Lavrov otkrio poruku koju je dobio od Blinkena

Sergej Lavrov
19 komentara

Informacija nije sadržavala “ozbiljne prijedloge”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova

Američki državni tajnik Antony Blinken prenio je novu poruku Moskvi o tekućem sukobu s Ukrajinom, iako izjava nije ponudila ništa vrijedno, prema ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. Prvi ruski diplomat to je izjavio u utorak nakon razgovora sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem. Dok je Moskva uvijek bila spremna čuti “ozbiljan prijedlog” iz Washingtona “s ciljem rješavanja trenutne situacije”, Blinkenova poruka nije sadržavala takve informacije, rekao je Lavrov.

“Ministar Shoukry je rekao da je prenio određenu poruku od državnog tajnika Blinkena, koji je nedavno bio u posjetu Kairu. To mogu potvrditi”, rekao je Lavrov. Ruski diplomat je dodao da je poruka još jednom pozvala Moskvu da “stane” i “ode”, a “onda će sve biti u redu”.

No, stvarne ciljeve SAD-a i kolektivnog Zapada puno je jasnije artikulirao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, nastavio je Lavrov.

“U jednom od svojih govora rekao je da Rusija mora izgubiti, Rusija mora biti poražena, a Zapad ne može dopustiti da Ukrajina izgubi, jer će tada Zapad izgubiti. I cijeli svijet će izgubiti”, objasnio je Lavrov, pozivajući se na komentare šefa NATO-a. “Odnosno, preuzeo je na sebe govoriti ne samo u ime tri tuceta članica NATO-a, već i u ime svih drugih zemalja svijeta, uključujući Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku.”

Više visokih američkih dužnosnika više je puta pozvalo Moskvu da prekine svoju vojnu kampanju u Ukrajini, kao i da preda bivše ukrajinske teritorije koji su nakon referenduma pripojeni Rusiji. Američka državna podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland signalizirala je prošli tjedan da bi to moglo potaknuti Washington na razmišljanje o ublažavanju proturuskih sankcija. Prijedlog je, međutim, u Moskvi odbačen.

“Još uvijek ne vidimo ništa novo u riječima gospođe Nuland. Apsolutno nismo skloni preuveličavanju njihove važnosti”, rekao je tada novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da su te izjave još jednom pokazale “nedostatak fleksibilnosti u stajalištu SAD-a”.

Rusija je poslala svoju vojsku u Ukrajinu 24. veljače 2022., navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva u provođenju sporazuma iz Minska, koji su osmišljeni kako bi Donjecku i Lugansku dali poseban status unutar Ukrajine. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi su put potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio iskoristiti sporazum za kupovinu vremena i “stvaranje moćnih oružanih snaga”. Ideju su potvrdili tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel i tadašnji predsjednik Francuske Francois Hollande.

Antony BlinkenLavrovrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

A Milanović putuje u Egipat…hohoho…slučajnosti, ili ne?

Marko
1 godina prije

100 tinu puta su zapad I nacisti prevarili Rusiju, provat ce ponovo 100 puta dok je ne osvoje

LZN
1 godina prije

he he …koji luzeri……poruke šalju preko treće strane…..
Što ne odu u Moskvu, nema kohones stati pred Vladimira….

bato
1 godina prije

došla maca na vratanca

tihobl
1 godina prije

Porucio je preko egipcana: molimo vas stanite dok ne posaljemo tenkove. Na zapadu medju ozbiljnijim analiticarima siri se panika da bi Gerasimov mogao pokrenuti veliku ofanzivu kao i prije godinu dana. Zato dolaze prijedlozi za razgovorima. Prije godinu dana rusi su sa 5x malobrojnijim snagama uzeli trecinu bivse Ukrajine. Sad su snage izjednacene iako rusi unutar Rusije drze 270.000 vojnika i rezervista + nepoznat broj u Bjelorusiji (njih cuvaju kad pocne rat). Unutar bivse Ukrajine odnos snaga se krece oko 5:1, a na pojedinim pravcima 10:1 (bahmutski pravac). Zbunjuje ih da je najvece napredovanje tamo gdje je najnepovoljniji odnos, a tamo gdje je odnos 3:1 u korist NATO vlada zatisje. Ovi rusi sve rade naopako i to zbunjuje glavonje u Ramstajnu jos vise nego bumerang sankcije. I jos nesto: azijski analiticar pridvidjaju da ce na ljeto doci do sloma rezima Zelenskog. Bacili su na papir tempo trosenja zaliha NATO i… Čitaj više »

Max
1 godina prije

To su bili diplomatski manevri da bi se dobilo vrijeme.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

ovo je sve tako jednostavno prvi put neko je svjetkom siledžiji i ugnjetavaču neko stao na put ,cijeli slobodni svijet treba slaviti tak dan.
Žao mi običnih ljudi ali kako se drugačije moglo siledžiji odprijeti

RoPe
1 godina prije

“U jednom od svojih govora rekao je da Rusija mora izgubiti, Rusija mora biti poražena, a Zapad ne može dopustiti da Ukrajina izgubi, jer će tada Zapad izgubiti. I cijeli svijet će izgubiti” – ovo kao da je Grunf rekao. Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti.

goran
1 godina prije

šta je eu,kad ste otimali kosovo od srbije onda je bilo uredu,sada kada rusija uzima od ukrajine sad su vam puna usta pravde i pravičnosti.
ima da šutite i da gledate kako se ukrajina malo po malo svaki danom sve više smanjulje.

nessy
1 godina prije

Nikome iole razumnom, ne moze pasti na um da predlozi Rusima da odustanu od LNR i DNR? 85% stanovnistva su Rusi. Sto se tice odustajanja od Krima, koji je sav vojna baza, za podmornice, brodove, rakete i avione, jednako je harakiriju za Rusiju. Da se promjeni pet garnitura politicara u Moskvi, nevazno, Krim je bio, i ostat ce Ruski, kao i dvije istocne pokrajine. To nije jasno samo idiotu ili provokatoru.

nekoime
1 godina prije

NATO Rusiji: Povucite se ili ćemo pobjeći!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI