Ključna članica NATO-a reaguje na tvrdnje da pomaže ruskoj vojsci

Mevlut Cavusoglu
5 komentara

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio je navode da Ankara pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada tako što joj daje tehnološke proizvode. Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Washington navodno upozorio Tursku da ne isporučuje Moskvu bilo čim što bi joj moglo pomoći da se bori u Ukrajini.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u ponedjeljak, Cavusoglu je zamoljen da prokomentariše zabrinutost Washingtona da bi Turska mogla izvoziti tehnološke artikle u Rusiju kršeći sankcije Zapada.

Ministar vanjskih poslova je tvrdio da, iako su Moskva i Ankara nedavno zabilježile povećanje bilateralne trgovine, zemlja neće dozvoliti da se “sankcije SAD i EU probiju kroz Tursku”.

“Nije tačno da mi izvozimo u Rusiju proizvode poput elektronike i tako dalje koji se koriste u odbrambenoj industriji”, naveo je on, dodajući da je Ankara zamolila svoje američke i evropske partnere da podijele sve informacije koje bi mogle ukazati na bilo kakve bilo kakvih kršenja kako bi se oni mogli riješiti.

Cavusoglu je istakao da je Turska od početka sukoba u Ukrajini “zauzela jasan stav” o neprijateljstvima i da ne dozvoljava da ratni brodovi prođu kroz Bosfor.

Ranije ovog mjeseca, Reuters je izvijestio da su SAD upozorile Ankaru da bi se mogla suočiti s kaznom ako odluči da izvozi hemikalije, mikročipove i druge proizvode u Rusiju koji bi se potencijalno mogli koristiti u vojne svrhe.

Od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru 2022. godine, zapadne zemlje uvele su Rusiji sankcije bez presedana, zabranjujući, između ostalog, prodaju osjetljivih tehnologija u nastojanju da osakate njenu ekonomiju.

Krajem decembra, ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdio je da Zapadni “potpuni sankcioni rat” nije uspio da dovede do kolapsa nacionalne ekonomije.

Turska se protivi zapadnim ograničenjima protiv Rusije, ali je rekla da neće dozvoliti da se ona zaobiđu na svojoj teritoriji. Ankara je u više navrata gurala obje strane da se uključe u mirovne pregovore, istovremeno nudeći svoje usluge posredovanja. Takođe je odigrao ključnu ulogu u posredovanju u dogovoru o žitu za deblokiranje izvoza poljoprivrede preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine prošlog jula.

rusijaSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schroder
1 godina prije

Zemlje koje su uvele sankcije Rusiji su uveli sankcije sebi samoj Sada placaju Amerikancima 10 puta vise plin koji isto dolazi iz Rusije.Amerika hoce da gospodari cjelim svijetom Turska se protivi sankcijama Rusiji i zbog toga se zemlja trese Ovaj zemljotres je vrlo cudan Cudna su ta svijetla na nebu koja su se pojavila nekoliko minuta prije zemljotresa

Max
1 godina prije

I Rusija i Turska slijede svoje interese.

gargamel
1 godina prije

Bez obzira na sve, ova nesreća će samo još više ujediniti taj narod, i apsolutnu podršku Erdoganu.Turci mogu da biraju izmedju dva krivca, Boga i SAD, pošto su vernici, znači SAD, pa biće interesantno pratiti razvoj pre i posle izbora.

Sulejman
1 godina prije

čuvaj se erdo da nebi zatreslo opet..poručuje biden

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI