Azijska turneja saudijskog princa kao znak strateške promjene?

Muhammad bin Salman
13 komentara

Prošlog tjedna je saudijski krunski princ Muhammad bin Salman bin Abdulaziz al-Saud otputovao u Aziju, posjetivši Pakistan, Indiju i Kinu. Glavni cilj putovanja bio je jačanje diplomatskih odnosa s tim azijskim zemljama.

Rijad se sve donedavno oslanjao na Zapad. Međutim, shvativši da zapadne zemlje nisu uvijek pouzdane, saudijski se princ okrenuo politici “Okretanja istoku”, koju je predlagao još bivši kralj Abdullah bin Abdulaziz al-Saud. To ne znači da će Rijad prekinuti veze sa Zapadom, posebno sa Sjedinjenim Državama, ali radije želi uravnoteženu diplomaciju. Rijad pokušava djelovati razborito i ne stavljati sva jaja u istu košaru. Ova karakteristika saudijske diplomacije u skladu je s trendom globalne politike.

Svjetski poredak se mijenja. Sjedinjene Države više ne mogu dominirati drugima. Zapad mora priznati multipolarni svijet i uspon Kine i Rusije. Male i srednje zemlje bile su pod utjecajem Sjedinjenih Država i morale su ovisiti o Washingtonu zbog zaštite. U svjetlu nastanka multipolarnog svijeta, te će zemlje tražiti uravnoteženiju diplomaciju. Saudijska Arabija je samo jedna od njih.

Nadalje, putovanje Muhammada bin Salmana u Aziju je u skladu sa saudijskim ekonomskim interesima. Kina i Indija su važni kupci nafte, a kao zemlja izvoznica nafte, Saudijska Arabija vjeruje da je važno tražiti stabilna tržišta koja mogu osigurati dobit. Nafta je važan izvor prihoda za zemlju, a Kina i Indija su dva od tih tržišta.

Misija krunskog princa saudijskog režima, kojeg čelnici EU nisu htjeli vidjeti na prvom zajedničkom summitu na vrhu između Arapske lige i Europske unije, je voditi zemlju ka održivom razvoju i istovremeno režimu jamčiti sigurnost. Održavanje bliskih veza s Pakistanom, Indijom i Kinom je posljedica tih potreba.

To je glavna svrha azijske turneje saudijskog prijestolonasljednika. Interesi Rijada nisu ograničeni samo na energiju. Globalni gospodarski rast usporava, pa potražnja za naftom opada. Sve veća upotreba nove energije također šteti potražnji za sirovom naftom. Saudijska Arabija je uzela u obzir pad potražnje za naftom u svom razvoju. Iako postizanje “Vizije 2030.” ovisi o mnogim čimbenicima, novi model gospodarskog razvoja koji neće ovisiti o nafti je ključ za postizanje ciljeva saudijske monarhije.

Tijekom posjeta je Muhammad bin Salman potpisao sporazume s Islamabadom o ulaganju u rafineriju nafte u Gwadaru, gdje Kina gradi dio Kinesko-pakistanskog ekonomskog  koridora (CPEC). Kina pozdravlja sudjelovanje Saudijske Arabije u projektu.

CPEC - Kinesko-pakistanski ekonomski koridor
FOTO: CPEC – Kinesko-pakistanski ekonomski koridor

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang je 19. Veljače rekao: “CPEC neće samo koristiti kineskom i pakistanskom narodu, nego će pomoći regiji da poboljša gospodarsku suradnju, povezivanje i da se postigne zajednički razvoj. Kina je spremna za suradnji treće strane u projektu s Pakistanom na temelju konsenzusa”.

Sudjelovanje Rijada u Kinesko-pakistanskom ekonomskom koridoru se može smatrati potporom kineskoj inicijativi Novi put svile.

Prema BBC-u, 18. veljače je saudijski diplomat Adel Al-Jubeir izjavio kako će arapska država “pokušati ublažiti napetosti između dviju zemalja, Indije i Pakistana, te vidjeti postoji li put do mirnog rješavanja tih razlika”.

Saudijska Arabija održava prijateljske odnose s obje zemlje, iako ima bolje veze s Pakistanom nego s Indijom. Saudijska Arabija i Pakistan su islamske zemlje, a Rijad sebe smatra “vođom islamskog svijeta”, nadajući se da će to “vodstvo” i zadržati.

Međutim, utjecaj saudijskog režima u islamskom svijetu opada. To se događa zbog pada ekonomske moći i pogrešnih politika o pitanjima poput Sirije i embarga protiv Katara. Da bi ojačao svoj položaj, Rijad mora učiniti više. Budući da Pakistan podržava Saudijsku Arabiju, saudijska ponuda za pomoć Pakistanu će Rijadu omogućiti da zadrži važnu ulogu u muslimanskom svijetu. Ali da bi taj status bio dugoročan, Rijad mora odustati od širenja ekstremizma i uplitanja u poslove drugih zemalja, što se trenutno čini nemogućom misijom. Ipak, ništa nije vječno i moguće je da suradnja s velikim silama Istoka, ne samo ekonomska, Rijad usmjeri upravo u tom pravcu.

cpeckinesko pakistanski ekonomski koridorMuhammad bin Salman
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

saudijska arabija na nagovor amerikanaca su oborili cijene nafte a kako bi naštetili rusima. međutim, umjesto rusima, oni su naštetili sebi I nanjeli sebi gospodarsku štetu iz koje se ni danas dan, a poslije više od 5 godina, nisu isčupali. naravno amerikanci su se odmah povukli I ostavili ih na tankom ledu. I šta se deśava. upravo ta rusija, a kojoj su pokušali nanjeti štetu, sada ih čupa iz živog blata.

Dub Miroslav
5 godine prije

“Promašili ceo fudbal”. Saudi odlaze kod naj večih kupaca venezuelske i iranske nafte. Izgleda poput rata amera na bliskom istoku i južnoj americi drugim sredstvima.

Mölltaler
5 godine prije

SA je anglocionistička tvorevina i kao takva može funkcionirati jedino oslonjena na SAD, UK i Izrael. SA bi se bez pomoći SAD-a raspala (sama od sebe) u roku od nekoliko mjeseci kao što je i sam Tramp napisao u jednom tvitu. S obzirom na navedeno Saudijska Arabija neće NIKAD učiniti nešto što bi naštetilo gore spomenutim državama.

Siniša
5 godine prije

Džaba je išao,, eno mu Pkistan i Indija još malo pa zaratovoale….ili nije džaba išao.

kardinale
5 godine prije

Ide li tamo sa motornom pilom ?

Zvrk
5 godine prije

mislim da je ipak vijest dana indijski udar usred pakistana!

kum
5 godine prije

Dok ima nafte svi će da mu duvaju QURAC.

Kolega 105
5 godine prije

Samo dobar snajper i snajperista i princa vise nema, pa su mnogi svijetski problemi rijeseni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI