London će poslati dronove dugog dometa u Kijev

Global Hawk dron
48 komentara

Britanska vlada će obećati stotine napadačkih dronova s ​​operativnim dometom od preko 200 km do Kijeva. To je saopšteno tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog toj zemlji. Ukrajinski lider boravio je u ponedjeljak u Londonu u sklopu višestruke turneje po zapadnoj Evropi.

Obećano skladište oružja takođe uključuje stotine raketa protivvazdušne odbrane sa svim oružjem koje će biti isporučeno u narednim mesecima, navodi se u saopštenju britanske vlade. Namjera im je da podrže dugo očekivanu kontraofanzivu Kijeva protiv ruskih snaga.

London je prošle sedmice potvrdio da je Ukrajini isporučio krstareće rakete dugog dometa Shadow Storm, koje su potom korištene za napad na civilne ciljeve u Lugansku, prema lokalnim vlastima i ruskoj vojsci. U napadu novim oružjem u subotu je povrijeđeno šestoro djece, u gradu koji se ranije smatrao sigurnim zbog ograničenog dometa kijevskog oružja.

Britanija tvrdi da krstareće rakete nisu ofanzivne, ali da će “biti kritične u pomoći zemlji u odbrani” od ruskih raketnih udara. Takođe je reklamirao svoj rekord u naoružavanju Ukrajine i obuci njenih trupa, tvrdeći u saopštenju da predstojeći program usavršavanja veština ukrajinskih pilota borbenih aviona “ide ruku pod ruku sa naporima Ujedinjenog Kraljevstva da radi sa drugim zemljama na obezbeđivanju aviona F16” .

London je bio na čelu eskalacije isporuke oružja Ukrajini, gurajući druge nacije koje ne žele da obezbede naprednije sisteme. Rakete Shadow Storm su prvo oružje dugog dometa zapadne proizvodnje koje je Ukrajina dobila usred sukoba s Rusijom. Prošle sedmice, Kijev je obezbijedio dodatne pakete oružja iz Njemačke i Francuske.

Moskva neprijateljstva u Ukrajini doživljava kao dio šireg proxy rata koji Washington i njegovi saveznici vode protiv Rusije. Zapadno snabdevanje oružjem jednostavno produžava sukob i košta ukrajinski narod više života, ali neće promeniti politiku Moskve, koja zahteva suočavanje sa pretnjom širenja NATO-a na Ukrajinu, saopštilo je rusko rukovodstvo.

DronoviUKukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
11 mjeseci prije

Mali off tipic ali interesantna vest… 🇺🇦☢️‼️Radijacione patrole u pokretu u Hmeljnickom i Ternopolju Stručnjaci skreću pažnju da požar na mestu raketnog napada na vojno skladište u Hmeljnickom daljinski gase roboti. U gradu postoje patrole za praćenje radijacije. Merenja radijacione pozadine se vrše „na nekarakterističnim mestima“. Dok su ranije odvođeni u zoni nuklearne elektrane Hmeljnicki (Netešin i okolina), sada se uzimaju u regionalnom centru, na zapadu regiona i u Ternopolju. Posle udara na skladište municije, vetar je duvao u zapadnom smeru. Nadležni ćute o radu patrola. “Moji poznanici iz Ukrajine su javili da su ljudi u zapadnoj Ukrajini u panici. Pakuju se i odlaze od Hmeljnickog, pa čak i od Lavova i Ternopolja. Svuda su ukrajinske vojne jedinice, skladišta i radionice. Meštani šapuću da je skladište u Hmeljnickom je bio pun granata sa osiromašenim uranijumom. A to potvrđuju i moji izvori“, piše politički analitičar Jurij Kot. Nakon eksplozije, u gradu… Čitaj više »

Гавран
11 mjeseci prije

I London očekuje povećana radijacija.

Hmelnjicki:
С 12 мая 2023 года в районе населенного пункта наблюдается скачок уровня радиации с 80-100 нанозиверт до 140-160 нанозиверт.

Entoni Fauci
11 mjeseci prije

Mudri Boris sad negdje na havajima mota jointe i boli Ga

Kiko
11 mjeseci prije

Sve močnije oružje dolazi u Ukrajinu. Gdje su sad priče o praznim zapadnim skladištima. Rusija je povukla vraga za rep.

tihobl
11 mjeseci prije

Englezi stalno dizu nivo eskalacije, dok ameri jos uvijek ne isporucuju ni stare tenkove (trenutno sa njih skidaju svu napradnu opremu ukljucujuci VHS kamere).

Tadija
11 mjeseci prije

Ukrajinci,topovsko meso .

bruegel the elder
11 mjeseci prije

Šuška se kako je Soros otego papke….jel netko zna više?

Ivan
11 mjeseci prije

Lodon jos malo i vise nece postojati. Bilo bi i vrijeme satrti to izopaceno zlo..

Max
11 mjeseci prije

Može im biti kad se ne boje.

Ringo10
11 mjeseci prije

Izgleda da su danas Rusi oborili taj jedan engleski dalekometni…

Rusmir
11 mjeseci prije

Incestuozna kopilad

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI