskim Lynas. To je jedina ne-kineska tvrtka sa značajnom snagom.

kinarijetki metaliSADTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
makedonac
4 godine prije

Zafrknuli se. Kina je usla u ekonomiju africkih zemalja i tamo ce ih blokirati. Afrikanci mogu samo da kopaju, ali ko ce to preraditi? Kolioko im treba vremena za to? Tramp ce sigurno saviti rep i progutati ono sto je pljuvao.

eks
4 godine prije

U tom očajničkom traženju retkih metala američki gangsteri- razbojnici-pohlepne psihopate sigurno razmišljaju koju državu će bombardovati i krenuti u pljačku njenih resursa. Znam da to neće biti ni Kina , ni Rusija. To mora biti vojno mnogo slabija država, u koju će Amerikenjci uvoditi demokratiju i ljudska prava, a možda i pronaći hemijsko oružje.

Drazen
4 godine prije

U kojoj li će to zemlji sada ustanoviti manjak demokratije?

recicle polonium
4 godine prije

znači možemo očekivat demokratske promjhene u Malaviju i Burundiju

Trubadur
4 godine prije

Ovih 17 rijetkih metala nije tako rjedkih, kao što bi netko mislio, nego je problem, što je za iskopavanje, odabir, preradu i dalnju proizvodnju treba velika radna snaga, velika degradaci ja okoliša i praktički je kompletna proizvodnja potpuno neisplativa bez državnih subvencija, pa i ako su poprečne cijene tih materiala u zadnje tri godine porasle za više 300.%……A potrebe po tim materijalima, konstantno rastu…. Samo jedan EV treba u prosjeku oko 7 Kg, tih materijala…..

Trubadur
4 godine prije

Country Production
(Metric Tons) Reserves
(Metric Tons)
United States — 1,400,000
Australia 20,000 3,400,000
Brazil 2,000 22,000,000
Canada — 830,000
China 105,000 44,000,000
Greenland — 1,500,000
India 1,500 6,900,000
Malawi — 140,000
Malaysia 300 30,000
Russia 3,000 18,000,000
South Africa — 860,000
Thailand 1,600 not available
Vietnam 100 22,000,000
World total (rounded) 130,000 120,000,000

Zdenko Mlin
4 godine prije

Ne vidim problem imaju u susjednoj Kanadi sve,… Pa kupite rudnike onda ali sa zlatnim polugama a ne bezvrijednim dolarima $$$, u čemu je problem Ameriko? Platite!!!

Z.A.
4 godine prije

Mislim da su SAD u problemu sto se tice rijetkih metala.Kinezi drze monopol u proizvodnji rijetkih metala1/3 svjetske proizvodnje.Dole je Trubadur dao lijep pregled ko s cim raspolaze i moze se primjetiti da SAD bas i neraspolaze nekom impozantnom zalihom rijetkih metala a i autor teksta je naveo da se u SAD samo jedna firma bavi eksploatacijom ruda rijetkih metala sto je malo.Zasto je ovo problem za SAD iz jednostavnog razloga nisu oni jedini uvoznici rijetkih metala Sam dijapazon upotrebe tih rijetkih metala je sirok narocito u industriji.Dali Burundi i Malavi mogu nadomjestiti uvoz iz Kine, po meni nema sanse, mogu samo ublazit deficit i to za bitne industrijske grane u SAD poput vojnog sektora.Da bi se ublazila prijetnja iz Kine oni ce morati jednostavno ulagati novcana sredstva u druge zemlje koje imaju stanovite zalihe tih metala i otvarati nove pogone a to nije hajmo doc na ledinu i pocet… Čitaj više »

Majk Majers
4 godine prije

Neda ti Bog bit manja ili mala zemlja sa rijetkim mineralima. Demokracija bi stigla u čas.

Max
4 godine prije

Rekao sam već da će kKineski odgovor biti žestok jer su oni vlasnici prirodnih reursa a ne “informatičkih čuda os ova i storova.

Era sa onoga svijeta
4 godine prije

Mi već živimo u poluvirtuelnom svijetu. Previše ovisnosti o nebitnim stvarima i previše ispranih mozgova, svako bi se zadužio da bude viđen u dobrom autu, odijelu, na plaži itd. A bogatstvo je plodno tlo, znanje kako ga koristiti, šume, rijeke, rude… Zato je i Rusija želja svih “demokratskih” zemalja koje su do juče bili kolonizatori i paraziti epskih razmjera. A zato je i Kina mnooogo snažnija ekonomija od Amerike.
Jer kad đavo dođe po svoje, ne pita te niko koliko tog tariguza zvanog dolar imaš, nego koliko resursa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI