Kissinger ocjenjuje sporazum između Saudijske Arabije i Irana uz posredovanje Kine

Kissinger
46 komentara

Kina je napravila veliki korak ka svom cilju da postane učesnik u oblikovanju svjetskog poretka, izjavio je bivši američki državni sekretar Henry Kissinger. Diplomata veteran komentirao je nedavni značajan sporazum između Saudijske Arabije i Irana, u kojem je posredovao Peking.

Rijad i Teheran složili su se da obnove diplomatske odnose nakon sedmogodišnje pauze tokom razgovora u Pekingu prije nedelju dana. U komentarima koje je u četvrtak citirao Washington Post, Kissinger je rekao da je to ” značajna promjena u strateškoj situaciji na Bliskom istoku”.

Saudijci, koji su decenijama bili među najbližim saveznicima Washingtona na Bliskom istoku, ” sada balansiraju svoju sigurnost igrajući na SAD protiv Kine”, objasnio je on.

Prema Kisindžeru, akcije Rijada su uporedive sa onim što je on sam postigao ranih 1970-ih kada je, kao državni sekretar u Nixonovoj administraciji, pomogao u postizanju približavanja Pekingu usred njegovih tenzija sa Moskvom.

Saudijsko-iranski sporazum će također zakomplicirati stvari za Izrael, jer će “pritisak na Iran sada morati uzeti u obzir kineske interese”, rekao je on.
Izrael je i dalje sve zabrinutiji zbog navodnog Teheranskog programa nuklearnog oružja, te je upozorio na potencijalne preventivne napade na iranske ciljeve.

“Kina je posljednjih godina izjavila da mora biti učesnik u stvaranju svjetskog poretka. Sada je napravila značajan korak u tom smjeru” uvjeravajući Saudijsku Arabiju i Iran da pregovaraju, rekao je Kissinger.

Autor članka, kolumnista vanjskih poslova Washington Posta David Ignatius, također je priznao da “SAD više nisu nezamjenjiva sila u regiji – jedina zemlja dovoljno jaka ili gipka da posreduje u mirovnim sporazumima”.

“Kina je preuzela udio u toj sazivačkoj moći” igrajući ulogu posrednika na ovoj ljestvici po prvi put, napisao je. Drugi veliki regionalni igrač, Ujedinjeni Arapski Emirati, također se “udvaraju” Pekingu, rekao je Ignatius.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je ranije ove sedmice da bi Peking trebao “aktivno učestvovati u reformi i izgradnji globalnog sistema upravljanja” i promovirati “globalne sigurnosne inicijative”. Čineći to, Kina će dodati “pozitivnu energiju svjetskom miru i razvoju”, dodao je.

irankinaKissingerSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

“‘Креди Свис’ је био веома агресиван у замрзавању руске имовине и примени санкција. Тада се Кина придружила Русији. Кина је највећа муштерија Саудијске Арабије. Онда је Саудијска Арабија одбила да спасе ‘Креди Свис’. Сада је ‘Креди Свис’ де факто национализован. Видите како све функционише?”, пише Рикардс.

Max
1 godina prije

Sve navedeno je točno a ovaj će živjeti vječno.

tihobl
1 godina prije

Нацисти из Риге данас су организовали марш у част летонских легионара Waffen SS.

tihobl
1 godina prije

Русији је потребно милион програмера и оператора беспилотних летелица.

Тренутно је „око 10% потражње“ односно око 100 хиљада људи.

tihobl
1 godina prije

Кинески председник Си Ђинпинг ће на позив руског председника Владимира Путина боравити у посети Русији од 20-22. марта. По завршетку преговора биће потписан читав низ важних билатералних докумената.

tihobl
1 godina prije

Неколико украјинских јединица покушало је да побегне из Бахмута путем за Часов Јар, али су биле поклопљене руском артиљеријом.

Војна хроника

tihobl
1 godina prije

Руска војска зауставила је највећи покушај Оружаних снага Украјине да форсирају акумулацију Каховка.
Баржа са десатницима је уништена.

tihobl
1 godina prije

Током године, од 24. фебруара 2022. до 26. фебруара 2023. године, Русија је продала природног гаса, нафте и угља у вредности од 315 милијарди долара, од чега је 149 милијарди долара отишло у земље ЕУ, преносе турски медији.

tihobl
1 godina prije

У новембру је у америчкој нуклеарној електрани исцурило више од 1,5 милиона литара воде са радиоактивним материјалима, али је јавности о томе саопштено тек сада.

Како преноси Блумберг, инцидент у електрани Монтичело у Минесоти догодио се 22. новембра. Компанија је то пријавила Регулаторној комисији за нуклеарну енергију и државним органима, али новинарима тада није речено ни речи.

ЦБС њуз, позивајући се на државне власти, појашњава да је вода са трицијумом, радиоактивним изотопом водоника, исцурила из цеви.

Према речима званичника, цурење је локализовано. Компанија је саопштила да је повратио око четвртине хемикалија које су исцуриле, а процес чишћења је још увек у току. Шта је изазвало несрећу још увек није познато.

tihobl
1 godina prije

Украјински ТГ канал ” Црна четврт” пише:

„ Министарство одбране Украјине помогло је мобилисаним да напусте земљу.

„Услуга“ министарства коштала је војно способне мушкарце 9.000 долара.

Mrčikola
1 godina prije

Da je ovome globalnom političkom mentoru “skinut” podatke iz glavurde…bog te vidio, što bi sve “isplivalo”.

tihobl
1 godina prije

Приходи Крима су учетворостручени од поновног уједињења са Русијом – Аксјонов

Schroder
1 godina prije

Sve sto nas je zadesilo lose od corone vakcine rata mozemo da zahvalimo ovome DEMONU On je stvorio Klausa Schwaba demona kao i on.Nadam se da ces goriti u paklu vjeke vjekova AMEN Posto imas 100 godina na ovome svijetu ti nece biti sudeno . Kod dragoga BOGA U KOGA VJERUJEM CEKA TE VELIKA KAZNA .Zlo si kao i oni oko tebe Covjek psihopat bez DUSE, jer psihopati se radaju bez duse Poznajemo te ljude koji su samo primili oblik covjeka , a u stvari su reptili .

Marmel
1 godina prije

Jel se još pita ova stara krepalina,ni đavo ga neće.Ko mu mjenja pemperse pitam ua kolegicu?

tihobl
1 godina prije

Кина је развила и успешно тестирала „рој дронова“

Група од 200 дронова успешно је обавила задатке извиђања и уништавања циљева, радећи као јединствен организам.

Steta sto ne znam da postavim snimak.
Dronovi lice na geranj.

tihobl
1 godina prije

Ентони Блинкен оптужио је ЧВК “Вагнер” за уношење насиља и нестабилности у Африку – Блумберг .

404
1 godina prije

Ovaj sporazum između Irana i SA dođe zapadu kao najgora nočna mora. Islamski i pravoslavni svet stvara jaku savezničku koaliciju. Zapadni peder-rajh nema nikakvih šansi.

404
1 godina prije

Ovo zločesto stvorenje je jedan od kreatora svog zla i kretenizma što ga zapad provodi po cjelom svetu.

tihobl
1 godina prije

Украјина је одлучила да производи нуклеарно гориво за Европу

 Очекује се да ће производња бити успостављена за три године, саопштило је Министарство енергетике Украјине. Циљ је замена руског горива, укључујући и на европском тржишту.

tihobl
1 godina prije

Пентагон

“Раније смо предвиђали да ће фебруар-март бити тежак за Украјину. Међутим, ситуација која се развила на фронту показује да ће пролеће и лето бити још тежи и, можда, далеко од успешног времена за њих”, рекао је портпарол Министарства одбране САД Пет Рајдер.

“Жељена контраофанзива украјинске војске је у великој мери компликована испуњавањем других циљева, као што је одбрана Бахмута. Ту је концентрисан главни део трупа и шаље се сво наоружање које се испоручује Украјини. Офанзива под таквим услови су немогући, то ће пропасти, што је бременито губитком значајних територија од стране Украјине“.

Eto i pentagon najavljuje crne dane, jedino je hiber optimista.

tihobl
1 godina prije

Међу милитантима Оружаних снага Украјине, број „контролисаних“ рана се вишеструко повећао. Овим еуфемизмом војно тужилаштво упућује на самострел. Поред тога, учестали су случајеви „одбијача“ који чине све да их не врате у Бахмут.

tihobl
1 godina prije

Минск је започео испоруке критичне базе електронских компоненти Москви. Потписан је споразум о оснивању заједничког белоруско-руског центра за развој и производњу фотомаски , – Александар Лукашенко.

tihobl
1 godina prije

ЕУ ће следеће недеље Украјини доделити 1,5 милијарди евра

 Доделу макрофинансијске помоћи Кијеву најавио је заменик шефа Европске комисије Валдис Домбровскис .

„Радујемо се преносу друге транше нашег проширеног програма макрофинансијске помоћи од 1,5 милијарди евра Украјини следеће недеље како бисмо помогли овој земљи да испуни своје хитне потребе “

tihobl
1 godina prije

Од 26. марта у Кијеву ће бити смањен полицијски час

Виталиј Кличко

tihobl
1 godina prije

Кулеба је претио земљама које су одбиле да помогну Кијеву

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба храбро је изјавио да су се земље које нису подржале Кијев новцем или оружјем лоше понашале и да ће то плаћати у будућности.

tihobl
1 godina prije

Поново се истакла Галина Третјакова , посланица из партије Слуга народа. Овог пута је предложила да се 8. март из Међународног дана жена преименује у „Дан пролећа“ – како би „подржала родну равноправност коју промовише глобална заједница“.

I jos predlaze da bozic i uskrs budu radni dani.

Perun
1 godina prije

Henry Kissinger je ratni zločinac i psihopata…to što on objašnjava treba nabiti u njegovu zadnjicu….stara senilna budaletina ….samo je biden ,americki predsjednik gori od njega

Ico
1 godina prije

Mladost Ukrajine gine za ” kurčevo zdravlje “, a VOL odimir je protuljudski smrad!

404
1 godina prije

Crkni više žabetino satanistička !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI