Poljaci Washingtonu dragovoljno daju sve ono što su Hitleru morali davati silom

Donald trump SAD Andzej Duda Poljska
37 komentara

Otkako je Donald Trump preuzeo dužnost u Bijeloj kući, pažnja Sjedinjenih Država prema Poljskoj se ubrzano povećava, a konvergencija interesa i zajednička vizija stvorili su željeznu osovinu koja revolucionira europske poslove u ključni, posebno  antiruski, ali i antinjemački i antikineski savez.

Varšava investira velikom brzinom i značajno koristi sada već dugotrajni ekspanzivni gospodarski ciklus energetske diversifikacije i modernizacije oružanih snaga, oslanjajući se u oba slučaja na podršku Washingtona s ciljem postizanja željenog statusa vjerodostojnijeg partnera Sjedinjenih Država unutar Europske unije i NATO pakta.

23. rujna Trump i njegov poljski kolega Andrzej Duda potpisali su u New Yorku zajedničku deklaraciju o povećanju američke vojne prisutnosti u Poljskoj. Trenutno u istočnoeuropskoj zemlji živi oko 4500 američkih vojnika, a novi sporazumi će se taj broj u kratkom roku povećati s još tisuću vojnika, koji će boraviti u šest baza koje su već odabrane i najavljene javnosti i za čiji će premještaj sve troškove snositi Varšava.

Poljska se ponaša kao u vrijeme Drugog svjetskog rata, iako je tada to činila pod prisilom nacističkih okupacijskih vlasti, kada su zemlje Hitlerovog „novog svjetskog poretka“ morale snositi sve troškove okupacijskih trupa na svim teritoriju.

Osim vojnika, potvrđen je dolazak tima za dronove „Reaper“ i planirana se izgradnja centra za obuku u mjestu Drawsko Pomorskie, te drugih vojnih mjesta koja vode Poljska i SAD, a koja bi trebali zaštititi zemlju od „prijetnji Rusije“ kroz pojačani nadzor teritorija i zračnog prostora, te naprednim obavještajnim operacijama.

Rezultati koje je Andrzej Duda ostvario u New Yorku odražavaju napore vladajuće poljske stranke Pravo i pravda da nacionalnu sigurnost preda u ruke Sjedinjenih Država zbog patološkog straha od ruske invazije kojeg Poljaci neprestano vide na vratima, kojima su Rusi prva prijetnja po integritet i suverenitet zemlje. Poljaci su, međutim, uvijek uspjeli uvjeriti Bijelu kuću i za zeleno svjetlo za ambiciozni projekt „Fort Trump“ koji bi u planovima vladajuće stranke trebao biti najveća američka vojna baza trajne prirode u Europi.

U prethodnim mjesecima, Poljska je također potpisala niz sporazuma sa Sjedinjenim Državama o kupnji flote 32 aviona F-35, vrijednih 6,5 milijardi dolara, visokotehnološku vojnu opremu, uključujući raketni sustav „Patriot“, vrijedan gotovo pet milijardi dolara.

Poljska znatno financira američki vojno-industrijski kompleks, unatoč planovima Pentagona da bi zadatak Poljaka u slučaju „ruske agresije“ trebao biti zadržati dublje prodiranje ruskih trupa dalje prema zapadu Europe, jer Poljska ionako nema snage zadržati rusku armadu. U tu se svrhu u Poljskoj provodi i veliki program ustroja teritorijalne obrane i plana za šumsko gerilsko ratovanje protiv agresora. Ruskog naravno, a sve na račun poljskih poreznih obveznika.

Varšava slijepo ispunjava militantne ambicije prekomorskog vojno-industrijskog kompleksa, iskazujući svoj sada već konsolidirani utjecaj u baltičkim i dijelom srednjoeuropskim zemljama kako bi promovirala militarizaciju regije.

Vjernost varšavskom atlantizmu uvjerila je Washington u potrebu uspostavljanja odnosa koji će se temeljiti na logici koja je obostrano korisna za američkog europskog saveznika. Nakon dobivanja ustupaka po političkim cijenama za kupnju američkog ukapljenog plina, kojeg će Poljaci preprodavati Ukrajincima po  puno većoj cijeni, a njim bi se postepeno trebali osloboditi i ovisnosti o ruskom plinovodnom plinu, iako se državna poljska kompanija PGNiG s tim ne slaže, te zelenog svjetla za projekt da Poljska postane energetsko čvorištem za Istočnu Europu, sve do Kijeva, uskoro je očekuje ostvarenje još jednog poljskog sna, a to je ukidanje viza za putovanje u SAD.

Trump je potvrdio da bi službena najava mogla stići već sljedećih nekoliko tjedana, jer su već u tijeku početne prakse. Na ovaj će način poljski državljani imati priliku putovati u Sjedinjene Države za razdoblje od 90 dana bez zahtjeva za viza , tako da Poljaci za putovanje u SAD do 90 dana, bilo poslovno ili turističko, neće morati gubiti vrijeme u američkoj ambasadi i plaćati potrebne naknade.

Događaj ima određeni povijesni značaj, jer je predsjednik Duda potvrdio da je zemlja slijedila taj cilj gotovo trideset godina, odnosno od pada komunizma.

No, sve to će donijeti malo prednosti Poljacima, koji, osim preprodaje plina Ukrajincima, nemaju nikakvih ekonomskih prednosti od ovakve vrste suradnje. S druge strane, nakon unosnih ugovora koje je Washington sklopio s Rumunjskom i Bugarskom, Poljaci daju i više. Daju svoj teritorij, suverenitet, ispunjavaju sve ciljeve Washingtona i za sve to moraju plaćati, gradeći infrastrukturu i plaćajući troškove američke vojne nazočnosti, kako su obećali kada su podnosili zahtjev Sjedinjenim Državama za slanje više trupa i podizanje baze „Fort Trump“, koju je Pentagon odbio graditi i uzdržavati o svom trošku, kao, na primjer bazu „Bondsteel“ na Kosovu. Grubo govoreći, ono što su Poljaci bili prisiljeni plaćati nakon nacističke okupacije 1939. godine prošlog stoljeća, sada dragovoljno, na vlastiti zahtjev, plaćaju Washingtonu, bez stvarnih izgleda predstojeće „ruske invazije“.

NATO zadovoljan istokom: Zbog „ruske prijetnje“ Sofija i Bukurešt daju milijarde za nova oružja

okupacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kuga
4 godine prije

A mi mislimo da su nasi Hrvatski politicari glupi, eto ispada da su poljski klerofashisti gori i od Ukrajinskih i od Hrvatskih i Srpskih i Bosnanskih. Sve se radi pos istemu sjaci Murta da uzjasi jos gori Kurta.

Slovenac
4 godine prije

Hehe pa da zaluta jedna nuklearka ili vise ne polsku ovi zaista misle.da.ce jih neko da brani hehe oni su topovsko meso uvijek bili i bice

Zax
4 godine prije

Posto sam siguran da bi se nasi politicari u hr na*uzili puno vise od poljskih samo da su ameri zainteresirani mislim da nije prigodno od mene davati komentar na ovo

Miro
4 godine prije

Nikako da razumijete kako je sve to samo biznis, pragmatizam. Na primjer u Nemackoj celi gradovi sluze novac zbog Americkih baza, kolko samo Nemaca tamo radi. I sami Nemci koji zive u blizini kazu, samo nek sto duze traje. Tolko o tome.

eu kolonija
4 godine prije

pa da im je hittler postavio tada vlast, kao što su je sada postavili amerikanci, I tada bi to radili dragovoljno. hittler je bio pošteniji od konjokkradica

nessy
4 godine prije

Izgleda da se Poljskom siri nezabiljezena epidemija upale mozga.
Nije slucajno da Ameri imaju viceve o glupim Poljacima.

Arkaj
4 godine prije

Poljaci igraju na pogrešnu kartu. Velike su šanse da će se konsolidiranom savezništvu Rusije i Kine postepeno približiti i Njemačka i evropske države pod njenim utjecajem. Tada će Poljska ostat nasukana na svoju histeričnu i iracionalnu politiku svađe s velikim i snažnim susjedima a prijateljstvom s dalekim USA kojem će bit vrijedni samo kao kamenčić u tuđoj cipeli… Nije to pametna politika ni u bolja vremena nego što su sadašnja…

Zvrk
4 godine prije
dulebg
4 godine prije

Ne znam koliko su Poljaci Nemce doživeli kao okupatora?

Slavonac
4 godine prije

E moj Sasa,jeli ti ne primjecujes dasu i tvoj kraj okupirali Rusi.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Iza Wehrmachta su nastupale ”SS Einsatzgruppen”. Njihov zadatak u Poljskoj se zvao ”Intelligentzaktion”. Fizička lividacija inteligencije, učitelja, profesora, liječnika, svećenika, administracije, industrijalaca,, zemljoposjednika…….. Već krajem rujna 1939. g. drugi čovjek SS-a Reinhard Heydrich je rekao da na ”teritoriju što smo ga mi okupirali, poljska elita je svedena na oko tri posto”. Neki generali Wehrmachta su prosvjedovali protiv toga jer da je to ”pogibeljno za red i disciplinu” i da odmah treba zabraniti smaknuća po kratkom postupku”. Hitler im je odgovorio da u ”svojoj borbi mi ne možemo voditi brigu o pojmovima kao što su zakonitost ili nezakonitost. Treba spriječiti mogućnost da kakva nova poljska inteligencija posegne za vlašću i Veliki Reich treba očistiti od židovskog i poljskog ološa”. Hans Frank, protektor Poljske, napisao je Hitleru da bi ”bilo apsurdno kad bih morao proglasom obznaniti svako smaknuće od sedam Poljaka, jer sve poljske šume ne bi bile dovoljne za proizvodnju papira”.… Čitaj više »

Sadd
4 godine prije

Jbg, Poljaci se baš nisu usrećili s pozicijom – teško je reći koga manje vole: Ruse ili Švabe. Ekipa sa zapadne strane je primirena pa se više boje ekipe sa istoka. Na kraju krajeva, to je njihov novac i imaju ga pravo potrošiti na što im je volja.

Brainstorm
4 godine prije

u nekom pretpostavljenom razvoju dogadjaja … ako se ukrajina i EU pocnu raspadati, trebat ce im pomoc amerike da uzmu zapadnu ukrajinu i ostvare utjecaj nad litvom, latvijom i slovackom. u poljskoj je imperijalisticki san najizrazeniji od svih europskih drzava.

Zadranin
4 godine prije

Kad dođem kod mojih klijenata, koji su radili u ameriki, a sad su u penziji i žive ovdje u Zadru i okolici.. oni uglavnom pričaju viceve koji uključuju Poljake.

Koliko treba Poljaka za promijeniti žarulju? Četiri: jedan drži žarulju, a tri ga okreću. 😂

I slični vicevi.

Uglavnom, Poljaci, bolje biti neutralan, i jak kao Švicarska, nego biti na strani agresora.. i u većini slučajeva (bazirano na simuliranim ratnim igrama NATO-a..): gubitnika.

P***!

Mozart
4 godine prije

Sretna lica kao poslije milovanja i dozivljaja orgazma. Jos puno gay parada da srede. Predivna slika dva sretna muskarca.

Nije bitno tko
4 godine prije

Poljaci se nadaju, da če pomoču USA postati jaka i uticajna evropska sila. Imajo vrlo jaku nostalgiju po oživljavanju nekadašnjeg poljskog imperija, kojeg su izgubili u vatikanskim osvajačkim ratovima protiv Rusije.

Brainstorm
4 godine prije

naslov vam je malo hmm hmm

Saddam Panonski
4 godine prije

Da malo parafraziram Azru:
Poljska nije nikad dala ništa osim kvislinga!

Dopizdilomi
4 godine prije

To se traži. Ima ih i mrze nekoga koga mrze ameri i još graniče s njima a samo bleje, prava ovca za šišanje.

Ban Kulin
4 godine prije

Nakon godina ruske čizme Poljaci rade sve da im se to ponovo ne desi, kažu koga zmija ugrize i guštera se boji…

Majk Majers
4 godine prije

Poljaci bar nisu prvo ginili ka bivši Jugoslaveni, da bi sve potom prodali

Red Dog
4 godine prije

Izgleda da stvarno postoje „konjusarske“ nacije.
Ako te je stvorio zapad na teritoriji Rusije/CCCP pre samo 100 godina kao „sanitetski kordon“ prema komunizmu i kasnije Rusiji, naravno da si veran stvoritelju.
Vaspitaju te takvog i ne daju ti da budes drugaciji.
Pogromi su poceli tamo, konclogori su bili tamo… Mozda godi antisemitima da cuju to, ali to je ksenofobija koja se odnosi i na slavene kao „nizu rasu“, iako su i sami slaveni.
Konjusari.

Max
4 godine prije

Ruska invazija služi za plašenje djece kao nekoć babaroga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI