Kriza hrane koja nije povezana sa sankcijama

Rusija - zalihe zita
9 komentara

Uprkos alarmu zbog rasta globalnih cijena hrane, SAD nemaju namjeru ukidati ograničenja na rusku trgovinu, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price novinarima tokom dnevnog brifinga u srijedu.

Moskva kaže da oni utiču na njenu sposobnost da izvozi hranu i đubrivo, ali to je “laž”, rekao je on, ne pružajući nikakve dokaze koji bi podržali svoju tvrdnju.

“Svakako nećemo ukinuti naše sankcije kao odgovor na prazna obećanja, a čuli smo i ranije prazna obećanja iz Ruske Federacije”, rekao je Price na pitanje da li će Washington odustati od ograničenja kao što je Moskva predložila.

SAD su optužile Rusiju da je izazvala skok cijena hrane nastavljajući svoju vojnu akciju u Ukrajini. Zapadne zemlje pozvale su Rusiju da olakša izvoz žitarica iz Ukrajine, ali Moskva je rekla da je situacija složena i ne tako jednostrana kao što zapadne nacije tvrde da jeste.

Jedan od najnovijih komentara o tom pitanju stigao je od zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka u srijedu. Rekao je da bi ublažavanje krize s hranom zahtijevalo “ukidanje sankcija nametnutih ruskim izvozom i finansijskim transakcijama” , kao i “uklanjanje morskih mina iz svih ukrajinskih luka”.

Price je odbacio ovu izjavu i druge izjave ruskih zvaničnika kao niz „laži“ i „dezinformacija“ .

“Američke sankcije ne uzrokuju poremećaje u izvozu poljoprivrednih proizvoda Rusije. Činjenica je da su američke sankcije posebno osmišljene da omoguće izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva iz Rusije”, rekao je on.

Washington je navodno u jednom trenutku razmišljao o uvođenju sankcija protiv ruske hrane i gnojiva, iako su se kupci ruskih proizvoda poput Brazila oštro protivili. Američki sekretar za poljoprivredu Tom Vilsack rekao je da su “možda potrebne žrtve da bi se riješio neopravdani rat koji je Rusija odlučila započeti”, tokom sastanka UN-a o sigurnosti hrane u martu. Na kraju se Washington odlučio protiv takvog poteza i dodao prehrambene proizvode i gnojivo na listu izuzetaka.

Glasnogovornik State Departmenta je implicirao da ruski zvaničnici, uključujući Rudenka, lažno tvrde suprotno. U međuvremenu, Moskva kaže da je njen izvoz hrane i đubriva indirektno oštećen zbog ograničenja finansijskih transakcija, osiguranja plovila, korišćenja zapadnih lučkih objekata od strane ruskih brodova i sličnih faktora.

Isto tako, odluka Ukrajine bila je da postavi mine duž svoje obale kako bi spriječila moguće ruske amfibijske napade i zabranila stranim brodovima da napuste svoje luke, navela je Moskva. Rečeno je da njihova vojska neće zaustaviti civilni saobraćaj do ukrajinskih luka, pod uslovom da brodovi idu rutama koje je odredila i kontrolisala Rusija. Ali Rusija sama ne može osigurati njihovu sigurnost, navodi se. Zapadni zvaničnici optužuju Moskvu da održava potpunu pomorsku blokadu Ukrajine.

Price i drugi zapadni zvaničnici, poput britanskog ministra odbrane Ben Wallacea, protumačili su Rudenkove primjedbe kao ponudu slobodnog prolaza brodovima koji prevoze ukrajinsko žito u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Rusija je krenula u ofanzivu na Ukrajinu krajem februara, nakon neuspjeha Kijeva da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Cijena HranerusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Planirana je otprije.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

PETAK, 27.05.2022. | 17:31

PAZNJA LOGICARI KOJI STE U ZEMLJAMA EX YU !!!! Upozorenje prvog stepena: Stiže na sever Balkana
Estofex, evropski sistem za upozorenja na oluje, izdao je upozorenje prvog stepena za južne Alpe i severni Balkan, kao i za južnu Rusiju.Mogucnost TORNADA , ledene tuce I pljuskova !!! Preporuca se pripremit , zalihe , pitke vode I sredstava za osvjetljenje ! Pretpostavljeni udar treba stic u noci izmedju petka i subote ! Posebna paznja vozacima a lonajvise vozacima kamiona , usljed dejstva bocnih vjetrova , mogucih poplava te odrona !!

tihobl
1 godina prije

U pravu su amerikanci kad kazu da ne brane rusima da izvoze hranu i djubrivo.
Jedino im brane da naplate izevezeno.

1 godina prije

Ovi su na sigurnom kursu za rang trećerazrednih zemalja !

tihobl
1 godina prije

Alene oni su vec trecerazredne zemlje. Juce zaplijene iranski tanker blizu Grcke i odmah ga upute na istovar u SAD. Danas iranci zapljine dva grcka tankera. I kakav je odgovor – protestna naota na iranski “nicim izazvani postupak”.

ffzttzt
1 godina prije

U gotovo svakom članku navodite riječi “zvanično” ili “zvaničnici”, što to uopče znači, tko su ti ljudi?

dulebg
1 godina prije

Ali sve što Rusi zarade na Zapadu – ide na zamrznuti račun, s’ kojim će se videti šta će – kad rat prođe. Dakle: da izvoze hranu, energiju, sirovine – za obećanja?! Pa baš nije neka zarada? Ili iz sažaljenja – ni to nije uobičajeno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI