Kremlj obećava da će pronaći Ukrajince koji su pogubili ratne zarobljenike

Dmitry Peskov
23 komentara

Moskva će raditi na tome da ukrajinske počinioce pogubljenja ruskih zarobljenika po prijekom postupku pozove na odgovornost, insistirao je u ponedjeljak glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina.

„Rusija će učiniti sve što je moguće u okviru međunarodnih mehanizama da skrene pažnju na ovaj zločin i da po zakonu pozove sve one koji su u njega umješani“, rekao je Dmitrij Peskov. Moskva će pokušati da uđe u trag krivcima, s ciljem da ih kazni, dodao je.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske snage da su počinile ratni zločin nakon što se video snimak pojavio na društvenim mrežama u petak, i tvrdi da je ubijanje ratnih zarobljenika “raširena praksa” za kijevske trupe.

Čini se da jedan snimak incidenta prikazuje nenaoružano rusko vojno osoblje koje se predaje ukrajinskim trupama i leži u nizu na zemlji. Na drugom je prikazana ista scena, sa vojnicima na istim položajima, očigledno mrtvima od prostrelnih rana. Na drugom snimku, koji nije uključivao audio, izgleda da se vidi kako ruski vojnik izlazi iz zgrade i puca na Ukrajince.

Dmitrij Labunec, ombudsman za ljudska prava ukrajinskog parlamenta, tvrdi da su ubistva opravdana jer “ruski vojnici nisu bili ratni zarobljenici, već aktivni borci”, koji su se, kako smatra, samo pretvarali da se predaju Ukrajincima.

New York Times, koji je potvrdio autentičnost video zapisa, dao je drugačiju ocjenu. Rohini Haar, medicinski savjetnik u Ljekari za ljudska prava, rekao je za novine da je “ubistvo ili ranjavanje borca, koji je položio oružje ili nema više sredstava za odbranu, predao po nahođenju” kršenje zakona međunarodnog oružanog sukoba. „Izgleda da je većina njih upucana u glavu“, rekao je o žrtvama.

UN su pozvale Kijev da dođe do dna onoga što se dogodilo, nakon što je Moskva skrenula pažnju javnosti na to prošle sedmice.

Visoki ruski zvaničnici osudili su Ukrajinu i njene zapadne pristalice zbog umanjivanja značaja takvih zločina.

Bivši predsednik Dmitrij Medvedev napisao je da može doći do iskupljenja za počinioce, dodajući da krivci zaslužuju samo “krajnju kaznu”, čak i ako će biti potrebne godine da se ostvare. Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin ustvrdio je da bi evropske nacije “trebalo shvatiti da podržavaju nacističku državu”, baš kao što su to činile 1930-ih, i pozvao na krivični sud za ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Kremljpogubljenjarusijaukrajinazarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
imee
1 godina prije

imaju pravo.
podpis: lav trotsky

eks
1 godina prije

Koji zarobljeni pa mislite na one sto pustose po ukrajini a di je njima misto u rusiji ili ukrajini i dobro su prosli.

Tupko Glupko
1 godina prije

Sergej Kovalenko, izvršni direktor YASNO-a, glavnog kijevskog opskrbljivača energijom izjavio je sljedeće na svojoj Facebook stranici: “Želio bih da svi razumiju: Ukrajinci će najvjerojatnije živjeti s nestankom struje barem do kraja ožujka.” Napomenuvši da je to uz pretpostavku da ne bude novih napada na elektroenergetsku mrežu. Zelenski je priznao da je polovica ukrajinske energetske infrastrukture oštećena ruskim napadima, a zatim je izjavio ovo: “Možemo ostati bez novca. Bez benzina. Bez tople vode. Bez svjetla. Ali ne bez slobode.” Ako smatra da je on taj bastion slobode i da će ljudi trpiti mrak, glad i smrzavanje čitavu zimu zbog njegovog inaćenja Rusiji nepristajanjem na bilo kakve pregovore, onda neće više dugo biti na vlasti. U Ukrajini je po zimi prosječna temperatura par stupnjeva ispod nule, a zna ići i do -20 stupnjeva Celzijusa. Što znači da ide novi masovni egzodus Ukra u Europu. Za sada ih je došlo preko 5 milijuna.… Čitaj više »

Zvone
1 godina prije

Bravo rusi, vi preko međunarodnih organizacija koje su plačene od amera a neprijatelj radi po brzom postupku. Samo tako napred pa čete izgubiti rat.

Sir Oliver
1 godina prije

Nije isto ako te strijelja Ukrajinac demokrata i Rus terorista. Objasnio je Zelenko jučer.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Rusi da vam dojavim !!! Eno odgovornih za ubojstvo — U KIEVU 😉 !!!

huioprtu
1 godina prije

Moraju ih likvidirati kao Izraelci sto su likvidirali one u Muncenu. Zapad otvoreno podrzava bezakonje nad Rusima. Zakona za Ruse nema, mozes im uhapsiti ljude, zapljeniti imovinu, ubiti zarobljene vojnike, silovati zene…ima li kraja ovome? Zapad je izgradjen na diskriminaciji, ratu, robovima I pljacki.

Alan Ford
1 godina prije

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky i njegovi pristaše odgovarat će za svakog ubijenog zarobljenika, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, komentirajući snimku pogubljenja ruskih vojnika koji su se predali .

Rusko ministarstvo obrane nazvalo je ono što se događalo na snimci masovnim masakrom nenaoružanih ratnih zarobljenika i navelo da su ukrajinski militanti ubili više od deset nepokretnih vojnika ruskih oružanih snaga hicima u glavu.

Max
1 godina prije

I reba ih nači.

Lucija, prva
1 godina prije

“…On je podsetio da je i pre
početka specijalne vojne operacije u Ukrajini delovala takozvana legija stranih zemalja u kojoj su bili predstavnici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

„Sada su ovu „legiju stranih“ prilično proredile naše trupe prilično, razbili smo ih u neke manje grupe, od voda do četnih taktičkih grupa, i obavljaju razne zadatke ovde u Donbasu.

Pre svega, te NATO trupe učestvuju u opasnim akcijama, odnosno deluju kao odredi. To su jurišne jedinice, jer imaju veštinu i iskustvo, a oružanim formacijama Ukrajine sada nedostaje kvalifikovano osoblje“, rekao je Maročko

Lucija, prva
1 godina prije

Dopuna:

“Do 10 stranih privatnih vojnih kompanija bori se na strani Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR na TV kanalu Rusija 24.

On je konstatovao rast broja stranih plaćenika koji pristižu iz postsovjetskih republika, zemalja istočne Evrope i NATO-a.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Западни и украјински званичници већ месецима тврде да су руске залихе ракета „при крају“, али Руска Федерација наставља да свакодневно изводи масовне ракетне ударе – објавио је THE NEW YORK TIMES

       Позвавши се на МАРКА КАНСИАНА, бившег пуковника америчког Корпуса маринаца и вишег саветника Центра за стратешке и међународне студије, њујоршки лист наводи да само неколико западних званичника има јасну представу о реалном стању руског ракетног арсенала:

       „Сви остали мало знају о руском ракетном арсеналу или уопште немају представу колико је ракета Русима заиста остало“.”, fakti.org

Joj, baš se čudim…

Raditkotamoili
1 godina prije

Dakle, ovi ti hladnokrvno likvidiraju vojnike, a ti pricas kako ces uciniti sve sto je moguce i jos se pozivas na nekakve zakone koji su vec 1000 puta prekrseni, valjda one iste zakone prema kojima su im zaplijenili 300 milijardi. E moji Rusi, ili ste nesposobni ili igrate igru, a cini mi se oboje.

nessy
1 godina prije

Ubijanje zarobljenika je nedopustivo, i stvar funkcionira u dva smjera. Sto je najgore, Ukrajinci se hvale slicnim snimkama. Kako kazu ‘cime se budala hvali, pametan se srami’. Sutra, kada budu ubijeni njihovi zarobljenici, naci ce se uvrijedjeni. Smaknuce, odmah, sleduje samo snajperiste, koliko znam. To je prvi naredio jos Napoleon, zbog ‘planinskih strijelaca’ u Svicarskoj, koji su mu prigusenim puskama (zracnim, pod tlakom) desetkovali casnike.

nessy
1 godina prije

Ima pjesma “Kako je lijepo biti glup”.

Gnostik
1 godina prije

Znam,tako treba.

Jimbo
1 godina prije

stalno o ukrajincima, nikad ne pisete sta rade ruski nacisti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI