Lavrov ocrtava put za dijalog sa Zapadom

Lavrov
43 komentara

Zapadne nacije ostaju odlučne da obuzdaju Rusiju, a ne da se uključe u smislen dijalog za rješavanje trenutnih tenzija, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu za list Argumenty i Fakty objavljenom u utorak, ministar vanjskih poslova je upitan o mogućnosti nuklearnog sukoba, s obzirom na sukob sa Zapadom oko Ukrajine. Lavrov je rekao da bi se problem mogao „najtačnije opisati prilično otkačenim, ali prikladnim izrazom – ‘za tango su potrebno dvoje’”.

Moskva je i dalje otvorena za kontakte, ali oni moraju biti zasnovani na „jednakosti i uvažavanju ruskih interesa – radi zdravijeg okruženja u Evropi i evroatlantskom, i dugoročnog smanjenja nuklearnih rizika“,  dodajući: “Glavni preduslov ovdje je da Zapad mora napustiti svoj neprijateljski stav.”

Međutim, oni nisu spremni za konstruktivan dijalog s nama i zauzeti su 24/7 tražeći nove načine da obuzdaju Rusiju. Opasnost ove linije je očigledna. U decembru 2021., SAD i NATO odbili su prijedlog Rusije da potpišu sporazume o uzajamnim sigurnosnim garancijama. Moskva širenje vojnog bloka predvođenog SAD bliže svojim granicama vidi kao prijetnju. NATO insistira na tome da je to čisto odbrambeni savez koji ne predstavlja nikakvu opasnost za Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije je naveo odbijanje NATO-a da isključi dalje širenje kao jedan od razloga za vojnu operaciju u Ukrajini, koju je Moskva pokrenula u februaru 2022.

NATO je od tada rasporedio nove trupe u Istočnu Evropu i isporučio je Ukrajini teško naoružanje, uključujući tenkove i višecevne bacače raketa. Moskva kaže da će protok stranog oružja samo pogoršati tenzije i dovesti do još eskalacije.

Britanija je prošlog mjeseca potvrdila da planira isporučiti Kijev tenkovima naoružanim oklopnim granatama koje sadrže osiromašeni uranijum. Putin je rekao da je taj potez potaknuo odluku Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji već ovog ljeta.

NATONuklearno oružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Odavno se zna šta Zapad (Fašington) želi, u decembru 21. smo postali svesni šta Rusija namerava – od tada je sve stvar taktike. Kad u Ukrajinu uđu NATO trupe izaći ćemo na novi nivo eskalacije, pa na sledeći kad Rusija raketira NATO teritoriju…

Ali to je sve bajka za malu decu – oni su samo kofol u sukobu…

Max
1 godina prije

Jasan i ozbiljan stav.

tihobl
1 godina prije

Sogju je predao Putinu spisak zaliha najkoristenijih kalibara. Birokratiji je trebalo 13 mjeseci da zavrsi popis i uspjeli su samo za 5 kalibara municije. A i to je upitno – pojama nemaju gdje su sve sovjetska skladista. Prije 10 godina otkrli su da postoje tri grada za koje niko u Moskvi nije znao. Da se ljudi nisu dosli zaliti nebi znali ni koliko tajni gradova imaju. Prije 10 godina jedna fabrika je ponudila rjesenje da jeftino prerade sovjetske avio bombe u jedrece visokoprecizne bombe dugog dometa. Generali su rekli da im to ne treba. Tek jesenas su se sjetili da imaju fabriku koja im moze napraviti rasklopna krila i navigaciju bombe u evo vec drugi mjesec sa njima rokaju Avdejevku, Uldegar i druge gradove.

Drljo
1 godina prije

Lavrov proba popraviti nešto što se popraviti ne može. Prolivenom mlijeku nema pomoći. Rusija je napravila suicidalni potez i tu nema pomoći. Sukobiti se s najbogatijim i najrazvijenijim dijelom svijeta je stvarno nepromišljeno. I sada očekivati da ćeš iz tog sukoba izići kao pobjednik je nerazumno. Rusija i ruski narod pripadaju Evropi ali da bi surađivali s zapadnom civilizacijom moraš poštivati određene civilizacijske norme. Ako ih ne poštuješ onda surađuješ s onim dijelom svijeta koji te prihvaća a vidjeli smo tko su ti.

Antee
1 godina prije

…a od koga se to NATO brani? Ta družba za pljačku&genocid je pokazala svoje razbojničko lice po cijelom bliskom istoku a sad su nsletili na tvrd orah pa cvile.

Rusi imaju jeftiniji plin, hranu i zabranjen je javni pederluk, transgenderizam, woke ludilo i sotonizam.
Šta se mene tiče radije ću Putina za direktora nego ikog od ovih zapadjačkih pedofila, narkomana i beskičmenjaka.

goran
1 godina prije

lavrove ja se čudim vama rusima,pa šta se nervirate,uputite svoju mornaricu sa nuklearnim raketama prema kubi i dolje ih montirajte pa da vidimo kako če ameri reagirati na tu provokaciju

C.F.
1 godina prije

U partiji saha postoje igraci koji igraju sa bijelim i crnim figurama.

A vlasnik sahovske “ploce” bira tko ce igrati.

Voltaire
1 godina prije

Ovaj krvavi rat , se zna kako ce zavrsiti. Povjes pokazuje, da su se opekli svi od Rusa. 🙂

Ziv je Geza
1 godina prije

Upravo gledam htv emisiju otvorenu o ulasku finske u nato.

Doticni akrap, htv geopoliticki i vojni analiticar bez da trepne i mrtav hladan izjavi , citiram :” nato je iskljucivo obrambeni savez i nikada nikoga nije napao”.

Voltaire
1 godina prije

Opet rusi zaHjebavaju zapad. 🙂

Lucija, prva
1 godina prije

Novo o teroristici Trepovoj: “Истрага је већ утврдила да је Дарија Трепова скуплтуру-бомбу добила од једног ТАКСИСТЕ у Москви. А да ју је сама са собом донелу у руску „северну престоницу“.          У скулптуру је била умонтирана SIM картица преко које је експлозивна направа даљински активирана.          Утврђено је такође да се Трепова више пута састајала са Татарским.          Сам „пакет“ – скулптура у виду људске главе – стигао јеу Москву из иностранства.          Истрага сматра да су све контролисали „страни ИТ стручњаци“.          Трепова је 2. априла дошла на креативно вече Татарског у кафићу Street Bar у Санкт Петербургу. Представила се као „Анастасија“ и поклонила „скулптуру“ Татарском коме је и експлодирала у рукама, теже и лакше ранивши 40 присутних.          Након експлозије, Трепова је отишла на обалу Неве и ушла у аутомобил који ју је чекао.          У наредним минутима је избрисала све објаве везане за Татарског са свог… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Nemačke osiguravajuće kompanije “Alijanc” (Allianz) i “Mjunik re” (Munich Re) obnovile su osiguranje za oštećeni gasovod Severni tok 1 koji kontroliše Rusija.

Ministarstvo ekonomije saopštilo da osiguranje nije deo podrške koju je vlada u prošlosti pružala gasovodu.

Neki od nemačkih ključnih aktera smatraju da Severni tok treba barem da bude očuvan u slučaju poboljšanja odnosa sa Moskvom, navele su dve neimenovane osobe koje imaju saznanja o tome.

Polisa osiguranja pokriva štetu na gasovodu i probleme prekida poslovanja, rekao je jedan od izvora.

Osiguranje bi, takođe, olakšalo sve popravke neophodne za obnovu snabdevanja Evrope gasom ispod Baltičkog mora…

Dok je uvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata zabranjen na osnovu sankcija Evropske unije, uvoz ruskog gasa je dozvoljen

KREMLJ je saopštio da NE GLEDA previše OPTIMISTIČNO na budućnost gasovoda Severni tok, uprkos tome što su nemačke osiguravajuće kompanije obnovile osiguranje za oštećeni Severni tok 1.”, b92

Lucija, prva
1 godina prije

analitičari kineskih izdanja došli su do nekih zaključaka…

“Oni podsećaju, da je 31. maja Vladimir Putin potpisao „ukaz broj 229“, kojim je odobrio NOVI KONCEPT SPOLJNE POLITIKE Ruske Federacije.
Izveštava se, da je prilagođavanje bilo potrebno zbog promene međunarodne situacije. 

U dokumentu se kaže, da Rusija ne smatra Zapad neprijateljem i ne želi da se izoluje od njega, već će se prema drugim zemljama odnositi, kao što se oni odnose prema njoj.

Stoga je za Rusiju u ovom trenutku korisno da gradi i jača odnose sa Kinom, Indijom, Latinskom Amerikom i afričkim državama.

Što se Zapada tiče, Moskva Evropu smatra delom evroazijskog prostora, ali POLITIKU SAD SMATRA RIZIČNOM, ne samo za Rusku Federaciju, već i za ceo svet. Stoga Moskva namerava da se odupre hegemonističkim navikama Sjedinjenih Država, i izgradi multipolarni svet.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI