Turska: “Kupili smo S-400 da ih koristimo”

Turska-S-400
15 komentara

Ankaru dijeli sada samo puka formalnost od dobivanja druge serije sustava protuzračne obrane ruske proizvodnje S-400, rekao je turski visoki dužnosnik koji je zadužen za vojnu industriju dodajući da je prva serija isporučena.

Ankara i Moskva postigli su “principijelni dogovor” o drugoj isporuci S-400, otkrio je Ismail Demir, šef turske obrambene industrije, u ponedjeljak, a prenosi NTV. Obje strane završavaju razgovore o “tehničkim pitanjima”, uključujući prijenos tehnologije i zajedničku proizvodnju poznatog sustava.

Turska vojska, koja je svoju prvu pošiljku S-400 primila prošle godine, kreće u njihovo aktiviranje, unatoč epidemiji Covid-19 koja još uvijek obuzima zemlju, napomenuo je Demir. Radovi na povezivanju raketnih sustava na sve će načine biti okončani, ustvrdio je.

Nasljednicu testirane obitelji S-300, S-400, ruska, indijska, kineska i bjeloruska vojska već duže vrijeme koriste. Sustav, otprilike analogan američkim Patriotsima, cijenjen je zbog njegove sposobnosti zahvaćanja više ciljeva na udaljenostima do 400 km i za brzo mijenjanje vatrenih položaja tijekom borbe.

Turska je sklopila sporazum s Rusijom još 2017. godine te je do 2020. dobila četiri baterije. Iako je dugogodišnji saveznik SAD-a i NATO-a, Ankara je zbog sporazuma postala crna ovca u tom obrambenom bloku, a Washington ju je suspendirao s popisa koji su doprinijeli programu F-35 i prijete im sankcije, ako Turska ne bude podržala sporazum.

Ankara je u nekoliko navrata naglo uzvratila na sankcije i uzvratila odlukom, inzistirajući da je to kršenje prava zemlje da odabere nešto što nije od NATO dobavljača. Istovremeno, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razmatrao je mogućnost kupovine zrakoplova ruske proizvodnje ako se sporazum u vezi F-35 sa SAD-om ne može sprovesti.

U međuvremenu, Ankara je najavila da još uvijek želi nabaviti Patriotse i sustave protuzračne obrane manjeg dometa europske proizvodnje.

NATOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hamer
3 godine prije

Raketni sustavi su zastarjeli već smo vidjeli energetska oružja Rusi Amerikanci i Kinezi već su prešli na nove sustave

Dopizdilomi
3 godine prije

Turcima se ne smije vjerovati isto kao i Izraelcima i USA.

Ante
3 godine prije

I šta će biti kada Turci te sustave instaliraju u Siriji?

Z.A.
3 godine prije

Turska jednostavno i bez obzira na sve zavrzlame i prepreke koje joj se serviraju od strane saveznika mora imati PVO sisteme koji su nezavisni i ne podlijezu kontroli njenih saveznika . Jer sistemi S400 to omogucuju (neovisnost)Turskoj a na te sisteme amerikanci nemogu uticati dok bi sasvim drugacije bilo da se radi o sistemima Patriot .Iz tog razloga je Turska politika neumoljiva kad se radi o S400 jer ti sistemi Turskoj garantuju kakvu takvu PVO zastitu . S obzirom da su iskljuceni iz nabavke nevidljivih aviona F35 Turska je u veoma nepovoljnom polozaju u odnosu na svoje regionalne protivnike poput Grcke i Izraela koji posjeduju nevidljive avione F35 i koji u mnogom daju prednost u nekom ratnom suceljavanju tim zemljama . Kao primjer moze se uzeti veoma napeti odnosi izmedju Grcke i Turske radi pomorskih granica i eksploatacije prirodnih resursa na koje i Grcka polaze pravo , gdje i sam… Čitaj više »

Zax
3 godine prije

Rusi i turci izgleda sve bolje suradjuju. Turci se povlace iz sirije a rusi iz libije.

igor🇲🇰
3 godine prije

oooo turci jel imate neku p…. za stiskavac 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🤪

Max
3 godine prije

Očekivana odluka s obzirom na kvalitetu i cijenu tih sustava ali mislim da se Turci spremaju na rat s Grčkom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI