Kremlj se izjašnjava o potencijalnoj mobilizaciji

Dmitry Peskov
25 komentara

Raspoređivanje vojnih rezervi nije planirano, rekao je Dmitrij Peskov

Ruska vlada ne raspravlja o vojnoj mobilizaciji “u ovom trenutku”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u utorak. Odgovarao je na pitanje o reakciji Moskve na prošlotjedno napredovanje ukrajinskih snaga u regiji Harkov.

Moskva je povukla svoje trupe iz niza naselja u tom području zbog, kako je rusko ministarstvo obrane opisalo, “pregrupiranja” potrebnog za nastavak vojne operacije protiv Kijeva. Peskov je rekao da “nije bilo govora” o mobilizaciji i umanjio je neke od kritika s kojima su se vojni vrh i ministarstvo suočili od raznih komentatora zbog povlačenja i ukrajinskih dobitaka. Ocijenio je da ruska javnost podržava odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da je “vrlo osjetljiva” na tamošnja događanja, što znači da će neki ljudi prošlotjedni neuspjeh shvatiti vrlo emotivno.

“Kritike su normalan dio pluralizma mišljenja, sve dok su unutar zakonskih granica”, rekao je.

Zapadni vojni stručnjaci već mjesecima očekuju da će Rusija povećati mobilizaciju, nakon što su se njihove rane prognoze o brzom padu ukrajinske vlade izjalovile. Prethodni vrhunac takvih predviđanja bio je početkom svibnja, kada je Rusija slavila godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom. Putinov govor 09. svibnja nije uključivao ni službenu objavu rata Ukrajini niti najavu mobilizacije, suprotno onome što su predviđali strani stručnjaci.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. veljače, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da provede sporazume iz Minska, osmišljene da regijama Donjeck i Lugansk daju poseban status unutar ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi su put potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio iskoristiti primirje za kupnju vremena i “stvaranja snažnih oružanih snaga”.

U veljači 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao neovisne države i zatražio da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev inzistira da je ruska ofenziva bila potpuno ničim izazvana.

mobilizacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Ne u “ovom trenutku” ali sljedečem. “Uspjeh” Ukropa je bila klopka. Da pokažu da su “jaki”. Rusima treba izgovor za opštu mobilizaciju, pa da se bivša Ukrajina poništi do kraja.

Japanac
1 godina prije

Lijevom nogom Rusija nemože okončati rat…Sve ovo izgleda neozbiljno. Kao da je to namjerno ili tako dogovoreno. Svi razvlače ovaj rat iz nekih neobjaavljenih razloga.

Josip
1 godina prije

Neshvatljivo je zašto Rusi do sada nisu ubili Zelenskog i riješili glavni problem Ukrajine? Što čeka Putin kada dozvoljava da to smeće zafrkava cijelu Rusiju, EU i Ukrajinu?

1 godina prije

Igara je sve više a za mnoge kruha sve manje……i dokle interesi dominacije protiv pameti??? (što reći ??? Stooooj, ko ideee? Tektonika napred pa kak’bu-bu……..pogledati izvještaje sa Azora i Gibraltar-Turska) Sjedinjene Države i 11 članica NATO-a započeli su velike vojne vježbe u istočnom Sredozemnom moru . Nazvane “Dynamic Mariner”, ratne igre će staviti nekoliko NATO brodova u regiju s velikom ruskom vojnom prisutnošću , u vrijeme rastućih napetosti između Moskve i Zapada. Dynamic Mariner uključuje 50 površinskih brodova, pet podmornica, pet patrolnih zrakoplova i helikoptera,Dynamic Mariner će se uključiti u unakrsne vježbe s turskim snagama za izvođenje “površinskog, zračnog, protupodmorničkog rata (ASW), protupovršinskog rata (ASuW), protuminskih protumjera, amfibijskog, hibridnog , i operacije zaštite snaga.” Ratne igre dovele su desetke NATO-ovih brodova u regiju s velikom prisutnošću ruske mornarice. Napetosti između Bruxellesa i Moskve rastu dok Zapad pokušava oslabiti Rusiju u Ukrajini. Provokativne ratne igre saveza prošle godine odigrale su značajnu… Čitaj više »

1 godina prije

…..Neke od najvećih ratnih vježbi viđenih od prethodne ere Hladnog rata održavane su mjesecima diljem istočne Europe, uključujući i pred vratima Rusije. Što je najvažnije, Kijev je de facto postao država NATO-a i bio je domaćin velikih vježbi saveza . Washington je namjerno prelazio ” najsvjetliju od svih crvenih linija ” Moskve.

Keki
1 godina prije

Rusi su puno toga odradili uz samu vojnu operaciju. Svi se ko pijan plota drže vojne intervencije, a ne primjećuju ostale odrađene korake.
Tipičan primjer kako je lako ljudima upravljaati i držati im fokus na jednoj stvari, dok se ostale guraju pod tepih.

Japanac
1 godina prije

Ne može se sa Nato vojskom ratovati na ovaj način. Ovo nije rat sa Ukrajinom. Ovo je rat sa Natom i njegovom logistikom sa ukrajinskim mesom.

Max
1 godina prije

Neće je biti.

Sara
1 godina prije

Ovaj Peskov mi izgleda ko neki jebivjetar. Ukratko rečeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI