Lockheed Martin znatno smanjuje cijenu i broj prodanih zrakoplova F-35 – Zašto?

f-35A
104 komentara

Pentagon i Lockheed Martin sklopili su ugovor vrijedan 34 milijarde dolara za sljedeća tri lota zrakoplova F-35 „Joint Strike Fighters“, određujući cijenu borbenog aviona F-35A na manje od 80 milijuna dolara.

Podsjetimo, prvi put je cijena za ovaj model ispod 100 milijuna dolara pala 2017. godine.

Nova cijena stigla je godinu dana ranije nego što se očekivalo. Sporazum uključuje 478 zrakoplova F-35 za američke i međunarodne kupce u lotovima 12, 13 i 14.

U prosjeku, prema Pentagonu, cijena po zrakoplovu padat će za oko 12,8 posto u svim varijantama od lota 11 do lota 14.

Uobičajeni model polijetanja i slijetanja F-35A, američke zrakoplovne industrije i većine međunarodnih kupaca, trebao bi pojeftiniti za lot 11 na 89,2 milijuna, za lot 12 na 82,4 milijuna dolara, lotu 13 će cijena pasti na 79,2 milijuna dolara, a lotu 14 na 77,9 milijuna dolara.

Model vertikalnog polijetanja i slijetanja F-35B će za lot 12 pojeftiniti na 108 milijuna dolara, za lot 13 na 104,8 milijuna i za lot 14 na 101,3 milijuna dolara.

F-35C varijanta, koja može uzletjeti i sletjeti na nosačima zrakoplova, također pojeftinjuje, za lot 12 na 103,1 milijuna dolara, za lot 13 na 98,1 milijuna i za lot 14 na 94,4 milijuna dolara.

Lockheed Martin će isporučiti 149 zrakoplova F-35 u lotu 12, 160 zrakoplova u lotu 13 i 169 u lotu 14.

Osim obaranja cijena, smanjuje se i broj borbenih zrakoplova koji će se prodavati.

No, vjerojatno je da je to smanjenje posljedica uklanjanja Turske iz programa.

U izjavi je voditelj programa F-35 Lockheed Martina pozdravio napredak u smanjenju cijena zrakoplova.

“Pomoću inteligentnih strategija stjecanja, snažnog partnerstva vlade i industrije i stalne pozornosti na kvalitetu i smanjenje troškova, tvrtka F-35 uspješno je smanjila troškove zrakoplova F-35 pete generacije na trošak jednak ili manji od starijeg zrakoplova četvrte generacije”, rekao je Greg Ulmer, potpredsjednik i generalni direktor programa F-35 tvrtke Lockheed Martin.

Vijest je objavio Defence News, ne ulazeći u detalje i analizu vjerodostojnosti o smanjenju troškova proizvodnje na razinu starijeg zrakoplova četvrte generacije, te je samo prenio iznenađujuću vijest koji je potvrdio Greg Ulmer.

Defense News

F-35 Joint Strike FighterLockheed MartinPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
104 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

Ma znao sam, prebacit ce kompletnu proizvodnju u njima dragu Kinu i tako opasno konkurirat cijeni Ruskih zrakoplova.
Malo sarkazma nikad ne škodi.
LP

Siniša
4 godine prije

Moj stric kovač…Mićko,došao njegov školski da mu stric poklepće lemeše za konjski plug i dok su oni divanili i pili drugarsku rakijicu došao neka lola i najao na strica da mu odmah i preko reda klepće lemeše jer mu se žuri a ni frtalj rakije nije donei;ko ne zna da mu rečem da se kovaču nekada “od kuće” išlo. Ostavi stric divan i ode da usluži lolu, naplati i ovaj ni riječi (nije se naljutio već bio zadovoljan što je preko reda i brzo riješio svoje lemeše);riješi stric i lemeše svoga školskog druga i nastave drugarski divaniti, posle nekih frtalj rakije pita drug moga strica koliko je dužan…”Ništa,ovaj je platio i tvoje lemeše;ko ga jb kada nije od kuće.”.
Želim reći…šta se gurate za taj f35, platićete i drugome.

opet ja
4 godine prije

LM je mnogo toga obećao, ali baš ništa nije ispunio. Na žalost američkih vojnih rodova pre svih, F-35 ne leti kako je trebalo, ne koristi svo naoružanje, košta bar duplo više jer po obećanjima i zahtevima trebalo je da košta A verzija do 40 miliona, B 60 miliona, a C verzija oko 50 miliona dolara. Ne mogu da koriste v-v rakete AIM-120 za daljnju borbu, B I C verzije imaju svaka svoju varijantu podvesnog topa!!, Za promenu motora pogotovo kod C verzije treba mnogo više sati i mehaničara nego za F-18, kaciga sa HMS (helmet mounted sight) košta 450000,00 dolara!! Do sada su uspeli da odbace samo najobičnije nevođene bombe, održavanje aviona nema dovoljno brz protok za ubacivanje podataka u informacioni sisitem aviona pa nekada traje i nekoliko dana (pogotovo problem na nosačima aviona), steltni premazi se ljušte i potrebno ih je stalno obnavljati, B verzija kada poleće vertikalno bukvalno… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Kvragu, kupujem par komada

Volina
4 godine prije

Preskupe kante za izviđanje (umrežavanje) ili treći nalet. Drž te se Raptora dok leti.

Duki
4 godine prije

Zašto masivni Sconto !
Pa ljudi ne trebaju komete već mašine koje lete 😂😂😂

Saša
4 godine prije

Pa on ne vrjedi ni trećinu para za koj ga prodaju. Obična američka šminka i reklama. Ko i čitava amerika. Toliko je dobar da su ameri ponovo pokrenuli program proizvodnje F-15 , da bi obnovili flotu

Hogar
4 godine prije

“Uobičajeni model polijetanja i slijetanja F-35A, američke zrakoplovne industrije i većine međunarodnih kupaca, trebao bi pojeftiniti za lot 11 na 89,2 milijuna, za lot 12 na 82,4 milijuna dolara, lotu 13 će cijena pasti na 79,2 milijuna dolara, a lotu 14 na 77,9 milijuna dolara.” Je li ovo Google Translate? “Model F-35A, sa uobičajenim poletanjem i sletanjem bi, za većinu američkih i međunarodnih kupaca, trebao pojeftiniti na 89,2 miliona dolara za lot 11, 82,4 miliona za lot 12 i 79,2 miliona za lot 13 dok će lot 14 koštati 77,9 miliona po komadu.” Koje je bolje, mašinski ili ljudski prevod? Ne zamerite mi, ali ako već koristite Google ili neki drugi servis za prevod, navedite to. Svi smo mi svesni da redakcija nema vremena da po ceo dan visi na logicno.com (moraju i da žive) ali ako ispod članka piše “mašinslki prevedeno” niko vam neće zamerati na greškama u prevodu,… Čitaj više »

Slovenac
4 godine prije

Ma.ko ce da kupi ovo djubre

Ivo
4 godine prije

Liberalni demonkrate nemaju izbora. Avioni, kao i PVO sustavi su im toliko dobri da ih se odriču i članice Nato-a, pa radije prelaze na ruske sustave. O vlastitom zrakoplovstvu, koje radije bira F-15 i A-10 projektirane pred 40 godina da ne pričamo. Jednostavno, smeće se ne može prodati. Snižavanje cijene na polovicu one za Su-35 je realno, i odrazilo bi omjer kvalitete. Uz Boeing, koji na godinu odlazi u vjerovatni bankrot, čini se da i Lokid Msrtinu slijede teški dani.
U ovome kontekstu treba gledati i najnovije prijetnje žutokosog majmuna Hrvatskoj, gdje traži da povećamo uplatu reketa u MIC. Vjerojatno dobivamo bar 2 ciglane, pardon eskadrile ovih čuda tehnike, koje redom odbijaju sve suverene zemlje, tj. one koje imaju stvarnu mogućnost izbora.

benty20
4 godine prije

Užas! Još će i Krstičević naručit jednu eskadrilu!!!

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Zašto…..?
Zato!!!
Ženski odgovor na pitanje zašto njena uvijek mora biti zadnja…..
P.S.
Lockheed daje popust na količinu.
Nedavno je jedan njihov lik izjavio da F-35 sada čini četvrtinu ukupnog prihoda firme.
Ako laže on…….

Emiliano Zapata
4 godine prije

Sad kad imaju nekakve supertajne satelite-avione koji po 2g mozda i vise lete svemirom, vise im netrebaju avioni!

Max
4 godine prije

Očito prodaja baš i ne ide.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
4 godine prije

Biti će jeftiniji za sve ono prozvedeno u Turskoj čto se neće ugraditi. Ja se nadam da Turska ne proizvodi krila.

Novak
4 godine prije

Uobičajeno je za razne Američke programe da nabijaju troškovnike nebi li izvukli novaca za druge projekte koje źele ili rupe koje treba pokrpat i normalno još si netko malo mazne nešto. Kao što je i NASA za projekt puta na Mars prvi puta tražila startnih 400 milijardi dolara jer oni nisu htjeli direktno sa Zemlje na Mars nego da naprave bazu na mjesecu sa koje bi se kao kretalo na Mars. Ustvari htjeli su bazu odavno tamo, no eto sada moramo zbog Marsa, a dobro če doći za još neke stvari koje bi htjeli. A što se tiče F-35 programa zakakili su ga do bola i ne samo da su crpili novac iz Amerike za taj projekt nego i iz ostalih zemalja koje su se uključile ne bi li imale mogućnost kupovanja super opasnog stealth zrakoplova i šuškalo se da će biti osigurano sveukupno do zadnjeg proizvedenog i iskorištenog zrakoplova… Čitaj više »

Oleg
4 godine prije

Ako je ovaj američki f35 tako los nesmije ni da zamislim kakav je kineski j20 koji je kopija amerckog

Marko
4 godine prije

tO JE CIJENA GOLOG AVIONA, SA SVIM POTREBNIM PODSUSTAVIMA CIJENA JE OKO 140 MILIJUNA usd

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI