Lideri EU u panici zbog potencijalnog povratka Trumpa

Trump i EU
12 komentara

Diplomate EU i zvaničnici think tanka kontaktirali su saradnike bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi saznali hoće li on povući SAD iz NATO-a ako se vrati u Bijelu kuću, objavio je u petak New York Times.

S manje od godinu dana do američkih predsjedničkih izbora 2024., Trump je pretpostavljeni republikanski kandidat i predvodi predsjednika Joea Bidena u većini anketa. Mnoštvo bivših zvaničnika Trumpove administracije i anti-Trampovih stručnjaka tvrdilo je posljednjih sedmica da bi drugo Trumpovo predsjedništvo najavilo kolaps NATO-a, a da se panika navodno proširila i na EU.

“Evropski ambasadori i zvaničnici istraživačkih centara hodočastili su saradnicima gospodina Trumpa da se raspitaju o njegovim namjerama”, objavio je New York Times , pozivajući se na anonimne izvore. Među tim zvaničnicima je bio i ambasador Finske u SAD-u Mikko Hautala, za koga su novine rekli da je „direktno kontaktirao gospodina Trampa i pokušao da ga ubedi u vrednost njegove zemlje za NATO kao novu članicu“.

Očekuje se da će druge zemlje pokušati pridobiti Trumpovu podršku “laskanjem i transakcijama”, navodi Times, pozivajući se na intervjue sa sadašnjim i bivšim diplomatama.

Trump nije prijetio da će povući SAD iz NATO-a. Međutim, on je svoje predsjedništvo proveo uznemirujući evropske članice bloka, optužujući ih da su oslobodili masovno vojno prisustvo SAD-a na kontinentu dok nisu ispunili cilj NATO-a da potroše 2% BDP-a na odbranu. Trump je iskoristio godišnje samite NATO-a da okrivi evropske lidere da povećaju svoju vojnu potrošnju, a prema riječima bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, bio je spreman objaviti povlačenje SAD-a iz alijanse 2018.

Posljednji Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Robert O’Brien, i republikanski senator Lindsey Graham, rekli su za Times da bi zamjerke bivšeg predsjednika u vezi sa NATO-om trebale posmatrati kao pregovaračku taktiku, čiji je cilj pritisak na evropske članice da daju više novca bloku.

U izjavi za Times, Trump je napisao da je “obaveza svakog predsjednika SAD-a da osigura da američki savezi služe zaštiti američkog naroda i da ne dovode u opasnost američku krv i blago”, dodajući da će njegov “najveći prioritet” biti “odbrana naše vlastite zemlje, vlastitih granica, vlastitih vrijednosti i vlastitog naroda.”

Takva izjava je u skladu s Trumpovim dugogodišnjim stavom da američke trupe ne bi trebale biti “policajci svijeta”. Dok je Trump izvodio vojne napade na Afganistan, Irak i Siriju, pokušao je povući američke trupe iz sve tri zemlje i bio je jedini američki predsjednik u modernoj povijesti koji se nije uključio u novi vanjski rat.

Međutim, Trampov bivši ministar odbrane, Marc Esper, rekao je za MSNBC u četvrtak da će ovaj antiintervencionizam dovesti do konačnog kolapsa NATO-a. Ako bi Trump povukao vojnu podršku Ukrajini, tvrdi Esper, “cijeli napori da podrži Ukrajinu u njenom ratu s Rusijom bi se na kraju srušio”, kao i sam savez ako Trump tada počne povlačiti trupe iz Evrope.

Trump je više puta obećavao da će okončati sukob u Ukrajini “u roku od 24 sata” od svoje inauguracije, nagovještavajući da će koristiti vojnu pomoć kao polugu da to postigne tako što će prekinuti dotok oružja kako bi primorao Kijev za pregovarački sto.

NATOrusijaSADTrumpukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 mjeseci prije

Lideri EU su korumpirana bagra , banda birokrata lopova. Nedavno je umrla (zvanično je rečeno da je imala srčani udar) Mišel Rivazi – francuska evroposlanica. Pripremala je opširan dosije o umešanosti Usrulje u tajnim ugovorima EU sa Fajzerom .

Koja
4 mjeseci prije

Eh, neki se i raduju…ko je taj što će baš svakog usrećiti!?

Logicno, Zar ne
4 mjeseci prije

Trump nije prijetio da će povući SAD iz NATO

Former President Donald Trump is reportedly discussing the possibility of withdrawing the United States from NATO if he’s elected president again. The notion is being blasted by Democrats and endorsed by one of Trump’s opponents for the Republican nomination.

Raskoljnikov
4 mjeseci prije

Treba samo pažljivije slušati što Trump govori i ne nasjedati na propagandu. On jeste kritičan prema NATO-u,ali ne kaže da isti uopće nema smisao postojanja i nije za njegovo bezuvjetno raspuštanje kako treba biti nego on želi da druge države članice potroše 2% BDP-a na zajedničku obranu. To znači osnaživanje NATO-a, a ne njegov raspad.

abc
4 mjeseci prije

Isto sranje, drugo pakovanje….
Zet mu je cionistički židov, koji zagovara genocid na Palestincima i fanatični pripadnik fašističkog izraela.. A Trump ga pri trom stalno podupire. Rusi na pozitivnu promjenu američke vlasti neče nikako nasjesti. Naprotiv.

Max
4 mjeseci prije

I neka su.

Buničar
4 mjeseci prije

Kada krvlju platis izlazak iz jedne multinacionalke pa onad bezglavo uletis u drugu i ocekujes da ce stanje u njoj biti BITNO drugacije. Istina, ima vise ljudskih prava, ima vise i para ali i dalje odluke donosi neki “beograd” a mi ovako “mali i jadni” samo vicemo: “yes boss”. Kao sto su se ondasnji nasi (Hrvatski) politicatri uvlacili u guzicu gazdama u Beogradu tako se i ovi danasnji uvlace onima u Brusselu. Gazde se mjenjaju ali “podgzne muhe” ostaju “podguzne muhe”

Уно
4 mjeseci prije

Kad prosječni gojim ima pamćenje jednako pamćenju zlatne ribice… Slično je bilo i prije… “За време предизборне кампање, подједнако и након избора за 45 председника Сједињених Америчких Држава, Доналд Трамп приказиван је у већини медијима широм света као лош дечак. „Ружна Америка“ тако га је називао на пример немачки „Spiegel“, а „Süddeutsche Zeitung“ га је окарактерисао као „сексистичког расисту“. Уопштено, садржај у свим медијима је сличан, Трамп је десничарски радикал, непријатељ странаца, баш као и расиста. То би требало да остави утисак да Трампа можемо да изједначимо са десничарским популистима широм наше планете. Ништа више него уобичајени клише. Сам Трамп се у својој кампањи трудио да прикаже такву слику о себи. Кренуо је веома громогласно и претерано у многим смеровима, пружајући медијима наизглед истинску слику о себи, како би га на основу тога медији представили кроз одређене стереотипе, а да то не изгледа присилно. Али, то је била управо његова… Čitaj više »

Antee
4 mjeseci prije

Šou za budale. Trump se dokazao kao cionistička kujica kojoj je profit preči od uništavanja indijanskog rezervata.

Gregor Samsa
4 mjeseci prije

Trump je isti kao i svi drugi, Trumpov zet je židov, Trump je druga strana iste medalje, bla, bla srać…Portalski mozgovi ponovo pokazuju svu raskoš svoje inteligencije. Te beskompromisne, svršene i nepogrešive moralne i intelektualne vertikale su “pročitale” Trumpa i ne daju se zajebat. Jer anonimna beznačajna intenetska piskarala sve znaju i mogu bolje. Samo eto, ne da im se. Trump nema dovoljno neprijatelja koji mu doslovno rade o glavi. Neeee. On sada, prema našim genijalnim portalskim “analitičarima” treba počiniti političko, financijsko, a vjerojatno i fizičko samoubojstvo i krenuti otvoreno protiv židova koji doslovno drže sve poluge moći i vlasti u SAD (a i šire). Treba valjda podržati Hamas i time izgubiti glasove gotovo čitave svoje ne previše inteligentne konzervativne babyboomerske biračke baze dok potporu mladih (i još manje intelgentnih) liberalnih Amerikanaca koji podržavaju Palestinu i Hamas svejedno nikad neće dobiti što god napravio. Jer nabolje što čovjek koji se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI