fbpx

Korporacija RAND i plan u duhu Zbigniewa Brzezinskog: „Ovakva Rusija mora biti uništena“

Rand korporacija

Američku politiku oblikuju velike institucije i formalno neovisne zaklade. Zato je u stanju odgovoriti na sve svjetske procese mnogo brže od politika drugih zemalja koje se temelje na načelu jasne raspodjele odgovornosti između javnog i privatnog sektora. Jedan od glavnih istraživačkih centara zadužen za američku vanjsku politiku je korporacija RAND.

U kontekstu nedavne svjetske politike, vrijedno je razmotriti ulogu ove strukture sa stajališta europskih zemalja, a posebno Rusije. Bez sumnje, možemo reći da je korporacija RAND jedna od najutjecajnijih institucija koja vodi politiku Washingtona, iako, naravno, ne dijele svi američki političari militantnu retoriku ovog „trusta mozgova ili „think-tanka“, kako se još nazivaju ovakve organizacije.

Ipak, ako želimo analizirati što misle i planiraju transatlantski jastrebovi, svakako se moramo upoznati s njihovim analitičkim radom, koji uvijek sadrži i određene preporuke.

Što je RAND korporacija? Njeni su osnivači 1948. godine bili predstavnici američkoga vojno-industrijskog kompleksa koji su za vrijeme Hladnog rata učinkovito nastojali povećati vojni proračun. Tada je RAND postao formalno neovisna struktura, ali kao analitički centar radio je uglavnom za oružane snage, tajne službe i druge vladine agencije. Njegovi zaposlenici nisu bili samo poznati znanstvenici kao Francis Fukuyama, već i bivši političari poput Condoleezze Rice, Donalda Rumsfelda i drugih.

Gotovo svi su promotori neokonzervativne ideologije i uvjereni su da Sjedinjene Države imaju pravo odlučivati o sudbini cijelog planeta. U Americi se već dugi niz godina, a sve u skladu sa spomenutom ideologijom, nastavlja proces delegiranja državnih ovlasti privatnim strukturama i privatiziraju se državne funkcije.

Dakle, RAND je poput neovisnog centra, ali obavlja funkcije državnih institucija od kojih prima sredstva. U 2018. godini, prema financijskom izvješću organizacije, korporacija je primila bespovratna sredstva u iznosu od 345 milijuna dolara, od čega 282 milijuna dolara bespovratnih sredstava od američkih saveznih agencija.

S takvim proračunom ne iznenađuje da korporacija RAND zapošljava preko 1800 stručnjaka iz različitih područja. Osim sjedišta u Kaliforniji, ima podružnice i u mnogim drugim državama, kao i u Europi, gdje ima ogranke u Bruxellesu i Cambridgeu, te u Australiji.

Korporacija RAND je korisna za ostatak svijeta, jer periodično u izvješćima iznosi istinske ciljeve američke politike, čime se mnogi lišavaju bilo kakvih iluzija u dobre namjere bilo koje američke uprave ili bilo kojeg saziva Kongresa. Čak i ako bude nekih stidljivih pokušaja da se skrene s glavnog kursa, oni se učinkovito neutraliziraju.

RAND je 2019. objavio još jedno istraživanje, zapravo priručnik za obuku kako oslabiti Rusiju, te na kraju, kako u praksi uništiti rusku državnost, barem u ovu u aktualnom formatu. Ovdje nema gotovo ništa novoga, jer su se brojne američke institucije, nadahnute doktrinom Zbigniewa Brzezinskog, objavile slične planove.

Ovo izvješće govori otvoreno kako Rusiju treba uništiti, uključujući i potrebu za unutrašnjom destabilizacijom situacije u zemlji, što se vidi u neredima i pokušajima da se ne priznaju rezultati izbora, a taj posao obavlja liberalna ruska „peta kolona“. RAND potiče stvaranje demografske krize u Rusiji kroz sirenski zov Zapada za odljevom radno sposobnog i visokokvalificiranog stanovništva, ali i ekonomske krize kroz odljev kapitala i sankcije. Poziva da se Rusiju uvuče u utrku oružja i da se zemlju provocira na međunarodnoj razini.

U tom smislu je korporacija odradila odličan posao sa savjetima bivšoj američkoj upravi kako upravljati krizom u Ukrajini, što je dokument čijih se osnovnih smjernica drži i aktualna administracija.

Zanimljivo je da se značajna uloga u novom „priručniku“ pripisuje drugim zemljama, uključujući europske, koje bi, prema autorima korporacije RAND, tiho trebale pridonijeti američkoj strategiji širenja hegemonije do samih zapadnih granica Ruske Federacije. Naravno, među ovim zemljama je i Poljska, koja, po svemu sudeći, prima upute od korporacije RAND.

Kako bi „odvratila“ Rusiju, američka vojska mora biti trajno raspoređena u Poljskoj

„Američka vojska je slabo raspoređena kako bi pomogla NATO-u u odvraćanju od ruske konvencionalne agresije na Sjevernoatlantski savez. Američka vojska se u osnovi nalazi u kontinentalnom dijelu Europe, dok će vjerojatno mjesto sukoba s Rusijom biti na istočnoj granici NATO-a. Svjesna toga, vojska je u posljednjih nekoliko godina povećavala svoju strukturu snaga u Europi.

To je učinila rotacijom pojedinih jedinica, uključujući borbene timove oklopne brigade na europskom kontinentu. Iako je to dobar prvi korak, to možda nije dovoljno da odvrati Rusiju. Umjesto toga, potrebno je trajno postavljanje američkih i NATO snaga, posebno teških oklopnih formacija, u Poljskoj“, komentirajući ranije objavljeno djelomično izvješće u travnju ove godine piše američki stručnjak Dan Goure.

„Ruske konvencionalne snage sposobne su voditi brzu kampanju visokog intenziteta protiv država na njihovoj neposrednoj zapadnoj periferiji. Članice NATO-a Latvija, Litva i Estonija su posebno osjetljive na uobičajeni državni udar ili iznenadni napad. Međutim, ne mogu se isključiti ni akcije protiv Ukrajine, Poljske ili Rumunjske. Korporacija RAND intenzivno je analizirala vojnu ravnotežu u baltičkoj regiji. Zaključak ovog napornog rada je, najblaže rečeno, trijezan: „S trenutnim rasporedom snaga, NATO ne može uspješno obraniti teritorij svojih najeksponiranijih članova”, piše Dan Goure, stručnjak Instituta Lexington i utjecajna osoba u američkoj upravi,  odnedavno član Pentagonove organizacije „Department of Defense Transition Team“.

„Srećom, čak i nakon desetljeća modernizacije, ruske konvencionalne snage su jednonogi poni, sposobne samo za ograničene ofenzivne operacije u područjima neposredno izvan svojih granica. Ruska koncepcija operacija konvencionalnog rata uvelike ovisi o početnom iznenadnom napadu suprotstavljenih snaga na početku neprijateljstava. Napori Kremlja da organizira nacionalnu mobilizacijsku sposobnost, koja bi bila potrebna u slučaju sukoba s NATO savezom, u velikoj su mjeri neuspješni. Stoga je ruska vojska osmišljena da podrži strategiju “razbij i zgrabi”, sličnu onoj koju smo vidjeli na Krimu“, piše samouvjereno Dan Goure.

„Kako bi odvraćanje Rusije djelovalo, kao što je primijetio bivši šef američkih vojnih snaga u Europi, general Hodges, morate imati stvarnu sposobnost prisiljavanja ili poraza. Odlazeći vrhovni zapovjednik saveznika, general Curtis Scaparrotti je izjavio da će raspoređivanje dodatnih američkih trupa i zračnih obavještajnih, izviđačkih i napadačkih platformi u zraku u Europi pomoći u boljem odvraćanju Rusije i postaviti nas na bolje mjesto da razumijemo kako Rusija djeluje”, nastavlja stručnjak.

„Odluka da se američke oklopno-mehanizirane divizije pošalju u Europu u rotacijama dobar je početak. U 2017. godini su dva takva tima istovremeno rotirana u Poljskoj. Jedna od prednosti rotacijskih razmještanja je mogućnost kontinuiranog zapošljavanja ovih jedinica u misijama prisutnosti i obuke. Druga je izbjegavanje neizbježnih troškova raspoređivanja i transporta onih koji su uključeni u izgradnju trajnih objekata za smještaj vojnika i njihovih obitelji“, pojašnjava Dan Goure.

„Međutim, postoje jasne i važne prednosti od uspostave trajne i značajne prisutnosti američke vojske u istočnoj Europi, posebno u Poljskoj.

Prvo, takva bi sila zakomplicirala rusko planiranje agresije, smanjujući šansu za uspješan napad “razbij i zgrabi”.

Drugo, američko raspoređivanje teških trupa u Istočnoj Europi bi omogućilo brzu i učinkovitu reakciju od početka neprijateljstava, dok se snage sa sjedištem u unutrašnjosti Europe pokrenu kao pojačanje. Mobilne formacije koje upotrebljavaju dugotrajnu vatru, naprednu zrakoplovnu i slojevitu protuzračnu i raketnu obranu uništit će rusku kopnenu ofenzivu i dezintegrirati njezin integrirani sustav protuzračne obrane.

Treće, trebat će dugo vremena da se američke ekspedicijske snage presele iz sredine Sjedinjenih Država u Istočnu Europu, ako europske pomorske i zračne luke uopće budu dostupne.

Zato SAD trebaju trajno ostaviti jaku vojsku u Poljskoj. U početku bi imalo smisla osnovati sjedište divizije i pridruženih jedinica, a pritom nastavljati rotirati oklopno-mehanizirane divizije u tom dijelu Europe. Nakon uspostave odgovarajuće zapovjedne i kontrolne strukture, američka bi vlada trebala stvoriti trajnu bazu barem za oklopne divizije u toj zemlji. Ako se uspješno primijeni novi koncept vojske za operacije s više domena, u Europi će biti potrebno cijelo vojno sjedište za koordinaciju kopnenih sa zračnim i pomorskim snagama i usmjeravanje napredne vatre na daljinu, napada elektroničkog ratovanja, kibernetičkih operacija i protuzračne i raketne obrane.

Poljska vlada predložila je da SAD rasporede oklopnu diviziju Poljskoj i ponudila je doprinos do dvije milijarde dolara kako bi se ta formacija održala. Varšava bi također uložila sredstva u infrastrukturu kako bi podržala prisustvo američkih snaga i njihovih obitelji. Prisutnost takvih snaga bi poboljšala i kvalitetu poljskih snaga zajedničkim vježbama i razmjenom osoblja“, piše stručnjak.

„Ono što NATO prije svega treba za odvraćanje od ruske agresije je čvrsta željezna zavjesa koja se sastoji od dovoljno teških kopnenih snaga potpomognutih preciznom vatrom protuzračne i raketne obrane. Trajno raspoređivanje američkih kopnenih snaga u Poljskoj ključ je stvaranja vjerodostojne i sposobne mjere odvraćanja. Nakon što SAD krenu u akciju, vjerojatno će i ostale članice NATO-a rasporediti trupe u Poljskoj. Suočena s ujedinjenim NATO savezom koji pokazuje svoju predanost kolektivnoj obrani, Rusija se može i hoće odvratiti“, siguran je Dan Goure, iako uopće nema naznaka da Moskva namjerava napasti Poljsku ili baltičke zemlje, čak ni Ukrajinu, Rumunjsku ili bilo koga na svom zapadnom krilu.

Opasne fantazije traže odgovor Rusije

Prema američkim neokonzervativcima, jedna od glavnih zadaća politike konfrontacije s Rusijom je provociranje i utjecati na pogoršavanje ekonomske situacije do razine krize. Stoga korporacija RAND ne nudi samo produženje i jačanje sankcija uvedenih od 2014., već kao dodatnu mjeru poziva na pokušaje ograničavanja uvoza ruskih energenata u Europu. I u tom je pogledu značajna uloga službene Varšave.

Poljska bi trebala blokirati sve pokušaje stvaranja nove tranzitne infrastrukture koja vodi iz Rusije na Zapad, prije svega s pokušajima obustave izgradnje „Sjevernog toka 2“. Autori predlažu da ruski plin treba zamijeniti američkim ukapljenim plinom, koji je, naravno, puno skuplji. Poljsko vodstvo već ubrzano provodi ovaj program, iako neće trpjeti gubitke jer će američki LNG na kraju kupovati Ukrajinci.

Sljedeći zadatak Varšava obavlja već dugi niz godina. To je podrška Obojenim revolucijama u cijelom postsovjetskom prostoru, posebno u Ukrajini i Bjelorusiji. Za Bjelorusiju i tamošnju „petu kolonu“ iz Poljske je aktivan televizijski i radio kanal BelSat, nešto poput Radija Slobodna Europa, propagandna mašinerija stvorena samo za destabilizaciju Bjelorusije.

S Ukrajinom je sve jasno. Prisutnost poljskih političara tijekom posljednjeg EuroMaidana i kasnija podrška onima koji su došli na vlast nakon puča govori sve, usprkos činjenici da Poljaci i Ukrajinci još nisu zaboravili zločine iz drugog svjetskog rata i genocidnu kampanju Ukrajinske ustaničke armije nad Poljacima u zapadnoj Ukrajini.

Analitičari korporacije RAND nemaju iluzija o Bjelorusiji. Ta će zemlja pod trenutnim vodstvom ostati strateški partner Moskve. Prema tome, jedino rješenje je pitanje svrgavanja Lukašenka, što bi trebala promicati poljska politika. Nakon prilično kratkog razdoblja pokušaja uspostavljanja odnosa s Minskom, Varšava je opet počela razgovarati o potrebi svrgavanja vlasti u susjednoj državi.

Dalje, stručnjaci korporacije RAND savjetuju američkom vodstvu da izgradi vojnu prisutnost na takozvanom istočnom boku NATO pakta. Svrha je provociranje Rusije i eskalacija situacije. Militarizacija Poljske se razmatra najmanje od 2014. godine, posebno nakon pojave američkih vojnih baza u zemlji.

Ali analitičari iz kalifornijskog centra nude više. U revidiranom dijelu dokumenta razmišljaju o postavljanju nuklearnog oružja u Poljskoj. Sada nije poznato što je točno govorio poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz  u intervjuu u kojem je nuklearno oružje u Poljskoj nazvao „starom dilemom u novim okolnostima“.

Naravno, Poljska i ostali regionalni “saveznici” obvezni su, prema izvješću korporacije RAND, povećati potrošnju na oružje, po mogućnosti američko.

Optimisti se tješe da je cijela ova kampanja zapravo samo dobar izgovor Trumpu da proda američko oružje preplašenim europskim saveznicima, budući da se cijeli program modernizacije oružanih snaga Poljske temelji na kupnji upravo američkog oružja. No, problem gomilanja trupa i naporednih oružja na sjeveroistoku NATO pakta ostaje i nakon svakog koraka Poljske i Washingtona slijedi ruski odgovor, što stvara situacija u kojoj najmanji incident može biti koban i za Europu i Rusiju, ali i SAD, iako tamo misle da ih „tisuće milja udaljenosti štite od svake prijetnje“. To je pogrešno, jer je u svom govoru Vladimir Putin obećao da će u slučaju napada na Rusiju među prvim metama biti zapovjedni centri, uključujući Pentagon i drugi strateški objekti američke vojske u Sjedinjenim Državama.

Jedini problem za NATO je jačanje vojne moći u Baltičkom moru, tvrdi korporacija RAND. Za sada poljske mornarice praktički nema, ali, naravno, postoje planovi za njenu obnovu, iako za sada za njihovu realizaciju nema dovoljno novca. RAND tvrdi „da će Sjedinjene Države uz pomoć svojih saveznika ipak moći blokirati rusku Baltičku flotu, ali se to neće dogoditi uskoro“.

Čini se da svi razumiju da se vanjska politika Poljske kreira u Washingtonu. Ipak, analiza izvješća korporacije RAND omogućava jasno definiranje planova onog dijela američke uprave koji je spreman eskalirati novi Hladni rat. Čak i ako Donald Trump to ne želi i namjerava se zadržati na osvajanju europskog energetskog tržišta na štetu Rusije, struktura upravljanja u Americi je takva da predsjednik i nema tako velike ovlasti kako se vjeruje, posebice ako je okružen, po vlastitom izboru ili pod prisilom, ljudima poput Mikea Pompea, Gine Haspel, donedavno Johna Boltona i njihovih ideoloških istomišljenika.

Ipak, što god savjetovala korporacija RAND, Sjedinjene Države nisu u mogućnosti provoditi ovu strategiju bez sudjelovanja svojih regionalnih satelita i šire, odnosno svih zemalja NATO pakta koje moraju podići izdvajanja za „obranu“ na 2% BDP-a.

Ali što se može dogoditi onima koji odbiju izvršiti dodijeljenu ulogu? O tome možemo detaljno čitati u onim poglavljima izvješća korporacije RAND koja daju upute za nezakonitu pripremu smjene „nepoželjnih režima“. Dakle, ako vlada stranke Pravo i pravda u Poljskoj „skrene s linije“, suočit će se s masovnim prosvjedima i institucionalnim državnim udarom, odnosno svrgavanjem demokratski izabranih vlada koji je usavršen u Paragvaju, Brazilu i još nekim zemljama Latinske Amerike pri čemu je cijeli proces u skladu s ustavim i zakonima ciljane zemlje. No, Poljaci su ionako poručili kako nemaju namjeru proturječiti Washingtonu i ako se pogleda izvješće korporacije RAND, oni doslovno provode sve savjete „neovisnog“ vojno-obavještajnog američkog thnik-tanka.

RAND

Poljaci Washingtonu dragovoljno daju sve ono što su Hitleru morali davati silom

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
68 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Koje budale. Obuli cizme i stavili sesir pa krenuli na jahanje, a konj odavno utekao iz stale.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ali stvarno…
Sta posle Putina?
Rurik je napravio drzavu od njih, Ivan je napravio drzavu od njih, Petar je napravio drzavu od njih, Lenjin/Staljin su napravili drzavu od njih, Vladimir je napravio drzavu od njih… u meduvremenu su bili haos :/

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Lukasenko.
Za 5 godina spojice se sa Bjelorusijom.

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Poslije Vladimira Ekatarina 2.( Поклонская Наталья)

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Đuro

Ako Rusi odaberu Poklonskaju, to bi bio pun pogodak. Tek onda bi EU i USA cvilile.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Brezinskom je jednom prilikom kisinger rekao:ti si budala koji má nás ničemu nerazumis.Brezinski je bio nástroj globalista dá mogu filtrirati své one kojí sú protiv globalista.Procesi kojí rádi GP sú na duge stáže a Brezinski je umro i to nije shvatio.Takvi článki nemaju věže sá reálnosti.Shvacam novináře Logicno,moraju nesto pisati dá zabavljaju rájů.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Milance iz Ceske Neznan šta su oni jedan drugome govorili, ali evo ti ono šta su i jedan i drugi urbi et orbi svojevremeno izjavili;
“Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world.” – Henry Kissinger
”It’s Infinitely Easier to Kill than Control a Million People” – Zbigniew Brzezinski

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pustí té Price, mění je bitan kisinger od švih tih jebivetara..Novináři moraju něčím naivnu rájů zabavljati..

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Milance iz Ceske Pa to i nisu baš jebivjetri nego zločinci koji su eksponirani, a razlika između Brzezinskoga i Kissingera je samo u tome šta je drugi dobija Nobelovu nagradu za mir, a prvi nije.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

I ti nas zabavljaš bez da si novinar Jurčeviču😆

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  samo tako

Hahahaha.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Ajde molim te promijeni prezime Jurković u Globalni jer tu rečenicu konstantno pišeš godinama i nikakako da shvatimo tko je taj globalni moćni čovijek kojeg pišeš..pusti Rusiju i Iran jer oni imaju vlastitih problema..Moj savjet da probaš kontaktirat neke turističke agencije u Češkoj da budeš turistički vodič po HR,Srbiji BiH itd i kad uđeš u autobus ti počmi o globalistima,politici i svemu što si dosad tu pisao..turisti će biti zadovoljni a ti ćeš dobro zaradit-moraš pazit da ti u autobus neuđu Ivo-nuklearac i awergrer teoretičar zavjera-babilonci,goje,nosferatu i sl oni će te preobratit.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  Šule

Hazbara u čemu je problem?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Pa dobre je volje: I u Hrvatskoj kamate naštednju 0
I, vjerovali ili ne, na indexu par izvrsnih komentara, naročito jednog Natka.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Privatne korporacije u stvarnosti i vladaju skoro sa svim državama zapadnoga carstva. Prvo i osnovno je to da najveća moć izlazi iz centralnih banaka kojima pod krinkom ”neovisnosti” upravljaju privatni entiteti koji su i vlasnici velikih TBTF banaka koji su ujedno i prime dealeri centralnih banaka. Svi političari na vlasti u državama koje funkcioniraju novcem stvorenim ka dug su po defaultu njihovi poslušnici bez kojih niti bi došli na vlast niti bi trajali jedan dan kad i ako bi otkazali poslušnost. ”There is no other agency or goverment which can overrule actions that we take” – Alan Greenspan o odnosima predsjednika Amerike i američkih federalnih rezervi Osim bankarskih korporacija odma iza njih su vojnoindustrijske, energetske, prehrambene, farmaceutske . . . korporacije koje su sve iznad vlada država i one nameću zakone koje vlade moraju predložit i parlamenti izglasavat . . . kad nešto u tome redoslijedu krene naopako slijedi smjena vlasti na bilo koji način . . . od prosvijeda ”demokratske” oporbe . . . do bombardiranja ”demokratskim” bombama. Paralelno sa tim velika većina podanika zapadnoga carstva se zabavlja floskulama ”slobodno tržište”, ”neovisnost banaka”, ”sloboda i demokracija”, ”strani investitori”, ”slobodni izbori”, ”ljudska prava”, ”nema alternative” . . . kako u… Pročitaj više »

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  Moreno

Samo naivna budala može više vjerovati u ovaj trumanov šou gdje je 99 posto pučanstva planeta truman.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Ako ćemo o planetama prij će bit Nubiru.
A ako je show u pitanju onda je to Babilon show.
Za slučaj kako po tebi nije ništa od ovoga onda ti lipo napiši šta je. I nemoj ka njuferica neću ovako, neću onako, neću odozgara, neću odozdala, neću od naprid, neću odizad . . . ☺

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, sve je tačno. Za one koji duže prate dešavanja i koji mogu “dublje zaroniti”, to nije otkriće, ali, nažalost, još uvek ogromna većina veruje u njihove priče o demokratiji i ljudskim pravima.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Brzezinski je bio prije svega poljski nacionalista i revanšista, koji je sanjao uništenje Rusije i istovremeno sanjao i novo rođenje velike poljske imperije. Izuzetno je mrzeo pravoslavje i živijo za ideju širjenja katolicizma na sav pravoslavni prostor. Normalno, da je za takvo nešto bila potrebna jaka vojna snaga, zato se je oslanjao na pomoč NATO i USA.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ako Rusija želi da ju se doživljava kao ozbiljnu državu, ovakve otvorene prijetnje ne smije ostavljati nekažnjene, jer to generira percepciju slabosti i priziva agresiju i nevolje. Ispravan odgovor je likvidacija istaknutih članova RAND-a, po uzoru na mossadovu taktiku. Ukoliko su predobro čuvani, najprije proglasiti RAND terorističkom organizacijom koja predstavlja neposrednu i smrtnu opasnost za Rusiju, i odmah potom taktički udariti nuklearnim Iskanderima po svim glavnim centrima ove vladine agencije (nije ništa drugo nego upravo to). Odmah upozoriti amere i vazale da u slučaju bilo kakve odmazde ide strateški udar bez pardona. Ovo sa razmještanjem oklopnih i ostalih jedinica u poljsku je više nego providno. Ako očekuješ masovni konvencionalni napad kao što oni tobože tvrde, glavne jedinice smještaš daleko iza linije fronte, kako bi ih slao gdje je potrebno, nakon prve navale. Ako pak želiš napasti, gomilaš glavne snage na početne položaje koji trebaju biti što bliže neprijatelju, i to je upravo ono što se događa. Strategija 101 za početnike. Paralelno sa udarima po ispostavama RAND-a, trebalo bi odvaliti i konvencionalnim iskanderima po bazama u poljskoj, i dati im do znanja da nema više Mr. Nice guy politike. U roku od 48 sati svi bi hvalili Rusiju kao ozbiljnu i… Pročitaj više »

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ti káď Bi Ivo voidio Rusku politiku i diplomacii,ti Bi Rusiji unístilo za mjesec Dana.Nevodi se Tako globálna politika káď Rusi reagovali na svakakve jebivetre.Sto novináři logicno nenapíšu o Tome kako je Putin u Soči pogledao na sat u pauzi pregovara dá erdoganomna i rekao:stráni vojnici i ameri imaju sat i 30 minuta dá napuste Šíriju.Iza sebe na brzinu ameri sú ostavljali jelo u tanjuru , bordel i dokumentaci ju.Putin globálním politikoom izvana Rusije osiguraca sigurnost unutrasnje politike u Rusiji.Politika se nevidí emocijama..a takvih tekstovi po raznim medijima ruse nezamaraju, věcin a novinara Mora naivnu rájů něčím zabavljati káď ničem drugim novinari nerazumiju.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Milanče , takvi kao ti su vjerovatno savjetovali Staljina od 1939-1941. Znamo kako je to završilo.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo pretjerao si. Pravi odgovor je da rusi osnuju vojni institut i na celo stave Zirinovskog.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  Ivo

Mislim da bi onaj tvoj vic i ovdje bio prigodan Ivo.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije
Reply to  Ivo

završilo je velikom iako skupom pobjedom u 2. svjetskom ratu 41-45.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Milance iz Ceske Kad već pišeš kako se politika ne vodi emocijama onda si moga napisat kako se političari pri vođenju politike služe manipulacijom emocija uglavnom onih u čije ime navodno vladaju . . . posljedica čega je često to da državljanin jedne države obuče uniformu i krene u drugu susjednu ili državu daleko od svoje i ubija državljane te druge susjedne ili daleke države. E sad triba samo vidit ko, di, kad, kako i koliko to radi i to može ostat svima za razmišljanje i donošenje vlastitih zaključaka.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nasi su palili kuce u nasim selima, preko brda a oni njihovima. Na kraju je makljaza bila opsta, pogresno misleci o drugima, koji nam zapalise i ‘zivote’.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Pera

Pera Osim naših i njihovih koji su bili susidi, naši i njihovi su dolazili iz mista udaljenih nekoliko stotina kilometara kako bi po selima ubijali i palili naše i njihove čiji su preci stotinama godina živili u svojim selima . . . odnosno naši i njihovi su stradavali na svojim kućnim pragovima, osim od prvih susida, i od onih koji su dolazili iz stotinama kilometara udaljenih mista.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Moreno

Zlotvori su to namijerno radili,da nisu krivi susjedi.

Hash
Gost
Hash
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo saglasan sa prvim dijelom, tihe likvidacije tih badita iz rand. Drugi dio je upravo ono što bi nova atlatska terorističa organizacija htjela.
Tiha voda brdo roni je Vladova taktika.
I srećno mu

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Ivo

Bas si ne vruc, nego vrel. O’ladi malo.Da su svi kao ti ‘zemlje’ odavno ne bi bilo.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ja samo čekam Ivo i budeš vidio ishod, čekat će nosferau da ju razvale ko flekavi.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

😆 😆 😆 ….. za flekavog….. 😆 😆 😆

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Ivo

Jesi li ti lud ?

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  Pero

Ako se ovo lud odnosi na Ivin komentar da čujemo što veli rus: “Mihail Aleksandrov, doktor političkih nauka i vodeći stručnjak Centra za vojno-političke studije na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa koji je pri Ministarstva inostranih poslova Rusije rekao je za Pravda. ru da Rusija neće sedeti i čekati. “Generalštab oružanih snaga Rusije ne razmišlja sa takvim pojmovima. Vazdušna odbrana može biti probijena samo kao rezultat masovnog napada. To se može postići koncentrisanjem velikog broja aviona i masovnog napada. Čim vidimo koncentraciju američkih aviona na aerodromima u Evropi – oni nas ne mogu dostići ni na koji drugi način – jednostavno ćemo uništiti te aerodrome lansirajući naše balističke rakete srednjeg dometa. Nakon toga, naše trupe će krenuti u ofanzivu na baltičke zemlje i preuzeti kontrolu nad celokupnom baltičkom teritorijom u roku od 48 sati! NATO neće imati vremena da se okrene, videće vrlo moćnu vojnu silu na granicama sa Poljskom. Tada c´e morati da razmisle da li da nastave rat. Sve to će se završiti gubitkom baltičkih država za NATO”, rekao je Aleksandrov, opisujuc´i jedan od scenarija mogućeg razvoja događaja u slučaju reakcije Rusije na NATO agresiju. Druga varijanta za proboj sistema protivraketne odbrane u Kalinjingradu predviđa masovni krstareći raketni… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo
Ovo da se proglase teroristima je dobar prijedlog…
Danas je inače i jedan analitičar dao prijedlog ‘kako savladati Kalinjingrad’ 😊

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Inace ne sudim ljude po izgledu ali se vidlo iz svemira da je taj poljak zlocesta i opasna osoba

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Mishko

E jeste Boga mi bio je gadan ko grob.

puki
Gost
puki
1 godina prije

RAND je jos jedna organizacija cionistickih jastrebova, neoconsa, osnivanju je kumovala Fondacija Ford, na listi bivsih, pokojnih i sadasnjih clanova su oko dvije trecina pripadnici izabranog naroda, medju njima i Kissinger Henry H. “Hap” Arnold: General, United States Air Force Kenneth Arrow: economist, won the Nobel Prize in Economics, developed the impossibility theorem in social choice theory Bruno Augenstein: V.P., physicist, mathematician and space scientist Robert Aumann: mathematician, game theorist, won the Nobel Prize in Economics. J. Paul Austin: Chairman of the Board, 1972–1981 Paul Baran: one of the developers of packet switching which was used in Arpanet and later networks like the Internet Richard Bellman: Mathematician known for his work on dynamic programming Barry Boehm: worked in interactive computer graphics with the RAND Corporation in the 1960s and had helped define the Arpanet in the early phases of that program[30] Harold L. Brode: physicist, leading nuclear weapons effects expert Bernard Brodie: Military strategist and nuclear architect Samuel Cohen: inventor of the neutron bomb in 1958[31] Franklin R. Collbohm: Aviation engineer, Douglas Aircraft Company, RAND founder and former director and trustee.[32] Walter Cunningham: astronaut George Dantzig: mathematician, creator of the simplex algorithm for linear programming Linda Darling-Hammond: co-director, School Redesign… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puki

O respektabilna imena…srećom mrtvih i umirovljenih, bar 50%.
Šta je tu Condoliza radila?

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  puki

DE,dobro sto ne prevedes.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

RAND i slične “korporacije”, “trust mozgova” ili kako se več lažno predstavljaju nisu ništa drugo do li uhljebi koji pričaju ono što žele čuti oni koji ih plačaju. Od takve vrste laprdanja niti štete, niti koristi, osim financijske za njih i za vojno-industrijski usranski lobi. Normalno da bi željeli Bjelorusiju pretvoriti u Poljsku, željeli bi i cijeli svijet, ostvariti ekstra zarade, …. napad na RF i njeno rasturanje im služi kao pokrivač za ovce, spremne na šišanje i zimi

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  samo tako

Samo tako, pridruzujem se tvom komentaru.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  samo tako

Apsolutno. Budale pričaju o ruskoj vojnoj agresiji na svoje zapadne susjede. Totalna nebuloza, grupa TNT

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

nešto razmišljam. a šta mislite da rusija podrži hute da roknu rafinerije I naftna polja u saudijskoj arabiji. cijena nafte bi naglo skočila na minimalno 150 $/barelu a pošto nafte više ne bi bilo kod sauda onda bi oni morali doći u rusiju po naftu a ostali dio priče je poznat. hoću reći ja znam da su ovi iz rand korporacije bolidi ali I oni koji im vjeruju su luđaci. poslije ovako opsežne analize kako uništiti rusiju slijedi red kmečanja o mješanju rusije u izbore

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Pa da nafta iz skriljca postane isplativa?
Sto bi rusi dizali cijenu nafte amerima, kad ce ameri opet nesto roknuti u SA.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  tihobl

zašto onda oblijeću oko venezuele kao maca oko vrele kaše. sumnjam da to rade radi ljubavi prema narodu venezuele I njihove želje da pomognu narodu vanezuele. a s druge strane imaju oni i puno “saveznika” koji troše još više nafte

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Treba im teška venecuelanska nafta jer je njihova nafta iz škriljevaca laka i iz nje se može praviti samo benzin a nikad dizel, zato i ona fama o dizelima da ne valjaju i VW sve ciopodvale da mogu prodavati škiljevac naftu. Škriljevci su tu da zagade izvore vode kojih će biti sve manje ako se planet bude zagrijavao a sa škriljevcima nas ostavljaju žedne. Uzmi samo podatak da je u čemerici izumrlo tri miljarde ptica, zato ja kad gledam onog venture 4wd ne čujem ptice. Sustavno nam uništavaju raj na zemlji koji je bujao od života kojeg oni ubijaju našim brojem i toksinčim industrijama namjerno. Pogledaj film dolazak jedan i dva, tu su se pokazali zašto teraformiraju planet.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

A što bi nas trebalo brigati za njihove rijeke i jezera?

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  samo tako

Oko Zagreba su dali da buše na 50 mjesta, po Slavoniji, po Dalmaciji, Lika, rijeka Cetina koja svaki dan kod Omiša izlije u more pitke vode dovoljne za dnevne potrebe 53 miljuna ljudi, sve što sam naveo je dobilo da se buše škriljci……………………po svim državama na SVIJETU buše i traže naftu i plin od škriljaca.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

A dogodilo se da je jato roda isprzeno na dalekovodu u Srbiji,sve im noge izgorjel.Nema ko popraviti.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

kako se taj film zove na engleskom?
hvala.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  tihobl

naravno tu se postavlja pitanje zašto to nisu uradili do sada, mislim na miniranje saudijske proizvodnje jer oni kontroliraju saudiju, I na kraju tko bi u americi imao koristi od nafte iz depozita osim korporacija. narod sigurno nebi imao nikakve koristi od toga, narod bi imao samo štetu, a narod glasuje na izborima

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

U SA zaradjuju jedni amerikanci, a na skriljcu drugi. Ako polupaju busotine prvima po SA, ovi ce njima polupati busotine po SAD (odjednom se pojave ekoloski teroristi sa velikim zalihama eksploziva).

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Nebi bas reka da narod glasa.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Ovo je genijalno, oslabiti Rusiju ali tako da EU to financira jer Amerima stamparija lagano steka (preveliki deficit + previse dolara na trzistu + jacanje Kine i Rusije glede valuta). Po meni, ovo spada u kategoriju – sto se babi htilo to se babi snilo. Sto je najbolje, mislim da ce ovo i pokusati ostvariti cim se rijese Trumpa a zavrsit ce debaklom isto kao i avantura u Iraku.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Lurker

Nece pokusati. Nisu mogli ni dok su bili jaki, a Rusija slaba.
Ovo pisu po inerciji posto nista drugo ne znaju raditi.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  tihobl

Uhljebi,trla baba lan da joj prode dan.

shumadinac
Member
1 godina prije

Ako su Rusi onda je operacija “razbij i zgrabi” (da je rekao za Gruziju ali Krim?!?) ali su zato njihove operacije “milosrdni anđeli”.
Od ulaska u EU do danas Poljska se toliko razvila da se s pravom može nazvati “evropski zmaj”. Da li su Poljaci baš toliko pametniji od svih nas ostalih? Ne, kao i “azijski zmajevi” trebaju Americi uz čiju pomoć su postali to što su danas. Možda će Poljaci stradati u slučaju velikog sukoba ali ono što je sigurno je da su do sada enormno profitirali zbog poslušnosti Vašingtonu dok je novi “ekonomski bingo” već na pomolu: Vašington će da “naseljava” Poljsku svojom vojskom što će da finansira Evropa a ogroman deo para će ostati samoj Poljskoj. Zato ne bi trebalo da čudi poljsko režanje na Rusiju i bespogovorna poslušnost Vašingtonu. Mi se čudimo poljskom uvozu američkog tečnog gasa a ceo posao je samo bakšiš od mnogo većih koji traju ili su u pripremi.

Jaran..
Gost
Jaran..
1 godina prije

Hamburger-tankovi i njihove analize su suplja prica…nema vise velikih ratova ljudstvom i celikom…tako da oklopne divizije i vazali sa polovnim americkim oruzjem su vise show za siroke mase…u slucaju napada na Rusiju bi bili prvi poravnati sa sarmatima i ostalim nuklearnim sredstvima za deratizaciju.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Da u Rusiji postoji od drzave financirana agencija, koja se bavi ovakvim planovima u odnosu na USA, to bi bio nevidjen skandal i problem. Poanta je na “od drzave financirana”. Ljudi koji se bave ovakvim planovima, u najmanju ruku, to je izazivanje nestabilnosti drzava, posljedicno, i mrtvih i ranjenih. To se pravno zove, poticanje kaznenog djela, i naravno kaznjivo je. I jos se idioti degenericni osjecaju dovoljno jaki, da sve to daju u javnost. Ovo mogu samo psihopati, ali, nista novo, psihopati, bez trunke empatije i savjesti odlicno napreduju u takvim drzavnim strukturama. Kako tim degenericima, placenima suhim zlatom, nije palo na pamet da naprave plan u kojemu svi budu zadovoljni? Pretpostavljam, da je premisa, ako si ti zadovoljan nasom trgovinom, znaci da sam ti malo oteo. Od srca im zelim, na privatnom planu, ono sto su zamislili, drugim drzavama, na globalnom.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  nessy

Stvora i stvorovu djecu ne zanimaju bajke kojima kljukaju naivne zemljane, oni rade što žele i ništa ih osim asteroda ne može zaustaviti jer ako je povjest unatrag par milenija istinita onda mi to daje za pravo.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  nessy

Rusi imaju ozbiljne institute, sa ozbiljnim ljudima. Ali imaju i Zirinovskog koji je poslanik sa imunitetom pa adekvatno odgovori randovcima, globalistima i ostalima. A zapad se ne moze buniti jer ce Putin reci: sta ja imam sa brbljanjem jednog opozicionara.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  tihobl

Pošto je on ono što jeste njegovu retoriku ne pušim buraz.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

To što hoče Brzezinski je vapaj budale za novim evropskim ratom. USA bi za svoje interese vrlo rado žrtvovala i poslednjeg Evropljanina, a posebno Poljake, baltike i Ukrajince.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

RAND JE PROJEKAT DVANESTOG PLEMENA-HAZARA.PROJEKAT POLJSKOG KOPILETA “SAHOVSKOG POLJA” S CILJEM UNISTENJA RUSIJE. RUSKI KNEZOVI SU UNISTILI HAZARSKU DRZAVU A VLADO JE NA PUTU DA IM UNISTI VOJSKU-NATO,DOLAR,MMF,SVJETSKU BANKU,BANKU ZA PORAVNANJE,FED………..

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Odavno je znano zasto su poljaci tako odane sluge amerikenjcima, pa u svakom poljaku je najmanje 10% zidovske krvi.
No sto ce se desiti sa USA ako se probudi vulkan Yellowstone, e tu bi rusi mogli pomoci da je Yellowstone proradi i postane aktivan, mislim da bi se u tom slucaju svi USA vojnici iz svijeta pod hitno povukli u domicilne baze da pomognu u saniranju stanja. Nebi u tom slucaju amerikenjcima trebala neka narandzasta, zelena ili crvena revolucija samo potpomognuta prirodna sila. I sve teorije RAND-a i slicnih padaju u vodu.
Ali neka, neka se amerikenjci ekonomski iscrpljuju na necemu sto se moze jednostavno zaustaviti.

Pored toga nisu amerikenjci prvi koji su sanjali unistelje ili osvajanje Rusije, isto su sanjali pa i djelom pokusali i Napolen i Hitler pa znamo kako su prosli, sve po onoj Njegosovoj “Tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi ga a zube polomi!”

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
1 godina prije

„S trenutnim rasporedom snaga, NATO ne može uspješno obraniti teritorij svojih najeksponiranijih članova”.

RAND ‘oce,
NATO ne moze,
Trump ne zeli (op.a. kaze ‘puno nas to kosta’)

nije to losa konstalacija.

samo 284 milijuna bespovratnih sredstava RANDu je malo skakljivo i isto kosta….

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik