Delhi poziva Pakistan da napusti „ilegalno okupirane“ indijske teritorije

Pakistan i Indija zastave
4 komentara

U maju ove godine, Indija je Islamabadu poslala oštro obavještenje protiv naredbe Vrhovnog suda Pakistana o de fakto Sjevernom području zemlje koje je poznato i kao Gilgit-Baltistan. Pakistanski predsjednik Arif Alvi izdao je obavještenje početkom ovog mjeseca da će se izbori u 24 izborne jedinice u ovom regionu održati 18. avgusta.

Nakon raspisivanja izbora u Gilgit-Baltistanu, Indija je u četvrtak “pozvala Pakistan da napusti sve indijske teritorije pod njegovom okupacijom”.

Potpuno odbacujući pokušaje Pakistana da unese materijalne promjene u indijskoj teritoriji Jammu i Kashmir, kao i Ladakh, indijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su takve „kozmetičke vježbe namijenjene prikrivanju nezakonite okupacije indijskih teritorija od strane Pakistana“.

Strateški značajan Gilgit-Baltistan najsjeverniji je dio Jammu i Kashmir regiona i dijeli granice sa Kashmirom pod upravom Indije, Afganistanom, na sjeveru i regionom Xinjiang u Kini na istoku i sjeveroistoku. Pakistan ovim područjem upravlja od 1947.

Delhi tvrdi da su dio Kashmira i Gilgit-Baltistan pod administracijom Pakistana dio indijske teritorije. U maju je indijska javna radiotelevizija Prasar Bharti počela da daje vremenske biltene i za Kashmir i Gilgit-Baltistan pod administracijom Pakistana. Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je taj potez.

Izbori za Gilgit-Baltistan koje je raspisao pakistanski predsjednik Arif Alvi trebalo bi da budu održani u 24 izborne jedinice 18. avgusta, pošto je carinska vlada 24. juna završila svoj petogodišnji mandat.

I Indija i Pakistan polažu pravo na Jammu i Kashmir region, ali pod njihovim nadzorom su kontrolisani dijelovi poznati kao “Kashmir pod upravom Indije” i “Kashmir pod upravom Pakistana” od nezavisnosti regiona od Britanaca 1947. dvije države, obje naoružane nuklearnim oružjem, vodile su tri rata oko ove problematike u posljednjih sedam decenija.

IndijaNew DelhiokupacijaPakistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bozon
3 godine prije

Ovaj Modi je ozbljan degenerik.

sgfbnosienbgfoswnebfnswebv
3 godine prije

Kafeni kupuju od Rusije 21 MiG-29 i 12 Su-30MKI, spremaju ih šesterokrake oči za rat sa pakijima i čajnom………

Max
3 godine prije

Staro nepritaljstvo nikad ne umire.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI