Rusija, Francuska i Britanija žele u Kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC)

CPEC - Kinesko-pakistanski ekonomski koridor
0
0

Kinesko-pakistanski ekonomski koridor postaje novo udruženje, poput BRICS-a, a mnoge države pokazuju interes da se pridruže ovoj organizaciji. Sa ambicijama da postane i nova unija, poput EU, CPEC je već privukao velike svjetske igrače poput Rusije, Velike Britanije i Francuske.

Projekat vrijedan 52 milijarde dolara je glavna vijest u posljednje vrijeme, ne samo zbog svoje ekonomske pozadine, već i zato što se spekuliše da bi Indija mogla pokrenuti vojni sukob zbog njega. Međutim, s obzirom na to koliko zemalja se stavlja na stranu CPEC-a, to je malo vjerovatno.

Iako je rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da Rusija nije pregovarala sa Pakistanom o priključenju ovom udruženju, pakistanski mediji su pisali o sastanku iza zatvorenih vrata u kojem je Moskva formalno zatražila pristup luci Gwadar i izrazila želju za pristupanjem ovom projektu.

Ruski zvaničnici su navodno bili zadovoljni ekonomskim mogućnostima koje nudi CPEC i čak izrazili želju za korištenje luke Gwadar za međunarodnu trgovinu.

Jačanje ekonomskih veza Rusije i Pakistana moglo bi uticati na stav Indije prema Rusiji, koja je tradicionalni i historijski neprijatelj Islamabada. Rusija je jako svjesna da se Indija protivi CPEC-u, a njeno pristupanje tom projektu bi značilo i kraj prijateljskih veza sa Indijom.

Indija se protivi izgradnji kinesko-pakistanskog koridora kroz spornu regiju Kašmir na koju pravo vlasništva polaže zajedno sa Pakistanom i zbog koje su već vođena tri rata između ove dvije zemlje.

Velika Britanija, Turska i Francuska su takođe vrlo naklonjene projektu CPEC-a. Neki zvaničnici iz evropskih zemalja su navodno već stupili u pregovore s Kinom i Pakistanom u vezi sa investicijama u koridor. Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozvao je investitore iz te zemlje da ulažu u Pakistan, dok je francuski ambasador regionalnog ekonomskog departmana za Indiju i južnu Aziju, Jean Marc Fenet, izrazio interes te zemlje da postane dio koridora.

Kinesko-pakistanski ekonomski koridor je projekat povezivanja najzapadnijeg kineskog grada Kashgara sa pakistanskom lukom Gwadar u Arapskom moru izgradnjom mreže autoputeva, željeznica i naftovoda, a u cilju povećanja trgovine među dvjema zemljama.

cpeckinesko pakistanski ekonomski koridor
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI