Kremlj pojašnjava odluku o promjeni ministra odbrane

Andrej Belousov
21 komentar

Andrej Belousov bio bi najbolja osoba za rješavanje problema s kojima se ruska vojska suočava danas kada su u pitanju njihove ekonomske potrebe, rekao je portparol Kremlja novinarima u nedjelju. Ranije je predsjednik Vladimir Putin imenovao bivšeg prvog zamjenika premijera za poziciju ministra odbrane.

Belousov, ekonomista po obrazovanju, dugo je radio s ruskom vladom u različitim kapacitetima, ali se ranije bavio samo civilnim pitanjima. Služio je kao ministar za ekonomski razvoj Rusije od 2012. do 2013. godine i radio kao ekonomski savjetnik predsjednika od 2013. do 2020. godine prije preuzimanja pozicije prvog zamjenika premijera, koju je obavljao do 7. maja.

Kada su ga pitali o navodno nekonvencionalnom izboru za šefa ministarstva odbrane, Peskov je odgovorio da “bojno polje sada dominiraju oni koji su otvoreniji za inovacije i spremni ih uvesti na najbrži mogući način”. Portparol Kremlja također je rekao da, s brzim rastom ruske vojne budžeta, “vrlo je važno integrisati ekonomiju vojske u nacionalnu ekonomiju”.

Prema Peskovu, ruski vojni budžet je porastao s 3% na 6,7% nacionalnog BDP-a od početka ukrajinskog sukoba. To nije “kritično” za rusku ekonomiju, ali situacija počinje podsjećati na kasni sovjetski period, kada je vojna potrošnja SSSR-a iznosila 7,4% njenog BDP-a, dodao je. Takva situacija i dalje je “izuzetno važna” i zahtijeva adekvatan odgovor vlasti, dodao je portparol Kremlja.

Belousov nije samo “civilna osoba”, tvrdio je Peskov, dodajući da je dokazao da je “prilično uspješan u vođenju Ministarstva za ekonomski razvoj” a zatim radio kao ekonomski savjetnik predsjednika “dugo vremena”.

“Ministarstvo odbrane trebalo bi biti potpuno otvoreno za inovacije, za uvođenje najnaprednijih ideja i stvaranje uvjeta povoljnih za ekonomsku konkurentnost”, rekao je portparol Kremlja.

Ranije je Savjet Federacije Ruske Federacije otkrio da je Putin predložio zamjenu trenutnog privremenog ministra odbrane, Sergeja Šojgua, Belousovim. Senatori su zakazani da razmotre kandidate koje je predložio predsjednik 13. i 14. maja. Šojgu je imenovan za sekretara Savjeta sigurnosti Ruske Federacije ukazom predsjednika u nedjelju.

Komentirajući imenovanje, Peskov je rekao da će bivši ministar odbrane djelovati kao zamjenik predsjednika odbora za industriju obrambenog sektora. Šojgu ima dobro poznavanje oblasti jer je već “duboko uključen” u rad ruske obrambene industrije i “dobro poznaje proizvodne stope” potrebne za svako specifično preduzeće, dodao je.

Andrej BelousovPutinrusijaSergej Šojgu
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
2 mjeseci prije

Kad ti vojsku vodi ekonomista umjesto generala…

trolling queen
2 mjeseci prije

Je…tip je u Vladi od 2006. i bavio se isključivo ekonomijom – ne, banksteri sigurno nemaju nikakve veze sa ovim tipom – to je sigurno samo “slučajnost”

tihobl
2 mjeseci prije

Rusko oruzje vise nece biti 10 puta jeftinije od americkog, vec 20x. Lik je matematicar, pa tek onda ekonomista. Posao mu je da analizira brojeve, izvodi racunicu i daje prognozu. Njegovo je da uocava nepravilnosti u brojevima i da predlaze rjesenje da se isprave. Jos 2020. predlozio je veliku proizvodnju dronova raznog tipa, jer su mu brojevi pokazali veliku rupu u tom sektoru. Ministarstvo je odbilo prijedlog kao nepotreban. Njegov posao je da raskrci ogroman i tromi birokratski aparat u vojsci koji se vuce jos od carskog i sovjetskog vremena. Oni su najveca slabost ruske vojske. Dok oni obrade papire treba puno vremena. ne lipsi magare do zelene trave. Sad su dobili matematicara koji ce analizirati brojeve i brojevima rasciscavati uska grla u radu ministarstva. Putin je Sojgua izvukao iz ministarstva zajedno sa oblasti narudzbi oruzja. Sojguov posao bice i dalje obilazak vojnh fabrika, ali ovaj put direktno za Putina.… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

Према изворима Фајненшел тајмса, будући министар одбране Андреј Белоусов је „потпуно некорумпиран“. Он је „технократа”, идеолог тзв. „војни кејнзијанизам”. Односно, развој привреде земље кроз пумпање сопственог новца, укљ. и војну производњу.

Max
2 mjeseci prije

Još jedna kadrovska rošada dok ja prolazim kalvariju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI