HUMANOST U FRANCUSKOJ: Distributerima je zakonom zabranjeno isključivanje vode, čak i kada nije plaćen niti jedan račun

Curica pije vodu
18 komentara

Pristup vodi je temeljno pravo svakog čovjeka u Francuskoj. Isključivanje vode i smanjenje protoka, strogo je zakonski zabranjeno tijekom cijele godine, bez obzira što račune za vodu niste platili.

Prošle godine su dva poduzeća, zadužena za distribuciju vode, osuđena za isključenje ili smanjenje protoka vode u nekoliko domova. U Francuskoj je ova praksa zakonom zabranjena od 2013. godine. Zakon predviđa da je bilo kojem distributeru zabranjeno isključiti ili smanjiti protok vode u stanu u kojem dužnik stalno prebiva, čak i u slučaju ako su računi neplaćeni. Sve žalbe distributera vode su odbijene na višim sudovima.

Što se dogodi ako u Francuskoj ne platite račun za vodu?

Načelno se računi za vodu moraju platiti u roku od 14 dana od datuma izdavanja ili prije roka za plaćanje naznačenog na računu. Kada ne možete platiti račun za vodu, preporučljivo je da se odmah obratite svom distributeru kako bi se dogovorilo plaćanje u više mjesečnih obroka.

Ako se sporazum ne postigne, dobit ćete pismo od vašeg distributera u kojem vas obavještavamo da imate mogućnosti kontaktirati FSL (Fond solidarnosti za stanovanje) koji vam može u potpunosti i djelomice platiti vaše račune. Bilo kakva ovrha se poništava i nitko nema pravo ništa naplatiti obitelji koja ne može platiti račune za vodu.

Naravno, to ne znači da ne morate plaćati vodu. Ako FSL utvrdi da vaše namjere nisu bile iskrene i da imate mogućnosti platiti vodu, vi ćete račune morati platiti. Ali i tada vam nitko vodu ne smije isključiti.

Ako ste osoba ili obitelj koja doista nema resursa za platiti račune, FLS će vam sve račune uredno platiti i nitko vas više neće moći uznemiravati ovrhama. Iako su niži sudovi odobrili smanjenje dotoka, te presude su poništena na višim instancama.

U Republici Francuskoj svatko ima pravo na vodu. Ako je ne može platiti, iza njega mora stati država i regulirati sve račune obitelji ili pojedinca u financijskog krizi.

Ovrhapitka vodavoda
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 godine prije

Kad sam pročitao samo naslov i uvod u članak, prvo sam pomislio da je to prema distributerima nepošteno, no u članku je sve objašnjeno i mogu samo reći – svaka čast Francuzima na ovakvom rješenju pitanja duga za vodu kada čovjek zapadne u financijske probleme …kud li sreće da i kod nas država i zakon tako funkcionira

nikud nikam
4 godine prije

Npr. u Fr Vas vlasnik stane ne može izbaciti iz stana bez obzira što ga ne plaćate u zimskom periodu. Znači tek negdje u 6. mj. se poduzimaju deložacije ali i to je na dalekom štapu.

Brainstorm
4 godine prije

opet se plati ali netko drugi. nekom ce zakinuti od place (povecati porez) da bi se platilo za neradnika. pravo bi bilo da uvedu tlaku. tko ne moze platiti da dobije broj radnih dana u vodovodu da kopa kanale.

Dan
4 godine prije

Divota, drzava placa privatnicima za sirotinju i one koji uspjesno glume sirotinju. Na taj nacin se izbjegava pitanje poskupljenja vode i mogucih povezanih prisvjeda jer sirotinja ne placa pa boli cuna za cijenu. Vodu prpdaje Suez, privatni megakoncern. Na ovaj nacim mogu fino lihvariti na vodi bez rizika od prosvjeda zbog cijene jer ce drzava sve pokriti. Opet pushi srednja klass koja mora placati i vodu i jos iz svog porezs funancirati preskupu vodu za sirotinju.

Mat
4 godine prije

Da procitam I nesto normalno I……humano

Banana
4 godine prije

idiotizam.. to su uveli radi imigranata i no go zona gdje se ne placa za nikakve usluge. i ko bu to platil? porezni obveznici..

debeli pas
4 godine prije

U HR se upravo sprema okrupnjavanje distributera vode, što znači da ako imaju manje od propisanog broja korisnika, moraju se priključiti većem. Javlja se bojazan da je to priprema za preuzimanje od strane korporacija, jer mi smo Balkan i sve se može… Bravo za Francuze i hvala im na borbi za čovjeka.

Son of Alerik
4 godine prije

Što će ti ljudsko pravo kad si čovjek, a to pravo ne možeš konzumirati? Svatko ima pravo na pitku vodu – lijepo zvuči, ali ako ne može do pitke vode, što tad? Čini se da su Francuzi pronašli dobar i pošten kompromis između ljudskog prava i ekonomskih zakonitosti. Distribucija vode zahtijeva infrastrukturu, nečiji stvarni trošak, dok voda može biti ustavna kategorija i vlasništvo svih građana, a da i dalje ima ljudi koji nemaju pristup tako distribuiranoj vodi jer nemaju s čim platiti troškove distribucije. Što je država bogatija, to sebi može priuštiti i više humanosti, odnosno veća izdvajanja za socijalne troškove. Ovo državno plaćanje vode u Francuskoj spada u tu kategoriju – socijalnog troška. Koliko god simpatizirali kod nas započetu političku akciju stranke MOST oko ustavne zaštite vode, niti jedno pravo zapisano bilo gdje neće postati dostupno samim činom volje. U pravo na pristup vodi se upliću ekonomske zakonitosti –… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Šta je preče…kru ili voda?

Kvisko
4 godine prije

Ugodno sam iznenadjen ovim tekstom, izgleda da ipak nije bas sve trulo na tom zapadu. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI