Letonski ministar spoljnih poslova strahuje od incidenata između NATO i Rusije zbog vježbi Zapad-2021

Edgars Rinkevics
19 komentara

Letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevics izrazio je strah da bi rusko-bjeloruske vojne vježbe Zapad-2021 i migrantska kriza na bjelorusko-EU granici mogle da dovedu do incidenata između NATO i Rusije.

Rusko-bjeloruske vježbe Zapad-2021 održat će se na teritoriji dvije države, ali uglavnom na bjeloruskom tlu, od 10. do 16. septembra pod vođstvom načelnika generalštabova Oružanih snaga obje zemlje.

“Stvara se granična kriza, imate veliku vojnu vježbu koja se odvija na granicama NATO zemalja, takođe se sa naše strane, litvanske, estonske, poljske strane povećava prisustvo graničara i vojnih formacija. Naravno, ovo povećava mogućnost incidenata“, rekao je Rinkevics za Financial Times.

Ministar je izrazio sumnju da je iko zainteresovan za namjernu eskalaciju tenzija.

Istovremeno, on je opisao migrantsku krizu na granici Bjelorusije i EU kao “vrlo jasan slučaj hibridnog rata”.

“Migranti se zapravo koriste kao oružje. Što duže živimo u 21. vijeku, to postaje sve strašnije. Koriste se stvari koje nismo mogli zamisliti da se mogu koristiti”, dodao je Rinkevics.

Evropska unija optužuje Bjelorusiju da je dozvolila migrantima da prođu kako bi uzvratili EU zbog uvođenja ekonomskih sankcija Minsku, koji tvrdi da si ne može priuštiti pojačavanje bezbjednosti na granici.

LetonijaNATOrusijaZapad-2021
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
2 godine prije

Kezuli su zube na Rusiju sa zeljom da joj pokazu snagu. Sad cvile i zabrinuti su.

Uno
2 godine prije

Yebiga, što jest, jest… ministar na slici djeluje zabrinuto…

London
2 godine prije

Koliko ja mogu razumiti iz razlicitih novina, ovi imigranti o kojima je rijec su nekako, nepoznato usli u Bjelorusiji, najvjerovatnije iz NATO Turske avionom ili iz Ukrajine pijesice.
Dakle ilegalno..

Bjelorusija ima granicu s cetiri neprijateljske zemlje, tri od njih su clanice EU i NATO.

Ti imigranti su zatim preko granicnog prelaza usli legalno u Litvaniju, mislim da se radi o par stotina imigranata.

Radi nekog razloga Litvanija je odredila da ih vrati natrag u Bjelorusiju sto je Bjelorusija odbila, tad su litvanske vlasti htijeli prebaciti njih preko kozijih staza natrag, nasilu, dakle ilegalno.

Zauzvrat je bjeloruski predsjednik naredio da se bjeloruska granica svuda zapecati naspram ove tri NATO drzave.

Čudan lik
2 godine prije

Buhuhuhu…!! Dnevna doza plašenja naivčina!

Sun
2 godine prije

DIO 1 Sjedinjene Američke Države nastojale su uključiti Bjelorusiju i Ukrajinu u NATO, rekao je bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makey u dokumentarnom filmu Bjelorusija protiv revolucija u boji emitiranom u nedjelju. “Citirat ću samo jednu izjavu bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je, inače, posjetio Bjelorusiju i koji je rekao da Ukrajinu i Bjelorusiju treba primiti u članstvo NATO -a kako bi se izbjegla ova ‘siva zona’ između Rusije i Sjevernoatlantski savez “, rekao je. DIO 2 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da ukrajinske strukture moći i vlasti prevoze militante i naoružanje u Bjelorusiju. “Zašto vi (ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky – TASS) trenirate militante u Ukrajini i krijumčarite oružje ovdje? Jer oružje uglavnom dolazi iz Ukrajine”, rekao je. “Ovdje prenose oružje i eksploziv. To je pronađeno i pokazano im. Čelnik našeg KGB -a (Odbor za državnu sigurnost – TASS) vrlo im je jasno rekao da… Čitaj više »

piždro
2 godine prije

E e e našto su baltičke tvorevine pristale ? ! Da budu .na kraj teatra samo koleteralna šteta! Je.be lud zbunjenoga a publika uživa i gleda..

Max
2 godine prije

Njegova Ekselencija nema razloga za brigu Uvjeren sam da će Rusi i Bjelorusi biti toliko pažljivi da ne pogode Rigu NATO je druga stvar

idyfnbvufugrvnawusfu
2 godine prije

Ovaj dobio zapovjed da programira za skorašnju budučnost……………

Abe 04
2 godine prije

Ništa to sinko, ako nisi “duboko zabrinut”.

Mali
2 godine prije

Zapad ce napraviti krvoprolice u Bjelorusiji

Sun
2 godine prije

Najveća frakcija Europskog parlamenta, konzervativna Europska pučka stranka (EPP), u ponedjeljak je pozvala EU da pripremi revoluciju u Bjelorusiji, ističući kako će “bjeloruski režim pasti”.
EPP je predložio da se pokaže spremnost da se “kazni režim” uvođenjem sankcija, kao i da se “podrži tekuća borba bjeloruskog naroda”.
“Režim će pasti i pobjeda bjeloruskog naroda je neizbježna, samo je pitanje vremena. Europska unija mora se pripremiti za pobjedu demokratske revolucije”, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu čelnik frakcije Manfred Weber prve godišnjice posljednjih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji.

Sven
2 godine prije

Zasto bi bilo incidenata kad i lijevi i desni imaju istog sefa. Koordinirati ce on sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI