fbpx

HUMANOST U FRANCUSKOJ: Distributerima je zakonom zabranjeno isključivanje vode, čak i kada nije plaćen niti jedan račun

Curica pije vodu

Pristup vodi je temeljno pravo svakog čovjeka u Francuskoj. Isključivanje vode i smanjenje protoka, strogo je zakonski zabranjeno tijekom cijele godine, bez obzira što račune za vodu niste platili.

Prošle godine su dva poduzeća, zadužena za distribuciju vode, osuđena za isključenje ili smanjenje protoka vode u nekoliko domova. U Francuskoj je ova praksa zakonom zabranjena od 2013. godine. Zakon predviđa da je bilo kojem distributeru zabranjeno isključiti ili smanjiti protok vode u stanu u kojem dužnik stalno prebiva, čak i u slučaju ako su računi neplaćeni. Sve žalbe distributera vode su odbijene na višim sudovima.

Što se dogodi ako u Francuskoj ne platite račun za vodu?

Načelno se računi za vodu moraju platiti u roku od 14 dana od datuma izdavanja ili prije roka za plaćanje naznačenog na računu. Kada ne možete platiti račun za vodu, preporučljivo je da se odmah obratite svom distributeru kako bi se dogovorilo plaćanje u više mjesečnih obroka.

Ako se sporazum ne postigne, dobit ćete pismo od vašeg distributera u kojem vas obavještavamo da imate mogućnosti kontaktirati FSL (Fond solidarnosti za stanovanje) koji vam može u potpunosti i djelomice platiti vaše račune. Bilo kakva ovrha se poništava i nitko nema pravo ništa naplatiti obitelji koja ne može platiti račune za vodu.

Naravno, to ne znači da ne morate plaćati vodu. Ako FSL utvrdi da vaše namjere nisu bile iskrene i da imate mogućnosti platiti vodu, vi ćete račune morati platiti. Ali i tada vam nitko vodu ne smije isključiti.

Ako ste osoba ili obitelj koja doista nema resursa za platiti račune, FLS će vam sve račune uredno platiti i nitko vas više neće moći uznemiravati ovrhama. Iako su niži sudovi odobrili smanjenje dotoka, te presude su poništena na višim instancama.

U Republici Francuskoj svatko ima pravo na vodu. Ako je ne može platiti, iza njega mora stati država i regulirati sve račune obitelji ili pojedinca u financijskog krizi.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Kad sam pročitao samo naslov i uvod u članak, prvo sam pomislio da je to prema distributerima nepošteno, no u članku je sve objašnjeno i mogu samo reći – svaka čast Francuzima na ovakvom rješenju pitanja duga za vodu kada čovjek zapadne u financijske probleme …kud li sreće da i kod nas država i zakon tako funkcionira

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Npr. u Fr Vas vlasnik stane ne može izbaciti iz stana bez obzira što ga ne plaćate u zimskom periodu. Znači tek negdje u 6. mj. se poduzimaju deložacije ali i to je na dalekom štapu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

opet se plati ali netko drugi. nekom ce zakinuti od place (povecati porez) da bi se platilo za neradnika. pravo bi bilo da uvedu tlaku. tko ne moze platiti da dobije broj radnih dana u vodovodu da kopa kanale.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Apsolutno si u pravu….za ugrožene,ograničeno ili potpuno nesposobne, same stare koji nemaju nikoga, nezbrinutu djecu, porodice sa više djece uvijek mi odvojite od plate ali za neradnike, bedevije koji imaju za pivo i cigarete, propalice i pijanice ne dam niti jedan dinar od svoje plate.
Ova praksa jesklona zloupotrebi i nema veze sa humanosti već sa čistom računicom da neko plati a da distributeri ne propadnu.
Naravno izdvajanja za zdravstvo mi je bezuslovno.

H2O
Gost
H2O
1 godina prije

Za Brainstorma već odavno znam da je trebao uzeti ime Brainwashed, ali se čudim tebi Siniša.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pričaš gluposti koje su uz to kontradiktorne. Pristup vodi je ključ zdravstva-higijena, prevencija zaraze i slično. Želiš živjeti u stanu do nekoga tko nema vode? Uključite mozgove, i ti i braindead.

Btw, ako je zdravstvo besplatno, zašto ne i voda? U mnogim državama, čak u većini, nije,

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ne vidim koliko popusta daje distribiter.
Uvijek je bilo bolje davati nego primati, u ovom slučaju naravno nisam protiv ovoga ali jasno mora biti kome se i zašto daje a ova je praksa veoma podložna zloupotrebi.

Dan
Gost
Dan
1 godina prije

Divota, drzava placa privatnicima za sirotinju i one koji uspjesno glume sirotinju. Na taj nacin se izbjegava pitanje poskupljenja vode i mogucih povezanih prisvjeda jer sirotinja ne placa pa boli cuna za cijenu. Vodu prpdaje Suez, privatni megakoncern. Na ovaj nacim mogu fino lihvariti na vodi bez rizika od prosvjeda zbog cijene jer ce drzava sve pokriti. Opet pushi srednja klass koja mora placati i vodu i jos iz svog porezs funancirati preskupu vodu za sirotinju.

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Da procitam I nesto normalno I……humano

Banana
Gost
Banana
1 godina prije

idiotizam.. to su uveli radi imigranata i no go zona gdje se ne placa za nikakve usluge. i ko bu to platil? porezni obveznici..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Jedi bananu.

Banana
Gost
Banana
1 godina prije

jedem banane svaki dan 😛 . To sto bi VI sve ĐŽabe, E NEMOŽE !! uvijek netko to mora platiti. A kad je taj teret na “srednjoj klasi” dok korporacije ne plaćaju porez.. onda tu nema humanosti, tu ima samo povećanja količine siromaha i ovisnih o točkicama za junk fud.

debeli pas
Gost
debeli pas
1 godina prije

U HR se upravo sprema okrupnjavanje distributera vode, što znači da ako imaju manje od propisanog broja korisnika, moraju se priključiti većem. Javlja se bojazan da je to priprema za preuzimanje od strane korporacija, jer mi smo Balkan i sve se može… Bravo za Francuze i hvala im na borbi za čovjeka.

weirgnerwgqergqergqergq
Gost
weirgnerwgqergqergqergq
1 godina prije

Da, ukrast će nam vodu kao što su i izvore za flaširanu vodu već oteli kapitalizmom obmane i prijevare. A istovremeno frakiraju na sve strane da istu tu vodu zagade a to je jedna druga prića.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Što će ti ljudsko pravo kad si čovjek, a to pravo ne možeš konzumirati? Svatko ima pravo na pitku vodu – lijepo zvuči, ali ako ne može do pitke vode, što tad?
Čini se da su Francuzi pronašli dobar i pošten kompromis između ljudskog prava i ekonomskih zakonitosti. Distribucija vode zahtijeva infrastrukturu, nečiji stvarni trošak, dok voda može biti ustavna kategorija i vlasništvo svih građana, a da i dalje ima ljudi koji nemaju pristup tako distribuiranoj vodi jer nemaju s čim platiti troškove distribucije.
Što je država bogatija, to sebi može priuštiti i više humanosti, odnosno veća izdvajanja za socijalne troškove. Ovo državno plaćanje vode u Francuskoj spada u tu kategoriju – socijalnog troška.
Koliko god simpatizirali kod nas započetu političku akciju stranke MOST oko ustavne zaštite vode, niti jedno pravo zapisano bilo gdje neće postati dostupno samim činom volje. U pravo na pristup vodi se upliću ekonomske zakonitosti – netko mora proizvesti gizane cijevi u Saarbruckenu recimo (Saint Gobain Gussrohr GmbH), netko ih mora prevesti, netko istovariti, netko iskopati kanale, netko spojiti cijevi. Dio troškova može biti namiren iz državnog ili lokalnog proračuna, a dio se mora prebaciti na potrošače (ok,i proračun je uzet od potrošača pa je trošak uvijek potrošački trošak, birački, građanski, porezno obveznički).
Nadajmo se kako će ova francuska praksa postati općeeuropska i svjetska.
S obzirom na razvoj tehnologija, na civilizacijski nivo najvećeg dijela svijeta, nije dalek dan u kojem će pravo na novac biti temeljno ljudsko pravo. Distribuirat će se kao i voda.
Možemo s pravom govoriti o opasnostima koji prijete nikad brojnijem čovječanstvu u povijesti, o pretjeranom iskorištavanju resursa, o bezobzirnosti korporacija, o tajnim planovima tajnih društava, o psihopatologiji koja se uvukla u čelništva država i državnih asocijacija, ali isto tako možemo vidjeti kako čovječanstvo napreduje, iskorjenjuje siromaštvo i uspijeva danas činiti život običnog čovjeka kudikamo lakšim nego u prethodnim vremenima kad nas je bilo manje, a resursa u izobilju.

Dan
Gost
Dan
1 godina prije

Kad su takvi humanisti, neka jedbostavno sva voda bude besplatna i u vlasnistvu drzave, kao u Irskoj. A ne da zaobilazno drzava trpa pare u dzep privatnim korporacijama.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Šta je preče…kru ili voda?

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Ugodno sam iznenadjen ovim tekstom, izgleda da ipak nije bas sve trulo na tom zapadu. 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
18
0
()
x