Kina i Pakistan se u bilateralnoj trgovini i ulaganjima odriču dolara

Fotografija na kineskom juanu
7 komentara

Iako mnogi sumnjaju u pozitivan ishod dedolarizacije svijeta, svakim danom je sve više dokaza da se plan kojeg je Kina najavila krajem 2013. pretvorio u nepovratan proces.

Samo dan nakon prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa Pakistanu, Središnja banka Pakistana je priopćila da u bilateralnoj trgovini s Kinom mijenja američki dolar sa kineskim juanom. Nema sumnje da je ovo odluka koja je dobro potkopala temelje hegemonije dolara u svijetu.

Usvajanje juana znači da će Islamabad i Peking izbaciti dolar iz transakcija u projektu Koridora Kina-Pakistan (CPEC). Isto tako, Pakistan će od uvoz iz Kine plaćati u juanima, a kineske tvrtke koje ulažu u projekte u Pakistanu će moći poslovati i ostvarivati dobit u svojoj nacionalnoj valuti.

Pakistan se kroz trgovinu s juanom nada povećanju trgovinskih i gospodarskih veza s azijskim divom.

“S obzirom na nedavne lokalne i globalne gospodarske pomake, posebno s povećanjem trgovine i ulaganja s Kinom u okviru raznih projekata, Središnja banka Pakistana predviđa da će se zbog trgovine s Kinom u juanima ona značajno povećati u budućnosti, te generirati dugoročnu korist za obje zemlje”, stoji u priopćenju Središnje banke Pakistana.

Bilateralna trgovina između Pakistana i Kine, dva glavna saveznika u Aziji, iznosila je između 2015. i 2016. oko 14 milijardi dolara, ali pakistanske vlasti žele značajan porast trgovine između dvije zemlje.

Kina je do 2030. godine obećala uložiti u Pakistan oko 60 milijardi dolara u okviru projekta Koridor Kina-Pakistan, koji je najavljen u travnju 2015. Riječ je o megaprojektu koji kroz mrežu autocesta, željeznica i naftovoda nastoji povezati luku Gwadar u jugozapadnom Pakistanu s autonomnom pokrajinom Xinjiang u sjeverozapadnoj Kini.

Središnja banka Kine je o zamjeni dolara za juane u trgovini s Pekingom do sada postigla sporazume s 35 zemalja, ali i s međunarodnim financijskim institucijama.

Kineske vlasti vjeruju da bi juan mogao ukinuti hegemoniju dolara u svjetskom gospodarstvu između 2025. i 2030. godine.

Podsjetimo, odluka Islamabada dolazi samo dva dana nakon prve Trumpove poruke u Novoj godini u kojoj optužuje Pakistan za pomoć terorizmu i najavljuje ukidanje vojne pomoći Islamabadu.

Trump protiv Pakistana – Islamabad: Ne treba nam pomoć poraženog SAD-a u Afganistanu

 

cpecDolarJuankinesko pakistanski ekonomski koridorTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

….gadno za američki dolar jer kina je ekonomski motor svijeta;…inače kao laik a bez neke dublje analize jer za nju nisam educiran čitav tkz. zapad može zahvaliti kini što se tržišno otvorila za zapadne proizvode jer da nije tako već da se u kini ostalo živjeti u starom neostaljinističkom okruženju zapad bi krahirao.

tuf
6 godine prije

Meni se ukljucenje Pakistana u One Belt One Road projekt cini kao dovoljno dobar razlog za isprovociranu situaciju koju sada namece SAD, promovirajuci Pakistan kao Izvor Teroristickog Zla ™. Grizu gdje stignu – juzno kinesko more, Myanmar, Pakistan, Indijce ubrzano usmjeravaju kontra Kine – bas prema Obaminom “Pivot to Asia” predlosku.

Zvrk
6 godine prije

Zlobno bih pomislio da je postojanje pakistana uvjetovano kineskom ekonomskom pomoći. Nekada su Saudi ulupali milijarde u njih pa je to prestalo. Da ne spomenem da američki agenti redovno patroliraju ondje preko specijalaca, satelita, dronova….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI