NATO zadovoljan istokom: Zbog „ruske prijetnje“ Sofija i Bukurešt daju milijarde za nova oružja

MLI-84M BMP-2 Ruminija
9 komentara

U svjetlu intenziviranja ruskih akcija na Crnom moru, Rumunjska i Bugarska su ubrzale svoje programe modernizacije oružanih snaga, piše Defense News. Prema portalu, zbog destabilizacije regije Bukurešt i Sofija zamjenjuju zastarjelu sovjetsku opremu vojnom opremom uglavnom europske i američke proizvodnje.

Potpisavši najveće ugovore o obrani u svojoj povijesti, Bukurešt i Sofija suočili su se s problemom povećanja vojne potrošnje, jer dugi niz godina to područje nije bilo dovoljno financirano.

“2014. je bila prekretnica po pitanju sigurnosti u crnomorskoj regiji”, rekao je George Scutaru, zastupnik rumunjskog parlamenta iz Nacionalne liberalne stranke.

„Ruska aneksija Krima, rat na istoku Ukrajine, brzi razvoj ruskih sredstava ograničavanja i zabrane borbenih manevara prisilili su Rumunjsku na poduzimanje konkretnih mjera za povećanje svojih odvraćajućih i obrambenih sposobnosti. Istodobno, povećanje pomorskog potencijala također je jedan od glavnih zadataka s kojima se Rumunjska suočava”, rekao je Scutaru.

U sklopu plana suprotstavljanja Rusiji, njenom “potencijalnom protivniku”, rumunjska vlada najavila je namjeru kupnje četiri nove korvete klase „Gowind“ proizvedene od francuskog koncerna „Naval Group“ i njezinog rumunjskog partnera „Santierul Naval Constanta“.

U ovom poslu, koji je Bukurešt koštao 1,2 milijarde eura, tvrtke će modernizirati dvije rumunjske fregate tipa 22, fregatu „F-221 Regina Maria“ i F-„222 Regele Ferdinand“, te izgraditi bazu za popravak i obuku.

“Osim toga,  Rumunjska želi nabaviti protubrodske raketne bacače”, rekao je Scutaru.

Još jedan cilj Rumunjske je jačanje obavještajnog potencijala u Crnom moru. Bukurešt želi pokazati svoju odlučnost u jačanju obrambenih sposobnosti, doprinoseći tome naporima NATO pakta da se obeshrabri Rusija od daljnjih aktivnosti u crnomorskoj regiji.

Na vrhu liste želja Rumunjske su raketni sustavi „Patriot“ američke tvrtke „Raytheon“, koji će Bukurešt koštati 3,9 milijardi dolara, kao i visoko mobilni artiljerijski raketni sustavi i višestruki raketni sustavi s navođenim raketama Lockheed Martin, vrijedni 1,25 milijardi dolara.

Istodobno, navodne „ruske aktivnosti u Ukrajini“ su utjecale i na obrambenu politiku Bugarske.

“Bugarska vjeruje da će destabilizacija regije i ilegalna aneksija Krima dugoročno narušiti geostrateški i vojnu ravnotežu u crnomorskoj regiji”, rekao je Cvetan Cvetkov, izvanredni profesor na Odjelu za nacionalnu i regionalnu sigurnost na Sveučilištu za nacionalnu i svjetsku ekonomiju u Sofiji.

Bugarska također nastoji ojačati svoje zrakoplovne snage i zamijeniti zastarjele sovjetske MiG-29 zapadnim borbenim zrakoplovima, a to će vjerojatno biti F-16 blok 70. Kupnju osam zrakoplova ovog tipa već su odobrili Vijeće ministara i Parlamentarni odbor za obranu.

Procijenjena vrijednost transakcije, koja je ipak izazvala otpor bugarskog predsjednika Rumena Radeva, iznosi 1,3 milijarde dolara.

Osim toga, ministarstvo obrane Bugarske u sklopu ugovora vrijednog 840 milijuna dolara razmatra mogućnosti nabave 150 jedinica oklopnih vozila europske proizvodnje. Među mogućim proizvođačima su njemački ARTEC, finska Patria, francuska grupa Nexter, te General Dynamics Land Systems-MOWAG.

Defense News

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mishko
4 godine prije

Svaki gradjanin istocne europe mora popiti jednu coca colu i pojesti mekic svaki dan da mu nebi palo na pamet da cita i slusa ruske klasike.Dostojevski i Cajkovski samo cekaju da potkopaju NATO.

Sir Oliver
4 godine prije

Da se zaduze sa po 50 milijardi i kupe od USA oruzije ne bi im pomoglo ako bi Rudi krenuli na noch.Dobro to bi pomoglo americi.

Mölltaler
4 godine prije

Prvo postave svoje ljude na vlast u određenu državu i onda ti jednostavno rade ono što im se kaže. To što je Bugarska pala sa 9 na 7 mil. stanovnika u zadnjih 30 godina ovog bugarskog profesora očito ne muči. Njega brine samo geostrateška ravnoteža snaga u crnomorskoj regiji pogotovo ako ta ide na štetu NATO-a.

Dopizdilomi
4 godine prije

Tako je. Svi moraju štititi i braniti interese SAD ma gdje god bili i što god radili pa makar i pocrkali od gladi.

Siniša
4 godine prije

Nedavno slušam Ljubišu ristića, kaže da je Grčka bila možda najmodernika vojska NATOa koje se zbog tenzija sa Turskom koja je isto članica NATOa u vojsku uložila enormna sredstva….s te strane je veliki deo Grčkog duga od 300 milijardi dolara. Više ne vrijedi ona stara “zavadi pa vladaj”, pre bi se reklo “zaduži pa vladaj”.

Dub Miroslav
4 godine prije

Ima se!??? Troši se!!!

nije bitno tko
4 godine prije

Za pet godina, sve če to iči u staro željezo.

Max
4 godine prije

Vojna doktrina Ruske Federacije je obrambena nikog oni neće napasti A zamjena zastarjele opreme je druga stvar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI