fbpx

Peking za Kinesko-pakistanski ekonomski koridor alternativu našao u Iranu

Kina Pakistan

Uz potez stabilizacije iranskog gospodarstva i povećanje kineskog utjecaja i ulaganja, te intenziviranjem borbe između Washingtona i Pekinga, Pakistan bi mogao privući velike kineske investicije.

Predsjednik Pakistanskog foruma privrednika i intelektualaca, predsjednik Udruge industrijalaca i bivši ministar Mian Zahid Hussain izjavio je da je Kina odlučila uložiti 410 milijardi dolara u različite sektore iranske ekonomije.

Utjecaji kineske odluke da se novac uloži u energiju, infrastrukturu i proizvodnju osjetit će se na globalnoj razini, a napetosti između Washingtona i Pekinga će se povećati. Ovaj potez zajamčit će dobit kineskoj ekonomiji i ojačati iransko gospodarstvo, povećavajući regionalni i globalni utjecaj Teherana i povećati nesigurnost među arapskim zemljama.

U razgovoru s poslovnom zajednicom, vođa veterana pakistanskog biznisa je izjavio da je Kina nezadovoljna zbog sporog napretka Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) i stava pakistanske vlade da ugodi MMF-u, zbog čega je Peking bio potaknut da traži alternative.

Nadalje, Kina ovisi o opskrbi energijom iz zemalja koje se smatraju dijelom američke blokade, što predstavlja prijetnju kineskoj sigurnosti.

Mian Zahid Hussain je izjavio da će se jednadžba moći na Bliskom istoku promijeniti i Iran će zapravo igrati svoju ulogu među raznim zemljama, poput Pakistana, Jemena, Iraka, Sirije, Libanona i Afganistana.

Bivši ministar je napomenuo da se ulaganja u Iran smatraju alternativom Kinesko-pakistanskom ekonomskom koridoru, jer je Peking uvjeren da će s Iranom biti otporniji na američki, indijski i arapski utjecaj.

„Ovako bliske veze mogu stabilizirati iransko gospodarstvo, jer Kina može kupiti svu proizvodnju nafte i plina, čak i ako se udvostruči, a vrlo brzo može izgraditi i novi naftovod. Kinesko vodstvo također može uspostaviti pomorsku bazu u iranskoj luci Chabahar, gdje je Indija uložila velika sredstva“, primijetio je vodeći pakistanski ekonomist i dodao kako bi Pakistan vrlo lako mogao privući ulaganja izbjegavanjem hladnog stava i nastavkom srdačnih odnosa s važnim susjedom.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kakve veze ima arapska liga s ovim? Ni Iran ni Pakistan nisu Arapi, ni Kinezi….

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Preskocio je lekciju iz geografije za taj dio 😉 😉 …

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Placenik samo radi svoj posao.

NE kinezi
Gost
NE kinezi
1 godina prije

Treba da govori ARAPSKA LIGA i ne kinezi … nema nafte bez ARAPSKE LIGE

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x