Kremlj kaže da stanovništvo Donbasa odlučuje na referendumu o pridruživanju Rusiji

Dmitrij Peskov
10 komentara

„Prvo, to mora biti volja naroda, drugo, moraju se stvoriti uslovi za organizovanje referenduma“, naglasio je Dmitrij Peskov.

Organizovanje potencijalnih referenduma za pridruživanje Rusiji u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), Hersonskoj oblasti i Zaporožju zahtjeva volju i želju ljudi koji tamo žive, kao i „određene uslove“, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak.

Izjava Peskova dolazi nakon ranije opaske lidera Liberalno-demokratske partije i predsjednika komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonida Sluckog, koji je rekao da će referendumi o teritorijama DNR, LNR, Hersonske oblasti i Zaporožja vjerovatno biti organizovani ovog ljeta.

„Nije na Kremlju da donosi odluke o [organizaciji] referenduma“, rekao je Peskov novinarima. „U više navrata smo govorili da je potpuno na ljudima koji žive na ovim teritorijama da odlučuju o svojoj budućnosti.

„Prvo, to mora biti volja naroda, drugo, moraju se stvoriti odgovarajući uslovi [za organizovanje referenduma]“, rekao je portparol ruskog predsjednika.

Na pitanje dopisnika da precizira prirodu mogućih uslova po tom pitanju, Peskov je rekao: „Očigledno je da u vremenima, kada sigurnost nije u potpunosti zagarantovana s obzirom na to da vidimo kontinuirane udare ukrajinskih trupa i nacionalista koji ciljaju ove teritorije, mi ne ne vidimo mogućnost da se sada govori o ovom [organizaciji referenduma]“.

„Potrebno je da imamo – a) volju i želju naroda; b) da organizujemo set potrebnih uslova“, naveo je on.

Ruska vojna operacija u Donbasu

Situacija duž linije angažovanja u Donbasu eskalirala je 17. februara. Tada su Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR) izvijestile o najmasovnijem bombardovanju ukrajinske vojske posljednjih mjeseci, koje je oštetilo civilnu infrastrukturu i nanijelo žrtve stanovništvu.

Predsjednik Vladimir Putin je 21. februara najavio da će Rusija priznati suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike. Moskva je priznala republike Donbasa u skladu sa ustavima DNR i LNR koji predviđaju granice Donjecke i Luganske oblasti od početka 2014.

Ruski predsjednik Putin je u televizijskom obraćanju 24. februara rekao da je kao odgovor na zahtjev šefova republika Donbasa donio odluku da izvrši specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Ruski lider je istakao da Moskva nema planove da okupira ukrajinske teritorije, napominjući da je operacija usmjerena na denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine.

Dimitrij PeskovDonbassdonjeckLuganskRatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
1 godina prije

Eto vidiš, tako je i Hrvatska referendumom odlučila da se pripoji EU a prije toga je išla izmjena Ustava, onog u koji su se domoljubi busali u prsa da nikad više sa nikim u zajednicu.

tihobl
1 godina prije

Eto kolike su demokrate rusi, samo volju naroda slusaju. Nisu kao neki sto utjeruju drzave u NATO iako narod nece.

Max
1 godina prije

Kao i obično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI