Kličko: Ukrajina klizi u autoritarizam

Vitaly Klitschko
50 komentara

Ukrajinske opštinske vlasti sada ostaju jedina nezavisna snaga u zemlji, koja je postala sve autoritarnija usred sukoba s Rusijom, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je svoju ocjenu stanja ‘demokratije’ u Ukrajini podijelio u intervjuu njemačkom dnevniku Der Spiegel, objavljenom u petak. Upravljački instituti u zemlji su se u velikoj meri pogoršali usred neprijateljstava, a lokalne opštinske vlasti su zapravo ostale jedina nezavisna sila, tvrdi on.

„Ukrajina je na putu autoritarizma“, rekao je gradonačelnik. “Ostala je samo jedna nezavisna institucija – lokalne vlasti – i one su pod ogromnim pritiskom.”

Tokom sukoba, centralna vlada je loše komunicirala, ako je uopšte i imala, sa lokalnim vlastima, tvrdi gradonačelnik ukrajinske prestonice.

“U godinu i po dana od početka sukoba sa Rusijom nije bilo nijednog sastanka ili telefonskog razgovora između grada Kijeva i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. U jednom trenutku ćemo doći u situaciju da sve zavisi od raspoloženja jedne osobe”, rekao je Kličko za Der Spiegel.

Bokserska zvijezda, koji je postao političar, Kličko je podignut na svoju poziciju ubrzo nakon ukrajinskog udara na Majdanu 2014., ostajući jedan od rijetkih zvaničnika iz Porošenkovog doba koji je zadržao svoju funkciju pod Zelenskim.

U proteklih nekoliko mjeseci, odnosi između gradonačelnika glavnog grada i centralne vlade bili su narušeni višestrukim javnim prepirkama. U junu je, na primjer, nacionalna vlada ukorila Klička zbog stanja u gradskim skloništima za bombe, pri čemu su čelnici dva okruga i dva vršioca dužnosti načelnika okruga smijenjeni sa svojih funkcija zbog neuspješnog održavanja objekata u funkciji.

Kličko je takođe postao jedna od prvih velikih ukrajinskih javnih ličnosti koja je priznala neuspeh dugo najavljivane kontraofanzive njegove zemlje protiv ruskih snaga. Početkom novembra gradonačelnik je rekao da se trupe kreću “polako” i da nisu u stanju da “brzo probiju” utvrđenja koja je podigla Rusija.

Gradonačelnikova ocjena je bila drastično u suprotnosti sa tadašnjim stavom predsjednika, koji je insistirao da kontraofanziva još uvijek traje i dosljedno je negirao bilo kakve neuspjehe. Zelenski je priznao neuspjeh tek ove sedmice, rekavši za AP da sada smatra da je „zadovoljavajući“ rezultat činjenica da se trupe njegove zemlje u ovom trenutku ne povlače.

Kličkoukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Nekoć vrhunski sportaš uistinu 👍 , Židovin sa Njemačkom putovnicom – simbol …. Pominje Ukraine , zemlju , koja više ne postoji 🤷 , glede čega ne postoji 🤔 ?! Ruska napadaja 🤔 ?! NE ! Ruski napadaj je došao PO POZIVU ! OD STRANE RUSA U ( NEKOĆ ) UKRAINE !!! Jer se Rusima približavao NATO tada još netaknut i teeeško da bi sami , mogli izić na kraj sa TADAŠNJIM NATO ! Medvjed je riknuo – a ostalo – znamo 🤷 . Ukrainaca je PREMALO , dokle experiment sa prevođenjem , Rusko govoreća pučanstva u ” Ukraince ” – NIJE USPJEO 😁 … A taman su mislili 😁 …. Svu ” magiju ” , Mezopotamskih Doktrina su uporabili i … Ništ …. Što veli – što ???? NIJESU IZABIRANI , NIKADA TO NIJESU NITI BILI I SVE BILA JE – LAŽ , LAŽ I SAMO – LAŽ !!!… Čitaj više »

tihobl
5 mjeseci prije

Dzaba kreci ovaj agent BND, popularnost mu je na nivou Timosenkove i Arestovica. Cak i Potrosenko ima vecu podrsku od njega.

Zimek
5 mjeseci prije

Kasno paljenje je posljedica udaraca u glavu.

Čudan lik
5 mjeseci prije

Hahaha…
Hijene su namirisale krv. Izgleda da bi Zelenski mogao biti smjenjen zbog neuspjeha kontraofanzive pa su lešinari požurili da se ponude kao njegova zamjena.

Гавран
5 mjeseci prije

Gradonačelnik gladijator.
.
Pravo stanje Ukrajine izreče Stoltemberg.
.
Шеф Секретаријата НАТО-а Јенс Столтенберг је „са болом у души“ саопштио да до данас земље алијансе нису успеле да успоставе ниво производње муниције који би задовољио потребе Украјине на фронту.
.
“Потражња за муницијом је значајно порасла. Због тога што није обезбеђен потребан ниво њихове производње, Украјина се нашла у критичној ситуацији. Ово је бол у срцу.”
.
I dodao bih, grčeve u lisnici (staroslovenski-novčaniku).

Zlo je podrzavati zlocince
5 mjeseci prije

Znaci SVO ide po planu,
Pa Putin ionako kaže da su Ukrajinci u stvari rusi… to onda vrijedi I za politicare I Velike Vođe

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Rusija klizi u autoritarizam.

Herc
5 mjeseci prije

Čim je Index hr počeo gadit po Zelenskom,kraj mu se bliži , čak su prije nekoliko dana prenijeli ono što ja znam već više od godinu ipo da je rat trebao završiti nakon mjesec dana ali gazde poslali Đonsona u Kijev koji naredi slugama ,ne može to tako nastavljamo sa ratom, biće para,oružja i mesa do pobjede .Atentati,likvidacije,trovanja, kao nekad mafijaški klanovi u Čikagu ,to je ono što je preostalo civilnim strukturama u borbi za vlast od onoga što je preostalo od ukrajine

Гавран
5 mjeseci prije

U Oružanim snagama Ukrajine je veoma veliki broj žena. Štaviše, na položajima redova i narednika u borbenim jedinicama, a ne kao doktori – vezisti. Na ukrajinskoj televiziji emituju reklame za ženske usluge
103. brigada Teritorijalne odbrane Ukrajine, formirana u regiji Lavov, koristi kamp za obuku Gaidamatskaya Sich, u kojem se prikupljaju siročad, kao rezervni centar za obuku. Navodno je prva grupa dečaka iz logora već otišla na liniju fronta u oblasti Harkov.

abc
5 mjeseci prije

Nacizam i politički huliganizam mu nije smetao…. Baraba pokvarena…

Noname
5 mjeseci prije

Sukob s Rusijom završit će gubitkom za Ukrajinu, koja će zbog toga ostati bez teritorija i potpuno propala, piše turski list Evrensel.
“S ukrajinske strane, situacija nije pat pozicija, nego razočaravajuća. Na kraju vojnog sukoba, u koji je Ukrajina ušla s nadom da će zauzeti Krim i Donbas, riskira da izgubi sve. Budući da je glavna odlučujuća strana u ovom procesu Zapad, a ne administracija u Kijevu, Ukrajina u konačnici može pretrpjeti samo veća razaranja”, navodi se u materijalu.
Promatrač je primijetio da je Sjevernoatlantski savez iskoristio Ukrajinu kao pijuna za vlastitu korist, inscenirajući oružani sukob s Rusijom. Prema njegovim rezultatima, bivša sovjetska republika će “potpuno izgubiti”, osiromašiti i izgubiti teritorij.

gogo
5 mjeseci prije

boksač i klaun manipulirani od senilnog starca ?

vanja
5 mjeseci prije

Ali oni su u pravoj groznici oko kandidature u EU.Koliko zaglupljena i omađijana može biti cela nacija to je čudesno.I danas kad je očigledno da je to besperspektivna tvorevina oni ginu za tu imaginaciju.

Гавран
5 mjeseci prije

Kličko je izrazio sumnju da će Ukrajina i dalje postojati kao država, ali se toplo nada da će ostati gradonačelnik.

Max
5 mjeseci prije

U Zelienskiizam.

Karma
5 mjeseci prije

Hazarski bolesni tulum sa po miljona mrtvih slavena ukra i rusa a zene po eu rade bog zna sta

Josip
5 mjeseci prije

Ukrajinci sto cekate, kresnite Zelenskog dok vas sve nije odveo u smrt u svojem ludilu. Koliko vas jos mora pobiti da to shvatite?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI