Kissinger: Trump je ličnost bez presedana u modernoj američkoj historiji

Kissinger o Donaldu Trumpu
5 komentara

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger* opisao je novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa kao ličnost „bez presedana u modernoj američkoj historiji“, ali i upozorio na osude njegove retorike tokom predsjedničke kampanje.

Laureat Nobelove nagrade za mir je kazao da prije nego što Trumpova administracija bude optužena za „neizbježnu krizu“, treba pružiti šansu toj vladi da se predstavi u međunarodnoj politici, uprkos „retoričkim elementima i izazovnim obrascima“ koje je Trump predstavio tokom svoje kampanje.

Kissinger, koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1973. godine, govorio je u nedjelju na Forumu Nobelove nagrade za mir u Oslu.

On je nagradu dobio zajedno sa vijetnamskim političarom i diplomatom Le Duc Thoom za napore u postizanju Pariškog mirovnog sporazuma koji je okončao rat u Vijetnamu. Kissinger je, ipak, odbio da primi nagradu.

*Američki diplomata Henri Kissinger je rođen u Njemačkoj 1923. godine. Prije nego je ušao u politiku, završio je Harvard. Veliki je promotor realpolitike, politike koja se temelji na snazi i nacionalnom interesu. S razlogom ga nazivaju “čovjekom svih sistema” čija riječ i danas ima velikog odjeka. Zbog velikog utjecaja na američku i međunarodnu elitu, postaje kontraverzna osoba koju prate optužbe za ratne zločine – s lijeve i desne strane.

henri kissingerPredsjednički izboriUpozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

Kisindžer je “kurir” Trampove struje Moćnika (da neko ne pomisli da je Tramp tamo glavni – on je samo figura i to nekoliko nivoa ispod Kisindžera) i njegovo “uzdržano podržavanje” se može tumačiti željom da ta veza ne bude isuviše očigledna – verovatno da bi njegova podrška imala veći kredibilitet. Političari starog kova su izuzetno svesni težine izgovorene reči i mogućnosti njene interpretacije.

subaru
7 godine prije

Njega tkzv. ruska akademija znanosti proglasi za akademika. To bi bilo isto kad bi hrvatska akademija znanosti proglasila Šešelja za akademika.

Pete
7 godine prije

Kissinger zna mnogo o desavanjima u “krupnoj ” politici. Nas svijet je toliko zaslijeplhen i “ispran” da vjeruje u sve sto mu media servira. Cemu strah od Trumpa???

Anonimac
7 godine prije

Kissinger i Nobelova nagrada za mir:). Jadni boze.

Osoba C
7 godine prije

Obzirom kakvi likovi sada bistre politiku SAD, a i novi kandidati su uglavnom neokonzervativci iz radionice Rumsfeld – Wolfowitz, neka vrsta korištenja Kissingerovih usluga bi bila dobra stvar. Bez obzira što netko misli o njegovom liku i djelu, radi se o velikanu svjetske diplomacije, koji je ostavio svoj trag. Što se meni ne sviđa čije interese i ideje zastupa, to je moj problem, ali zastupao je i danas zastupa detant između velikih sila i ukazuje da je vrijeme američke hegemonije iscurilo. Naravno, on to radi da SAD, u tvrdoglavoj želji da zadrži postojeće stanje hegemonije, što je nemoguće, ne izgubi prave pozicije kada dođe trenutak novog djeljenja karata sa druga dva velika igrača koji sjedaju za stol. Čovjek je svjestan neizbježnih promjena i uspostavljanja novog svjetskog poretka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI