Kralj Salman promijenio pravila i za nasljednika imenovao svog sina Muhammada 

Muhammad bin Salman
20 komentara

Jučer je saudijski kralj Salman donio odluku da prestolonasljednik više nije princ Muhammad bin Nayef i ministar unutarnjih poslova, nego je za novog prestolonasljednika u palači Safa u Meki proglasio svog sina, princa Muhammada bin Salmana, aktualnog ministra obrane.

Na inauguraciji su sudjelovali brojni dužnosnici saudijskog režima, svjesno da je ovo odlukom kralj Salman promijenio jasna pravila o nasljednom redu u obitelji Al-Saud.

Naravno, svi prisutni vjerski i plemenski lideri su satima čekali u redu kako bi čestitali i izrazili odanost novom prvom princu Muhammedu. Glavni saudijski muftija, Abdulaziz al-Sheikh obratio se prisutnima i rekao kako je princ Muhammed prisegnuo pred kraljem Salmanom i da drugi ostali mogu prići i prisegnuti pred njim kao prvim prestolonasljednikom Saudijske Arabije.

Bila je to treća svečana inauguracija i davanje prisege na saudijskom kraljevskom dvoru u proteklih 30 mjeseci, ali i prva u povijesti održana u Meki.

Aktualnom kralju Salmanu je ta funkcija dodijeljena u siječnju 2015. godine, a dojučerašnji prvi prestolonasljednik Muhammad bin Nayef je prethodno za prvog prestolonasljednika inauguriran u travnju iste godine.

Kralj Salman je jučer sa svih funkcija razriješio prvog princa, premijera i ministra unutarnjih poslova Saudijske Arabije, Muhammada bin Nayefa, a na njegovo mjesto imenovao svog sina Muhammeda bin Salmana, koji će nastaviti obnašati i dosadašnju funkciju ministra obrane.

Posljednjom odlukom je izmijenjena i važna ustavna odredba Saudijske Arabije, tako da umjesto dosadašnje odredbe da se kralj bira “među sinovima” osnivača i lidera dinastije Abdulaziza bin Abdurahmana bin Sauda, stoji da se kralj bira “među njegovim sinovima i unucima”. Tako je otvoren put trećoj generaciji kraljevske porodice da preuzme tron u toj zemlji.

“Saudijski Assange”: Kralj Salaman će uskoro abdicirati

Nedugo po objavi vijesti je “saudijski Assange“, koji na Twitteru objavljuje informacije pod imenom @mujtahidd, za kojega većina vjeruje da je dio vladajuće obitelji, napisao je kako će uskoro kralj Salmana abdicirati u korist svog sina, princa i sada prvog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana.

Budimo realni. Prije nekoliko tjedana, kada je zajedno s Donaldom Trumpom i Abdel Fatahom Al-Sisijem zapalio svojevrsnu relikviju u Centru za borbu protiv terorizma, kralj Salman se nije činio pretjerano prisebnim. Već duže vrijeme kolaju glasine o njegovom izrazito lošem zdravstvenom stanju i mjesecima se teško može vidjeti, osim nakratko, vjerojatno “razbuđen” koktelom lijekova koji mu olakšavaju tegobe navodne demencije.

Sada, samo nekoliko sati od objave birokratskog iskoraka kralja Salmana, kojim je maknuo princa Muhammada bin Nayefa u korist svog sina, Mujtahidd, poznatiji kao “Assange od Arabije” na Twitteru piše kako je ovaj potez, iznenadan i neočekivan, bio neophodan zbog naglog pogoršanja zdravlja saudijskog vladara, koji će se uskoro odreći trona u korist sina Muhammeda bin Salmana (31), poznatog po svojim ratobornim ambicijama  regiji i šire.

Uskoro ćemo vidjeti je li i ovaj put za saudijsko režim vječno neugodni “Mujtahidd” bio u pravu i hoće li se njegova prognoza obistiniti.

Reakcija Izraela: Odlična vijest

Izraelski Haaretz javlja kako je ovo odlična vijest za SAD i Izrael, jer se novi prestolonasljednik Saudijske Arabije, Muhammed Bin Salman dobra je vijest za Izrael i SAD.

Naime, kako piše izraelski list, saudijski krunski princ Muhammad bin Salman se slaže sa Sjedinjenim Državama o svim važnim pitanjima, posebno o Rusiji, Assadu, Iranu i ISIL-u, a prema nekim izvješćima se također sastao s najvišim izraelskim dužnosnicima. To je za Izrael dobra vijest, javlja Haaretz.

Ostaje samo otvoreno pitanje hoće li ekskomunicirani princ Muhammad bin Nayef prihvatiti ovu odluku ili će na dvoru saudijskog režima izbiti rat za prijestolje?

Izvor: Twitter / Mujtahidd

Muhammad bin Salman
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

E stvarno nekad kasnite sa vestima jako puno.
Dajde bar tu vest nekako preradite, dopunite…

Delon
6 godine prije

Evo ti vijest
Europski sud za ljudska prava je kaznio Rusiju.
Po njima zakon po kojem je zabranjeno propagirati homoseksualnost medju malotenjicima nema zakonske osnove.
Nije mi jasno zasto Rusi i dalje stoje u toj organizaciji?

Laki Topalović
6 godine prije

Meni se čini da će ovaj ubrzo biti kralj, a od dva zla je Bin Najef ipak bio bolji. Od svih u kući je jedini nekako proganjao Qaedu i ISIL u zelji, naravno, koliko se to uopće može ili za šminku. Ovo je deklarirani krvolok.

Alen
6 godine prije

Prvo bice svasta po kraljevskim dvorima , drugo najgora stvar koja se mogla desirlti za bliski istok pa i za ostatak civiliriziranog svijeta je izbor ovoga princica za kralja.. Jos nista niste culi ni vidjeli sta ce te da cujete i vidite…

Po meni poslje njega ksa nece imati kralja..nece biti ni ksa….

Do mega sukoba je sitno a on se uklapa u slagalicu perfektno…!!!!!

Tedi
6 godine prije

Eto kako Kraljevi i Prdsjednici drzava mogu bityi korisne budale,cim je Izrahel zadovoljan Sudiji pripremte se za krvavi boj u korist zapada.Iran je spreman.

Osoba C
6 godine prije

Prije spavanja čitati mu Kraljević i prosjak. Možda pomogne iako nema puno nade. Beznadežan slučaj za Malog princa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI