Lanac restorana američkih odrezaka zahtijeva od zaposlenika pokrivanje isplate mirovina i socijalnog osiguranja

americki odrezak
4 komentara

Financijski tajnik riznice Jesse Norman potvrdio je da tvrtke koje potražuju novac prema Covid-19 planu financiranja britanske vlade moraju platiti cjelokupan iznos radnicima te da je ponašanje lanca restorana američkih odrezaka,Tomahawka, nezakonito.

Britanski lanac ”steakhousea” optužen je za maltretiranje slabo plaćenog osoblja, zbog toga što je lanac restorana navodno tražio novac od isplata koje zaposlenici dobivaju za COVID-19, kako bi im mogao pokriti mirovinsko i socijalno osiguranje.

Sindikat GMB-a navodno je zaposlenicima Tomahawk Steakhouses prijetio otkazimau slučaju ne posuđivanja novca za pokrivanje zakonskih doprinosa koje poslodavac mora ispuniti, kao što su plaćanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Tvrtka koja vodi desetak restorana uglavnom u Yorkshireu i sjeveroistočnoj Engleskoj, navodno je rekla osoblju putem Zoom sastanka da će “razmotriti jesu li prikladni za svoj posao”, ako bi odbili ono što im se naložilo.

Sindikat je rekao da je radnicima, od kojih su neki na minimalnoj plaći, rečeno neka ”slobodno pronađu posao negdje drugdje, ako im ono što tvrtka od njih zahtijeva ne odgovara.”

Osoblje je kasnije dobilo pristojnije pismo od Tomahawka. U modificiranom pismu, tvrtka je molila zaposlenike za novac. Kao razlog potrebe, tvrtka je navela svoju tešku situaciju, u koju je zapala zbog Covida-19.

“Tvrtka ima kratkoročni problem s podmirivanjem svojih obaveza i sada joj je potrebna vaša pomoć i podrška”, stoji u pismu. “S poštovanjem vas molimo,  da nas u ovim teškim vremenima podržite pristajući na plaćanje vlastitih NIC / mirovinskih doprinosa putem dragovoljnog ”zajma” prema tvrtki, u vremenu dok je tvrtka u blokadi”, nastavlja se u pismu.

Zastupnik GMB-a i Laburističke stranke za York Central Rachael Maskell osudio je Tomahawkovo “sramotno” ponašanje.

“Ovo je nečuvena zlouporaba plana novčane pomoći radnicima i pravna rupa koja se mora zatvoriti”, rekao je regionalni tajnik GMB-a Neil Derrick. “Tvrtkama nikad nije bilo lakše pristupiti novcu, ali Tomahawk maltretira vlastito mlado, slabo plaćeno osoblje kako bi prikupio beskamatni novac.”

Derrick je rekao da bi zbog “bešćutnog ponašanja tvrtke” zaposlenici “ostali bez gotovine, što bi ih prisililo na uzimanje zajmova s kamatama, kako bi pokrili manjak ili bi se morali suočiti s gubitkom posla”, dodajući: “Tomahawk mora dobro pogledati na svoje ponašanje. Ova zakonska rupa mora biti zatvorena prije nego što je počnu slijediti i druge tvrtke.”

Maskell je dodao: “Ako nije nezakonito, to je zasigurno nemoralno i zasigurno je štetno za osoblje koje ondje radi.”

Prema državnom programu sufinanciranja, vlada isplaćuje 80 posto plaće za bilo koje radno vrijeme tijekom kojeg osoblje više ne radi tijekom zaključavanja.

Financijski tajnik riznice Jesse Norman, odgovarajući na pisano pitanje Maskella, rekao je da tvrtke, koje primaju novac u okviru programa zadržavanja posla “ne mogu sklopiti nikakvu transakciju s radnikom koja smanjuje plaće ispod traženog iznosa.”

COVID-19GMBJesse Norman
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Sve drzave svijeta su dobile zapovijed unistiti sve male i srednje poslove kako bi mega korporacije postale jos utjecajnije..

Kurjaca
3 godine prije

Pa ako je firma u blokadi radi ovih mjera kako ce nabavit novac da plati mirovinsko i zdrastveno.U biti oni traze pozajmicu od radnika koji dobijaju pomoc od drzave zqto sto su zaposleni u toj tvrtci.Ako ne posude novac tvrtka bi se mogla zatvorit i onda ni oni nece dobijat pomoc.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI