fbpx

Delhi poziva Pakistan da napusti „ilegalno okupirane“ indijske teritorije

Pakistan i Indija zastave

U maju ove godine, Indija je Islamabadu poslala oštro obavještenje protiv naredbe Vrhovnog suda Pakistana o de fakto Sjevernom području zemlje koje je poznato i kao Gilgit-Baltistan. Pakistanski predsjednik Arif Alvi izdao je obavještenje početkom ovog mjeseca da će se izbori u 24 izborne jedinice u ovom regionu održati 18. avgusta.

Nakon raspisivanja izbora u Gilgit-Baltistanu, Indija je u četvrtak “pozvala Pakistan da napusti sve indijske teritorije pod njegovom okupacijom”.

Potpuno odbacujući pokušaje Pakistana da unese materijalne promjene u indijskoj teritoriji Jammu i Kashmir, kao i Ladakh, indijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su takve „kozmetičke vježbe namijenjene prikrivanju nezakonite okupacije indijskih teritorija od strane Pakistana“.

Strateški značajan Gilgit-Baltistan najsjeverniji je dio Jammu i Kashmir regiona i dijeli granice sa Kashmirom pod upravom Indije, Afganistanom, na sjeveru i regionom Xinjiang u Kini na istoku i sjeveroistoku. Pakistan ovim područjem upravlja od 1947.

Delhi tvrdi da su dio Kashmira i Gilgit-Baltistan pod administracijom Pakistana dio indijske teritorije. U maju je indijska javna radiotelevizija Prasar Bharti počela da daje vremenske biltene i za Kashmir i Gilgit-Baltistan pod administracijom Pakistana. Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je taj potez.

Izbori za Gilgit-Baltistan koje je raspisao pakistanski predsjednik Arif Alvi trebalo bi da budu održani u 24 izborne jedinice 18. avgusta, pošto je carinska vlada 24. juna završila svoj petogodišnji mandat.

I Indija i Pakistan polažu pravo na Jammu i Kashmir region, ali pod njihovim nadzorom su kontrolisani dijelovi poznati kao “Kashmir pod upravom Indije” i “Kashmir pod upravom Pakistana” od nezavisnosti regiona od Britanaca 1947. dvije države, obje naoružane nuklearnim oružjem, vodile su tri rata oko ove problematike u posljednjih sedam decenija.

4
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
4 Komentatori
MaxsgfbnosienbgfoswnebfnswebvsgfbnosienbgfoswnebfnswebvBozon Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Bozon
Gost
Bozon

Ovaj Modi je ozbljan degenerik.

sgfbnosienbgfoswnebfnswebv
Gost
sgfbnosienbgfoswnebfnswebv

Kad se zna tko ga je modificirao onda ništa ne treba čuditi………….

sgfbnosienbgfoswnebfnswebv
Gost
sgfbnosienbgfoswnebfnswebv

Kafeni kupuju od Rusije 21 MiG-29 i 12 Su-30MKI, spremaju ih šesterokrake oči za rat sa pakijima i čajnom………

Max
Gost
Max

Staro nepritaljstvo nikad ne umire.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik