Korištenje oštrih sankcija protiv Rusije znači rat, ali ni Washington ni Bruxelles nisu se pripremili za bitku, kaže izvršni direktor Rosteca

Sergej Cemezov, direktor Rosteca
10 komentara

Trenutne sankcije usmjerene protiv Rusije mogle bi se klasificirati kao rat protiv Moskve. Međutim, ni SAD ni EU nisu spremni za sukob. To je rekao izvršni direktor Rosteca, glavnog tehnološkog konglomerata u zemlji.

U razgovoru za poslovni dnevnik RBK, Sergej Čemezov rekao je da se trenutne sankcije protiv Rusije “definitivno ne mogu nazvati blagima”, napominjući da su sigurno imale utjecaja na ekonomiju.

“Učinili su sve što je moglo da otežaju život. Vrlo oštre sankcije zapravo su rat. I moramo, naravno, biti spremni za [rat]”, objasnio je.

Čemezov, koji je prije bio u ruskoj predsjedničkoj administraciji, a sada sjedi u odboru mnogih velikih tvrtki poput Aeroflota, Rosnjefta i Nornickela, izvršni je direktor Rosteca od 2007. Rostec je vodeća ruska državna tehnološka korporacija i uložila je novac u stotine tvrtki, uključujući one koje proizvode zrakoplove, tenkove i oružje, kao i radio opremu i kamione.

Prema Čemezovu, unatoč nametanju jakih sankcija analognim objavi rata, i SAD i Europska unija nisu spremne za bilo kakav oblik sukoba. “Naročito Europljani”, rekao je, napominjući da je gospodarstvo EU-a mnogo prisnije povezano s Rusijom, dok je opseg trgovine između Washingtona i Moskve relativno malen.

“Postoji velik obostrani interes između Rusije i [ostatka] Europe”, objasnio je. “Zbog sankcija lišeni su našeg tržišta, mogućnosti prodaje svojih proizvoda u Rusiji, sudjelovanja u modernim projektima. Europljani zbog toga nisu oduševljeni.”

Međutim, Čemezov je krivnju prebacio na ramena Washingtona za pogoršanje odnosa Moskve i Bruxellesa.

“Utjecaj Amerikanaca na Europljane i dalje je prilično jak”, rekao je. “Učinit će sve da zadrže zemlje Europske unije u svojoj orbiti.”

U travnju ove godine SAD su uvele nove sankcije protiv Rusije, optužujući Moskvu za pokušaj potkopavanja demokratskih izbora i za podržavanje kolosalnog slučaja cyber-špijunaže Solar Winds, za koji Washington tvrdi da ga je Kremlj režirao, dok Rusija negira optužbe. Osobito su nove mjere zabranile američkim tvrtkama izravnu kupnju dionica ruskog državnog duga.

Travanjska runda sankcija uslijedila je nakon mjera izrečenih u ožujku, usmjerenih na nekoliko ruskih dužnosnika za koje je Washington tvrdio da stoje iza zatvaranja oporbenjaka Alekseja Navaljnog. Sjedinjene Države također su najavile proširenje ograničenja na izvoz u Rusiju, posebno usmjeravajući se na obrambene predmete.

Američke sankcijerusijaSergej Cemezov
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 godine prije

Pa treba samo pogledati koliko je EU i svaka pojedina članica izgubila sa nemogućnošću izvoza u Rusiju. Jednostavno.
Mislite da se američki izvoz u Rusiju smanjio? 😃
Tko vodi EU i u čijem interesu?

Max
2 godine prije

Rusi će uzvratiti.

Alen
2 godine prije

Sve su češće izjave tog tipa. Evo jedna zamjenIka MO :

” U svetu počinje novi Hladni rat i već je u toku doktrinarno definisanje protivnika, smatra zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

Prema njegovom mišljenju, danas u svetu postoji nekoliko trendova koji izazivaju najozbiljnije izazove i pretnje bezbednosti.

„Prvo, danas smo svedoci formiranja novog svetskog poretka. Vidimo tendenciju da zemlje budu uvučene u novi Hladni rat, koji deli države na ‘svoje’ i ‘tuđe’, pri čemu se ‘tuđi’ nedvosmisleno definišu u doktrinarnim dokumentima kao protivnici“, rekao je Fomin u intervjuu za RT.
Istovremeno se sistematski uništava postojeći sistem međunarodnih odnosa i bezbednosna arhitektura, a uloga međunarodnih organizacija se omalovažava.”

Ovaj hladni se neće završiti slomom rusije kao prošli , s toga će da predje u jako vrući..

Bosanac
2 godine prije

Evo solidan intervju na temu geopiolitike (ako izbacimo Cov i Vacc iz jednacine)

https://youtu.be/6Y0m9qxzj9E

https://odysee.com/@HelmCast:5/TemaPravda-Sini%C5%A1a-Ljepojevi%C4%87-Mart-2021-CENZ.4016.1764:b

2 godine prije zadnji put uredio Bosanac
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI