Kuba se formalno pridružila kineskom Partnerstvu za energetski pojas i ceste

Kuba se pridruzila kineskom Partnerstvu za energetski pojas i ceste
3 komentara

Kuba je u ponedjeljak učinila službenim svoj ulazak u energetsko partnerstvo kineske inicijative Pojas i put, poziv na izgradnju međunarodne mega-platforme za suradnju i razmjenu prema načelu zajedničke dobiti.

Otočki veleposlanik u Pekingu, Carlos Miguel Pereira, naglasio je važnost grupe za proširenje i diverzifikaciju suradnje u tom sektoru i zajedničko prevladavanje izazova s kojima se suočava u cijelom svijetu.

Također je potvrdio predanost karipske nacije da će doprinijeti održivom napretku. Pozvao je kineske tvrtke i institucije te ostale članove da rade u područjima poput promicanja zelene energije i uključivog pristupa energetskim uslugama.

U međuvremenu, kubanski ministar energije i rudarstva Liván Arronte, koji je virtualno sudjelovao, osvrnuo se na mjere koje je njegova vlada donijela radi razvoja obnovljivih izvora, promicanja učinkovite uporabe ovih resursa i postizanja neovisnosti u ovom području.

Pozvao je na poticanje međunarodne suradnje i solidarnosti u korist zemalja u razvoju, kako bi se mogle suočiti s izazovima današnjeg svijeta i ispuniti ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

U tom je nastojanju Arronte osudio utjecaj gospodarske, komercijalne i financijske blokade Sjedinjenih Država, što se smatra glavnom preprekom za razvoj karipske zemlje, pojačanom tijekom pandemije COVID-19.

Na svom Twitter nalogu, Déborah Rivas, zamjenica ministra Ministarstva vanjske trgovine i inozemnih ulaganja, naglasila je da je Kuba postala jedna od rijetkih latinoameričkih zemalja koje su postale članice ovog Saveza.

“Energetsko partnerstvo pojasa i ceste” (BREP) pokrenuto je u listopadu 2018. tijekom ministarske konferencije o energiji pojasa i ceste u Suzhou, a službeno je otvoreno u Pekingu u travnju 2019. Ima 29 zemalja članica, rekao je kubanski veleposlanik.

kinaKubaPojas i put
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Putevi svile stigli do Floride.

2 godine prije

bas ce kuba graditi pojaseve i puteve. to da mogu bolje uzicati od kine.

Max
2 godine prije

Dobar potez Kube Zapad ih neće rRusi su se udaljili ostaje Kina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI