Iran spreman da ‘uništi Tel Aviv’

Ebrahim Raisi
42 komentara

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je u utorak da će svaki neprijateljski potez Izraela “dovesti do uništenja Haife i Tel Aviva”. Govoreći na godišnjoj vojnoj paradi, Raisi je pozvao SAD i druge “vanregionalne” snage da napuste Bliski istok u svoju korist.

Iznoseći svoje opaske dok su se oklopna vozila kotrljala i borbeni avioni letjeli iznad njih, Raisi je obilježio godišnji Dan vojske Irana proglašavanjem da će “najmanji neprijateljski potez” “cionističkog režima” u Izraelu “dovesti do uništenja Haife i Tel Aviva”, prema iranskoj novinskoj agenciji Tasnim.

Iranski lideri često koriste Dan vojske za bombastične prijetnje Izraelu i SAD-u. Prošle godine, Raisi je izdao slično upozorenje, rekavši da će iranske oružane snage ciljati na “centar cionističkog režima” ako Izrael učini “najmanji potez protiv iranske nacije”.

Međutim, ovogodišnji govor uslijedio je usred tenzija između dvije regionalne sile koje su bile veće nego inače. Iran je okrivio Izrael za napade dronovima na vojnu tvornicu u februaru, dok je Izrael optužio Iran da je narušio njegov vazdušni prostor bespilotnom letelicom ranije ovog meseca. U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je više puta upozoravao da je Iran na ivici obogaćivanja uranijuma za oružje, izjavivši prošlog mjeseca da bi uslijedio “užasan nuklearni rat” ako Iran razvije atomsko oružje.

Teheran poriče da traži nuklearno oružje i navodno je odbacio napore SAD-a da ga nagovori nazad na sporazum u kojem će zamrznuti obogaćivanje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

U govoru u utorak, Raisi je izdvojio SAD kao destabilizirajuću silu na Bliskom istoku. “Vanregionalne i američke snage moraju što prije napustiti regiju, jer će to biti na dobrobit njih samih i regiona”, rekao je on.

Dok je Saudijska Arabija često meta teheranske retorike, Raisijev govor nije spominjao Rijad. Predsjednik je, međutim, rekao da se iranske oružane snage “toplo rukuju regionalnim nacijama” koje su spremne da sarađuju na pitanjima međusobne sigurnosti, što se vjerovatno odnosi na nedavni detant između dvije zemlje uz posredovanje Kine.

iranIZRAELUpozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Kako bez T el Aviva

telefonirati ?

3.14stolero
11 mjeseci prije

Kao i uvjek do sada, Iran je spreman prdnut, samo se plaši da se nebi usro.
Inače je sve samo pitanje rutine i gibanja koliko mu to Izrael dopusti.

Ivan
11 mjeseci prije

Bilo je i vrijeme , steta samo sho Hitler nije shigao dovrsiti projekt..

Sardelino
11 mjeseci prije

Izrael je država sa površinom od cca 22 000 km2. Toliko otprilike ima i Slovenija.Na tom skučenom prostoru obitava 9 miliona Izraelaca.
Iran ima površinu od 1 600 000 km2 i stanovništvo od 90 miliona pripadnika.
Zašto netko misli da se Iranci boje Izraelaca.
Nuklearno oružje koje posjeduje Izrael prema ovi nesrazmjernim podatcima ne predstavlja nikakav ključni argument, pogotovo ako se zna da Iran ima u odnosu na tu izraelsku moć ekvivalent u dalekometnim raketama.
Izrael mora raditi na popravljanju odnosa sa svojim susjedima jer pomoć koju im pružaju Amerikanci nije dugog vijeka.

Max
11 mjeseci prije

To nije prazna prijetnja.

Iddo from Mount Megiddo
11 mjeseci prije

Iranu ovo nije trebalo. Izrael neće čekati da Iran udari prvi. A onda će sva mudrijanja na svim portalima postati nevažna. I ona objavljena i ona izbrisana.

Mir s vama

tihobl
11 mjeseci prije

Jedan manje na potjernici:

У Бахмуту убијен националиста који је учествовао у паљевини Дома синдиката у Одеси 2014.
 ㅤАлександар Станков са позивним знаком „Перун“ донедавно се борио у саставу батаљона „Азов“. 17. априла преминуо је од рана задобијених током борби за Бахмут.

tihobl
11 mjeseci prije

Амерички истраживачки центар РАНД, који финансира Влада САД, тврди да ће Иран добити 60 комада Су-35 од Русије

Ово је више него дупло више од износа који је првобитно објављен у већини медија, и био би значајан подстицај иранским ваздушним снагама и моћи противваздушне одбране.

Iranci vec kace na tij tok snimke suhoja kako lete iznad Irana. Americki obavjestajci kao obicno kasne. Jos gori su estonski obavjestajci koji su prije par dana objavili da imaju saznanje da ce u aprilu Si doci kod Putina.

nessy
11 mjeseci prije

Kina je pomirila S. Arabiju i Iran. Amerima rastu zazubice. Jednom, ’80. godina, Izrael je raketirao i unistio nuklearne centrale u Iranu. Iran danas, je druga prica, puno bolje naoruzan i organiziran. Iran nikome ne prijeti, pomazu Siriju na poziv predsjednika. Kad bi razni imperijalisti digli svoje gramzive sape sa B.I., stvari bi se vremenom smirile. Ali, Izrael, sa USA koji im drze ledja, stalno provociraju sve oko sebe. Iran je regionalna sila, kome se svidilo, kome ne.

Sulejman
11 mjeseci prije

Ovi iranci zadnjih 20 i nešto godina prijete da će uništiti izrael i samo ostaje na riječima a izraelci im ubijaju generale i vojsku gdje požele..tako da mislim da se boje izraela

Tim
11 mjeseci prije

Je, a Izrael će to samo gledati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI