fbpx

Azijska turneja saudijskog princa kao znak strateške promjene?

Muhammad bin Salman

Prošlog tjedna je saudijski krunski princ Muhammad bin Salman bin Abdulaziz al-Saud otputovao u Aziju, posjetivši Pakistan, Indiju i Kinu. Glavni cilj putovanja bio je jačanje diplomatskih odnosa s tim azijskim zemljama.

Rijad se sve donedavno oslanjao na Zapad. Međutim, shvativši da zapadne zemlje nisu uvijek pouzdane, saudijski se princ okrenuo politici “Okretanja istoku”, koju je predlagao još bivši kralj Abdullah bin Abdulaziz al-Saud. To ne znači da će Rijad prekinuti veze sa Zapadom, posebno sa Sjedinjenim Državama, ali radije želi uravnoteženu diplomaciju. Rijad pokušava djelovati razborito i ne stavljati sva jaja u istu košaru. Ova karakteristika saudijske diplomacije u skladu je s trendom globalne politike.

Svjetski poredak se mijenja. Sjedinjene Države više ne mogu dominirati drugima. Zapad mora priznati multipolarni svijet i uspon Kine i Rusije. Male i srednje zemlje bile su pod utjecajem Sjedinjenih Država i morale su ovisiti o Washingtonu zbog zaštite. U svjetlu nastanka multipolarnog svijeta, te će zemlje tražiti uravnoteženiju diplomaciju. Saudijska Arabija je samo jedna od njih.

Nadalje, putovanje Muhammada bin Salmana u Aziju je u skladu sa saudijskim ekonomskim interesima. Kina i Indija su važni kupci nafte, a kao zemlja izvoznica nafte, Saudijska Arabija vjeruje da je važno tražiti stabilna tržišta koja mogu osigurati dobit. Nafta je važan izvor prihoda za zemlju, a Kina i Indija su dva od tih tržišta.

Misija krunskog princa saudijskog režima, kojeg čelnici EU nisu htjeli vidjeti na prvom zajedničkom summitu na vrhu između Arapske lige i Europske unije, je voditi zemlju ka održivom razvoju i istovremeno režimu jamčiti sigurnost. Održavanje bliskih veza s Pakistanom, Indijom i Kinom je posljedica tih potreba.

To je glavna svrha azijske turneje saudijskog prijestolonasljednika. Interesi Rijada nisu ograničeni samo na energiju. Globalni gospodarski rast usporava, pa potražnja za naftom opada. Sve veća upotreba nove energije također šteti potražnji za sirovom naftom. Saudijska Arabija je uzela u obzir pad potražnje za naftom u svom razvoju. Iako postizanje “Vizije 2030.” ovisi o mnogim čimbenicima, novi model gospodarskog razvoja koji neće ovisiti o nafti je ključ za postizanje ciljeva saudijske monarhije.

Tijekom posjeta je Muhammad bin Salman potpisao sporazume s Islamabadom o ulaganju u rafineriju nafte u Gwadaru, gdje Kina gradi dio Kinesko-pakistanskog ekonomskog  koridora (CPEC). Kina pozdravlja sudjelovanje Saudijske Arabije u projektu.

CPEC - Kinesko-pakistanski ekonomski koridor

FOTO: CPEC – Kinesko-pakistanski ekonomski koridor

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang je 19. Veljače rekao: “CPEC neće samo koristiti kineskom i pakistanskom narodu, nego će pomoći regiji da poboljša gospodarsku suradnju, povezivanje i da se postigne zajednički razvoj. Kina je spremna za suradnji treće strane u projektu s Pakistanom na temelju konsenzusa”.

Sudjelovanje Rijada u Kinesko-pakistanskom ekonomskom koridoru se može smatrati potporom kineskoj inicijativi Novi put svile.

Prema BBC-u, 18. veljače je saudijski diplomat Adel Al-Jubeir izjavio kako će arapska država “pokušati ublažiti napetosti između dviju zemalja, Indije i Pakistana, te vidjeti postoji li put do mirnog rješavanja tih razlika”.

Saudijska Arabija održava prijateljske odnose s obje zemlje, iako ima bolje veze s Pakistanom nego s Indijom. Saudijska Arabija i Pakistan su islamske zemlje, a Rijad sebe smatra “vođom islamskog svijeta”, nadajući se da će to “vodstvo” i zadržati.

Međutim, utjecaj saudijskog režima u islamskom svijetu opada. To se događa zbog pada ekonomske moći i pogrešnih politika o pitanjima poput Sirije i embarga protiv Katara. Da bi ojačao svoj položaj, Rijad mora učiniti više. Budući da Pakistan podržava Saudijsku Arabiju, saudijska ponuda za pomoć Pakistanu će Rijadu omogućiti da zadrži važnu ulogu u muslimanskom svijetu. Ali da bi taj status bio dugoročan, Rijad mora odustati od širenja ekstremizma i uplitanja u poslove drugih zemalja, što se trenutno čini nemogućom misijom. Ipak, ništa nije vječno i moguće je da suradnja s velikim silama Istoka, ne samo ekonomska, Rijad usmjeri upravo u tom pravcu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

saudijska arabija na nagovor amerikanaca su oborili cijene nafte a kako bi naštetili rusima. međutim, umjesto rusima, oni su naštetili sebi I nanjeli sebi gospodarsku štetu iz koje se ni danas dan, a poslije više od 5 godina, nisu isčupali. naravno amerikanci su se odmah povukli I ostavili ih na tankom ledu. I šta se deśava. upravo ta rusija, a kojoj su pokušali nanjeti štetu, sada ih čupa iz živog blata.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobro, ono što se istopilo u rezervama je Blitzkrieg antikorupciojska akcija namakla. Kad je ovaj krvolok lopovima šeicima doslovno oteo oko 300 mlrd dolara, ako se ne varam. Zatvorio ih iil suđenje ili će se dragovoljno odreći dijela bogatstva. Naravno, svi su potpisali drugo, ali dugoročno od te zemlje nema ništa ako ostane samo na nafti. 1995 je imala 19 milijuna stanovnika sada 32 milijuna bez imigranata radnika. 2/3 mladih. To će eksplodirati u roku nekoliko godina. Najdalje do 2025.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

rusija I njeni saveznici poput irana I drugih imaju alat da povećanjem proizvodnje nafte obore cijene iste I da tako gurnu saudijsku arabiju u veliku krizu. međutim upravo taj scenario je izbjegnut zahvaljujući rusiji. to što su oni uzeli od svojih šeika 300 milijardi dolara to je kratkoročna mjera. saudijska arabija svake godine zaradi preko 300 milijardi dolara od prodaje nafte I ta kratkoročna mjera im nebi pomogla da na duži period padnu cijene nafte već bi sigurno pali u veliku krizu. što se tiče drugih godpodarskih djelatnosti, tu se slažem, ali to su im sprječavali do sada upravo njihovi zapadni saveznici a kako bi bili zavisni od nafte I kako bi ih lakše kontrolirali

panStje
Gost
panStje
1 godina prije

SA je alat u spustanju cijena nafte jos od 1985.g.
SSSR je dijelom zbog toga i propao, jer su Saudijci snizili cijenu nafte na 15 dolara za barel, a Rusija se onomad napajala iskljucivo od prodaje nafte i ako im to klekne, kleci cijela drzava. Javna je tajna medju naftasima sljedece. Kad je cijena nafte preko 50 dolara ruski medvjed se pretvara u cudoviste, a kad je cijena ispod 50 dolara ruski medvjed se pretvara u staru oronulu zivotinju bez zubi. SA ima najkvalitetniju naftu na trzistu i ima je veoma mnogo. To zna cijeli svijet, znaju i saudijci. Ne branim kozojebe ali to su cinjenice. Da klekne SA, onda bi tek osjetili pravu nestasicu. Sto god bilo u svijetu uvijek ce se paziti da SA ne zaroni jer s njima roni cijeli svijet sve dok se pokrece na naftu. Danas sto se dogadja u Venezueli je iskljucivo zbog bogatog naftom pojasa rijeke Orinoco. Najvece svjetske naftne kompanije(BP, Royal Dutch Shell, Texaco, Chevron, Exxon, Mobil i Gulf) su protjerane iz Venezuele odlukom Huga Chaveza i sva nafta je nacionalizirana. Zato su i proveli prvi drzavni udar i oteli Chaveza ali su ga pod pritiskom javnosti oslobodili. Najveca pljacka nafte uz Irak, Gruziju, Nigeriju je i Venezuela. Zemlja koja je u stanju proizvoditi 3 milijuna barela dnevno je okrenila ledja hegemonu te ju se pokusava destabilizirati. Sva ta zarista mozemo i promatrati kroz zelju tih kompanija da se vrate i kradu naftu kao sto to cine kroz proslih 100 godina. No stvari se mijenjaju. Na scenu su dosli i drugi igraci koji su pod nadzorom drzave a ne privatnika a najveci od njih je Saudi Aramco (nejveca i najsofisticiranija kompanija), Gazprom (Vladek ju je oduzeo oligarsima, a medju njima je Hodorkovski), kineska korporacija CNPC (druga svjetska kompanija po trzisnoj vrijednosti), iranska nacionalna naftna kompanija NIOC, koja ima monopol na busenje, vadjenje i prijevoz nafte te je drugi proizvodzac u OPEC poslije SA, Venezuelanski PDVSA i brazilski PETROBRAS lider u proizvodnji nafte i morskih dubina, svakog dana izvade 2 milijuna barela i malezijski Petronas (najbrofitabilnija azijska kompanija u 2012.g. Svijet se mijenja i one prve navedene kompanije gube monopol kao proteklih 100 godina i zbog toga su vise manje sva sranja. Ove dola navedene kompanije kontroliraju 1/3 svjetske proizvodnje nafte i plina i vise od trecine svjetskih rezervi. Radi usporedbe one prve navedene danas kontroliraju 1/10 svjetske proizvodnje i imaju manje od 3% rezervi. Razumljivo je zasto se SA sve vise okrece istoku.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

prika većim dijelom se slažem sa tvojim mišljenjem osim sa onim mišljenjem naftaša ali ono I onako predpostavljam da nije tvoje. nafta je bila ispod 50$ ali rusija nije propala a oni na zapadu bi vrlo lako mogli pasti ako netko izazove krizu u vidu građanskog rata ili pravog rata u saudijskoj arabiji. rusija I iran imaju vrlo snažne pozicije na bliskom istoku I takvo što mogu vrlo lako izvesti. zato ovo oko venezuele upravo njima na zapadu najmanje koristi jer u slučaju dugotrajnog rata u venezueli ostaje im jedino saudijska arabija koja ni sama nije toliko sigurna.

panStje
Gost
panStje
1 godina prije

Govorim o razdoblju prije pada SSSR-a. Od 80.-ih do 90.-ih.
Cijena nafte tada, a posebno od 1984.g. je pala, a razlog tome je nagovor tadasnjeg americkog predsjednika da SA drasticno poveca proizvodnju i time snizi cijenu nafte na svjetskom trzistu. To se i dogodilo a Rusija je osjetila direktne posljedice jer se u velikoj vecini oslanjala na prodaju nafte. Ne kazrm da je to glavni razlog propasti, ali je definitivno utjecalo na njihovu ekenomiju. Pogledaj rat u Iraku. Zemlja opustosena, pirova pobjeda, a radi cega? Radi nafte. Nije ni cilj pobijediti vec samo unijeti kaos i pocet vadit naftu. U Iraku ako busis na 100 lokacija, na njih 73 ce poteci nafta, to su rijeci irackog ministra energetike. Znali su to ameri vrlo dobro. Kontroliraju iracki najveci terminal i ne moze nitko proci bez najave, cak ni direktor terminala. Tako je bilo i sa Afganistanom. Nikakva pobjeda, samo kaos. Proizvodnja maka porasla za 300% od intervencije. Tako je i sa Libijom. Pa mi je logicno da ce tako biti i sa Venezuelom. Iskreno bi volio da polome zube sad s ovom intervencijom. Krenilo je dobro, plan je osujecen. Nadam se da ce tako ostati…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

“Promašili ceo fudbal”. Saudi odlaze kod naj večih kupaca venezuelske i iranske nafte. Izgleda poput rata amera na bliskom istoku i južnoj americi drugim sredstvima.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

SA je anglocionistička tvorevina i kao takva može funkcionirati jedino oslonjena na SAD, UK i Izrael. SA bi se bez pomoći SAD-a raspala (sama od sebe) u roku od nekoliko mjeseci kao što je i sam Tramp napisao u jednom tvitu. S obzirom na navedeno Saudijska Arabija neće NIKAD učiniti nešto što bi naštetilo gore spomenutim državama.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Džaba je išao,, eno mu Pkistan i Indija još malo pa zaratovoale….ili nije džaba išao.

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Ide li tamo sa motornom pilom ?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

mislim da je ipak vijest dana indijski udar usred pakistana!

kum
Gost
kum
1 godina prije

Dok ima nafte svi će da mu duvaju QURAC.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

Samo dobar snajper i snajperista i princa vise nema, pa su mnogi svijetski problemi rijeseni.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x