Kissinger nudi “ažurirani” plan za Ukrajinu

Kissinger
81 komentar

Neutralnost Ukrajine “više nema smisla” s obzirom na okolnosti, rekao je Henry Kissinger Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u utorak. Podržao je eventualno članstvo Kijeva u vojnom bloku koji predvode SAD, ali je nastavio da insistira na dijalogu s Rusijom – stav koji mu je doneo mesto na ozloglašenoj ukrajinskoj „listi “.

Kissinger, sada 99, bio je američki državni sekretar (1973-1977) i savjetnik za nacionalnu sigurnost (1969-1975), igrajući glavnu ulogu u pregovorima o okončanju Vijetnamskog rata, kao i u politici suprotstavljanja Kine i Sovjetskog Saveza. Unija tokom Hladnog rata. 

Na prošlogodišnjem skupu u Davosu, u maju, zagovarao je hitan prekid neprijateljstava u Ukrajini, kako Rusija ne bi bila “utjerana u trajni savez s Kinom”. Međutim, zato što se usudio da sugeriše da bi Moskva mogla zadržati Krim – koji se ponovo pridružio Rusiji 2014. – stavljen je na listu ukrajinskih neprijatelja  „mirotvoraca“ .

U utorak je svoje riječi prednjačio sa “divljenjem” ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom i “herojskom ponašanju ukrajinskog naroda”, prije nego što je predložio suštinski isti mirovni sporazum kao prošle godine.

“Prije ovog rata bio sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u, jer sam se bojao da će to započeti upravo onaj proces koji smo vidjeli”, rekao je Kissinger. “Sada kada je ovaj proces dostigao ovaj nivo, ideja neutralne Ukrajine pod ovim uslovima više nema smisla.”

Vjerujem da bi članstvo Ukrajine u NATO-u bio odgovarajući ishod.

Po Kissingerovom mišljenju, način da se spriječi eskalacija sukoba je da se učini upravo ono što su Kijev, SAD i njihovi saveznici radili do sada: zahtijevaju povlačenje Rusije, uz istovremeno pružanje vojne i finansijske pomoći Ukrajini i održavanje “sankcija i drugih pritisaka” u Moskvi. 

Rusiji treba dati „prostor“ da se ponovo pridruži Zapadu, „ako ispuni potrebne uslove da učestvuje kao članica u ovim evropskim procesima“ , tvrdio je stariji diplomata. Važno je, rekao je, izbjeći percepciju da je sukob postao “protiv same Rusije”, što može dovesti do toga da Rusi preispitaju i svoju istorijsku “privlačnost evropskoj kulturi i strah od dominacije Evrope”.

Kisindžer je takođe rekao da bi vojna alijansa koju predvode SAD trebalo da bude garant konačnog mirovnog rešenja “u bilo kom obliku koje NATO može da razvije”.

Dok je njegov prijedlog laskao zapadnoj percepciji da Ukrajina pobjeđuje na bojnom polju uz pomoć NATO oružja, Kissinger je odlučio da ignoriše agenturu i Kijeva i Moskve. Zelenski je kategorički odbacio bilo kakvu vrstu primirja osim ako Rusija ne kapitulira, dok Kremlj bilježi da svaki dogovor mora priznati da su Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje dijelovi Rusije – s tim da je Krim u potpunosti isključen.

Takođe je bilo nejasno hoće li Moskva uopće prihvatiti bilo kakve pregovore uz posredovanje Zapada, nakon priznanja bivše njemačke kancelarke Angele Merkel – što je kasnije ponovio i bivši francuski predsjednik Francois Hollande – da primirje u Minsku 2014. nije dogovoreno u dobroj vjeri, već da je namjeravalo “ dajte Ukrajini vremena” da se pripremi za rat.

DavosKissingerSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ovi su rijesili da otpocnu svjetski rat.
Znaju da Kina ne smije dopustiti poraz Rusije i zato ce pokusati da napadnu obe zemlje istovremeno.

Nekoime
1 godina prije

Židovu je za vjerovati!

hiber
1 godina prije

Koja priča. Ukraina sada ispaljuje 90.000 granata 155 mm mjesečno, dok zapad tek povećava proizvodnju na 45.000 mjesecno.(prije 6 mjeseci proizvodio je 12.000 mjesečno). Razlika se dopunjuje iz američkih skladišta iz Južne Koreje 200.000 i Izraela odakle je upravo krenulo novih 300.000. Ovim zapadnima, treba pribrojiti i sovjetske granate 152 mm koje se ubrzano proizvode u zapadnoj Ukraini, Poljskoj i Češkoj. Jos barem 30.000-35.000 mjesečno. Dakle, 4.000 -5.000 hitaca dnevno, ne računajući visokoprecizne. S druge strane Rusi stagniraju ispod 6.000 dnevno. Kad to prenesemo za 3-6 mjeseci, dakle u kritični srpanj, po Rusima ce padati 6.000-7.000 granata dnevno, a Rusi ce uzvraćati sa 3.000. To objašnjava i velike pokrete NATO na istok. I Hrvatske Pz2000 su jucer odvezene u Poljsku. Dakle, nakon plinske Rusija gubi i topničku bitku. Sada započinje tenkovska bitka, a rezultate cemo viditi u petak.

JoeP
1 godina prije

Staro zlo je slučajno zaboravilo reći kako Ukrajime više nema pa nema. Svima je sve jasnije kako od oslobađanja Ukrajine sa zapadne strane nema ništa.
Do kud će Rusi doći neznaju ni oni.
Ono što ne uzmu Rusi bit će NATO, a to znači još rata. Kako stvari stoje Rusi bi možda sadi pristali na ove ćetri pokrajine, no NATO i prava za ruski jezik u ostalom dijelu Ukrajine, ali ako osvoje još nešto to više neće biti predmet pregovora.
Nikad se nezna, možda zapad samo ostavi Ukrajince kao Afganistance ili Kurde. Upravo je ona “Biti neprijatelj Amerike je opasno, a biti prijatelj fatalno” Kissingererova.

tri p
1 godina prije

To bi značilo otvoreni rat u koji bi odma gurnuli Poljake, još jedan slovenski narod….Kakvi su to vampiri

Гавран
1 godina prije

Veliki ratovi prave prekid u istoriji. Posle njih se dešavaju promene kakve nismo ni sanjali. Kisindžer i Svetski Ekonomski Forum su samo istrošena strašila iz prošlosti.

Buničar
1 godina prije

Znaci on zeli da Ukrajina ude u nato.Nakon toga svaki hitac ispaljen od strane ukrajinske vojske na ruse biti ce hitac nato-a. Zasto odmah ne objave rusiji rat? Naravno uskociti ce Kina i jos poneka nuklearna sila. Anastajn je grijesio kada je rekao da nezna cime ce se voditi treci svjetski rat ali da zna da ce se cetvrti voditi toljagama. Ako treci (koji je veczapoceo) eskalira zemlju ceka vjeciti mir. Ako ne racunamo sukobe medu zoharima zbog ostataka hrane

Šele
1 godina prije

Rusija je igrać novog svjetskog poretka, žao mi je ljudi koji ginu u Ukrajini, vjerovatno će dobiti dio teritorije Ukrajine,kao nagradu za dobro određen posao,samo mi objasnite,vi koji mislite da će nas Putin i Rusi spasiti od globalista,zašto je ruska duma,parlament Rusije,hitno bez rasprave ,izglasao zakon o biometrijskim podacima u saradnji sa svjetskom bankom,usprkos upozorenjima dijela poslanika da je ovo protiv zakonito,da nisu ni pročitali tekst,nisu ga dobili tri dana ranije kako su trebali, zakon je proširena verzija od prošle godine o QR kodu koji je odbijen u dumi

Ivan Bgd
1 godina prije

Ovaj zlotvor nikako da umre…

Drago Herceg
1 godina prije

Sve ovo bi moglo postati kud i kamo kompliciranije nego sto je itko zamisljao… Ne vidim razlog zasto Rusija, kao svojedobno i Sovjetski Savez, ne bi instalirala nesto nuklearnih projektila na Kubi? Ili u Venezueli na primjer? Mislim da bi vlade (i narodi) tih zemalja bili skroz otvoreni prema jednoj takvoj mogucnosti, jer oni su zrtve americkog terora vec desetljecima. I naoruzala, skupa s Kinom, vojske tih dvaju drzava? Ono, ‘do zuba’, ovako kako to rade SAD i njihove kolonije u Ukrajini. Pa da vidimo reakcije iz “zemlje slobodnih” o pravu njihovih susjeda da izaberu svoj put…

Sam
1 godina prije

Umri Henry,ti to mozes.

eukolonija
1 godina prije

Šišmiši su neurozni. Više ne znaju što bi. Ukrajini žurno treba vojnika a oni im mogu poslati samo phedera. Gvožđe koje šalju em je malo em neučinkovito. Putin stavlja u borbenu uporabu Belgorod i Posejdon, Sarmat i Avangard, Kinžal, Burevestnik, Zirkon itd

nepoželjni
1 godina prije

Rat je taman poprimio dinamiku i ritam kakav je potreban da se na zapadu sprovedu završne radnje za put bez povratka u “novi poredak”.
Ovaj rat je poput zubnog granuloma koji će, kada se smiri, dozvoliti zubaru da povadi trule zube i izradi implantate i proteze koji nikada više neće biti kao prirodni zubi dok su bili zdravi……

tuf
1 godina prije

“Rusiji treba dati „prostor“ da se ponovo pridruži Zapadu, „ako ispuni potrebne uslove da učestvuje kao članica u ovim evropskim procesima“ – ishlapjeli Kissinger nema više mentalne energije pratiti svjetske procese pa i dalje smatra da je “pridruživanje Zapadu” jedini i poželjni izbor Rusije. News flash – formira se alternativa koja uključuje Aziju, Afriku i Južnu Ameriku. Kissinger ne shvaća da Rusija više ne očekuje milost i mrvice sa Zapada.

emmi
1 godina prije

mr Heinzi je prije svega bizarna zločinska kreatura, koja bi trebala čamiti u zatvoru do sudnjeg dana, no, “Zapad” je to što jeste, udružena zločinska tvorevina i tako mr Heinzi smije pametovati i, da prostite, svirati k…u.

Xam
1 godina prije

Ode Rusija u pet šest delova do kraja godine.
3D šahist će Kini pokloniti istočni Sibir.
Vladivostok su osnovali Kinezi, Rusi su ga samo preimenovali.

Max
1 godina prije

Takav razvoj događajia mogao bi izazvati svijetski rat.

Zoro
1 godina prije

Ukrajina je dio Ruske imperije i Sovjetskog Saveza, stoljećima, koljevka Rusije,. Bilo kakve priče o podjeli te zemlje su priželjkivanje poraza Rusije. 90-tih godina Rusija je napravila epohalnu stvar, svima dala samostalnost i rekla zapadu hajdemo u budućnost zajedno kao ujedinjeno čovječansto. Nažalost zapad još nije došao na taj duhovni nivo da uopće razumije šta je Rusija napravila i kuda ih je pozvala, kao obični barbari vidili su priliku da Rusiju opljačkaju i unište, ništa više. Sada je to vrijeme završilo, na zapadu prvo treba umrijeti kolonijalna svijest, onda nekoliko stoljeća moraju živjeti od svog rada i onda će biti u prilici izaći na veći nivo postojanja i družiti se sa narodima koji su već tamo. Šta se tiče Ukrajine i ostalih zemalja nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, 27 miljona mrtvih i rijeke krvi, ponajviše ruske, su prolivene za oslobođenje tih zemalja i nesmiju biti poklonjene zapadu koji je neprijateljski nastrojen… Čitaj više »

dona
1 godina prije

otprdio si ti stari svoje

Schroder
1 godina prije

Ovaj demon je stvorio Klausa Schwaba Schwab je studirao u Americi gdje je on njemu bio profesor i vidio u Schwabu demona koji ce sprovoditi sve sta on kaze i ti nevidljivi reptili koji stoje iza ovoga demona To su ljudi bez duse , psihopati On ima skoro 100 godina ali jos uvjek ima u planu da nas porobi On je taj koji je govorio da je previse ljudi na svijetu i koji je zagovorio ovaj rat Amerike i Rusije preko Ukraine Vidim da jos uvjek dolazi u Davos on i Soros I Bill Gates Kada citam da u Davosu dolazi elita MISLIM DEMONSKA ELITA I REPTILI ,gdje se dogovaraju o novim virusima vakcinama i ratom Slusam onoga iz UN kako nas plasi klimon a UN JE DOZVOLIO GEOINZENJERING KOJI SE ODVIJA DAN I NOC NA NEBU I KOJI IZAZIVA SUSU ILI POPLAVE NA ZEMLJI To namjerno rade da nam… Čitaj više »

goran
1 godina prije

ej famozni senatoru kisindzeru reci ti meni ljudino koliko je mlade djece moralo umrijeti da bi ti mogao doživjeti 99 godina?
i koliko če još male djece morati umrijeti za sotonu ko što si ti?

pera lozac
1 godina prije

To matoro smece treba umlatit sa govnjavom motkom, sa VELIKIM zadovoljstvom bi preuzeo taj zadatak.

Gnostic
1 godina prije

Izašla zvir iz brloga.

Zagor
1 godina prije

Ovaj još živ,nije se cijepio to se mora promijenit Cijepit ga dnevno sa dvije dose

Tim
1 godina prije

Njemu je 99 samo na ovoj osobnoj, on je još hodao sa mamutima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI