fbpx

Makedonija je službeno u NATO paktu – Slijedi „obrada“ Srbije i BiH

NATO Makedonija zid

Konačno. Ostvarena je povijesna pobjeda makedonskog premijera Zorana Zaeva i političarke iz inkubatora Otvorenog društva, Radmile Šekerinske, koja, ne bez razloga, obnaša dužnost ministrice obrane u Vladi Sjeverne Makedonije.

Sjeverna Makedonija i službeno postala 30. članica NATO pakta, a njena će zastava će danas, 30. ožujka, biti podignuta u Bruxellesu iznad sjedišta Sjevernoatlantskog saveza. To je u svojoj izjavi 27. ožujka potvrdio američki državni tajnik Michael Pompeo.

„27. ožujka 2020. Sjedinjene Države, kao depozitar ugovora, dobile su dokument o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom ugovoru, čime je Sjeverna Makedonija postala 30. saveznik NATO-a. 30. ožujka zastava Sjeverne Makedonije će se izdići iznad sjedišta NATO-a”, rekao je šef američke diplomacije.

Makedonski mediji prenose i kako bi se u zemlji uskoro mogle pojaviti i dvije vojne baze saveza.

Vijest je potvrdio Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije, potpisujući  21. ožujka spomenuti dokument koji će biti poslan u Washington.

“Ovim dokumentom ja kao predsjednik države svečano izjavljujem da se Republika Sjeverna Makedonija pridružuje Sjevernoatlantskom ugovoru i obvezuje se poštivati i poštivati sve odredbe ovog ugovora”, rekao je makedonski predsjednik.

Dokument je potpisan nakon što je prošao postupak ratifikacije svih 29 zakonodavnih skupština zemalja članica. Posljednji je dokument 17. ožujka. potpisao španjolski parlament. Međutim, tradicionalni službeni događaj prenošenja sporazuma o skladištenje u State Department, u prisutnosti državnog tajnika Mikea Pompea i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, nije se održao zbog epidemije koronavirusa.

Stručnjak ruskog Instituta za strateške studije Sergej Ermakov napomenuo u intervjuu za RT da politika širenja NATO pakta ne prestaje, a strategija otvorenih vrata se aktivno provodi u praksi.

“Usprkos složenim i unutarnjim problemima Sjevernoatlantskog saveza, može se očekivati da će u budućnosti broj država članica NATO pakta rasti, što je pokazao godišnji summit u prosincu 2019. godine, na kojem su se saveznici teško dogovorili oko ambicioznog plana”, napomenuo je stručnjak.

Priča je počela još 1999.

Podsjetimo, Sjeverna Makedonija se pridružila Akcijskom planu za članstvo u NATO paktu još 1999. godine. Od ožujka do lipnja 1999. Bivša jugoslavenska republika je svoje baze, zračne luke i ceste predala na korištenje za kretanje snaga NATO pakta na svom području.

Podsjetimo da se to dogodilo u vrijeme agresije NATO pakta na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, kada je, bez odluke Vijeća sigurnosti, NATO pokrenuo prvu kampanju od svog osnutka protiv jedne države članice Ujedinjenih naroda, što će kasnije biti obrazac za agresiju na Irak i Libiju. Kampanja bombardiranja je SRJ trajala je od 24. ožujka do 1. lipnja 1999. i tada su vlasti u Skopju ustupile svoj teritorij i zračni prostor za vojne operacije protiv bivše „bratske“ sjeverne republike.

Usprkos toj gesti „dobre volje“, ulazak Skopja u savez je dugo ometala Atena. Razlog je bilo ime balkanske zemlje, jer, kao što vjerojatno znate, u Grčkoj postoji regija koja se naziva Makedonija. U Ujedinjene narode je Sjeverna Makedonija primljena 1993. godine pod nazivom “Bivša jugoslavenska republika Makedonija”.

Spor je riješen na državnoj razini 2018. Godine, ali je za to trebalo svrgnuti vladu Nikole Gruevskog, što su Zoran Zaev i Radmila Šekerinska učinili takozvanom „Šarenom revolucijom“ i pritiskom da se održe prijevremeni izbori.

Kada je Nikola GruEVski konačno popustio i pristao na prijevremene izbore, oni su, pod prijetnjom bojkota i uz svesrdnu pomoć europskih emisara, koji su poslano kako bi smanjili napetosti u Makedoniji, prolongirali održavanje izbora sve dok Zaev i Šekerinska nisu bili sigurni da će nakon izbornog procesa na svojoj strani imati sve albanske stranke, uključujući Alija Ahmetija, koji je s najvećom strankom makedonskih Albanaca, Demokratskom unijom za integraciju (DUI), zapravo bio koalicijski partner Gruevskog i na početku se kolebao između ostanka u savezu sa strankom VMRO-DPMNE i prelaska u tabor takozvanih „socijaldemokrata“. Kad je problem s pitanjem kome će se prikloniti makedonski Albanci bio riješen, održani su izbori, formirana je parlamentarna većina i vlada i krenulo se u žurne pregovore s Atenom, koji su rezultirali Prespanskim sporazumom o promjeni imena i priznanju Sjeverne Makedonije od strane grčkih vlasti.

Tada je između strana sklopljen sporazum prema kojem je Grčka ukinula veto na pristupanje zemlje NATO paktu, a zauzvrat je, kao što smo rekli, bivša jugoslavenska republika morala promijeniti ime u Sjeverna Makedonija.

Ovaj sporazum izazvao je proteste u zemlji, nakon čega je pitanje članstva u NATO paktu po cijenu odricanja od imena zemlje i sporazuma s Grčkom u rujnu 2018. godine iznijeto na nacionalni referendum.

Većina građana zemlje je na poziv oporbe bojkotirala referendum, koji je po Ustavu Makedonije zbog slabe izlaznosti proglašen nevažećim. No kako je referendum bio savjetodavne, a ne obvezujuće prirode, zastupnici u Sobranju su glasali za sporazum s Grčkom.

11. siječnja 2019. izmijenjen je Ustav Makedonije i zemlja je postala Sjeverna Makedonija.

6. veljače prošle godine je hitno potpisan sporazum o pristupanju NATO paktu. Zanimljivo, Grčka je bila prva članica saveza koja je ratificirala ovaj dokument.

Oporba je 2019. godine u Makedoniji pokušala pokrenuti novi referendum o tom pitanju, ali su svi pokušaji propali.

Nakon NATO pakta dalje u EU

Stevo Pendarovski, koji je izabran za predsjednika Sjeverne Makedonije u svibnju 2019., nakon što je preuzeo dužnost prvo je obećao da će nastaviti raditi na ulasku zemlje u NATO i Europsku uniju, a najavio je i planove za povećanje obrambenog proračuna na 2% BDP-a, te modernizaciju vojske.

Sjedinjene Države su aktivno pomagale bivšoj jugoslavenskoj republici na putu u NATO.

Ta se pomoć najbolje vidjela u radu američkog veleposlanika u vrijeme „Šarene revolucije“ u Skopju, Jessa Baileya, koji je u Makedoniju došao odraditi zadaću, nakon što je u Turskoj bio sudionik i podrška masovnim nemirima tijekom prosvjeda za Gezi park u Istanbulu. Kasnije su otkriveni razmjeri američke upletenosti u cijeli proces, iako to danas malo koga zanima. Osim toga, tužbu protiv Jessa Baileya je o ovom pitanju podigao Judicial Watch, a ne „ruska propaganda“.

“Američka vlada je u suradnji s milijarderom Georgeom Sorosom tajno dala milijune dolara poreznih obveznika kako bi se destabilizirala demokratski izabranu konzervativnu vladu Makedonije. Dokumenti koji su nam dostupni pokazuju da je veleposlanik Baracka Obame u Makedoniji, Jess Bailey, tajno surađivao sa Zakladom Otvoreno društvo i proslijedio je velike količine američkog javnog novca za ovu namjenu, čime se veleposlanik miješao u unutarnje političke poslove i prekršio Bečku konvenciju. Novac je tekao kroz agencije State Departmenta i USAID, koji je poznat po korupciji”, piše Judicial Watch u svojem priopćenju.

No, to više nije bilo važno, a Bailey se vratio u Ameriku. Skopju je 2019. godine iskazao potporu čelnik State Departmenta Mike Pompeo, a američki Senat je većinom glasova potvrdio protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije savezu u listopadu 2019.

Međutim, nitko ne žuri s prihvaćanjem Sjeverne Makedonije u EU. U listopadu 2019. Vijeće EU nije uspjelo postići konsenzus o početku pregovora o ulasku Sjeverne Makedonije i Albanije u uniju, jer su se Francuska i Nizozemska usprotivile raspravi o tom pitanju. Ipak, sada je odbačen stav Emmanuela Macrona, koji je glavni zagovornik blokade proširenja, i pregovori za Sjevernu Makedoniju mogu početi u travnju 2020. godine.

Štoviše, Sjeverna Makedonija već ima status službenog kandidata za ulazak u Europsku uniju, što EU obvezuje da prije ili kasnije primi zemlju u svoje redove. Međutim, taj bi se postupak mogao odgoditi na neodređeno vrijeme. Primjerice, konzultacije o pitanju turskog članstva u EU službeno su započele još 2005. godine, ali do danas nema nekog većeg pomaka.

Prema riječima ravnatelja ruskog Centra za etničke i političke sukobe Instituta za Europu s Ruske akademije znanosti Pavela Kandela, vlasti Sjeverne Makedonije očekuju da će formalni prijem zemlje u NATO ubrzati rješavanje pitanja članstva u EU.

„Makedonija očekuje da će u skoroj budućnosti biti donesena odluka o početku preliminarnih pregovora s EU. Vodstvo Sjeverne Makedonije NATO doživljava kao koridor za brži ulazak Europsku uniju. Osim toga, obzirom na odnos makedonske većine i albanske manjine, nada se da će članstvo u NATO paktu u određenoj mjeri jamčiti političku stabilnost zemlje, u što uopće nisam siguran”, napomenuo je stručnjak.

Nepotreban saveznik?

Vojni stručnjaci primjećuju da je vrijednost Sjeverne Makedonije kao pripadnika vojno-političkog bloka vrlo mala. Broj oružanih snaga balkanske zemlje ne prelazi 8000 ljudi. Makedonija nema svoj vojno-industrijski kompleks i ima malo opreme. Zbog nedostatka pristupa moru Sjeverna Makedonija nema flotu, tako da njezine oružane snage nisu podijeljene u uobičajene rodove kao druge vojske.

Malu količinu vojne opreme koju je republika naslijedila nakon raspada Jugoslavije uglavnom predstavljaju sovjetski modeli, a državni proračun za obranu iznosi oko 108 milijuna dolara.

„Neke države smatraju da će se pridruživanjem NATO paktu pridružiti klubu “izabranih”, pa smatraju to svojevrsnim korakom u europsku zajednicu, potpunom integracijom u Europu “, rekao je Sergej Ermakov.

„S ekonomskog stajališta, ulazak u NATO Sjevernoj Makedoniji neće koristiti, jer je Sjevernoatlantski savez vojno-politička organizacija čiji članovi trebaju trošiti 2% BDP-a na vojne potrebe saveza. Za Sjevernu Makedoniju pridruživanje će predstavljati dodatno opterećenje, jer će zemlja morati platiti određeni iznos za potrebe NATO pakta u uvjetima kada uopće ne postoji vanjska opasnost koja bi prijetila opstanku ove države“, objasnio je stručnjak.

„Za elitu sjeverne Makedonije, koja se pozicionirala kao paneuropska, zapadnjačka, ulazak u NATO važan je statusni simbol“, naglasio je Sergej Ermakov.

Slično gledište dijeli i Pavel Kandel. Prema njegovom mišljenju, Sjeverna Makedonija ne bi trebala računati na financijsku potporu NATO pakta, pogotovo s obzirom na želju Sjedinjenih Država da prisili saveznike u bloku na velike vojne izdatke.

„Sjevernoatlantski savez osigurat će da zemlja ispuni njegove kriterije, na primjer, trošeći najmanje 2% BDP-a na obranu. To je očito više od onoga što Makedonija troši sada i puno više od onoga što si može priuštiti. Zemlja je izuzetno siromašna i potpuno joj je nepotrebno bacati takve iznose na obranu “, objasnio je stručnjak.

Jedina korist od ulaska Skopja u savez je teritorijalno širenje NATO pakta, kaže Pavel Kandel.

„Vodstvo saveza od Makedonije ne očekuje značajniji doprinos ili pomoć u povećanju snage saveza, jer dobro razumije da zemlja za to nije sposobna. Cilj NATO pakta je proširiti se i zauzeti cijeli teritorij Balkanskog poluotoka“, zaključio je stručnjak.

Posljednja tvrdnja je točna. Stoga, nakon što se danas podigne zastava Sjeverne Makedonije u sjedištu NATO pakta u Bruxellesu, logično je očekivati usmjeravanje napora na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, posljednje enklave koje se službeno opiru ulasku u NATO. Srbija po svom kursu koji je dio temeljnog dokumenta zemlje, a BiH zbog deklarativnog stava Banja Luke da nema govor o ulasku zemlje u NATO. U svakom slučaju, priča o ulasku u NATO „Bivše jugoslavenske republike Makedonije“ je arhivirana i slijedi diplomatska i obavještajna „obrada“ Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako će ovaj proces teći u tim zemljama, to će biti tema budućih analiza.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
73 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Neće
Gost
Neće
10 mjeseci prije

A kuda bi išle? Možda u Waršavski pakt, on je nešto manje popularan u zadnje vrijeme.

bulog
Gost
bulog
10 mjeseci prije
Reply to  Neće

Da imaš mozga znao bi da je taj pakt odavno ukinut.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
10 mjeseci prije
Reply to  bulog

Samo formalno
Rusija Bjelorusija I pola BiH
Cvrstona warsavskom putu

Psihijatar
Gost
Psihijatar
10 mjeseci prije
Reply to  Neće

Nema slobode Dok je covjek gladan…..

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
10 mjeseci prije
Reply to  Psihijatar

Robu nije teško naći izgovor.

Derim
Gost
Derim
10 mjeseci prije
Reply to  Neće

Gdje to piše da je JNA bila pridružena NATO? Srađivala je sa svima a nikome se nije priklanjala. NATO nije slobodno švrljao po zemlji kao što to radi danas po svim exYU državama. NATO kao blok nema nikakvu svrhu i služi samo za nametanje politike i izvlačenja novca. Koja god vlast zagovara put u NATO, radi to iz osobne koristi. Niko još nije naveo dobar razlog da bilo koja exYU država uđe u NATO, ili bilo koji vojni savez.

Derim
Gost
Derim
10 mjeseci prije
Reply to  Derim

Nisam nikad čuja. Šta kažu? NATO baza tu i tu, kupovina američkog oružja, rotacija NATO snaga u Jadranu, “mirovne” misije pod NATO zastavom, …?

Kažun
Gost
Kažun
10 mjeseci prije
Reply to  Derim

U Rijeci je osnovan prijemni centar za tehniku koja je stizala brodovima. Tokom trajanja programa, po pitanju oklopnih jedinica, isporuceno je 599 tenkova Serman M4A3, 319 tenkova Paton M-47, 240 samohodnih orudja M-18, 399 samohodnih orudja M-36, 265 oklopnih automobila M-8, 70 samohodnih haubica M-7, 300 izvidjackih automobila M-3, 15 samohodnih orudja M-15A1, 10390 razlicitih kamiona itd. Ukupna vrednost isporucene pomoci za celo trajanje programa je bila 749.608.000. dolara. Slicno, kao i nakon 1945., kada je tehnika potrazivana od Sovjeta, ponovo su do izrazaja dosli megalomanski zahtevi, ovoga puta prema saveznicima. Tako je izmedju ostaloga potrazivano 1.659 ! tenkova M-47 ili M-48, 1.254 samohodnih topova M-36, 532 izvidjackih automobila M-3, 52 sam. haubice 105mm, 36 sam. haubica 155mm, 136 tenkova za izvacenje, 122 vucna voza itd. Napominjemo da je sva tehnika isporucivana potpuno besplatno. Tokom pregovora Amerikanci su ukazivali na visoku cenu M-47 i preporucivali francuski model AMX-13, koji je jeftiniji i pogodniji za brdske uslove. Takodje kako samohotke M-36 nisu vise proizvodjene, preporucena je nabavka bestrzajnih topova. Isporucena tehnika je drasticno uvecala tehnicku opremljenost armije, ali sa druge strane znatno je uvecan i asortiman i raznolikost sredstava u upotrebi. Sva isporucena tehnika mahom je bila u dobrom stanju, koriscena ali remontovana pre isporuke. Deo sredstava je bio zastareo, nekompletan i sa nedovoljno rezervnih delova. I pored velikih isporuka, u postojecim jedinicama nedostajao je velik broj oklopnih vozila:

1951-1957

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Kažun
600 Sherman tenkova je teško sakriti. Pa to je netko morao vidit…
Nadan se da će netko ovo komentirati…

Kažun
Gost
Kažun
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

srpskioklop.paluba.info/jna/1950-1957.htm

Janko
Gost
Janko
10 mjeseci prije
Reply to  Derim

Treba politicarima malih zemalja da im cuva stolicu

Mkd
Gost
Mkd
10 mjeseci prije
Reply to  Neće

90%makedonaca su protiv toga članstva ali na našu žalost ipak drugi odlučuju o tome..zato i tolka radost po gradovima malene ali ponosne Makedonije

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije

Uvalili su se u go*na
Tek će vidjeti koliko je to skupo, mada su već bili u misiji u Afganistanu,npr.
“Tko s đavolom tikve sadi,o glavu mu se lupaju.”

viktor
Gost
viktor
10 mjeseci prije
Reply to  Alex

Ko sa davolom tikve sadi….fizicki je radnik!

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije
Reply to  viktor

Viktor,nije,nego đavolov pomoćnik

viktor
Gost
viktor
10 mjeseci prije
Reply to  Alex

Mislis, sluga.

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije
Reply to  viktor

Točno!

viktor
Gost
viktor
10 mjeseci prije
Reply to  Alex

Slazem se! To sam mislio i u prvom komentaru.

Savonarola
Gost
Savonarola
10 mjeseci prije

Sad se može sva proizvodnja iz Afganistana premjestiti u Makedoniju.

octopus
Member
Famed Member
octopus
10 mjeseci prije
Reply to  Savonarola

Ne treba. Već je na Kosovu.

David
Gost
David
10 mjeseci prije

Bolje u Nato nego u zaostalu rusiju

Vi rus rusi
Gost
Vi rus rusi
10 mjeseci prije
Reply to  David

Zbog toga kovid-19 vi rus …

radijacija2000
Gost
radijacija2000
10 mjeseci prije
Reply to  Vi rus rusi

Da nije možda VIR U.S ?

Splitexpres
Gost
Splitexpres
10 mjeseci prije
Reply to  David

Rusija kupi sve makedonske trzne viškove poljoprivrednih proizvoda i riješi sve probleme poljoprivrede u letu?

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
10 mjeseci prije
Reply to  David

Tako vi to shvacate. Makedonija je po vama plijen. Rusija uistinu nije toliko napredna jer su tamo zabranjeni cmaroljupci, pedofili, petokolonasi i sve retardirano sto dolazi sa pedoliberalnog nastranog i retardiranog zapada.

Helena
Gost
Helena
10 mjeseci prije
Reply to  David

Preporučujem ti da kopiraš u YouTube “иностранцы смотрят русские города” i “В самом Красивом Метро Мира”. Da vidiš koliko si bolestan od predrasuda o zaostaloj Rusiji.

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

Željko ,hoćemol u nato ?

Bezuhov
Gost
Bezuhov
10 mjeseci prije

Buducnost NATO-a je neizvesna i u mnogome ce zavisiti od razresenja sveske ekonomske krize cije ce posledice uzdrmati do temelja USA. Izlazak iz krize bice moguc samo dubokom sistemskom reformom USA, samim tim i Pentagona i vojnoindustrijskog kompleksa. Vise je nego jasno da Pax Americana odlazi u istoriju isto kao i instrumenti njegove provedbe, NATO, Svetska banka, IMF, WTO, WHO i drugi. Predstoji neizvestan let u mesto pre no sto se uspostave nove globalne konstelacije.

crna guja
Gost
crna guja
10 mjeseci prije

imaju jedan tenk samo je problem sta je u tehnickom muzeju cus

Juhu
Gost
Juhu
10 mjeseci prije
Reply to  crna guja

A sta ce in tenk, bitno da nemaju kicmu

crna guja
Gost
crna guja
10 mjeseci prije
Reply to  Juhu

a kad se 8000 vojnika najede graha tetovca pa opale plotun nema te sile koja nece pobjeci ma koja bila taj grah ujedno sluzi i u muzicke svrhe tetovski trubadur cus

crna guja
Gost
crna guja
10 mjeseci prije
Reply to  crna guja

zbog graha tetovca je srm u nato tribalo bi bit to i upzorenje eu sta ih ceka ako srm ne udje u eu

Veseli
Gost
Veseli
10 mjeseci prije

A gde je Laki, posvetio je život ovom forumu, trebao bi se ipak vratiti.
Nema veze, imamo mi Luciju, isti stil, poklopac za svaki lonac.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Veseli

Veseli
Teško može biti veseo netko kome šupak pati…
I uopće se ne šalim. Skužila sam kada ste Heleni napravili isto što i meni. Tražili brisanje komentara.

– tako da nema ” mi”. Vi imate šupke. Ovaj portal ima čitatelje i komentatore. Neznamo svi sve, ali idemo dalje. To smo “mi”.

– jadove bolesni, nemaš ti stila.
Btw, znaš li što je goniometrija? 😁

Veseli
Gost
Veseli
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Goniometrija, dve direkivne antene na određenoj udaljenosti traze pravac od kojeg dolazi radio emisija.
Trigonometrijom se izracuna tocka. Opet melješ. A sad ti nađi što je VPN.

Tony
Gost
Tony
10 mjeseci prije

Udjes u NATO i nema ratovanja jedino sto je za sada najbolje….

Splitexpres
Gost
Splitexpres
10 mjeseci prije

Ulazak u NATO danas je po prilici kao ući u ustaše oko nove godine ’45.?

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Splitexpres

😂😂😂

Kgfjč
Gost
Kgfjč
10 mjeseci prije

Agresija NATOa na SR Jugoslaviju? Jadno. Radilo se o bombardiranja Srbije. Nažalost, prekrasno za Vukovar i Srebrenicu.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
10 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

O kakvim ti pretenzijama pricas.Pa Srba (a i ostalih) vise nema da popune sadasnje granice a kamoli da hoce tuđe

Psihijatar
Gost
Psihijatar
10 mjeseci prije
Reply to  Kurjaca

Nema ih jer su se pogubili htijuci tudje

kgfjč
Gost
kgfjč
10 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

Bez i jedne pobune i ustanka? Pričaš o srbima pod turcima?

Janko
Gost
Janko
10 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

@Kgfjc, i i vukovar izazvali su vasi prijatelji Genscher i Mock,a srebrenici clintonu digovoru sa izetbegovicem.

Protiv NATO
Gost
Protiv NATO
10 mjeseci prije

Nije evropi treba americki vojni savez … kad ce evropa biti slobodna i nezavisna

šeronja
Gost
šeronja
10 mjeseci prije

Kad se udaš za mrtvaca

radijacija2000
Gost
radijacija2000
10 mjeseci prije

Ovaj grafit ispod naslova je napisan na zidu susjedne zgrade 😉

shumadinac
Gost
shumadinac
10 mjeseci prije

Ako neko misli da će Srbija ući u NATO treba da odgleda video dobrodošlice kineske pomoći i Vučićeve “suze radosnice”. Nekada bi možda i ušli ako bi to bio i automatski ulazak u EU ali danas… A šta ono beše EU? Čekaj da ponovo pročitam šta o tome kaže Makron.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumi tvoja Srbija sjedi na 3-4 stolca sa suzama radosnicama: malo majčica Rusija: naoružanje i plin, malo Kina: hrana i Huawey textil.. malo merkelica i Macron: gume za auta, Airbus, traktori, rezervni djelovi.. malo usaya krediiti, MMF, čak i Turska textil i meso .. Mozda je i najbolje tako..Pa nebi trebali uci u nato – ko sme vas da dira, a imate i alibi… kad sjedite na toliko stolica..

Mister NO
Gost
Mister NO
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ta kineska pomoc je placena sta je i vas ministar rekao. a nije rekao da je EU poslala pred neki dan pomoc u iznosu cca 80 miliona eura gdje nije bio nikakav odbor za docek na aerodromu. Politika je kuuurvaaaa. Klasican oblik medijske manipulacije

Kažun
Gost
Kažun
10 mjeseci prije

Stiže novo topovsko meso.
Avione,tenkove i sl.igračke ima Veliki Brat.
Sada su BiH i Srbija enklave i nemaju baš neki izbor.

dalmata
Gost
dalmata
10 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Šjor “K”,Srbija i Republika Srpska,još su,Države.Nisu kolonije,ni enklave.Enklave su svi na Balkanu,jer su tretitani od EU i NATO,ka pripizdine u kojima USrA sere i piša kako in se čefne.srbija,ima šansu da bude SLOBODNA,ne gnojni ćir na guici Švaba,USrA i ko zna kojih kolonista.Mogli bi nabrajat do beskonačnosti,samo da znate,da Srbi gradu novi radarski sistem na Kopaoniku,a NATo i USrA grizu svoja kilava muda od muke.Situaciaj u Srbiji(posebno u vrime virusa,tačka na i)je taka da ne samo S-400,ne samo Ruske trupe,već i baza ,koliko triba,samo nek se u ariji,procjeni bilo koja oružana opasnost od USrA i NATO.I,na kraju da obradujen NATOovce.TOS-1 seli u Srbiju.Za malu informaciju,jedino oružje,koje je odma iza A-bombe.I još ovo.”koji je kurac Dalmatincu da,ima loš običaj pisat istinu?”.Pa vjerovatno zato šta u Dalmatinskom genu živi obraz,slobodarski ponos i dišpet(intat),A lipo zvuči ono”Padaj,silo i nepravdo”

Željko
Gost
Željko
10 mjeseci prije
Reply to  dalmata

@dalmata Entitet Republika Srpska nije država nego je dio međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine! Pazite što želite da Vojvodina ne postane država…

dalmata
Gost
dalmata
10 mjeseci prije
Reply to  Željko

Šjor”Ž”.ja sam DALMATINAC,za Vojvodinu ne brinem.Njihova stvar.A šta mislite o Istri i Dalmaciji,po tim aršinima?Ako postoji veća razlika u istorji,jeziku,mentalitetu,I na koncu ,konca,isto ka i Rvate niko nas nije pita za NATO,samo nas je Rvaska,vazalna,izdajnička buljumenta,koja jedino ima legitimitet od njihovih tvoraca,USrA i EU i NATO,žrtvovala da bo mogli i dalje bit na vlasti.Uostalom,za 100 iljad Mletački dukati su Rvati već prodavali Dalmaciju i 1941. su je mukte dali Talijanima.Oćete li se kladit.kad Rvaski dug dođe do guše,kad više ne bude ništa za prodaju,da će opet bit prodaja i nas i Vas.Ovo nije mišljenje,ovo je istorija,koju su sami Rvati pisali,a danas se spominje,i opet ponavlja.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
10 mjeseci prije

Balkanski vazalčići samo lete sa jednog đubrista na drugi, ko muhe.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
10 mjeseci prije

Nekome Krivo kaj njih nece k sebi
Pa sad kenjamo po onima koji du uspjeli
🙂

Jadno
🙂

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

U slucaju gradjanskog rata letite avionima NAT(O)a….. (samo da ne bude ko nekad s JAT-om)

crna guja
Gost
crna guja
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

to i u avionu da im ponude livane bombone zeljezare sisak a ako dodje do udaranja za te bombone nek se tuku lancima zlatarne celje cus

Vuk
Gost
Vuk
10 mjeseci prije

Taj NATO je ko zivi anglosaksonski korov- to je i Macron prije nekoliko izjavio ..Ajde nek probaju Svedsku, Austriju, Svicarsku, uvući u barustinu..Malo morgen!! Gdje ima imalo suverenost-nemaju nikakve šanse.. sad se u Italiji pokazalo isto sa coronom …

Derim
Gost
Derim
10 mjeseci prije

Obrada je već odavno u tijeku samo će sad biti brže i lakše obraditi ih.

makedonac
Member
makedonac
10 mjeseci prije

Nato je za Makedoniju nuzno zlo, jer nismo imali drugi izlaz. Bili smo ucenjivani sa buntom i secesijom naših albanaca, čak su nam napravili i rat dok smo držali doktrinu ekvidistance koju smo nasledili od Jugoslavije. Čak smo morali i da priznamo Kosovo jer je to bio celi paket -uzmi ili ostavi. Nato je samo više obaveza i troškova, jer je zapadno oružje mnogo skuplje nego rusko. Nazalost vlast u Makedoniji drže opanci, dok su intelektualci nemi posmatrači. To je sudbina malih ruralnih država.

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije
Reply to  makedonac

Misliš da ćeš ulaskom u NATO rešiti problem sa albancima?

Derim
Gost
Derim
10 mjeseci prije
Reply to  makedonac

U opancima i dronjcima a veći i jači od Makedonaca? Za šta smatraš Makedonce? Jesu li ono natovci potjerali teroriste u Makedoniji – u Bondstil, odakle su i došli?. Koga je NATO i od koga odbranio?
Odgovori kratko i jasno koje su to dobrobiti ulaska u NATO?

Derim
Gost
Derim
10 mjeseci prije
Reply to  Derim

Možeš ti da napišeš da to znači opstanak ali objasni kako. Šta i ko ih ugrožava te prijeti? Pa NATO članica ih je blokirala i već su zbog njih morali da se odreknu identiteta. Kakve veze ima RH i prestanak rata? Pa u statutu NATO stoji da ne primaju nikoga sa spornim teritorijalnim pitanjima. Kako onda da prime nekoga u ratu?
NATO ne vole samo normalni ljudi ali stat će se i njima ukraj, i bombama ako treba.

Jaran
Gost
Jaran
10 mjeseci prije

Kakva EU i gdje zele ici kada se raspada vec…kao kad ides ploviti brodom sa rupama na trupu…

Bajro
Gost
Bajro
10 mjeseci prije

Nigdje na svijetu ne podrzajem NATO osim u slucaju Bosne a sve zbog fasistickih stavova susjeda(komisija) i sa istoka i sa zapada prema Bosni

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije
Reply to  Bajro

Misliš da je to cilj NATO-a, sačuva te od komšija?

kgfjč
Gost
kgfjč
10 mjeseci prije
Reply to  Bajro

Kako ste nastali još vas dobro podnosimo.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Bajro

Bajro

A kada su Turci otišli?

Pa kako je itko od vas živ ostao više od 100 godina? Je li vam se u 1. i 2. Jugoslaviji smanjio broj. Ili povećao?
A sada?

Kremit
Gost
Kremit
10 mjeseci prije

I ja sam bio za NATO ali kad sam vidio kako su Libiju vratili u kameno doba mozda cak i u pred kameno doba onda sam se pitao sto je ovo? Njihov Gaddafi je zvjerski ubijen pred live kamerama a Hilarica se kesila u sobici sa svojom ekipom. Danas Libijom trce bande nitko ne zna tko je tko i svi pucaju na svakoga. Uz to jos tisuce i tisuce libijaca bjeze od uzasa DEMONkracije prema Italiji u gumenjacima,madracima,pojasevima a sto reci. To je bila sredjena zemlja,gratis skole,sveucilista,gorivo pa skoro gratis, zdravstvo isto super. Drzava bez duga …
Dali su natovci danas ponosni na ovo stanje 9.kruga pakla i smrti koja zaudara poslije akcija sirenja demoNkracije?
Isuse dodji i spasi nas od ludila

Derim
Gost
Derim
10 mjeseci prije
Reply to  Kremit

Ko zna šta bi bilo da Rusi “upali” 😉
Nego malo minusa, nije valjda samo jedan NATO aktivista operativan?

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Oni su odsad topovsko meso mi smo to otprije Neka im dragi Bog pomogne

Borivoje
Gost
Borivoje
10 mjeseci prije

Koje jebene Juge daj evoluiraj toga nema već 30 godina.

mare
Gost
mare
10 mjeseci prije

NATO je šaka jada od saveza.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik