Kineski najviši diplomata poslije razgovora sa SAD na Aljasci kaže da postoji “mnogo velikih razlika”

SAD-Kina razgovor
3 komentara

Na prvom samitu Bidenove administracije sa Kinom, održanom na Aljasci, viđene su dvije strane u nadmetanju kako će se dalje odvijati njihov odnos, pri čemu je Washington zauzeo uvredljiv stav, uključujući nove sankcije, dok je Kina tražila dijalog, ali je odbila da popusti.

Poslije drugog i posljednjeg dana razgovora u Anchorageu na Aljasci, Yang Jiechi, šef spoljne politike Komunističke partije Kine, rekao je novinarima da su razgovori bili iskreni, konstruktivni i korisni, uprkos stavovima.

„Ali naravno, i dalje postoje razlike“, rekao je Yang za kinesku Globalnu televizijsku mrežu, dodajući da „dvije strane treba da slijede politiku„ bez sukoba “kako bi vodile naš put ka zdravoj i stabilnoj putanji koja ide naprijed“.

Yang je dalje primjetio da bi obje države trebale slijediti politike nekonfrontacije i izbjegavanja sukoba.

Kineski državni savjetnik i ministar spoljnih poslova Wang Yi, koji je pratio Yanga na pregovorima, rekao je za CGTN da je njihova strana Amerikancima jasno stavila do znanja da Kina vrlo ozbiljno shvata njen suverenitet i upozorio ih da „ne potcjenjuju odlučnost Kine da brani svoju teritoriju, da brani svoj narod i održava njene pravedne interese“.

Washington je kritikovao kinesku bezbjednosnu politiku u Xinjangu i Hong Kongu, gdje su separatističke snage koje podržavaju zapad stvorile hronične nemire, kao i dugogodišnji zahtjev za vladanje Tajvanom, autonomnim ostrvom kojim vlada Republika Kina i koje je izgubilo građanski rat u kontinentalnoj Kini 1949. kada je formirana socijalistička Narodna Republika Kina. Sjedinjene Države tehnički priznaju tvrdnju Pekinga da je jedini legitimni predstavnik Kine, ali u stvarnosti su glavni podupirač tajvanske vlade. Peking kaže da su sve ovo unutrašnja pitanja i da se ne tiču Washingtona.

Kineska delegacija oštro je kritikovala Američke domaćine tokom prvog dana razgovora optužujući ih da su prekršili protokole sastanka govoreći preko njihovog vremenskog ograničenja i koristeći svoje uvodne riječi za napad na razne kineske politike. S druge strane, američki zvaničnici rekli su da su se Kinezi prije svega bavili „teatralnošću“ i „pretjerivanjem“. Američki državni sekretar Antony Blinken u uvodnoj riječi optužio je Kinu da „prijeti poretku zasnovanom na pravilima koja održavaju globalnu stabilnost“.

Kao odgovor, Yang je rekao da Kina „ne vjeruje u invaziju upotrebom sile, niti u rušenje drugih režima na razne načine, niti da masakrira ljude drugih zemalja, jer bi sve to samo izazvalo previranja i nestabilnost u ovom svijetu, ”napominjući da sve to Sjedinjene Države rade.

Poslije drugog dana razgovora, neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je da su razgovori sa Kinom dali SAD više informacija i „pomjerili loptu naprijed“, ali primjetio je da mogu postojati područja potencijalne saradnje sa Kinom, uključujući Koreju, Avganistan, Iran, i borbu protiv klimatskih promjena.

Ulazeći u razgovore, kineski premijer Li Keqiang pozvao je dvije strane da „vode dijalog i razmjenu zasnovane na uzajamnom poštovanju i jednakosti“, napominjući da će „čak i ako stvari ne možemo uskoro riješiti, takva razmjena stavova pomoći da se poveća povjerenje i razbiju nedoumice“. Međutim, zvaničnici američkog State departmenta primjetili su da samit na Aljasci ne vide kao početak novog mehanizma ili dijaloga.

AljaskakinarazgovoriSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Pa to je točno.

nekoime
3 godine prije

Amerika još uvijek nije isplatila Rusiji naknadu za otkup Aljaske. Da ne bi Aljaska postala IceCrime.

u Berlinu
3 godine prije

kinezi mafija
bild.de/regional/berlin/berlin-aktuell/in-berlin-lichtenberg-das-dong-xuan-center-drehkreuz-fuer-schleuser-

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI