Litva će pomoći Crnoj Gori na putu u EU i da se nosi s „ruskom prijetnjom“

Gitanas Nausėd i Milo-Đukanović
23 komentara

Litva je spremna pomoći Crnoj Gori u pitanjima vezanim za pridruživanje Europskoj uniji. To je 9. ožujka najavio litvanski predsjednik Gitanas Nausėda nakon sastanka s crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, prenosi Sputnik.

Prema čelniku Litve, Vilnius je spreman razmjenjivati iskustva o uspješnoj i učinkovitoj provedbi eurointegracijskih reformi, jer Litva želi doprinijeti “širenju obitelji EU”.

„Iz našeg iskustva znamo koliko je za uspješan proces europskih integracija i reformi važan konstruktivan, konsolidirajući i čuvajući kontinuitet političkog dijaloga i ujedinjavanje cijele zemlje oko ovog cilja“, rekla je Nausėda, napominjući da je i sam Vilnius krenuo tim putem i zna što zahtijeva najviše pažnje.

Predsjednik Litve zahvalio je i Đukanoviću na njegovom položaju u području obrane i sigurnosti i aktivnom sudjelovanju u projektima vezanim uz njih. Napomenuo je da Litva “ima prijatelja na Zapadnom Balkanu koji je razumije u ove oblasti” i dodao da se Crna Gora nosi s prijetnjama o kojima Litva dobro zna kakve su i da to treba iznijeti na međunarodnim forumima.

Osim toga, na sastanku je održana razmjena mišljenja o gorućim pitanjima dnevnog reda NATO pakta. Razgovaralo se o izazovima povezanim s hibridnim prijetnjama u regiji, ruskom “agresijom” na istoku Ukrajine, kao i o pitanjima energetike i nuklearne sigurnosti.

Gitanas Nausėda se zahvalio svom kolegi jer zna da je Crna Gora i dalje u teškom položaju kada je riječ o antiruskim sankcijama.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore je u svom prvom službenom posjetu Litvi 10. i 11. ožujka. Milo Đukanović će posjetiti Estoniju i Latviju, a glavna tema njegovog putovanja su euroatlantske integracije Crne Gore.

Od 2010. godine Crna Gora je kandidat za pristupanje EU, međutim mora uskladiti svoje zakonodavstvo s određenim normama i zahtjevima. Prema službenim informacijama, Crna Gora se smatra jednom od onih zemalja koja je možda “potencijalno spremna” za ulazak u EU 2025. godine.

Crna Goraeueuropska unijaLitva
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
4 godine prije

Pomoci ce uh umrijecu od smijeha a ne od korone.

komkom
4 godine prije

Cujes li ovo Putineeee, samo da montenegrini zavrse onaj rat sa Japanom pa okrecu divizije prema Vladivostoku, a ovi drugi sa druge strane, pa kad krene frka po Moskvi

varjag
4 godine prije

Baš su mi lijepa ova dva lika, Putine čuvaj se, opasni su.

Spacevoodoo
4 godine prije

Bivša prdesjednica Litve je pomogla Hrvatskoj pri ulasku u EU i poslije bila velika Kolindina prijateljica, ono kao starija sestra,. Kao vrhovna zapovijednica pobjedničke hrvatske vojske Kolinda je poslala pobjedničku hrvatsku vojsku u Litvu da joj pomogne u obrani od zlih Rusa ☺

Zašto sad novi predsjednik Litve nebi pomogao Milu i CG pri ulasku u EU, pa i poslao litvansku vojsku u CG kako zlim Rusima nebi palo na pamet dirati CG ☺

Laki Topalović
4 godine prije

Milo bleji, a mora da se boji, kad mu Amfilohije zapjeva liturgiju pod prozorom. Moja nećaka je Crnogorka, baš baš Crnogorka u Baru, i ide na te litije. ali veli da to nema veze, jer je skroz druga stvar.

pravda
4 godine prije

Našla rupa zakrpu!

Arkaj
4 godine prije

Đukanović je presidente latinoameričkog tipa s kriminalnim repom koji se vuče iza njega a to što su takvi najbolji kandidati za uvođenje države u NATO i EU dovoljno govori o tim asocijacijama. Ipak Đukanoviću treba dati i nešto kredita jer i da je čist kao novorođenče bi li se mogao othrvati pritiscima da putuje kud i ostala balkanska služinčad? Uostalom kad i gdje je to čast naroda i države prevagnula nad interesom vladajućeg klana da ima stabilnu vlast bez vanjskog uznemiravanja i zašto bi Đukanović i Milogora bili izuzetak od općeg pravila?!?

Alex
4 godine prije

🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂…našla krpa zakrpu…dva malo jača….Litvance sam u Afghanistanu zvao “Russian sludge”,na što su Ameri umirali od smjeha…Uglavnom najgora vojska u Afghanistanu….dvojicu su skinuli snajperisti dok su se slikavali za vrijeme napada Talibana,jedan se sakrio iza vreća I pucao u zrak,ostali pogubili strijeljivo…A mogao sam kupiti I muško I žensku za pivu-ne znaš tko više loče. Doduše jedna kapetanica je pala tek na dobro talijansko vino…Barolo…

Kajzer Soze
4 godine prije

Što bi narod rekao ,,našla vreća zakrpu” !

irenaas
4 godine prije

JAKI 2 AUTOBUSA JOJ MAJKO

Ive
4 godine prije

Crna Gora je bila velika i najveca vojna i politicko diplomatska sila za Njegosa, a nakon njega vladaju sve neki bez cojstva koji nisu vrijedni ni sake jada.

JumpingJackFlash
4 godine prije

Kad se ovaj litvanski junak vraćao kući, Milo mu je garant “za usput” napakovao nekoliko kutijetina cigareta iz privatne zalihe (koju inače po noći šalje gliserima u Italiju).

Joza
4 godine prije

Jao, jadni Rusi. Udruzile se dvije supersile.
Evo Rusi kada ovo culi proglasili vanredno stanje.
Sada ce nas Crna Gora i iLitva osloboditi ruske prijetnje.
Oh, kako mi je sada lakse. Osjecam se puno sigurnije.

Ferdo
4 godine prije

E nisam se ovako dugo ismijo
Uljepšali ste mi dan

Max
4 godine prije

Kakvom prijetnjom Pa ne prijeti RF Crnoj Gori. Ovo me podsjeća na onu povijesnu zgodu kad je Crnogorski kralj htio pomoći Rusima pa objavio rat Japanu.

Ivi.tz
4 godine prije

Jadnici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI