Kineski podaci o genetskoj povezanosti s COVID-19 izbačeni iz baze podataka NIH, što je izazvalo zabrinutost usred rasprave o podrijetlu virusa

Laboratorija-Covid-19
3 komentara

Kineski grad Wuhan našao se u fokusu spiralnih teorija zavjere o tome da je virus COVID-19 procurio iz njegovog virološkog laboratorija i da su vlasti u Pekingu navodno skrivale izbijanje nove respiratorne bolesti što je duže moguće, nešto što Kina dosljedno poriče.

Američki Nacionalni zavodi za zdravlje izbrisali su prošle godine sekvence gena ranih slučajeva COVIDA-19 iz svoje digitalne arhive na zahtjev kineskog istraživača, koji je podatke dostavio u ožujku 2020., objavio je Wall Street Journal.

Kineski istraživači pokušali su ukloniti podatke u lipnju prošle godine jer su ažurirani podaci trebali biti objavljeni u drugoj nespecificiranoj bazi podataka, piše agencija.

U izjavi od srijede, NIH je potvrdio da je izbrisao nizove iz baze podataka, poznate kao SRA, jer podnositelji istrage “drže prava na svoje podatke i mogu zatražiti povlačenje podataka”.

„Ove sekvence SARS-CoV-2 predane su na objavljivanje u SRA u ožujku 2020. godine, a istražitelj koji ih je predao zatražio je njihovo povlačenje u lipnju 2020. Podnositelj zahtjeva naznačio je da su podaci o redoslijedu ažurirani, da su predani u drugu bazu podataka i da se traže podaci uklonjeni iz SRA-a kako bi se izbjegli problemi s kontrolom verzija“, objavio je NIH.

Američka agencija za medicinska istraživanja dodala je da usred naleta teorija koje kruže o podrijetlu koronavirusa, “ne može nagađati o motivima izvan navedenih namjera podnositelja”. Izjava nije identificirala znanstvenika koji je podnio zahtjev.

“Nejasne sekvence”

Pročišćavanje podataka o sekvenciranju izloženo je u novom radu, koji tek treba provjeriti, objavio ga je 22. srpnja na poslužitelju pretiska bioRxiv Jesse Bloom, virolog u Centru za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

List navodi da podaci koji nedostaju, a koje je Bloom dohvatio putem Google Clouda, uključuju sekvence iz uzoraka virusa prikupljenih u kineskom gradu Wuhanu u siječnju i veljači 2020. od pacijenata hospitaliziranih s Covidom-19 ili za koje se sumnja da imaju Covid-19.

Prijepis tvrdi: “Sadašnja studija sugerira da su barem u jednom slučaju povjerljive strukture znanosti zlostavljane kako bi se prikrile sekvence relevantne za rano širenje SARS-CoV-2 u Wuhanu.”

Nadalje, obrađeni obrasci istih podataka uključeni su u rad prije tiska kineskih znanstvenika objavljen u ožujku 2020. godine, a kasnije, nakon recenzije, objavljene u časopisu Small u lipnju.

Bloom, koji je priznao da je to “vruća tema”, The Post je izvijestio kako naglašava da NIH ne optužuje ni za kakva nedjela. Istraživač je također na Twitteru istaknuo činjenicu da su podaci također uklonjeni iz kineske baze podataka.

“Svakako, posljedica uklanjanja sekvenci bila je prikrivanje njihovog postojanja”, citirao je The Post Blooma.

Uklanjanje sekvenci rezultiralo je “pomalo iskrivljenom slikom virusa koji su rano cirkulirali u Wuhanu … sugerira možda jedan od razloga zašto nismo vidjeli više tih sekvenci, možda nije bilo svesrdnog napora da se oni izvuku od tamo“, citiran je dr. Bloom.

Žustra rasprava o podrijetlu COVIDA-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je krajem ožujka izvještaj o svojoj misiji u Wuhanu, u kojem je objavljeno kako je SZO i posjetio sada poznati laboratorij, a mogućnost bijega virusa iz laboratorija ocijenila je “krajnje nevjerojatnim”.

Međutim, Bloom je koautor pisma objavljenog u svibnju u časopisu Science u kojem se kritizira izvješće SZO.

Znanstvenik je zatražio temeljitiju istragu dviju vodećih hipoteza o podrijetlu COVIDA-19. Prva tvrdi da je virus SARS-CoV-2 ušao u ljudsku populaciju nakon curenja iz laboratorija. Druga, koja je u posljednje vrijeme postajala sve snažnija, jest da je na ljude prešao prirodno od zaraženih životinja, poput šišmiša.

Bloom je citiran da je shvatio kako su sekvence izbrisane iz baze podataka Sequence Read Archive iz NIH-a, nakon što je pročitao analizu drugih istražitelja. U pokušaju da sam pronađe sekvence, rekao je da je satima pretražujući internet tražio izvore izbrisanih sekvenci.

Nakon što ih je nabavio i preuzeo, rekao je da je kontaktirao NIH kako bi upitao zašto su izbrisani.

Dr. Bloom se zarekao da će “proći svaki rani prijepis koji mogu pronaći o SARS-CoV-2 i vidjeti opisuje li podatke koji nisu u bazama podataka.”

Usred izvještaja izražena je zabrinutost da su znanstvenicima, koji proučavaju podrijetlo pandemije koronavirusa, možda uskraćeni ključni podaci.

“Navodi nas da se zapitamo postoje li druge sekvence poput ovih koje su obrisane”, citiran je Vaughn S. Cooper, evolucijski biolog sa Sveučilišta u Pittsburghu.

Službenik SZO-a koji je surađivao s međunarodnim timom, koji je izvijestio o podrijetlu virusa iz ožujka, rekao je da je Bloomov članak argumentirao slučaj za više analiza najranijih vjerojatnih infekcija COVIDA-19.

Nije bilo komentara na izvješće niti od kineskih istraživača, koji su u početku predali sekvence u bazu podataka NIH u ožujku 2020., niti od Kineskog nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

COVID-19 navodno je prvotno otkriven na otvorenoj tržnici u Wuhanu u Kini u prosincu 2019. Do 11. ožujka 2020. SZO je COVID-19 proglasio pandemijom.

Prošlog mjeseca američki predsjednik Joe Biden zapovijedio je obavještajnim agencijama neka za 90 dana pripreme izvješće kojim će okončati bijesnu raspravu o tome je li se koronavirus na ljude proširio od životinja prirodno ili je posljedica curenja iz laboratorija.

Potonje tvrdnje, za koje se posebno zalagao bivši predsjednik Donald Trump, Kina je uporno negirala.

Bidenova zapovijed uslijedila je nakon izvještaja u članku Wall Street Journala, koji govori o tome da je nekoliko članova osoblja Wuhan Instituta za virologiju zatražilo bolničko liječenje krajem 2019. godine, zbog simptoma koji su u skladu s onima uočenim kod pacijenata zaraženih COVIDOM-19. Kineska vlada demantirala je izvješća koja su potencijalno mogla preokrenuti vremenski okvir pandemije.

COVID-19kina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RENEW
2 godine prije

Ali bom imela čast doživeti informacijo, da se je don Antonio Fauci obesil v arestu?

Lucija, prva
2 godine prije

Ovo je jedna od bitnih stvari u cijeloj ovoj situaciji.
I? Koliko je komentatora privučeno?

Naravno, ovo ne može biti izbrisano; ne samo na tim mjestima, nego to imaju pospremljene razne laboratorije…

2 godine prije zadnji put uredio Lucija, prva
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI