fbpx

Lavrov se nada da će Macronove ideje o Rusiji “prodrijeti u NATO glavu kako bismo prosudili je li posljednji bolestan ili zdrav”

Sergej Lavrov i Emmanuel Macron - NATO

Ako ideje koje je ponudio francuski predsjednik Emmanuel Macron o dijalogu s Rusijom “prodru” u glavu NATO-a, moći će se prosuditi je li posljednji “zapravo bolestan ili zdrav”, izjavio je šef ruske diplomacije.

Moskva se nada da će primjedbe francuskog predsjednika na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti u vezi s potrebom dijaloga s Rusijom biti ukorijenjene u duhu NATO-a, rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

“Naši kolege iz NATO-a, kada izjavljuju da su spremni za dijalog s Rusijom, lukavi su. Otvoreni su za dijalog, kojeg koriste da iznose zahtjeve protiv nas, prije svega o Ukrajini. Nikada nisu tražili da istražujemo ukrajinske probleme bez ultimatuma”, rekao je Lavrov nakon konferencije za novinare u Münchenu.

Da se podsjetimo. Upravo je NATO zaustavio sve oblike interakcije s Rusijom, uključujući i područje borbe protiv terorizma u Afganistanu.

Pri tome Lavrov naglašava, da organizacija nije dala odgovor na vrlo konkretne prijedloge Moskve, a  koji se posebno odnose na sporazum koji se tiče udaljenosti mjesta od održavanja vježbi NATO-a ili o pitanju sigurnosti iznad Baltičkog mora.

“U takvim bismo uvjetima sigurno voljeli da ideje, koje predsjednik Macron ne formulira prvi put, prodru NATO-a, kada ćemo shvatiti koliko je [NATO] bolestan ili zdrav”, zaključio je ruski šef diplomacije. Upravo se u ovoj primjedbi može također naći trag o “moždanoj smrti NATO-a”, koju je spomenuo Emmanuel Macron.

Što je Emmanuel Macron rekao

Tijekom Minhenske konferencije, Emmanuel Macron je smatrao da bi Europa trebala voditi dijalog s Rusijom o nekoliko tema, posebno o “strategijama deeskalacije”.

“Zahtjevni smo i ne odričemo se svojih načela, ali ponovno se uključujemo u dijalog koji će trajati. Iznova se bavimo strateškim dijalogom, jer danas je najgora situacija u kojoj se nalazimo”, rekao je Macron. Također je ocijenio da sankcije Rusiji i protu-sankcije Europi koštaju jednako skupo obje strane”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Dogovor s NATO odnosno sa SAD ne postoji, a kad bi se i postigao dogovor zna se tko se tog dogovora nebi pridržavao bez obzira bila ta druga strana Rusija ili bilo koja druga azijska, afrička ili južnoamerička zemlja.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Francuzi moraju istrčati sa skidanjem sankcija Rusiji,obzirom da Ameri već trguju na veliko, prije svega upujući ruske energemte,dok drugima spočitavaju to isto.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Nešto se promijeniti mora sadašnij odnosi ne valjaju i čak prijete i mogli bi uroditi ratom.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

NATO je nastao, nakon WWII, kao instrument USA dominacije. Sve ostale zemlje, ukljucene u taj projekt, sluze kao obicni privjesci, mogu pricati sto god zele, ali zna se dobro cija je prva i zadnja. Za vrijeme hladnog rata, takav savez je i imao smisla, ali danas sigurno ne. Ali, kao i prvog dana, NATO sluzi USA vojnim, ekomomskim i politickim ciljevima, a svi ostali clanovi su folklor i daju privid sudjelovanja ‘svih zapadnih zemalja’. Gdje god NATO djeluje, sve jedinice su pod USA zapovjednistvom, nacionalne vojske imaju privid samostalnosti djelovanja, naravno, pod USA glavnom komandom. U vrijeme nakon WWII, takva situacija je bila neizbjezna, sa porusenom Evropom, ali danas, kada EU zemlje ipak znace nesto, cemu uopce sudjelovanje u savezu, koji po definiciji stiti Americke interese, a na ustrb svih drugih, ukljucivo i saveznika. Dvije najvece, i najvaznije EU zemlje, ponovo razmatraju svoj polozaj. Eto, Francuzi se bune, dok Njemacka, kako god njezno to gledali, jos uvijek je pod USA okupacijom. Korak naprijed za Njemacku bi bila rezolucija (kao ona parlamenta u Iraku), kojom ce ‘zamoliti’ Americke snage, da odu kuci.

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

Baammm!! Elegantno i diplomatski !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x