Lavrov sugerira da se “stotine” američkih vojnika nalaze u Ukrajini

Lavrov
31 komentar

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdi da je “stotine” američkih vojnika raspoređeno u Ukrajinu, tvrdeći da su američki vojnici, vojni savjetnici i obavještajci već dugo direktni učesnici sukoba.

Sjedajući u srijedu za ruski Prvi kanal za intervju, Lavrov je opširno govorio o dubokoj umiješanosti Washingtona u neprijateljstva u Ukrajini, koja su u stalnom porastu uprkos ponovljenim uvjeravanjima američkih lidera da američko osoblje neće imati nikakvu ulogu u borbama.

“Desetine, možda čak i stotine američkih vojnika su u Ukrajini, bili su tamo i prije puča”, rekao je ministar, misleći na zbacivanje ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča 2014. od strane nacionalističkih formacija i prozapadnih aktivista. “Službenici CIA-e zauzeli su najmanje jedan sprat u Službi bezbjednosti Ukrajine.”

Lavrov je također tvrdio da je američki vojni ataše sa sjedištem u Kijevu pružio značajne savjete ukrajinskim vlastima, rekavši: „Vojni specijalisti očigledno su angažovani ne samo u posjetama Ministarstvu odbrane Ukrajine, već, naravno, na ovaj ili onaj način pružati direktne savjetodavne, a možda čak i više od savjetodavnih usluga.”

Napomenuo je da je poseban tim američkih stručnjaka otputovao u Ukrajinu kako bi pratio dotok zapadnog oružja u zemlju, stvoren nakon što su američki zakonodavci zahtijevali robusniji mehanizam za praćenje milijardi smrtonosne pomoći.

S obzirom na to da “Ukrajina prima sve više i bolje zapadno oružje”, ministar je rekao da ruske snage sada formulišu planove za prekid isporuke oružja, dodajući da se “željezničke linije, mostovi i tuneli” razmatraju kao mete za “izvršavanje ovih isporuka teže ili, u idealnom slučaju, potpuno ih zaustaviti.”

Lavrov je dalje tvrdio da su zapadne države objavile “rat” Rusiji prije skoro deceniju, ubrzo nakon revolucije na Euromajdanu 2014., nakon koje je ubrzo uslijedila vojna podrška SAD i NATO-a vladi nakon državnog udara.

“Kolektivni Zapad, na čijem je čelu nuklearna sila – Sjedinjene Države – u ratu je s nama” , rekao je. “Ovaj rat nam je objavljen dosta davno, nakon državnog udara u Ukrajini koji su orkestrirale Sjedinjene Države i, zapravo, podržala Evropska unija.”

Washington je do sada ove godine odobrio više od 20 milijardi dolara direktne vojne pomoći Ukrajini, ne računajući zasebnu ”Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini” i još milijarde ekonomske i humanitarne pomoći. Američki zvaničnici su naznačili da će se ta politika nastaviti, jer su se obavezali da će Kijevu snabdjeti onoliko pomoći “koliko god bude potrebno”.

Lavrovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Tako je recite svom narodu istinu mi smo u ratu sa NATO , a ne specijalna ….
A Poljski vojnici su isto prisutni u velikom broju. Nije teško predočiti dokaze u UN neka svi vide i znaju . Dosta je Angloameričkih laži.

Optimista
1 godina prije

Smijesan covjek,
Smetaju mu stotina amera
A ne vidi stotina tisuće rusa 😀
A,da se, jednostavno, svi pokupe doma I puste ukrajince da zive po svome

Valdemar
1 godina prije

Samo kretenima nije jasno, tko je saučesnik u ovom sukobu.

1 godina prije

Mnogi kažu “pa što ne sprže #ovna”… ali nije to baš tako jednostavno. Ruska vlast se nalazi u prilično nezgodnoj situaciji: Vašington je taj koji želi podizanje konfrontacije na maksimalni nivo (ali ne i direktan sukob pune snage) kako bi Rusiju primorali na režim konstantnog iscrpljivanja (vojnog, ekonomskog, psihološkog) i u tome upriličnoj meri uspevaju. Ako ruska vlast objavi pravi obim učešća Zapada u Ukrajini biće pod pritiskom sopstvene javnosti da se jače konfrontira sa Zapadom što je upravo ono što Vašington želi. Ali ako krije ulogu Zapada onda će ta ista javnost da se pita da li je Ukrajina zaista tolika pretnja da je ova intervencija bila neophodna. Iz tog razloga su izjave ruskih zvaničnika krajnje uzdržane (u odnosu na stvarno stanje stvari) dok se informisanje populacije prebacuje na “nebitniji kadar” (tipa Medvedev) i na “alternativne proruske portale”. Pa ipak, podizanje oštrine retorike je ubrzano, ono za šta su… Čitaj više »

eks
1 godina prije

Ne samo američki, nego i vojnici mnogih drugih NATO zemalja. Nisu samo obaveštajci, ima i mnogo operativaca i specijalaca. Ukri su potrošeni, pa će u nastavku borbi biti sve manje Ukra, a sve više NATO vojnika. NATO je duboko i u punom kapacitetu zagazio u ratna dejstva protiv Rusa. Zasad zapadnjaci to maskiraju pričom o “plaćenicima” i “dobrovoljcima” . Medjutim, i njih je sve manje. Rat USA-NATO protiv Rusije vidljiv je svakome ko ima bar malo pameti .

Amar
1 godina prije

Naravno da su americki krvnici od 2014 prisutni u ukrajini,od komandnog kadra pa sve do artiljerijskih posada koje svakodnevno ubijaju civile u Donbasu.Amerikanci su nacija koja je nastala od ubica,i zato imaju genetski problem koji ih tjera da ubijaju civile.To godinama nazalost uspjesno i rade,a kada malo zastane u inostranstvu onda ubijaju sopstvene gradjane,crnce.

Promatrac
1 godina prije

Vojnici su došli u Ukrajinu, a ne u Rusiju. Zašto Rusija misli da ima ingerencije nad Ukrajinom?

Otpornik
1 godina prije

Pa zarobite ih i s njima na TV.

Putin
1 godina prije

nek se Rusija povuče i pusti Ukrajinu na miru

Karma
1 godina prije

Govna su posvuda po svijetu
. U Siriji, Japan, Italiji, Ukri, Njemackoj i masu drugih vazal bananama. Smutljivci i lozaci pozara

Max
1 godina prije

ima ih na tisuće.

Rimtutituki
1 godina prije

Dovoljno da trojicu objesis za noge kao u somaliji,odmah su otisli. Somaliska braca to na brzinu odrade

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI