Lanac brze hrane želi da zatvori prodavnice u Rusiji, ali ne može

Burger King
20 komentara

Burger King kaže da ga njegovi ugovori sa lokalnim partnerima sprječavaju da se pridruži drugim velikim brendovima u napuštanju Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Burger King neće moći da se pridruži egzodusu zapadnih korporacija koje se povlače iz Rusije kako bi iskazale javni stav o ukrajinskoj krizi. Gigant brze hrane rekao je da njegovi lokalni partneri žele da njegovih 800 restorana budu otvoreni, a pravni sporazumi ne dozvoljavaju lancu da ih jednostrano zatvori.

„Da li bismo željeli da odmah suspendujemo sve operacije Burger Kinga u Rusiji? Da. Možemo li danas da sprovedemo obustavu rada? Ne“, rekao je u pismu zaposlenima u četvrtak David Shear, predsjednik matične kompanije Burger Kinga, Restaurant Brands International (RBI).

Multinacionalne korporacije na Zapadu suočavaju se sa sve većim pritiskom javnosti, uključujući prijetnje bojkotom, da kazne Moskvu zbog njene vojne ofanzive u Ukrajini zatvaranjem svojih preduzeća u Rusiji. Glavni rival Burger Kinga, McDonald’s, najavio je zatvaranje svojih ruskih prodavnica prošle sedmice. Istog dana, nekoliko drugih velikih imena – uključujući Coca-Colu, PepsiCo i Starbucks – pratilo ga je.

Međutim, sporazumi o zajedničkom ulaganju i franšizi preko kojih je Burger King ušao na rusko tržište prije 10 godina, ne dozvoljavaju nijednom od partnera da ide protiv želja drugog. Aleksandar Kolobov, partner koji upravlja prodavnicama Burger King u Rusiji, odbio je da zatvori restorane, rekao je Shear. RBI posjeduje 15 % udjela u poslu.

Da bi davalac franšize iznudio suspenziju operacija, bila bi mu potrebna pomoć ruske vlade, „a znamo da se to sigurno neće dogoditi uskoro“, rekao je Shear.

Izvršni direktor je objasnio da pravni ugovori Burger Kinga sa partnerima i primaocima franšize zahtijevaju dugoročne obaveze obje strane. „Nijedan ozbiljan investitor u bilo kojoj industriji na svijetu ne bi pristao na dugoročne poslovne odnose sa slabim klauzulama o raskidu“, rekao je Shear. „Upravo zato kažemo da je to komplikovan pravni proces kada nas pitaju zašto ne možemo samo jednostrano da zatvorimo posao“.

RBI nastoji da proda svoj vlasnički udio u ruskom zajedničkom preduzeću, ali je Shear rekao da će za taj proces biti potrebno vrijeme. U međuvremenu, kompanija je suspendovala svu korporativnu podršku za ruske prodavnice Burger Kinga, uključujući marketing i podršku lancu snabdjevanja. Nova ulaganja u posao su obustavljena, a sav prihod će biti poklonjen UN Agenciji za izbjeglice.

Burger King nije jedini koji se suočava sa preprekama za napuštanje ruskog tržišta. Na primjer, lanac pica Papa John’s rekao je prošle sedmice da prekida sve korporativne operacije u Rusiji, ali njegovih 190 prodavnica u zemlji nije zatvoreno. Restorani su u vlasništvu korisnika franšize i nastavit će da rade.

Za one kompanije koje mogu da obustave svoje rusko poslovanje, popuštanje pod pritiskom javnosti nosi određeni rizik. Vladajuća politička partija Moskve, Jedinstvena Rusija, predložila je nacionalizaciju proizvodnje korporativnih prebjega, rekavši: „Ovo je ekstremna mjera, ali nećemo tolerisati udarce nožem u leđa i zaštitit ćemo naš narod“.

Burger Kingrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
2 godine prije

….PA NEKA IH RUSIJA PROTERA;NEKA ONOM SENILNOM PRAVE HAMBURGERE….

Milica
2 godine prije

Frka ha? 🙂

zapadni neimac
2 godine prije

Izgleda da Ruska omladina voli Burger King i McDonalds.Sve sami goli izdajnik.

Asterix
2 godine prije

Izgleda da su se Rusi prejeli nekih burgera na fronti naročito generali

Mali zloco
2 godine prije

Ko jos jede to cesme.

tihobl
2 godine prije

Mekdonalds nastavlja raditi pod imenom Djeda Vanja. Ameri gube fransizu i profit, a rusi dobijaju svoj brend.

zoxx
2 godine prije

rusija ce biti najzdravija nacija na svijetu bez tog smeca, pa lijepo ga ameri zovu junk food

abc
2 godine prije

Bravo Rusi! Sve zapadne firme koje rade u Rusiji nacionalizirajte, a zapad nek posle zapljeni bogastva ruskih izdajničkih oligarha, koji su pokradene pare sklonili u zapadne banke. Nek se zločinačka bagra pobije između sebe.
Zapad pljačka Rusiji sve što stigne, zato ne čekajte i udarite još jače.

Keki
2 godine prije

Čak me nebi čudilo da muljaju. Kao mi bismo otišli ali nemremo. Previše prihoda imaju da sam tak odu.

Partizan
2 godine prije

Komedija bez presedana u istoriji i povjesti 🤪

tri p
2 godine prije

Kakva glupa priča zapadnih korporacija, kao oni ne mogu otići, jer su se pravno obavezali, kome, Ruskom partneru za koji je mjerodavan Ruski sud? Pa oni ne poštuju svoje sudove, a kamoli Ruske. Samo je lovica bitna, morali su se oprati pred svojom zapadnom publikom, a lovica ide dalje. Smješno. Ja bi ih malo po malo sve potjerao iz Rusije.

ogo
2 godine prije

Ostaviti isti dizajn samo promjeniti iz burger king u Putin KIng

Count
2 godine prije

Pa .. Uletjeli su Turci umjesto McDonaldsa sa svojim lancem za brzu prehranu .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI