fbpx

U Rusiji otkriveno 770 milijuna tona „rijetkih metala“ – Sektor odmah dobio 15 mlrd. dolara

Minerali Rusija

Kada govorimo o geopolitici, često se ograničavamo na razmatranje kako neka nacija djeluje u međunarodnoj areni čisto s diplomatskog ili vojnog stajališta. U stvarnosti, vanjska politika zemlje usko je povezana s njenim gospodarstvom i posljedicama odluka koje se na međunarodnoj sceni donose u skladu s njenom strategijom, tako da s pravom možemo govoriti o geoekonomiji.

Središnja točka i kamen temeljac geoekonomije bilo koje države su mineralne sirovine i njihove opskrbne rute. U tom kontekstu ne govorimo samo o izvorima energije, posebno ugljikovodicima, već i mineralima, gdje temeljnu ulogu igraju željezo, aluminij i uran, oni su samo najpoznatiji, ali postoje mnogi drugi koji su postali ključni upravo zbog važnosti koju su u suvremenom svijetu dobili kao temeljni resurs za bilo kakav tehnološki napredak.

Govorimo o mineralima koji pripadaju skupini takozvanih „Rare Earth“, na engleskom Zemlje rijetkih elemenata (REE), a oni su definirani akronimom PGM, platinske skupine metala, ili metala u periodnom sustavu elemenata iz grupe platine. U toj su skupini rutenij, rodij, paladij, osmij, iridij i platina.

Osigurati vađenja tih minerala znači upravljati tržištem istih na globalnoj razini, dakle uspostavljanjem cijena i količina razmjene, temeljnog čimbenika u ekonomiji trećeg tisućljeća upravo zbog važnosti koju ovi elementi imaju u tehnologijama svakodnevne uporabe, industrijskim ili vojnim.

Otvorile su se, dakle, nove ekonomske perspektive koje su u mnogim slučajevima poništile utjecaj tradicionalnih geopolitičkih struktura, jer se neki od tih minerala, iz geoloških razloga, nalaze u zemljama koje nisu u središtu globalnih špekulativnih interesa, jer nemaju druge resurse osim ugljikovodika, urana, ugljena ili željezne rude.

Kontrola proizvodnje minerala poput litija, temeljnog za baterije, ili lantana, cerija i neodimija, prisutnih u bezbroj proizvoda, kako u našem svakodnevnom životu, tako i vojnim ili visoko specijaliziranim, poput turbina, lasera, raketnih i satelitskih sustava za navođenje, poprima oblike pravog rata, zasad samo komercijalnog, koji se vodi na globalnoj razini.

Paladij, dragocjeniji od zlata i nafte

Minerali koji pripadaju skupini PGM spadaju među rijetke u Zemlji. Na primjer, zemaljska kora sadrži samo 0,0005 dijelova na milijun (Ppm) paladija u usporedbi sa 60 milijuna dijelova na milijun (Mppm) bakra, 0,075 Mppm srebra i 0,004 Mppm zlata.

Postoji više od stotinu minerala koji sadrže platinske skupine metala i koncentrirani su većim dijelom u ležištima magmatskog podrijetla, formiranim prije milijune godina, frakcijskom kristalizacijom magma koja sadrži sulfate bogate platinskom skupinom metala, koji su tijekom geoloških epoha stvorili naslage sedimentnog podrijetla.

Korištenje paladija je višestruko, ali je najvećim dijelom koncentrirano u automobilskoj industriji za proizvodnju katalitičkih konvertera  (55%), elektronike (16%), proizvodnje nakita (11%), također u medicinskom stomatološkom području, te kemiji i za puke investicije. Konkretno, rijetkost i velika primjena u automobilskom sektoru udvostručili su cijenu paladija u odnosu na druge PGM elemente. Ti su elementi također bitni za proizvodnju staklenih vlakana i tekućih kristala, čime odmah dobivaju na važnosti u današnjem svijetu.

Trenutno globalne rezerve platinske skupine metala, prema geološkoj službi Sjedinjenih Država, iznose do 69 milijuna tona u Južnoafričkoj Republici, posebno u poznatoj rudarskoj četvrti Bushveld, koja prema podacima iz 2018. sama upravlja sa 63 milijuna tona.

Rusija i Zimbabve su na drugom i trećem mjestu sa 3,9 i 1,2 milijuna tona. Proizvodnja paladija, opet u 2018. godini, iznosila je 68 000 tona u Južnoj Africi, 85 000 tona u Rusiji i 12 000 u Zimbabveu.

Rusija: Novi paladijski eldorado

Međutim, nova otkrića lansiraju Rusiju na prvo mjesto, kako po rezervama, tako i za buduću proizvodnju. Na poluotoku Tajmir u središnjem Sibiru se čini da je otkriveno polje PGM, posebno bogato paladijem, čija se vrijednost procjenjuje na nevjerojatnih 770 milijuna tona. To je više nego dovoljno da jamči pola stoljeća proizvodnje, a sektor može postati profitabilan u roku od pet godina od početka eksploatacije.

Stoga je jasno zašto je „Arctic Palladium“, zajedničko poduzeće koje već djeluje u sibirskoj tundri, s kompanijama „Nornickel“ Romana Abramoviča i „Russian Platinum“ Ise Bažajeva odlučilo investirati astronomsku svotu od 15 milijardi dolara u eksploataciju PGM polja, odnosno u sektor platinske skupine metala.

Investicija je ozbiljna, a infrastruktura za transport i stavljanje na tržište minerala ne može propasti zahvaljujući novoj politici Moskve na Arktiku, koja je otvorila i gradi novu pomorsku komunikacijsku rutu, Sjeverni pomorski put, koji će preko Arktika povezati Murmansk s Vladivostokom.

Ovo novo otkriće će potencijalno od Rusije stvoriti hegemona na PGM tržištu, a ogromne rezerve omogućit će Moskvi da prilagodbom proizvodnje u skladu s njezinim potrebama određuje cijenu na svjetskom tržištu PGM-a.

Ovo nikako nije zanemariv problem za Sjedinjene Države, koje uvoze većinu ova dva resursa. Paladij SAD uvoze iz Južne Afrike 31%, iz Rusije 28%, iz Italije 12%, a iz Ujedinjenog Kraljevstva 6%.

Američki kupci 44% platine uvoze iz Južne Afrike, 15% iz Njemačke, 10% iz Velike Britanije i 7% iz Italije. U 2018. je američka proizvodnja paladija iznosila je 14 000 tona, dok je proizvodnja platine iznosila 4100 tona, što je zanemarivo u usporedbi s procijenjenim rezervama platinske skupine metala od 900 000 tona. Ali, kao što smo naveli jednoj od prošlih analiza, američka industrija je svoje tehnologije za eksploataciju preselila u Kinu, gdje se i sada nalaze.

Ovi podaci odaju količinu “gladi” za rijetkim mineralima u Sjedinjenim Državama, koje su i dalje prvi proizvođač visokotehnoloških proizvoda na svijetu, ali „slučajno“ ovise o Kini, koja u rukama drži opskrbu „rijetkim zemljama“ i litijem cijelog svijeta.

Stoga će se Washington u narednim desetljećima morati snalaziti s Moskvom, koja mu postaje nužan partner za nabavu tih resursa, zbog čega će se morati dobro ponašati i diplomatski, samo kako ne bi riskirao da bude odrezan od tržišta kojeg će monopolizirati Rusija.

Pitanje koje se nameće samo po sebi je zašto SAD ne ulože milijarde u PGM sektor i koriste procijenjene rezerve platinske skupine metala od 900 000 tona? Odgovor je jednostavan. Ulagači imaju dovoljno novca, ali ne za srednjoročna i dugoročna ulaganja, dok Rusija i Kina imaju i dovoljno novca i vremena. Zato su „Arctic Palladium“, „Nornickel“ i „Russian Platinum“ osigurali sredstva, bez postavljanja puno pitanja zašto i koliko će čekati za povrat ulaganja.

The Moscow Times / RT

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Sumnjam da su ispitana sva ogromna prostranstva RUSIJE…mogu zamisliti kako kojoti zasline kada na karti vide Rusiju.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ispitano je jos u preproslom vijeku dok su trazili zlato.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  tihobl

Tiho, razmišljao sam o Americi kako slini nad Rusijom i nju upišem….

Aha
Gost
Aha
1 godina prije
Reply to  Siniša

Slinis I tI
Al nemas mda preseliti 🙂

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ja također. I ostalih kontinenata…
Ali ipak je to jošcuvijek hipoteza…

jure
Gost
jure
1 godina prije

Mislim da u Sibir treba hitno uvesti demokraciju 😉

Zvuci poznato
Gost
Zvuci poznato
1 godina prije
Reply to  jure

Ne bi bilo lose
Da napokon I oni pocnu uzivati u bogatstvu na koje leze
Sibir radi Mockba se gradi

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Zvuci poznato

Nista ti ne znas. U Sibiru se nalaze neki od ruskih gradova sa najvecom prosjecnom platom i Rusiji.
Sibir je buducnost za Rusiju.

Zvuci poznato
Gost
Zvuci poznato
1 godina prije
Reply to  Savio

A ostali? ??
I u Americi zive Neki najbogatiji ljudi na svijetu

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Zvuci poznato

Mrdni malo van Američkog gradskog područja sve kuferaši i kamperi jbt taj bogati svet meni je lepo i ovde.

mirko
Gost
mirko
1 godina prije
Reply to  Zvuci poznato

Sibir radi Mockba se gradi
dobra stara vremena

hehe
Gost
hehe
1 godina prije
Reply to  jure

imam paladija u auspuhu
auspuh prdi
taj je sigurno iz afrike

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Sestokrakim lihvarskim nosonjama cure sline ko Pavlovljevim psima kad cuju ove novosti. Sad cekamo Jacka da nam objasni kako Rusija nema nista i samo sto nije propala, a lopovska korporacija koja zivi od reketa i pljacke je super uspjesna.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

Misliš da “nosonja” nema u Rusiji, na najvišim pozicijama?

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ima ih, ali nisu toliko mocni i uticajni kao u SADu.

hehe
Gost
hehe
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

dati 15 milijard za to je propala stvar
jer su se rusi dedolarizirali

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

“Mi kontrolišemo naftu i mi možemo da radimo sa njom sve što hoćemo“, rekao je Tramp.”
Misli na – Sirijsku naftu.
Prije nego ih razvale ovo mora na U N.
Da svi čuju. Naročito SA.
5,6 raketa poletilo na amer.bazu u Iraku.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Sad će kojoti opet izjavit kako “nije pošteno da Rusija sama upravlja svim tim prirodnim resursima”

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Pa kojoti svoj teritorij označuju tako, da ga popiške i pokake. Za njih ne postoji tuđi teritorij.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Čini se da bi i Južnoafrička Republika pametno učinila da investira u S-300 i nuklearno naoružanje. Inače eto demonkrata da šire slobodu. I rudare usput.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ruski Sibir je samo malkice zagreban tj.99,999999% neispitan i neiskoristen a po dosadasnjim otkricima tu lezi basnoslovna bogastva koja se brojkama bilo koje valute nemoze oznaciti.Mnogo puta u mom zivotu sam citao izvore koji tvrde da ruski Sibir u svojoj utrobi posjeduje oko 60% rudnih bogastava majke Zemlja.Ima i onaj delic na sjeveru centralnog Sibira na 1 mjestu lezista najtvrdjeg dijamanta (industrijskog) u ogromnim kolicinama ali jos uvijek se slabo vadi i koristi a radi se o milionima tona .To otkrice je bilo tajna celog trajanja SSSRa a otkriveno nakon IIsr.

Zvuci poznato
Gost
Zvuci poznato
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

I Venezuela piva u naftI
A imaju inflaciju od 5.000.000 % godisnje

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Ivo

kolega ivo imali su oni nuklearno oružje ali su ga morali predati kad su bijelci izgubili vlast.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Max

Točno, samo se zemljama s apartheidom dopuštalo ograničeno posjedovanje. Vrijeme je za obnovu arsenala.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

A STA AKO NISU DEMOKRATSKI……
KO CE IH ONDA KUPOVATI???

hehe
Gost
hehe
1 godina prije
Reply to  FATIH

AZIJATI

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Najbolji mi je dio teksta koji dovoljno govori o gramzljivisti..”americki investitori nemaju dovoljno kapitala za srednjorocne i dugorocne investicije” hahaha crkli dabodga u pohlepi.Inace sad cu se vrstiti na vise tocno neznam kako se zvao clanak ovdje kad je je jedan od vecih anglosaksonskih banditosa rekao kako rusija nema pravo da upravlja tako velikim prirodnim bogatstvima…..Inace ja uvijek tvrdim i kao ateista da je karma gospodja loseg moral tako da bi bas volio da kina i rusija kolo vode jer nikad nisu imali kolonije i izazivali sv. ratove ili potaracali milione ljudi u plinskim komorama kao neki.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  Mishko

Mishko,
banditos koji je rekao da rusija nema pravo da upravlja tako velikim prirodnim bogatstvima zapravo je anglocionistička banditosica, svojedobno usanska ministrica vanj. poslova, a ime i prezime joj je Madeleine Albright (Medlin Olbrajt). To je ista ona spodoba koja je izjavila da je smrt 500.00 iračke djece u redu, jer to je cijena rušenja Saddama

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije
Reply to  Mishko

M.Albright je doslovno rekla da nije posteno da Rusija ima toliko nasih prirodnih bogastva.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

A u BiH su otkrivene velike naslage zlata, naravno sve će pripasti stranim korporacijama.

hehe
Gost
hehe
1 godina prije
Reply to  Ante

otkrili su bili i piramide
okruglo kamenje
sada su na red došli migranti

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Ovaj rusofob vec vadi konopac da se ,,,,,

awodvioanwefvrbaewfvrwberfbwuefuwef
Gost
awodvioanwefvrbaewfvrwberfbwuefuwef
1 godina prije

Što rusi imaju od toga kad to sve uzimaju za sebe abramov efendije…………..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Za abramov efendije……
😆 😆 😆

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Kupiče chelsea jaka okrepljenja a šestougaljni pacov se odreko ruskog pasporta i u palestini kupio imanje da takav demokratski može nastaviti svoju rabotu u anglosaksonskom svetu..

awodvioanwefvrbaewfvrwberfbwuefuwef
Gost
awodvioanwefvrbaewfvrwberfbwuefuwef
1 godina prije
Reply to  Tvingo

Zapitaj se zašto mu Nosferatu to sve dopušta a i onog je pustio iz zatvora i sad rovari protiv Rusije a njegovi drže SVE u Rusiji i svako stoljeće nahuškaju čitav svijet na ruse da im smanje broj, dokle?

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Na naslovnoj fotografiji je ćilibar. Rusi su nakon ww2 povukli genijalni potez i rekli Nemcima da se deo istocne Pruske sada zove Kalingradska oblast u sastavu Rusije a DDR ce gazit josi decenijama na konto 25 mil žrtava rata. Oko 95% svetske proizvodnje ćilibara se nalazi u Kalingradskoj oblasti a povlacenje granica nakon ww2 je posebno zanimljivo. Od dubine teritorije Kalingradske oblasti kako se ide ka granici tako se smanjuju nalazista pa su Rusi lagano isli “30% furaj dalje, 20% idemo dalje, 10%- aj jos malo” i kada su dosli do 0% onda su udarili granicu.

Max
Member
Max
1 godina prije

za resurse se i vodi bitka. a neki jačaju i brane svoje zato i jesu trn u oku.

Ivkopivko
Gost
Ivkopivko
1 godina prije

Steta sto to investiraju privatne firme, a ne drzavne.

awodvioanwefvrbaewfvrwberfbwuefuwef
Gost
awodvioanwefvrbaewfvrwberfbwuefuwef
1 godina prije
Reply to  Ivkopivko

Upravo tako, zašto to odobrava Nosferatu a kao štiti Rusiju a svojoj braći po krvi dozvoljava da ju pljačkaju i ponižavaju rušenjem onog zrakoplova nad Sirijom.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

bolje da su šutili nego objavili. jer…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik