Locirana ključna žarišta mogućih ratova za nadzor nad pitkom vodom

Rat za vodu
10 komentara

Nije tajna da će se neki od budućih ratova voditi za pristup vodi. Hidrolozi i politolozi su analizirali situaciju s pristupom vodi diljem svijeta i identificirali su nekoliko područja Južne Azije, Afrike i Latinske Amerike u kojima u budućnosti mogu izbiti ratovi i sukobima zbog pristupa vodi. Njihova predviđanja su objavljena u časopisu Global Environmental Change.

“Ako susjedne zemlje imaju jasan dogovor o pristupu vodi, a jedna od njih uzvodno izgradi branu, obično ne dođe do sukoba, kao što je primjer slučaja u dogovoru između Sjedinjenih Država i Kanade na rijeci Columbia. Nažalost, to u većini drugih slučajeva nije tako, posebice gdje je situacija komplicirana, zbog ekstremnih nacionalizama, političke napetosti, suše ili naglašenog utjecaja klimatskih promjena”, kaže Eric Sproles, hidrolog na Sveučilišta Oregon u Corvallisu (SAD).

U posljednjih nekoliko godina je problem zbog pristupa pitkoj vodi počeo igrati vodeću ulogu u svjetskoj politici i diplomaciji.

Budući sukobi za vodu
Budući sukobi za vodu

Razlozi su brzi rast svjetske populacije, pristup vodnim resursima, sve veći “apetit” za vodom u ekonomiji i klimatske promjene. Naime, svake godine nastaju sukobi koji su vezani za korištenje vode određenih rijeka i mora, od kojih neki, poput sukoba između Indije i Pakistana za dolinu Inda, u budućnosti mogu dovesti do velikog konvencionalnog ili čak lokalnog nuklearnog rata.

Eric Sproles i njegovi suradnici su identificirali nekoliko desetaka potencijalnih žarišta sukoba za kontrolu nad vodnim resursima. Analizirali su  situaciju na oko 1400 postojećih ili onih u izgradnji akumulacijskih jezera i brana, koji su na rijekama koje teku uz granicu ili preko granice dviju ili više zemalja.

Prema znanstvenicima, većina tih brana nalazi se u južnoj i jugoistočnoj Aziji, gdje je potencijal za izbijanje sukoba zbog rijeka u Hindustanu i Indokini vrlo visok.

Osim iz Indije i Pakistana, za korištenje resursa dviju rijeka sukob bi mogao izbiti između Kine i Vijetnama, te između Mianmara i susjednih zemalja zbog izgradnje brana na pritokama rijeke Irrawaddy.

Rusija u tom pogledu ima više sreće od drugih euroazijskih zemalja, a problem se može pojaviti samo na Dalekom istoku zbog rijeke Amur, ali ne i na drugim granicama.

Međutim, najopasnije i najspornije područje nije u Aziji, nego u Sjevernoj Africi, u blizini izvora Nila i doline rijeke Avaš u Etiopiji. Vlada ove zemlje, kao što je navedeno od strane znanstvenika, pokrenula je nekoliko velikih projekata za izgradnju brana na Nilu, što može uvelike utjecati na količinu vode koja ulazi u Egipat i zbog povećanja suše i propadanja usjeva uzrokovati sukobe između Kaira i Addis Abebe.

Znanstvenici se nadaju da će političari i diplomati obratiti pozornost na informacije koje su prikupili i iskoristiti ih kako bi se takvi sukobi u budućnosti spriječili ili potpisivanjem bilateralnih sporazuma o vodnim resursima, ili multilateralnih ugovora koji pokrivaju specifična područja ili kontinente.

pitka voda
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Jebote,ovo više nije normalno! Poslije ratova za plin i naftu slijede ratovi za vodu! Kada če više tim ratovima kraj?

Bobi
6 godine prije

Bogu hvala pa Balkan nije na ovoj karti !

Osoba C
6 godine prije

Polako, bit’ će.

17 novembar
6 godine prije

ovi nasi izdajnici dali su izvorista vode strancima tako da nas nema na mapi ali veliki problem su pozari iza cega stoiji veliki lobi stranaca jer pale po planu ako se pogleda mapa svake godine vidi se da su dobro isplanirali sjetimo se da su prije rata ubacivali grupe emigranata za ovakve diverzije ali sada su ti na vlasti u svim republikama tako da nema istrage

Zvrk
6 godine prije

To već sad jesu nestabilna područja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI