Kremlj komentariše glasine o punoj mobilizaciji

Vladimir Putin
24 komentara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je glasine u ruskim medijima da će predsednik Vladimir Putin u svom predstojećem godišnjem obraćanju objaviti punu nacionalnu mobilizaciju. Te tvrdnje su bez osnova, rekao je zvaničnik u petak.

Glasine su usmjerene na predstojeći izvještaj koji će predsjednik podnijeti Saveznoj skupštini, oba doma ruskog parlamenta. Ovaj godišnji događaj mnogi politički posmatrači smatraju uporedivim sa govorom o stanju u Uniji koji je održao američki predsjednik. Odabir datuma događaja je privilegija ruskog predsjednika, a Putinova kancelarija još nije objavila datum za ovu godinu.

Neki mediji spekulišu da Putin sprema “senzacionalan” govor, u kojem će proglasiti “mobilizaciju ne samo vojnih rezervista, već i čitavog društva i nacionalne ekonomije” i “čišćenje vladinih agencija od bilo koga ko stoji na putu”. mobilizacija.” Predviđanje je ranije ovog mjeseca dala Tsargrad TV. Peskov je upitan o glasinama nakon što je novinska web stranica ove sedmice objavila sažetak članka.

Predsjednik Putin naredio je djelomičnu vojnu mobilizaciju u septembru, navodeći da je pozivanje rezervista u oružje neophodno za pomoć ofanzivi u Ukrajini. Moskva se de facto bori protiv čitavog NATO bloka, objasnio je on, i da je potrebna dodatna ljudstva. On je mislio na naoružavanje, obuku i finansiranje koje ukrajinske snage dobijaju od SAD i njihovih saveznika.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da namerava da pozove oko 300.000 rezervista, što je cilj za koji je izvestio da je postignut krajem oktobra. Putin je kasnije rekao da je stvarni broj regruta bio veći zbog priliva dobrovoljaca, koji su želeli da služe čak i nakon što je okupljanje završeno.

mobilizacijaPeskovPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Vidjet ćemo što će biti.

mrdo
1 godina prije

Puna mobilizacija je, kažu, 25 – 30 miliona vojnika. Neka mobilišu samo 10% kapaciteta, to je 2,5 – 3 miliona. Vidjet’ će ukro-nacisti kako musa dere jarca. Bit će im bježanija do Berlina, Londona, a Zelenskom i njegovoj ekipi do Tel Aviva, ako već nisu tamo.

Mrčikola
1 godina prije

Koje su ovo glupe i pokvarene pihzdarije…ma, jadna je sirotinja, čija god bila…onome koga je mobiliziralo “po slovu zakona”, kao i njegovim bližnjima, je sasvim svejedno, jeli ga mobiliziralo u punoj ili parcijalnoj mobilizaciji.
Putin je, navodno, neki dan izjavio da bi rat u Ukrajini mogao potrajati i deset godina…teško mi je vjerovat da je mogao izreći ovako nešto ali ako, stvarno, je, onda bi Rusi trebali yebat mater, i njemu, i svima oko njega.

anik bučko
1 godina prije

mi ne znamo stvarne brojke. Možda je to stvarno 300.000 možda 2-3 puta više. Samo oni to znaju.

tihobl
1 godina prije

Pune mobilizacije nece biti. Ali parcijalnih mobilizacija ce biti, onako po 200-300.000 ljudi. Prva ce biti prije proljeca. Ove mobilisane treba rotirati, nece ih drzati godinama. Rusija ima 3 miliona aktivnih rezervista (koji primaju naknadu za to). A mobilizaciona baza je oko 30 miliona. Putin ce dici nove rezerviste krajem zime, uvjezbace ih do pocetka ljeta i poslati u smjenu, a onda ce pripremati novi talas parcijalne mobilizacije. Do kraja sukoba izrotirace sve aktivne rezerviste i jos koji milion kroz dobrovoljce. Niko se nece izvuci. oni sto su bili nagulili u inostranstvo dok je trajala mobilizacija, pa sprzili ustedjevinu iduce godine morace bejzwti na kredit ili se javiti u jedinicu. Kad pomenu minken bojnu moram vam nesto ispricati: liberalni dio estrade i zvijezda pobjegao je jos u februaru od “putinovog rata”. Najvise ih je pobjeglo u Holivud i LA. Tamo su se prosrali kako ne podrzavaju “putinov rat” i kako… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Jeste ukrala. I sta je prvo uradila – naredila civilima da se sele iz Hersona. A danas i ukropi se povlace. Nakon jucerasnjeg i sinocnjeg granatiranja nastala je prava traktorijada. Vojska bjezi, a SBU traga za ruskim spijunima koji su tako precizno dojavili koordinate.

hiber
1 godina prije

Ma kakva mobilizacija, nema ni planova mobilizacije. Do 1. travnja 2024. trebalo bi tek napraviti popis obveznika mobilizacije, ali to je vise prvoaprilska šala. Putin otprilike kasni sa kriznim odgovorima za jedno 3-4 mjeseca, a vrhovi krize se sve vise sužuju. Negdje do proljeća imaće permanentnu krizu upravljanja, a “savršena oluja” biti ce negdje u ljetu 2023. godine.

Lucija, prva
1 godina prije

Preciznije, ukrali su – skoro cijelu državu.
Ostatak je poljski i mađarski.

Lucija, prva
1 godina prije

“Ne kontam zašto Ukrajinci gađaju civilne zgrade u Kijevu sa NATO pakt raketnim sistemom NASAMS? To je možda moglo proći pre 30 godina ali u eri interneta je nemoguće…”

Gnostik
1 godina prije

47 ratova se trenutno vodi na planeti.

Svačiji život vrijedi isto ili ničiji ne vrijedi ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI