Kolaps Zapada ne može se izbjeći, može se samo odgoditi

Zapad kolaps
189 komentara

Ubrzanje “paradigme hitne situacije” od 2020. ima jednostavnu, ali naširoko poznatu svrhu: prikriti socioekonomski kolaps. U današnjem metaverzumu stvari su suprotne od onoga što se čine. Otvarajući Davos 2022., direktorica MMF-a Kristalina Georgieva okrivila je pandemiju i Putina za “količinu nesreća” s kojima se svjetsko gospodarstvo sada suočava. Tu nema iznenađenja. Sam Davos nije središte zavjere, već glasnogovornik sve paničnijih reakcija elita na neukrotive sistemske proturječnosti.

Bagra u Davosu sada se skriva iza laži poput hrpe nervozne djece. Dok nam i dalje govore da je nadolazeći pad posljedica globalnih nedaća koje su iznenadile svijet (od Covida-19 do Putina-22), istina je upravo suprotno: ekonomija koja pada uzrok je ovih “nesreća”. Ono što nam se prodaje kao vanjska prijetnja zapravo je ideološka projekcija unutarnjeg ograničenja i stalne dekompozicije kapitalističke moderne. U sustavnom smislu, hitna ovisnost održava komatozno tijelo kapitalizma umjetno na životu. Dakle, neprijatelj više nije konstruiran da legitimizira širenje Carstva. Umjesto toga, služi za prikrivanje bankrota našeg gospodarstva preplavljenog dugovima.

Od pada Berlinskog zida, korištenje punog potencijala kapitala, također poznato kao globalizacija, postupno je potkopalo uvjete mogućnosti samog kapitala. Naposljetku, odgovor na ovu implozivnu putanju bilo je oslobađanje globalnih hitnih situacija, koje moraju biti sve trajnije i dopunjene sve većim injekcijama straha, kaosa i propagande. Svi se sjećamo kako je sve počelo na prijelazu tisućljeća, s Al Qaidom, “globalnim ratom protiv terorizma” i malenom bočicom bijelog praha Colina Powella. Ovo je oslobodilo Talibane, Islamsku državu, Siriju, sjevernokorejsku raketnu krizu, trgovinski rat s Kinom, Russiagate i konačno COVID-19 – u krešendu emocija. Sada se čini da je novi Hladni rat u nastajanju, možda majka svih izvanrednih situacija. Osnovni razlog ovakvog tijeka događaja je da što se sustav više približava kolapsu, to su mu više potrebne egzogene krize da bi odvratile pozornost i manipulirale populacijom, istovremeno odgađajući njegov pad i postavljajući tlo za njegovu autoritarnu promjenu.

Povijest nam govori da kada se carstva spremaju kolabirati, okoštavaju u represivne režime upravljanja krizama. Nije slučajnost da je naše doba serijskih hitnih slučajeva započelo pucanjem “dot-com mjehura” – prvim krahom globalnog tržišta. Do kraja 2001. većina tehnološki opterećenih tvrtki je propala, a do listopada 2002. Nasdaq indeks je pao za 77 %, razotkrivajući strukturnu slabost “nove ekonomije” koju pokreću dugovi, kreativne financije i krvarenje stvarne Ekonomije.

Od tada je simulacija rasta putem inflacije financijske imovine zaštićena proizvodnjom globalnih prijetnji, propisno upakiranih i prodanih od strane korporativnih medija. Istina, uspon “nove ekonomije” u kasnim 1990-ima bio je manje povezan s internetom nego stvaranjem ogromnog aparata za simulaciju prosperiteta, koji je trebao funkcionirati bez posredovanja masovnog rada. Kao takva, otvorila je put neoliberalnoj ideologiji “rasta bez radnih mjesta” – iluziji, koju je ljevica s entuzijazmom prihvatila, da bi ekonomija financijskog balona mogla zapaliti novi kapitalistički Eldorado. Dok nam se ta iluzija sada raznijela u lice, čini se da nitko nema želju to priznati.

Zapravo, budući da je Corona Virus uskočio da još više podigne ljestvicu za hitne slučajeve (prije nego što je pauziran i eventualno nadopunjen za buduću ponovnu implementaciju), vratili smo se istim starim financijskim smicalicama. Dok se potpuno nova zaraza Zapada zove Rusija – ne samo zbog svoje dokazane povijesne evidencije (SSSR) – ključno je shvatiti da je žurba stvaranja neprijatelja i širenja straha sada očajnička, temeljena na agresivnosti poricanja strukturalnog kvara. Poput Virusa, ukrajinski rat štiti nas od pravog užasa potpunog društvenog sloma kroz dug i krah burze. Ova perverzna situacija mora se razviti u svoj ispravan dijalektički zaključak: jedini način da se stane na kraj destruktivnom slijedu hitnih situacija jest da se stane na kraj samodestruktivnoj kapitalističkoj logici koja ih hrani.

Nakon završetka posljednjeg razdoblja masovne mobilizacije radne snage – poslijeratnog fordističkog procvata – kapitalizam je ušao u svoju terminalnu krizu, gdje se fiktivni novac sve više odvaja od vrijednosti stvorene radom. Već u 1980-ima, nepovratna erozija radne supstance kapitala, potaknuta Trećom industrijskom revolucijom (mikroelektronika), dovela je do transnacionalnog kreditnog i špekulativnog sustava koji je brzo prodro u sve oblike novčanog kapitala. Ta spektralna monetarna masa nastavila je rasti samooplođivanjem, do te mjere da – kao što je već istaknuo, među ostalima, Robert Kurz – i samo njezino umjetno širenje omogućuje mobilizaciju likvidnosti u realnom kapitalu.

Gospodarski rast u 1990-ima bio je potaknut “mehanizmom recikliranja”, pri čemu su potražnja, kupovna moć i proizvodnja dobara i usluga održavani lažnim (špekulativnim) novcem. Realna ekonomija više nije bila utemeljena na prihodima od rada i prihodima; nego su ga potaknule cjenovne špekulacije u financijskoj imovini – gomile fiktivnog novca bez vrijednosne supstance. Ovaj ciklus pseudo-akumulacije, temeljen na financijskoj likvidnosti koja teče natrag u proizvodnju i potrošnju, definirajući je fenomen našeg inflacijskog “kapitalizma” vođenog dugom. Nužno, sve veće količine fiktivnog kapitala završavaju podržavanjem proizvodnje, tako da sve veći udio stvarne akumulacije sudjeluje u špekulativnom procesu.

Trenutna groteskna precijenjenost svih rizičnih sredstava (dionica, obveznica i imovine) sugerira da će elite nastaviti koristiti svoju političku igru ​​kako bi kupile više vremena i odgodile pucanje balona duga koji su počele napuhavati godinama prije nego što su Covid i Putin postali omiljeni krivci. Čuvari kapitalističkog grala isplanirali su za nas vječno stanje straha u očajničkom pokušaju da odgode šok devalvacije valute koji se spremao desetljećima. Dok to čine sve ciničnijim metodama, čini se da su oni jedini koji barem shvaćaju da bi takav šok bacio svjetski sustav na koljena.

To je razlog zašto je financijska aristokracija spremna učiniti gotovo sve što je u njihovoj moći kako bi osigurala produljenje našeg umirućeg ekonomskog modela. Čineći to, oni pokazuju veće razumijevanje našeg stanja od onih koji bi, u teoriji, trebali biti u boljem položaju da ga procijene: takozvane postmarksističke inteligencije zajedno s postmodernom ljevicom u svim njezinim beznačajnim iteracijama. Nažalost, “korisni idioti” na ljevici odavno su izdali svoj temeljni mandat da kritiziraju političku ekonomiju, te su stoga izravno upleteni u katastrofu koja se odvija.

Tehnokrati na čelu Titanica više nego slute da brod ide prema santi leda. Nakon što im je ponestalo političkih metaka (kao u nedavnoj raspravi “štednje protiv poticaja”), odlučili su promicati kontinuirani program straha i propagande u pokušaju da upravljaju neupravljivim. Ono što je ključno, oni znaju ono što se većini nas čini kontraintuitivnim: da se slom našeg zastarjelog načina proizvodnje može odgoditi samo kroz 1) stalni niz globalnih izvanrednih situacija, 2) kontrolirano inflatorno rušenje sve neproduktivnijeg realnog gospodarstva, i 3 ) autoritarna preobrazba liberalne demokracije.

Bolesno kazalište ukrajinskog rata, baš kao i zlobno prenapuhana afera Covid, stoga je posljedica panične svijesti elita da je kolaps već došao. Zapravo, današnji upravitelji “kriznog kapitalizma” znaju da je slom neophodan za pojavu novog novčanog sustava. Ključno, oni također prepoznaju da se slom mora dogoditi kao planirano rušenje trenutnog modela, što bi im omogućilo da zadrže, pa čak i ojačaju svoju poziciju moći unutar nadolazeće neofeudalne kapitalističke normale. Racioniranje hrane i energije, masovno osiromašenje, društveni krediti i monetarna kontrola putem digitalne valute odavno su dio kapitalističkog kolača budućnosti. Vjerojatno je ovaj scenarij već dio naše kolektivne mašte, budući da nas uvjeravaju u njegovu neizbježnost zbog više sile.

Ukrajina nam daje doslovnu sliku gore navedenog mehanizma. Iza svojih moralnih priča, naši zapadni političari, pod pritiskom svojih financijskih šefova, nastavljaju sabotirati diplomaciju sankcioniranjem Rusije i upumpavanjem tona oružja u Ukrajinu, kao i milijarde financijske pomoći. Osim paralelne pogodnosti sumnjivih poslova s ​​oružjem i gotovinom, cilj je namjerno proširiti sukob koji pretvara tisuće ljudi u topovsko meso, a istovremeno raspiruje vatru potencijalnog nuklearnog rata. Kao i kod Covida, paradigma straha je ključna da nas natjera na psihološku poslušnost. Da bude još gore, EU nastavlja kupovati ruski plin i naftu, koji su neophodni za održavanje privida bogatstva. Drugim riječima, europski čelnici žele i ovce i novce: jednom rukom uzimaju (sankcije), a drugom vraćaju (čak i u rubljama) kako bi osigurali energiju i drugu robu.

Ništa nas, dakle, ne sprječava da spojimo barem dvije točke. Imamo ekonomiju u slobodnom padu čija je teška situacija jedva prikrivena ovisnošću o dugu i astronomskim “mjehurićima”. A tu je i voajerski spektakl svakodnevnih masakra, namjerno lišen svakog smislenog društveno-povijesnog konteksta i potaknut jednostranom propagandom. Spajanje točaka znači razumijevanje da je svrha ukrajinske izvanredne situacije držati printer novca uključenim dok se Putina optužuje za svjetsku ekonomsku krizu. Rat služi suprotnom cilju od onoga što nam se govori: ne braniti Ukrajinu, već produžiti sukob i pothranjivati ​​inflaciju u nastojanju da ublaži kataklizmički rizik na tržištu duga, koji bi se poput šumskog požara proširio cijelim financijskim sektorom. Ne zaboravimo da je tržište dionica svojevrsni derivat tržišta duga, s kojim stoga treba postupati s velikom pažnjom. Dok “potpomognuto samoubojstvo” realne ekonomije putem negativnih šokova ponude pogoršava inflaciju potrošačkih cijena, potonje pruža privremeno olakšanje mega balonu duga, čime se odgađa krah. Primarna briga monetarne politike u nedavnoj prošlosti bila je stabilizacija duga, što smanjuje rizik od događaja koji bi uzdrmao gospodarstvo, a time i naša društva.

Stalno rastući dužnički pritisak mora se povremeno ublažiti, a tome pomaže i inflacija cijena. Kako? Dekompresijom mjehura na tržištu obveznica, budući da inflacija smanjuje stvarnu vrijednost duga. Naravno, opasnost je da inflacijska dinamika zaživi vlastitim životom (hiperinflacija). Međutim, stvar je u tome da su naši gospodari gadno prevareni: oni nemaju drugu opciju osim depresije realne ekonomije dok pokušavaju produžiti životni vijek svemoćnog, ali opasno nestabilnog financijskog sektora. Ono što treba izbjeći pod svaku cijenu je događaj izazvan dugom. U trenutnom izopačenom okruženju, bilo kakvo umjetno povećanje dužničkog mjehura treba određeni stupanj deflacijske olakšice, što je danas zajamčeno ratom i rastućim indeksom potrošačkih cijena. Ova perverzna logika postaje jasna ako pogledamo, na primjer, maržni dug SAD-a, koji je posuđeni kapital koji se koristi za poslovanje na burzi. Od listopada 2021. marža duga pala je za 14,5 %, dok je Nasdaq izgubio 17,6 %. Zato je Ukrajina kolateralna šteta.

Tužna je istina da “Putinov rat” (poput “rata protiv Covida”) odgađa pucanje “mjehura svega”, zbog čega je Ukrajina žrtvovana na oltaru dugotrajnog masakra za slobodu i demokraciju. Pravi cilj nije pomoći Ukrajincima (niti, što se toga tiče, uništiti Rusiju), već istjerati ponavljajuću noćnu moru “Lehmanova šoka”, koji bi nas danas gurnuo u kaos, brišući tanki sloj monetarnog obilja koji nas sprječava od padanja u ponor.

Za duha inflacije koji je pobjegao iz Covid boce sada se krivi Putin, uključujući njegov “apokaliptični” učinak na siromašne. Međutim, ono potječe iz stvaranja golemih količina “novca bez vrijednosti” (tj. novca koji nije “pokriven” realnom akumulacijom) koji dotječući u realnu ekonomiju neizbježno obezvrjeđuje sam novčani medij. Cijene roba više ne rastu u skladu s tržišnim zakonom ponude i potražnje. Umjesto toga, svako povećanje potražnje plaća se novcem generiranim iz ekonomskog ništavila.

Uobičajeno je da carstva pate polagano i bolno umiru jer poriču uzrok svoje implozije. Pad kapitalističkog svijeta predvođenog SAD-om započeo je prije više od pola stoljeća, a odgođen je samo valovima lažnog prosperiteta potaknutog stvaranjem novca (dugova), koji je pogodovao malobrojnoj eliti, dok je mase opterećivao kolosalnim dugovima i neimaštinom. Tijekom posljednjih 50 godina, savezni dug SAD-a doživio je 75-struki porast (sa 400 milijardi dolara na 30 bilijuna dolara), dok je ukupni dug SAD-a (privatni i javni) sada prešao granicu od 90 bilijuna dolara (povećanje od 53 puta). Kako je većina valuta vezana za dolar od Drugog svjetskog rata, njihova je devalvacija također neizbježna. Već više od pola stoljeća SAD postupno uništava svoj hegemonijski dolar i srodne valute dok započinju ničim izazvane “vojne operacije” u inozemstvu. Svaka privremena iluzija blagostanja kupljena je ratom, dugovima i tiskanjem lažnog novca.

Današnji tip inflatorne devalvacije prvi put se pojavio kao kvalitativno nova pojava u 20. stoljeću. Od početka industrijalizacije, značajni karakter valuta bio je zaštićen njihovim vezanjem za plemenite metale, što je na kraju poprimilo oblik zlatnog standarda i sustava središnje banke koji se na njemu temelje. Kraj zlatnog standarda (15. kolovoza 1971.) označio je početak ultrafinancijaliziranog ekonomskog modela koji nas, pola stoljeća kasnije, dovodi sve bliže i bliže redde rationemu, u kontekstu kolosalne ekspanzije kredita.

Globalna kriza kapitala sada se pojavljuje u obliku novog napada stagflacije (stagnirajuće gospodarstvo s rastućom inflacijom), što budi sjećanja na 1970-e. Trenutačna uska grla u opskrbi i eksplozija cijena sirovina i energije podsjećaju na šok cijene nafte iz 1973., kada je OPEC smanjio svoju proizvodnju kao odgovor na Yom Kippurski rat. Ovi usporedni vanjski čimbenici, međutim, moraju biti povezani sa zajedničkim unutarnjim uzrokom, koji ima veze s kapitalizmom koji dolazi do kraja svog unutarnjeg ekspanzivnog potencijala.

Stagflacija 1970-ih označila je kraj poslijeratnog buma, koji se poklopio s Trećom industrijskom revolucijom i nasilnim padom stope profita uzrokovanim eksponencijalnim napretkom u tehnološkoj automatizaciji proizvodnje. Keynezijanizam tog vremena nije uspio jer je reagirao na gospodarsku kontrakciju na svoj tipičan način, naime programima poticaja koji su samo uspjeli dodatno potaknuti inflaciju. Shodno tome, kapitalizam je ušao u novi inflacijski ciklus. Neoliberalizam je omogućio izlaz iz ove slijepe ulice. Razbio je sindikate 1980-ih, zajedno s korelacijom cijena i plaća i socijaldemokratskom iluzijom da se kapitalistički sustav može održati jednostavno kroz politiku preraspodjele bogatstva – kao da je kapitalističko bogatstvo vječna, a ne povijesna kategorija, ograničena dijalektikom novčanog kapitala uloženog u vrijednosno proizvodni rad.

Nizbrdo klizište devalvacijske lavine koja je započela u jesen 2008. sada je nezaustavljivo. Nekako, svijet još uvijek vjeruje da će središnje banke riješiti dužničku krizu tiskanjem više novca. Posljednji pokušaj zapadnih gospodarstava da spase svoje pokvarene sustave sada je užasno propao, jer ta gospodarstva nastavljaju propadati u mješavini pada vrijednosti valute, deficita i najvećih balona imovine u povijesti. Izbor koji nam se stavlja na raspolaganje isti je koji smo vidjeli kroz povijest naprednih industrijskih društava: inflacija ili deflacija. Ili je novac obezvrijeđen kao opći ekvivalent (inflacija), ili proces devalvacije izravno utječe na kapital, pri čemu proizvodnja (tvornice i radnici) odjednom postaje suvišna. Međutim, za razliku od prošlosti, i inflacija i deflacija danas znače obezvrjeđivanje fiksnog novca s dodatnim bonusom raspada sustava.

Po svoj prilici, dužnička i burzovna kriza nastavit će se odgađati. Veliko finale – biblijski slom koji nadilazi našu najluđu maštu, izazvan eksplozijom hiper-mjehura tržišta duga – trenutačno se odgađa zbog inflacijskog udaranja realnog gospodarstva. To znači da će “indeks bijede” (kombinacija inflacije i stope nezaposlenosti) još više rasti. Središnje banke mogu ukrotiti inflaciju samo riječima: one znaju da je svako zaoštravanje monetarne politike talac suprotne potrebe da se nastavi monetizirati javni i privatni dug, što znači stvaranje novca niotkuda. U izvjesnom smislu, dakle, vraćamo se u prapovijest kapitalizma, opet se suočavajući s problemom “novca bez vrijednosti”. Skoro smo napravili puni krug.

Međutim, obezvrjeđivanje novčanog medija danas se predstavlja kao katastrofa “društva rada”, sustava apstraktnog rada posredovanog tržištem. Trenutno bio- i geopolitičko nasilje (Covid, rat i druge globalne hitne situacije koje dolaze) sastavni je trenutak ove samodestruktivne putanje; namjerni pokušaj upravljanja implozijom autoritarnim sredstvima. Imamo samo jedan pravi izbor: ili ćemo se početi emancipirati od oblika robe, vrijednosti i novca, a time i od oblika kapitala kao takvog, ili ćemo biti odvučeni u novo mračno doba nasilja i nazadovanja.

Autor: Fabio Vighi, profesor kritične teorije na Univerzitetu Cardiff

DavosEkonomijaEkonomski padKrizaPovjestzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
189 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anton
1 godina prije

ja nikako ne mogu dijeliti na FB.

1 godina prije

Kolaps Zapada?
Ekonomski kolaps zbog korone… koja je namerno izazvana.
Energetski, prehrambeni, bezbednosni kolaps zbog konfrontacije sa Rusijom… koja je najnamernije izazvana.

Reklo bi se da nije bas sve kako izgleda. Kolaps na Zapad stize, tu nema nikakve dileme ali opravdavati ga vidljivim krizama je… na granici retardiranosti ili ber krajnje neobavestenosti.

Enigma
1 godina prije

Ekonomski kolaps je nephodan arhitektama Novo “normalnog” kako bi masama nemetnuli novi finansijski sustav digitalnog novca-univerzalni osnovni dohodak. Posle pLandemije rat u Ukrajini dolazi kao kec na cenera za ostvarenje planova globalista-sion fasista i s njihove strane je i ocigledno i orkestriran. Kad se govori o Davosu i WEF-u ne treba smetnuti s uma javni video u kojem Schwab govori da je njihovu obuku prosao i “ruski car”. Ruska “vlada” uveliko radi na promoviranju tzv. Cetverte industrijske revolucije, uvodjenju QR kodova u javni zivot gradjana, a cinjenica je i da “ruska” centralna banka priprema digitalnu valutu. “Kineska” centralna banka takodjer. Svi su uvezani.

LZN
1 godina prije

Da se okladimo u 100 maraka da će u istorijskim knjgama biti debelo zapisano da je za propast kriv Putin i Rusi…….

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Kada se veli ” propast ” to znaci samo jedno —- PROMJENA , POGRIJESNA ECONOMSCA MODELA ! Ocevidno .. Ovaj ” globalizacijsko – lgbtq + ” je svoje izzivjeo te je u stanju klinicke smrti , PREVASHODNO jer ga NE ZELI – najpotentniji , unutar zemalja gdje se to i mandatorno sprovodi ! Ovi – drugi .. Losi i za reciklazu – ljudska jalovina , neupotrijebljivi + jos 2/3 planeta , tomu , okrijenulo ledja , tamo gdje ista gube – casno ime ! KRAJ !!! ZA NOVI POCETAK ! Sad .. Zapad ima jos stotine milijuna ljudi – NAJVISE kvalitete ! Oni itekako mogu povuc i za extrijemno kratak rok od maximum 15 godina – U NAJGOREM – za PONOVNO postat VRH planeta i to na VRLO DUGI ROK !!! Dakako .. Sa obudavelim k#%*ama se ne pravi novi kuplerei . Pitanje SVIH pitanja za BJELI CONTINENT je -;-… Čitaj više »

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sve ste u pravu a nikog nije briga…
Da stvar bude gora , ljudi diljem svijeta ce trazit pomoc od onih koji su do ovoga i doveli.
Jos gore od toga, nikome se nece svidjeti kako ce ovi “pomoci” ali eto…

Blatanko
1 godina prije

Mozda se u ovoj ogromnoj krizi pojavi novi Austrijski slikar pa bar pokusa zaustaviti pad zapada kontra svim ovim defetistima.

Rimtutituki
1 godina prije

Kako priroda lijepo vrati sve gdje treba. Rezes drvo,pravis stolicu,prodaces to ima vrijednost,za novac ili 10kg brasna,nebitno a milion akcija firmi koje prave propelere za wind energiju,neces dobiti nista. Povratak na osnovu,nesto za nesto,nista za nista.

petar schroder
1 godina prije

Sve je to isplanirano u Davosu.Viruse, rat vakcine poskupljenje nestasica gorive ,,poskupljenje namirnica ,i novi virusi, Nima je rat trebao da se SVE OVO UBRZA .Oni nece stati sve dok ne sve uniste sto se gradilo 75 godina.TO SE ZOVE NOVI RESET Treba procitati knjigu ovoga DEMONA KOJA JE PISANA PRIJE NEKOLIKO GODINA A IZASLA JE TEK 2020 GODINE Hoce da totalno uniste SREDNJI SLOJ, koji je posteno radio i placao svoje vlasti, a oni su nas predali u ruke demona OVAJ RAT JE BIO ISPLANIRAN ;KAO I KORONA I CJEPIVO .Protiv ovi pomaze samo MOLITVA I POST; JER SE NADAM DA BOG NECE DATI SUTONI DA POBJEDI ;A BOG JE JACI

1 godina prije

Dodjoh do ove rečenice “Kraj zlatnog standarda (15. kolovoza 1971.” I moram odmah komentarisati…. Ne bi profesoru Univerziteta solio pamet, ali Bretton je bio 1944. Vezivanje zlata za dolar. Ovaj vjerovatno misli na sljedeći nivo u ovom 100godišnjem ratu, petrodolar, kada pominje 71. Dalje… Ulaganje i pokrivanje digitalizacije je, isto tako, nivo u kojemu se trebalo navući čovječanstvo na kompjutete, pametne telefone i apove bez kojih danas velika večina ne zna početi dan. A da bi lakše prihvatili sljedeći nivo u kojemu će SVE biti digitalizovano i time potčinjeno jednom centru. Znate li bar jednu zemlju koja ne planira uvesti digitalnu valutu? Sve što se dogadja na medjuspratovima ovih nivoa je u svrhu lakše probave prelaska na sljedeći nivo. Stoga i geopolitika, kao i ekonomska, a evo i zdravstvena politika, služi samo i jedino toj svrsi. Da nas lakše “uznese” u Svijet digitalizacije gdje nećemo imati ništa, ali ćemo biti… Čitaj više »

Guest
1 godina prije

Vidjet ćemo što će Powell danas reći. Ukoliko ne bude uvjerljiv u svojem govoru neće biti dobro za dolar. Uz to sutra imamo rezultat za drugi kvartal (BDP). Ekonomisti kažu da 2 uzastopna kvartala negativnog “rasta” označava recesiju.

Iva Bg
1 godina prije

Nećete imati ništa i bićete srećni”.

Poslednjih dana ova rečenica mi se vrti u glavi. Svako od nas ima nešto: stan, kuću, vikendicu, komad zemlje, kola, novac u banci i što je najvažnije porodicu. Osvrnuću se na ovaj materijalni deo. Razlog za to su hakerski napadi na RGO (Republički geodetski zavod) u Srbiji poslednjih mesec i više dana. Država je brže bolje požurila da digitalizuje katastar. Ne želim da zvučim paranoično, ali ne verujem da je u pitanju slučajnost. Prosto mi pada napamet da sve što se tamo vodi na moje ime, neko može da izbriše, a da ja to ne znam i da jednog dana saznam da nemam ništa.

Zek
1 godina prije

Nevolje u terorističkom raju.

tihobl
1 godina prije

Vidjeli ste devedesetih kako je izgledao reset SSSR kojeg je vodio pijani Jeljcin.
Sve isto gledacete prilikom reseta zapada – nestasice, bijeda, nezaposlenost i cirkusnati na vlasti.

Mister.No
1 godina prije

Propast Zapada? Da to je sasvim evidentno no da će se desiti u tako bliskoj budućnosti….Neće. Čak i seoska zadruga propada godinama dok velike imperije propadaju stoljećima. Činjenica je da je u fazi propadanja Zapad dugi niz godina.No…potrajati će sve to a sve će to jadni narod dobro da osjeti na svojoj koži i leđima.

xyx
1 godina prije

Propast Zapada je zagarantirana.Tamo negdi oko 3000-te godine.

Makedonac
1 godina prije

Konceptualna vlast je mogla da napravi avtoritarnu imperiju mnogo odavno, recimo ceo zapad posle drugog svetskog rata, ili posle bankrota 1971. Mnogo dobro znaju kak se sazdaje ideologija, recimo kapitalizam, socijalizam ili ISIS, problem je to što su hteli da naprave to, ali da stanu gospodari celog sveta ne samo zapada. Ne kažem da je plan bio nemoguć, ali nije krenuo kako su hteli, u oćima Svaba se vidi strah, ako ne uspeju sve je gotovo, kraj. Jeste bice kraja ali njihov kraj. Ceo svet ulazi u postkapitalizam, ali svaki po različan nacin. U kinu je skoro gotovo, pametna deca, visoki moral, rade, moderni, ostaje samo malo da asimiliraju da treba da rade mnogo malo, nema potrebe kao do sada, i da izmisle čime da se zanimaju u slobodno vreme, rejting je svakome po zasluzi. Indija od nekoliko hiljada godina je kastova država, ostače takva, s time da i tamo… Čitaj više »

Opel
1 godina prije

Engleske vlasti su zapljenili imovinu I novac u banci engleskom novinaru Graham Philips zato jer je pisao o ratu u Ukrajini povoljno za Rusiju. Za vrijeme bivse Jugoslavije, vlasti nisu nikad zapljenili imovinu tzv protivnicima rezima, ustvari da oni nisu ni znali promicali su NATO pakt, njemacki 4ti Reich I americki imperijalizam.

Max
1 godina prije

Pomno razrađena katastrofa.

Otom potom
1 godina prije

Svrha cele ove price je zastita resursa,nastavak kontrole ljudi.Prevelika je potrosnja i zagadjenje,biljni i zivotinjski svet izumire,oni samo rade ono sto su vec radili i pre pogadjate jedna rec depopulacija ,naravno nece ici preko noci ali sta je za nih par godina,pa nihove familije vladaju od Sumera.

hiber
1 godina prije

Kako može propasti strana svijeta? Ako propadne zapad onda ce sunce možda izlaziti na sjeveru? Dakle, strane svijeta nemaju veze sa kolapsom, pogotovo sto je civilizacija očigledno globalna pa se promjene na jednom području neminovno održavaju na drugom. Recimo, kad govorimo o dugu primat je preuzela Kina sa ukupnim dugom izmedu 300 i 800% BDPa. Rusija je došla u razvojni škripac i zbog unutarnih razloga ušla je u agresijsku avanturu koja će je najvjerojatnije dovesti do raspada. Dakle i oni istočno od zapada u istim su problemima kao i oni zapadno od istoka.

Sun
1 godina prije

Propast zapada = Propast globalists I Kabale

nepoželjni
1 godina prije

“Sam Davos nije središte zavjere, već glasnogovornik sve paničnijih reakcija elita na neukrotive sistemske proturječnosti.”
Totalna i licemjerna LAŽ ! … “neukrotive sistemske proturječnosti.” su osmišljene i generirane upravo tamo….Davos sa svojim švabom je sjedište, lider i glavno, EKSPONIRANO IZVRŠNO SREDIŠTE zavjere protiv zemaljskog roblja. CENTAR ZLA, i krivo za sva sran.a koja trpimo posljednje skoro 3 godine …(nema veze sa Putinom).

Inzersdorf
1 godina prije

Najlakse je optuziti nekoga drugog za vlastiti neuspjeh i nesposobnost….a to Zapad uporno radi

roberto
1 godina prije

EU je več propala,samo im nitko nije rekao;);)

Reče neko,negdje….

Fabijan
1 godina prije

Prevelika ponjava za čitanje. Smanji na jarane

Jadranka S.
1 godina prije

Zar nikome nije cudno da nema komentara gospodina “ledeno doba”?

FIFY
1 godina prije

It’s inevitable….L.p.

tihobl
1 godina prije

Несташица гаса у Немачкој могла би да доведе до проблема са производњом тоалет папира, рекао је за лист „Цајт“ Јирген Шалер, председник управног одбора Удружења произвођача папира Баварске

tihobl
1 godina prije

Проститутке у Норвешкој се „претварају да су Украјинке да би повећале профит“

Иностране проститутке које раде у Норвешкој смислиле су нову шему за привлачење клијената: многе од њих тврде да су из Украјине, што им повећава зараде, преносе норвешки медији.

Тај тренд је приметила и норвешка полиција. Према наводима тамошњих органа реда, многе проститутке су у својим огласима почеле да се представљају као Украјинке, упркос томе што имају пасоше других нација (као што су Шпанија, Молдавија или Литванија) и немају никакве везе са Украјином.

tihobl
1 godina prije

Ирански медији јављају да је иранска Пепси-кола виђена у продавници у ДНР.

Zanimljiva vijest potkrepljena fotografijama.

Perun
1 godina prije

Jako frustrira i to što se svaka rasprava zaposlenika o nacionalnim pristranostima u ECB-u i EuRopskoj Muniji doživljava se kao politički nekorektna….Podaci, objavljeni ranije ove godine u godišnjem izvješću ECB-a, pokazuju da su Nijemci još uvijek najzastupljeniji, osobito na menadžerskoj razini, dok za tu instituciju radi mnogo manje Francuza nego što bi se očekivalo s obzirom na veličinu zemlje. Udio Talijana među zaposlenicima i menadžerima otprilike je proporcionalan udjelu Italije u ECB-u…..P.S..europska unija je koncipirana kao 4 reich , i taj propali politicki i ekonomski projekat treba unistiti sto prije to bolje …EuRopska munija je kloaka cije postojanje vrijedja zdrav razum….

tri p
1 godina prije

Bravo za članak. Konačno jedna kritika kapitalizma kao uređenja.

djems
1 godina prije

ja citam i mislim se ipak ima pismenih ljudi i kod nas na balkanu kad vidim dole autor sa zapada..ipak na balkanu smo samo za motikom opalit nekoga po glavu i uzet mu imovinu. tipican primjer je Hrvatski kanibalski turizam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI