Krimska pomorska baza napadnuta dronovima

Ruska mornarica
18 komentara

Najmanje tri pomorska drona bila su uključena u ranojutarnji napad na ruske ratne brodove stacionirane u luci Sevastopolj, izvijestio je lokalni guverner Mihail Razvožajev. Grad je domaćin ruske Crnomorske flote i povremeno je na meti ukrajinskih snaga.

Imovina ruske mornarice nije oštećena u napadu u srijedu, ali su prozori na nekoliko zgrada u blizini obale razbijeni udarnim talasima uništenih dronova, napisao je visoki zvaničnik na društvenim mrežama. Ruska protivvazdušna odbrana je korišćena za gađanje vazdušnog cilja tokom incidenta, dodao je on.

Uprkos sporadičnim napadima Ukrajine na grad Sevastopolj, koji se nalazi na poluostrvu Krim, upotreba pomorskih dronova, koji mogu da ponesu više eksploziva nego njihovi ekvivalenti u vazduhu, je rijedak događaj.

Posljednji veliki incident s takvim oružjem ruska vojska je prijavila krajem oktobra prošle godine, kada je Kijev rasporedio sedam bespilotnih letjelica i devet bespilotnih letjelica protiv brodova u luci Sevastopolj. Ukrajinske snage uspjele su oštetiti minolovac klase Natya, saopštilo je tada Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska je tvrdila da je ukrajinska operacija izvedena uz pomoć britanskih savjetnika i ciljanih plovila koja su osiguravala siguran prolaz za brodove prema dogovoru o crnomorskom žitu uz posredovanje UN-a. Ministarstvo odbrane je zbog toga nakratko suspendovalo učešće u šemi.

Sporazum o žitu, koji Ukrajini omogućava izvoz poljoprivrednih proizvoda morem, produžen je po drugi put prošle sedmice. Moskva je upozorila da UN imaju još 60 dana da ispune obećanje da će zapadne zemlje ukinuti ograničenja koja ometaju rusku trgovinu žitom i đubrivom, koje su dale kada je potpisan prvobitni sporazum.

DronoviKrimrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Ovo nije dobra vijest za Rusiju jer je napadnuto strateško važno mjesto a Ukrajina je pokazala koliko shvaćam iz teksta da ima bezposadna plovila.

Karma
11 mjeseci prije

A da ne bude ukrima ka i japponcima dvi atom na glavu i tiltaju malo posli?

tuf
11 mjeseci prije

Rusi će se morati uozbiljiti s rješavanjem problema podvodnih dronova za koje izgleda trenutno ne postoje kvalitetna rješenja. Po tipično ruskom hazarderskom obrascu, samo je pitanje vremena kad će im uništiti ili oštetiti neki brod ako nastave ovako uništavati podvodne dronove.
Čak i po trenutnim snimcima nije sigurno da baš ništa nije oštećeno, jedan snimak pokazuje stup dima (teško može biti od uništenog podvodnog drona).

Motorola
11 mjeseci prije

Kako bi se pomoglo ruskoj vojsci, stvoren je dragovoljački bataljun nazvan po Margelovu, rekao je vršitelj dužnosti guvernera regije Herson Vladimir Saldo.
Na lijevoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti utrostručena je obrana ruskih trupa, koje su spremne pružiti oštri otpor u slučaju napada Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Saldo u eteru za TV kanal Rossiya 1
“Neka samo pokušaju zabadati nos. Činjenica je da smo sada trostruko spremni, za svaki slučaj”, rekao je šef regije.
Za pomoć ruskoj vojsci stvoren je Hersonski dobrovoljački bataljun nazvan po Vasiliju Margelovu. S MORH-om su dogovorena pitanja njezina naoružavanja i opremanja opremom, dodao je.
Postrojbu dobrovoljaca činilo je uglavnom lokalno stanovništvo. Oni pomažu u održavanju reda u regiji i suprotstavljaju se diverzantima Oružanih snaga Ukrajine, precizirao je Saldo.     

Dawor
11 mjeseci prije

SRA MO TAAAAAA
🇷🇺🇷🇺

burt
11 mjeseci prije

Krim je dio Ukrajine i opet će pripadati Ukrajini

Benty20
11 mjeseci prije

Je li ovaj napad osveta za rušenje američkog drona, ili je rušenje drona bio pokušaj sprečavanja napada na rusku flotu? Ne znam, ali nekako mi se čini da nećemo dugo čekati na ruski odgovor, kojeg će najviše platiti – Ukrajinci!

gigi pinna
11 mjeseci prije

Rusija će jedino eskalacijom završiti ovaj rat – marš na Kijev ne bi trebao biti isključen. Ovako će sve ovo trajati još godinama. Uozbiljili su se Rusi gledajući kako su traljavi bili na početku eskalacije rata (počeo je još na Majdanu), ali isto mi se čine ovakvi i slični napadi nisu rijetkost.

Ziv je Geza
11 mjeseci prije

Rusi se ne drze rijeci koju su dali i to nije dobro,naime receno je da ce svaki napad na Krim znaciti objavu rata Rusiji, posto je Krim teritorijalno i ustavno u sastavu RF.

Kod prvog napada na Krim trebali su tzv tepih bardiranjem sravniti sa zemljom dio od kud je projektil dosao, svakim daljnjim popustanjem biti ce im teze odvratiti ukro napade na svoj tetitorij i na kraju ce uistinu morati upotrijebiti takticko nuklearno oruzje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI