Kineski specijalni izaslanik sastao se sa Zelenskim

Valodimir Zelenski
45 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sastao se sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom Kine za evroazijska pitanja Li Huijem, koji je otputovao u Kijev kako bi prenio stavove Pekinga o diplomatskom rješenju ukrajinskog sukoba s Rusijom.

Prema saopćenju koje je u četvrtak objavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova, Li je razgovarao sa Zelenskim, kao i sa šefom ureda ukrajinskog predsjednika Andrejem Jermakom, ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Kulebom i predstavnicima nekoliko drugih ministarstava.

Peking je saopćio da su se obje strane složile da je nedavni telefonski razgovor između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i Zelenskog ocrtao smjer budućih odnosa između njihova dva naroda, za koje se navodi da bi trebali biti izgrađeni na međusobnom poštovanju i iskrenosti.

Tokom svog putovanja, Li je ponovio da je Peking spreman da služi kao posrednik u miru kako bi pomogao u postizanju političkog rešenja sukoba sa Rusijom, na osnovu principa navedenih u mapi puta od 12 tačaka koju je Kina objavila krajem februara.

“Ne postoji lijek za rješavanje krize. Sve strane moraju krenuti od sebe, akumulirati međusobno povjerenje i stvoriti uslove za okončanje rata i ulazak u mirovne pregovore”, rekao je Li, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dvodnevno putovanje specijalnog izaslanika u Ukrajinu je prva etapa šire evropske turneje, tokom koje se očekuje da će posjetiti Poljsku, Francusku, Njemačku i Rusiju. Peking je objasnio da ovo putovanje ima za cilj promoviranje komunikacije ka “političkom rješavanju ukrajinske krize”. Kineske mirovne napore pozdravile su Rusija, kao i neke evropske nacije, poput Mađarske, i pohvaljene su zbog priznavanja nacionalnih interesa obe strane.

Mapu puta su, međutim, kritikovali neki na Zapadu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdio je da Kini nedostaje “kredibilitet” jer je odbila da osudi ruske akcije u Ukrajini. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell insistirao je na tome da je “jedina stvar koja se može nazvati mirovnim planom prijedlog Zelenskog”.

Ukrajinski predsjednik je zatražio da se Rusija povuče sa teritorija koje Kijev smatra svojim, kao i da plati ratnu odštetu i suoči se s međunarodnim sudom. Kremlj je odbacio inicijativu, tvrdeći da ne uzima u obzir “realnost na terenu”, uključujući novi status četiri bivše ukrajinske regije u sastavu Rusije.

kinaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Trebali su ovom majmunu Zelenskom ponuditi mac pa da napravi hara kiri..

tihobl
10 mjeseci prije

Ovaj Visoki Prestavnik kojeg je imenovao Peking ima zanimljivu biografiju: govori ruski, bio je ambasador u Moskvi i nosi ordenje dobijeno od Putina. Ja vjerujem da ce biti nepristrasan.

Max
10 mjeseci prije

Ukrima to ne paše.

bruegel the elder
10 mjeseci prije

Laurent Gerra,komičar….o svom kolegi 3elenku…..Putujući cirkus….RTL
Laurent Gerra : le cirque Zelensky, bientôt proche de chez vous !

bruegel the elder
10 mjeseci prije

Jel bio prije toga kod Budanova…na..informativnom razgovoru… /=)

tihobl
10 mjeseci prije

На пољско-украјинској граници граничари прегледају аутомобиле у заштитним оделима, а мештани наводе да се мере односе на мере које се предузимају за заштиту од контаминације радијацијом.

Раније је објављено да су се на истоку Пољске „изненада“ искључили мерачи позадинског зрачења, а у апотекама је недостатак јода.

tihobl
10 mjeseci prije

Kadirovu se vratio Zazu.

Kad su 2014. uvedene sankcije Kadirovu cesi su blokirali konja. I bio je u konjusnjici sve dok nije ukraden. Ceska policija nije uspjela da otkrije lopove iako je trazen po cijeloj EU.
Kadirov kaze da ga je ukrala SBU, da su trazili 18.000 $ kolika mu je bila cijena, da je pristao da plati, da su ga doveli u Rusiju, predali konja, a onda zaratovali izmedju sebe oko podjele para.

Kadirov presretan, vratio mu se omiljeni konj i sad se slika sa njim za instagram. “Данас се мој драги и вољени Зазу вратио кући! Помислите само, девет година нисам видео овог прелепог коња, мог вољеног пријатеља”

tihobl
10 mjeseci prije

U Moldaviji za guvernerku Galaguzije izabrana Jevgenija Gugl koja je za prisajedinjenje Rusiji. Maja Sanduk pokusava da ponisti njen izbor i da dovede nekog proevropskog politicara (steta sto je Sakasvili u zatvorskoj ludnici). Nemiri danima traju jer gologuzani ne daju svoju guvernerku.

tihobl
10 mjeseci prije

ЕУ упозорава Додика: Наши савезници не посећују Русију

Оливер Вархељи:
“Потребно нам је да Босна и Херцеговина буде наш савезник”
“Наши савезници не иду у Русију, то је моја порука”
“Ко хоће да нам буде савезник, не иде у Русију.”

Dodik 26.5. ima sastanak sa Putinom.

Ico
10 mjeseci prije

Vol odimir baljezga!

Ico
10 mjeseci prije

Tzv politička elita Ukrajine nema ni intelektualni, a ni moralni kapacitet da vodi Ukrajinski narod! Šteta da Ukrajina nema domoljubnu i stručnu ” duboku državu ” , po uzoru na ” duboku državu ” USA.

burt
10 mjeseci prije

nakon 9 godina okupacije dijela teritorija i pokušaja cijepanja Ukrajine za separatiste i petokolonaše evakuacija u Rusiju ostaje jedina realnost i opcija, poraz ruske vojske, rezervista i separatista sigurno slijedi tako da svako daljnje nasjedanje ruskim ekstremistima jedino služi za zavaravanje stanovnika Rusije

tihobl
10 mjeseci prije

ОпГ “Вагнер” заузела утврђени положај “Домино”.

У њему се налазило око 650 украјинских војника.
Иначе, овде је организован ископ и утврђивање складишта са муницијом, постојала је истурена ремонтна тачка за оправку борбене технике и транспортних возила, возила за хитну помоћ и чвориште у коме се ротирала оклопна борбена техника која је услед урушавања одбране у претходних 4-5 дана извучена ка Часов Јару.
 У овом моменту се довршава чишћење скровишта од заосталих група украјинске војске и борбе са одступајућим заштитницима у улици Чајковског.

tihobl
10 mjeseci prije

Обновљен је део железничке пруге на Криму коју су украјински диверзанти рано јутрос дигли у ваздух.

tihobl
10 mjeseci prije

Према писању украјинског извора „Резидент“ Сирски је известио Зеленског о губитку контроле над главним утврђеним подручјем у Бахмуту. Сада јуришне групе ПВК „Вагнер“ чисте неколико блокова приватног сектора и област „авиона“. Командант копнених снага инсистира на наставку реализације свог плана за покривање града на боковима упркос губицима Оружаних снага Украјине.

Kiko
10 mjeseci prije

Ovi je vrlo loša vijest za Rusiju. Evo i zašto. Kao prvo nakon kineskog posjeta Rusiji, i to na najvišoj razini Kinezi šalju svoju delegaciju u Ukrajinu. Kina je prepoznala razvoj događanja i ne želi biti izolirana u bliskoj budućnosti kad Ukrajina završi rat i krene u fazu obnove. Relativno veliko tržište kojem će trebati sve. S druge strane Ukrajina ima dosta toga što je Kini interesantno. Kao drugo Kina prepoznaje budućeg pobjednika jer da nije tako ne bi dolazila u Ukrajinu. Kao treće Kina nije i neće vojno pomoći Rusiji a posebno ne u ovim okolnostima jer bi izgubila simpatije Ukrajine. Ne bi me iznenadilo da u skoro vrijeme dođe kakva humanitarna nevojna pomoć iz Kine u Ukrajinu. I kao četvrto ovo je potvrda da Kina više ne doživljava Rusiju kao velesilu. A Kinezi znaju biti jako neugodni protivnici. I kao četvrto ovo je poruka dijelu država koje su… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI